csütörtök, június 12, 2008

Distinkció


Annyiban egészíteném ki az előző posztot, hogy a főrendőr intézkedésének a szellemiségét tartom fasisztának, pontosabban – Umberto Eco kifejezését használva – ősfasisztának.

Ami az ideológia megvalósítását illeti, a látszatindokokkal való bürokratikus gecizést – az nem náci vagy fasiszta kivitel, hanem színtiszta kádárizmus. Pontosan az, amit a kádárizmusban azok is utáltak és hánytak tőle, akik a rendszer egészét (és a Nagy Öreget) szerették.

5 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy ezt megteheti-e, talán igen.
    De erre válasz lehetne a felháborodásból egy spontán tüntetés, amelyet viszont nem lehet betiltani, hiszen éppen az a lényege, hogy egy eseményre egy spontán reakció, és még jogilag sem támadható :-)

    VálaszTörlés
  2. Jogilag nem, csak gumibottal. :-/
    Aztán majd utólag megmagyarázhatják, hogy nem is úgy gondolták.

    VálaszTörlés
  3. Módosították a napokban a gyülekezési törvényt vagy azzal kapcsolatos valamely rendelkezést, sajnos felületesen olvastam, de érdemes rendesen utánanézni. Valami olyasmiről van szó, hogy a be nem jelentett gyülekezést nem KÖTELES mostantól a rendőrség feloszlatni, vagy tán nem SZABAD neki, ha speciális ok nem adódik.

    Abban biztos vagyok, hogy a gyülekezés jogi lehetősége kiszélesedett, csak abban vagyok bizonytalan, hogy hogyan.

    VálaszTörlés
  4. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tiltó határozatát 2008. június 12-én visszavonta, tekintettel arra, hogy a gyülekezéshez való jog és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő társadalmi érdek biztosítása prioritást élvez.

    A Szivárvány Misszió Alapítvány képviselője 2008. június 9-én bejelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, miszerint a szervezet 2008. július 5-én 15 órától felvonulást kíván tartani Budapesten az V., Erzsébet térről indulva a József Attila utca - Andrássy út - Oktogon - Kodály körönd - Dózsa György út - Benczúr utca útvonalon a Felvonulási térig.
    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendezvény megtartását az 1989. évi III. törvény alapján megtiltotta tekintettel arra, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság tiltó határozatát 2008. június 12-én visszavonta, tekintettel arra, hogy a gyülekezéshez való jog és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő társadalmi érdek biztosítása prioritást élvez.

    A Szivárvány Misszió Alapítvánnyal ismételten megindult egyeztetések lehetőséget biztosítanak a közlekedés forgalomszervezéssel történő zavartalan biztosítására.

    Felhívjuk a figyelmet, hogy a fővárosban zajló útépítési és felújítási munkálatok közlekedési nehézségeket okoznak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a bejelentések elbírálása során mérlegelni köteles ezen körülményeket, ezért kérjük, hogy a tervezett rendezvények helyszínének megválasztása során a bejelentő a megváltozott közlekedési helyzetet vegye figyelembe!

    BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY

    VálaszTörlés

Alább választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknak megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek.