Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

szombat, november 05, 2005
17:07
 
Kommentekben zajlik az életem...


Roppant izgalmas kérdések jöttek elő mások blogjában. Nevezetesen Endogén ópiát és Steoboy blogjairól van szó; mindkét fórumot sikerült kellően eloffolnom a kommentjeimmel; az egyikben a menstruáció és a fogyasztói társadalom összefüggéseit taglaltuk, a másikon épp a test és lélek viszonyáról van szó, keresztény, ill. gnosztikus megközelítésben.

Nagy egy marha vagyok én: miközben a saját blogomban hetek óta nincs egy épkézláb gondolat, ahelyett, hogy ezen változtatnék, mások oldalait piszkítom tele olyasmivel, aminek adott esetben itt volna a helye.

Tegnap M. Kiss Csaba faggatott bő félórán keresztül a Nyugati aluljárójában az egyház és a homoszexualitás viszonyáról. A helyszín teljesen ad hoc módon alakult így; roppant boldog vagyok: ennél jobb hely már csak a Duna-korzó lett volna, esetleg néhány belső felvétel az Action bárból... :-/ Elmondtam a magamét, szokás szerint; majd kiderül, holnap mi megy belőle adásba. A TV2 Napló fórumán már folyik is a téma előzetes feldolgozása: a hozzászólók az ismert és elvárt színvonalon elemzik a tényeket, mély empátiával közelítve a melegkérdés lényegéhez. Idézek pár hozzászólást:

"A Naplónak mi köze ehhez? A Sváby szerintem zsinagógába jár (ha jár), foglalkozzon a saját egyházának a belügyeivel."

"Szerinted diszkriminativ, ha egy púpost nem vesznek fel a modell iskolába? Miért az, ha egy homoszexuálist nem vesznek fel teológiára?"

"Éljenek a pedofil papok és pedofil sötét körösztény nyája."

"Esett a Napló nézettsége, ha már ilyen gyenge témához nyúl...
z.s.i...d..ó..k., el a kezekkel a keresztény egyházaktól!"


És a kedvencem:

"A moderálási elveink miatt törölve."

Minekutána a fenti, tolerancia-ditromdíjra felterjeszthető mondatok most is ott virítanak a fórumban, irtó kíváncsi vagyok, mi lehetett az a hozzászólás, amit kénytelenek voltak kimoderálni.

Én arra tippelek, hogy valaki dicsérte az RTL Klubot.

Címkék: , , ,


Hozzászólások:


Nem tudom, hogy mi a szokás, de ha nem adtak a riportból egy példányt, akkor felvettem a Napló idevágó részét a gépre.Nem adtak nekem semmit... :-( Az, hogy felvetted "a gépre", ez azt jelenti, hogy átküldhető v. letölthető fájlban van meg (gép=számító~), avagy a "videómagnó" nevű gépre vetted fel? Ez utóbbit mások is elkövették állítólag, de ha az előbbi verzió áll fenn, akkor köszönettel venném a hozzáférési lehetőség megadásának az eszközlkését -- noha a benti gépen nincs hangkártyám, de attól még... mittomén.

Bonyolult az élet, és még hideg is volt az aluljáróban... És vagy háromszor kellett lejönnöm azon a kurva lépcsőn, amíg jó lett nekik... :-(A számítógépre vettem fel, igen. 88 MB. így vagy CD, vagy pendrive, vagy DC++. De gyanítom, hogy bármelyik megoldás átfutási ideje több, mint egy nap. Amúgy is tartozok már neked két filmmel. Majd a legközelebbi találkozásra igyekszem kiírni őket CD-re.Előreisköszönömszépennagyon. :)Természetesen az a csávó, aki a "púposok és a modelliskola" kérdéséhez hasonlította a melegek teológiára való felvételét, egy hülye bunkó. Mindazonáltal nem értem, miért kellene felvenni a melegeket a teológiára, ha egyszer a katolikus egyház hivatalos álláspontja a homoszexualitás elítélése, amit a melegségét felvállaló meleg értelemszerűen nem fogad el? Ariánust, janzenistát, stb. szóval semmiféle eretneket sem vesznek fel... A melegség helyesnek tartása, a melegséget elítélő egyházi álláspont tagadása azt jelenti, hogy a kérdéses hallgató nem mindenben osztja a katolikus egyház álláspontját... de akkor miért akar katolikus teológiára járni? Tudom, a melegség bűnként való elítélése nem dogma, nem tévedhetetlen egyházio megnyilatkozás, de akkor is...Balázs, szerintem a nyilatkozatod, már amit hallhatott belőle a jámbor tévénéző, okos és korrekt volt. Egy kicsit felhúztam magamat a rocker-szépfiú atya mondatait hallgatva, mert szavaiból kiderült, hogy nem tanulta meg az érveléstechnikát. Valami nem azért jó vagy rossz, "mert az egyház ezt így tanítja". A leggyöngébb érvek egyike a más tekintélyre való hivatkozás. És egyben az önálló gondolkodás hiányának legbiztosabb ismérve is ez. No amúgy megvan a véleményem a televízió hatásvadász fogásairól is. Az ajánló részben, amikor csak részletek villantak fel a későbbi beszélgetésből, vajon véletlenül vágták meg az anyagot éppen a rocker-szépfiú enyhén zavart mosolya után, amely az alábbi kérdés első reakciója volt: -Még nem bukott el soha?
De láthattuk a rocker-szépfiút (mintegy illusztrálandó, mily heroikusan éli meg cölibátusát) az asszonykéz hiányát tükröző konyhában kis rántottáját (szerény ebédjét) sütögetni (saját felszentelt kezével), s le lehetett vonni belőle a tanulságot (ordított a jelenetből a didaxis!): -Lám, ilyen csodálatos papi lelkek is vannak! - S hogy tegyünk egy gesztust a világ felé, (mert ma már ez is kell), s hízelegjünk a híveknek, mutassuk meg, hogy az egyház nem is olyan elmaradott, jöjjön a szenzáció: - Óh, atya, játsszon néhány "igazán dögös" akkordot azon a gitáron! S az atya játszott, keményen és vagányul, lám, milyen modern pap, nem valami betokosodott templombogár, de látjátok, gyermekeim, még ő is úgy gondolja, hogy blablabla...No, nekem az ilyen vélemény-szájbarágástól és manipulálástól fordul fel a gyomrom! S közben leányok és asszonyok ezrei meredtek a képernyőre bamba tekintettel, magukban sajnálkozva, hogy miért lett pap a rocker-szépfiú, s talán még el is hitték minden szavát. Pedig nem kellett volna. De a kommunikációelméletből tudjuk, hogy könnyebben elhiszünk valamit, ha azt egy viszonylag megnyerő külsejű ember mondja, mintha egy kellemetlen kinézetű állítja ugyanazt. Ez ősi és átlátszó fogás. Balázs, bocs, hogy nem a te nyilatkozatodról írtam hosszan, de 1. Te nem szereted, ha rólad beszélnek,
2. kikívánkozott belőlem a rocker-szépfiúval készített interjú kommunikációs trükkjeinek elemzése.
Különben még hülyeségeket is mondott a jámbor (aznap este sokat gondolkoztam, hogy felhívjam telefonon Kemencén és jól beolvassak neki), mert a riporter ravasz és álnaiv kérdésével csőbe tudta húzni. "Atya, akkor van is cölöbátus meg nincs is, mert bármit meg lehet gyónni?" "Igen, a kereszténységben pont ez a csodálatos, hogy mindenre van megbocsátás...." Ez önmagában igaz, de nem azt jelenti, hogy meggyóntam, kipipálva, s a gyóntatószékből indulok az újabb ki vétkecskét elkövetni. Hiszen Olyankor erősen megfogadom, hogy az adott bűnt kerülöm. (Nem a bűnre vezető alkalmat, azt nem tudom kerülni, de a bűnt megpróbálhatom kerülni. Még akkor is, ha az az eredménye, amit Sík Sándor oly szépen írt egy versében: "Harminc éve mindegyre csak ugyanazt gyónom.." -ezt mosz elég szabadon idéztem, nincs itt előttem a szöveg. ) Az atya mondata viszont kicsit félreérhető volt, még ha nem is annak szánta eredendően. Miért engedte ez a szerencsétlen ember, hogy reklámnak használják, propagandacélra? Miért? Nem, egyáltalán nem volt ízléses a kemencei plébános életének és mindennapjainak bemutatása, a szövege a demagóg duma szintjét súrolta, kirakatba tették a fogkrémreklámokba illő külsőt, de bizony ez önmagában nem elég az igényes tévénéző számára. Ez kevés az egyház ügyének és tekintélyének megmentéséhez. Szimre


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta