Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

kedd, április 19, 2005
23:19
 
ÖninterjúII. János Pál pápa halála és temetése, az ezt követő találgatások, majd az 1 napig tartó konklávé elsöprő fölénnyel lépett elő a média vezető hírfolyamává. Az új pápa megválasztása kapcsán számos felkent szakértő, egyházi és nem egyházi diplomata hallatja hangját. De mit gondolnak e pillanatban a hierarchiában 1.0-snak számító mezei hívők? Nyilván sokan sokfélét. Az alábbi beszélgetésben egy véleményt olvashatunk. Aki kérdez: Birtalan Balázs. Aki válaszol: ugyancsak Birtalan Balázs.
– Hol kaptad a hírt, hogy a konklávé Joseph Ratzingert választotta pápának?

– Még a munkahelyemen olvastam az internetes hírt, hogy felszállt a fehér füst. Rohantam haza, de a bíborosok rövidre fogták az új pápa előtti hódolatot. A villamoson ültem, amikor a kedvesem hívott, és ő mondta, hogy Ratzinger a pápa, XVI. Benedek néven.

– Mi volt az első gondolatod?

– Egy régi vicc jutott eszembe, amely Andropov halála után terjedt. Hogyan választották meg Csernyenkót? Úgy, hogy felállt a Központi Bizottság ülésén, és azt mondta: „Elvtársak, aki rám szavaz, egyik kezét leteheti.”

– Nem túl jámbor asszociáció...

– Nem. Bocs.

– Hogyan értékeled az eredményt?

– Bejött a papírforma. A Hittani Kongregáció prefektusaként az egyre betegebb II. János Pál mellett valószínűleg eddig is Ratzinger volt a tényleges döntéshozó, és lehetett olvasni olyan híreket, hogy előre bevasalta vagy félszáz bíboros hűségnyilatkozatát. Most abszolút szabad kezet kapott. Az előző pápát, noha véleményem szerint súlyos kérdésekben döntött rosszul, emberileg vitathatatlanul szentnek tartom: olyasvalakinek, aki egyértelműen elkötelezettje volt az Örömhírnek, a békének és – ebből következően – a lelkiismereti szabadságnak és az ökumenének. Határozott kézzel vezette az egyházat, de úgy látszik, a szívében meg-megcsendült a II. vatikáni zsinatot összehívó XXIII. János pápa határozott kívánsága: „Ezen a zsinaton nem akarok egyetlen kiközösítést, egyetlen megbélyegzést sem.” A zsinat nem is hozott új dogmát, és a következő pápák sem adtak ki egyetlen olyan tanítást sem, amely megfelelne az „ex cathedra” teológiailag szigorú követelményeinek, vagyis amely végén ott fityegne a rossz idők emlékét idéző kádencia: „...aki pedig mást merészel mondani: legyen kiközösítve.” – Nos, az a gyanúm, XVI. Benedek nem lesz szívbajos, amikor a tévedhetetlenség igényével kell majd végérvényes tanításokat deklarálni, akár a hit, akár az erkölcs terén.

– Politikailag korrekt dolog anathémákkal zsonglőrködni a XXI. században?

– Ez, ugye, költői kérdés? Nem tudom, hogy mi számít politikailag korrektnek, mindenesetre nem „trendi”. A világegyház már eddig is nehezen emésztette meg az utóbbi tíz év Rómából jövő keménykedését. Ha ez a tendencia folytatódik, attól tartok, csúnya dolgoknak nézünk elébe.

– Mire gondolsz konkrétan?

– Konkrétan egyházszakadásra gondolok. Olyan horderejűre, mint ami 1054-ben volt.

– Ez nagyon súlyos kijelentés.

– Az. De ha belegondolunk, a liberális (vagy mondjuk így: az ultrakonzervatív vonalat elutasító) tábor nagyon erős a katolikus egyházban. Én arra tippelek, hogy minél keménykedőbb lesz a „hivatalos út”, annál markánsabb lesz az ellenkező hang is. És a nemtetszésnek nem úgy adnak majd hangot, hogy néhány tíz- vagy százmillióan csöndben kikopnak az egyházból, hanem lesz elég szellemi és emberi tőkéjük ahhoz, hogy megszervezzék magukat. Ebben az esetben pillanatokon belül rövidre zárhatóak lesznek a klasszikus katolikus–protestáns viták, és kialakulhat egy olyan ökumené, amely magát katolikus egyháznak mondja, és simán kiközösíti magából Rómát. Természetesen Róma mindig is úgy fogja tekinteni magát, hogy ő „az egyház”, akkor is, amikor – ad absurdum – már csak néhány száz követője lesz. A többi néhány milliárd ember pedig a leszakadt kisebbség, az elbitangolt báránykák.

– Csak ismételni tudom: ez nagyon hajmeresztő perspektíva.

– Nyilván. De legalább nekem van annyi helyzeti előnyöm, hogy nem kell magamat tévedhetetlennek tekinteni. Bármikor készséggel beismerem, hogy rosszul ítéltem meg a dolgokat.

– Visszatérve a jelenbe: mi volt a benyomásod az új pápát látva-hallva?


– A kedvesem mondta a telefonban, hogy most jött ki az erkélyre. „És komoly az arca?” – kérdeztem. – „Nem, mosolyog” – mondta ő. – „Azaz inkább vicsorog” – javította ki magát. Aztán leszálltam a villamosról, fölrobogtam a lakásba, bekapcsoltam a tévét, és megállapítottam, hogy tényleg vicsorog.

– Nem vagy kicsit előítéletes?

– Dehogynem. Egy arckifejezést lehet így vagy amúgy értelmezni. Más esetleg az angyali szelídség sugárzását vélte fölfedezni az új pápa tekintetében. Az én észlelésemet nyilván nagyban befolyásolta a csalódottság. Mindenesetre a gesztikuláció valamivel könynyebben olvasható kód, mint a mimika. Döbbenetes volt látnom, hogy kijön az új pápa, arcán széles mosollyal, üdvözlésre tárja karját (felismerhetően a II. János Páltól örökölt mozdulattal), de a következő pillanatban már diadalmasan a feje fölé emeli ökölbeszorított kezeit, mint egy aranyérmes olimpikon. S miközben köszöntőjében elmondja a keresztény alázat kötelező fordulatait önnön alkalmatlanságáról, az egész megjelenéséből ez az egy szó árad: „Győztem!” Befutott: immáron övé az ország, a hatalom és a dicsőség.

– Ezek nem egy engedelmes katolikus hívő örvendező szavai afelett, hogy végre ismét van pásztora a nyájnak...

– Most játsszam meg magam? Joseph Ratzingert nagyon nagy tudású, végtelenül művelt teológusnak tartom – de nem az én emberem. Nem azért, mert annak idején a Hitlerjugend tagja volt. Ezt józanul nem lehet számon kérni rajta, hiszen mi mást tehetett akkoriban egy tizenéves német srác? (Bár megjegyzem, az egyháztörténet tele van olyan szentekkel, akik gyerekként is képesek voltak a keskeny utat választani, ha kellett, az életük feláldozásával.) Nem is azért, mert húsz évig annak a kongregációnak állt az élén, amelynek a jogelődjéhez tíz emberből tíz mind a mai napig a „máglya” szót asszociálja. Katolikusként azt gondolom, a hitletéteményt őrizni és gondozni kell, és ez a szolgálat szervezést igényel. Természetesen kell valaki, aki ezt a munkát kézben tartja. Ugyanakkor hiszek abban, hogy a legkeményebb feladatot is lehet irgalmasan, gyöngéden végezni. Ratzinger bíboros megnyilatkozásaiból azonban nekem soha nem sikerült az ítélkezés szavai mellett a gyöngédség és irgalom igéit is kihallani.

– Ez lehet, hogy részben rólad szól. Vagy olyan behatóan tanulmányoztad Ratzinger életét és munkásságát?

– Nem. Éppen ezért mondom félve mindazt, amit mondok. Nem ismerem ezt az embert, és fogalmam sincs, mi van a szívében. Nincs jogom pálcát törni fölötte. Amiket elmondtam, ismétlem, nem tévedhetetlen ítéletek, csupán a személyes érzelmeim, aggodalmaim, s ezek, amint megjegyezted, nagyrészt rólam szólnak. Hiszem, hogy Isten kezében az egyébként alkalmatlan eszköz is hasznossá válhat – ezt mellesleg XVI. Benedek mondta a Szent Péter Bazilika erkélyéről... Saját hitemet tagadnám meg, ha pánikba esnék amiatt, mert nem olyan ember került Péter székébe, akit én ültettem volna oda. Szerencsére nem én vagyok a Szentlélek, úgyhogy nem nekem kell tudnom, hogy fog mindebből jó kisülni. Mindenesetre kíváncsian szemlélem az eseményeket, és természetesen imádkozom a pápáért és az egyházért. Ráfér.

– Az új pápa záros időn belül jelmondatot választ magának. Ha a pápaválasztás apropóján neked is jelmondatot kéne választanod, hogy foglalnád össze a benned kavargó érzéseket, gondolatokat, félelmeket és reményeket – mindazt, amiről az imént beszéltél?

– „Deus semper maior.” Isten mindig nagyobb.


Hozzászólások:


Kedves Balázs!

Jó volt látni/olvasni így összefoglalva mindazt, amit én is érzek, gondolok a pápaválasztásról.
Én is azt érzem, hogy aki eddig ki volt "közösítve" valamiért -- hát most már semmit nem remélhet.
Az új pápa személye garancia a dogmák bebetonozására egy időre.
Az egyház gondolkodásmódja amúgy is csigalassúsággal fejlődik, nyit,
és most erre reményt sem látok.
Épp tegnap beszélgettem a barátaimmal arról, hogy meglehet, hogy valami szakadás lesz ennek a vége. Tény, hogy a hitletéteményt őrizni kell, de újra is kéne értékelni már. Nem vagyok jártas a teológiában és az idekapcsolódó tudományokban, de a két fülemmel hallom és bosszankodom azon, amit a szószéken hordanak össze(bocsánat a kifejezésért) a miséző papok -- közvetítve az Egyház maradi gondolkodásmódját.
Köszönöm, hogy ilyen átláthatóan megfogalmaztad az én gondolataimat, érzéseimet is.
Remélem, sokan olvassák és értékelik pozitívan a soraidat!

Szeretettel üdvözöllek: egy anyukaKedves Balázs!

A mi dolgunk az engedelmesség, az alázat, nem pedig a kritika. Tudod, mit? Van egy remek ötletem. Próbáld meg a hit szemüvegén keresztül nézni a történteket! Ha Isten bizalmat szavazott a jó öreg Ratzinger bíborosnak, mi miért ne nyugodhatnánk bele az események alakulásába? Tudod, mit modtam a barátaimnak, amikor az MSZP győzött a választásokon? Fogadjuk el keresztként. A magam részéről így is gondolom. Accepto in crucem. Szomorú egy keresztény kereszt nélkül. Ne húzódozznk a kereszttől! A kereszt elfogadásában és méltóságteli viselésében remélhetőleg testvéred : Szentimre


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta