Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

péntek, november 18, 2005
18:14
 
Köszönöm


...az előző poszthoz írt kommenteket. Azóta az történt, hogy visszaköltöztem a lakásba, hatalmas felfordulás van, a bútor készül, aludni már lehet, mosakodni meleg vízben még nem, kivéve, ha a Mikitől kapott vízforralóban melegítek egy liter vizet, aztán belekucorodok a lavórba. Vicces. A múlt hét keddre ígért szakvélemény, amit mára ígértek, majd valamikor a jövő héten lesz meg, vagy nem. Gáz nincs.

A pride-on kellemesen anyáznak; remélem, egyszer csak megunják. Akit érdekel, annak számára alább olvasható a mai produktumom; nem, ne mondjátok, hogy egy barom vagyok, hogy leállok vitatkozni, tudom jól, hallottam elégszer. Nemtom, miért muszáj mindig belegyalogolnom a kitartott öklökbe.

Aki unja már az állandó magyarázkodásomat és önigazolásomat (én pl. kurvára), az nyugodtan tekintsen el a következő szövegtől.Ez most ilyen utolsó utáni hozzászólás, azaz inkább hozzákérdezés. Csaktom, én valóban nagyon szeretném érteni, hogy mi zajlik a fejedben. Ehhez először azt írom le, hogy milyen kép él az én fejemben.

ALLEGÓRIA ON

Én úgy látom/érzem/gondolom/, hogy a homofóbia és az emberi hülyeség és kicsinyesség óceánján evickél a melegmozgalom nem túl nagy, ráadásul roppant sérülékeny mentőcsónakja. Benne a legkülönbözőbb háttérrel, motivációs rendszerrel és személyiséggel rendelkező meleg- (és leszbikus- és biszex- és TS- és TV-) -mozgalmárok húzzák az evezőt. Ezek az embrerek, számos különbözőségük ellenére két dologban megegyeznek:

1.) Aránylag rendben vannak önmagukkal – legalábbis annyira, hogy a saját személyes életük napi karbantartása mellett jusson valamennyi (kinek több, kinek kevesebb) idejük, energiájuk arra, hogy a többi meleg (stb., lásd fentebb) életminőség-javulásával is foglalkozzanak.

2.) Ki akarnak jutni a partra.

A különbségek, ismétlem, sokrétűek. Nincs összhang abban, hogy mit is remélnek találni a parton. Van, aki kapásból földi paradicsomot vár, van, aki csak egy kis nyugtot szeretne.

A csónakban vannak olyanok is (vélhetőleg a többség), akik nem tudják (esetleg nem akarják) megfogni az evezőt, legalábbis egyelőre. Akik eveznek, azok azért eveznek, hogy nemcsak önmagukat, hanem őket is kijuttassák a partra, a biztonságba.

Vannak, akik talán kicsit másképp fogják az evezőt (mondhatni: kisebbséget alkotnak a kisebbségben). Tán még abban is van nézeteltérés, hogy hol kell gyengébben, hol erősebben húzni... De húzni kell, minél több embernek, minél nagyobb odaadással – különben ott veszünk valamennyien, ahogy korábban is, évszázadokon keresztül ott vesztek. (Emlékeztetőül: a homofóbia, az emberi hülyeség és kicsinyesség ócenjáról van szó.)

ALLEGÓRIA OFF

Csak hogy tisztább legyen a kép: velem is előfordul, nem is ritkán, hogy érzem úgy egy-egy mozgalmi célú megnyilvánulásról, hogy (szerintem) kifejezetten kontraproduktív az előre haladás szempontjából. Ilyenkor hangozt is adok az averziómnak. De nem emlékszem arra, hogy bármikor is hangot adtam volna olyan véleménynek (és ha valaki szembesíteni fog azzal, hogy de igenis, történt ilyesmi, akkor végtelenül fogom szégyellni magam), hogy aki ilyet és ilyet mond, ír, nyilatkozik, az fogja be a pofáját, ne jelenjen meg többé a nyilvánosság előtt. Nemcsak hogy nem használtam ezeket a kifejezéseket, de arról sem tudok, hogy tartalmilag hasonló nézetet képviseltem volna. (Csak egy példa: számtalanszor belefutottam olyan radikális nézetbe, hogy a travikat ki kéne tiltani a felvonulásról. Amikor ez a téma előkerül, többnyire én verem legjobban az asztalt, hogy szó sem lehet ilyesmiről: senkinek a kiközösítése nem lehet megoldás.) Ha már egyszer szivárvány a mozgalom jelképe, akkor vegyük komolyan, hogy a sokszínűség érték; hogy minden szín fontos.

ALLEGÓRIA ON

Nem akarom túlragozni.

Az a kérdésem, Csaktom (már ha tudsz annyira rugalmas lenni, hogy a kedvemért nagy vonalakban elfogadod ezt a képet), hogy neked tényleg az a meggyőződésed, hogy ebben a csónakban én direkt azért ültem be, hogy titokban meglékeljem, hogy orvul elfűrészeljem az evezőket, és hogy egyáltalán: akadályozzam a partra jutást? Valóban úgy gondolod, hogy merő színlelésből, ótvaros rosszindulatból kanalazom a vizet, immár 1993 óta; direkt azért, hogy megtévesszem a többi evezőst, mert feltett szándékom, hogy elsüllyesszem a csónakot? De legalábbis: lassítsam a haladását? Hogy valójában az egyházi bürokrácia titkosügynöke vagyok?

(1990 márciusában, amikor kapucinus szerzetesnövendék voltam, tele naiv lelkesedéssel, a novícius-magiszter – állítólag nagy békepap volt korábban, nyugodjon békében, volt oka bőven projekcióra – azért rúgott ki a rendből, mert az a meggyőződés vert benne gyökeret, hogy spicli vagyok; hogy a Belügyminisztérium küldött oda kémkedni és az egyházat bomlasztani. Hihetetlenül szar érzés volt, de úgy fest, nincs új a nap alatt.)

Tényleg úgy gondolod, hogy gyorsabban partra jutna a csónak, ha engem (és úgy általában: a keresztény melegeket) kilöknétek belőle, vagy legalábbis kicsavarnátok az evezőt a kezünkből? Vagy ha nem, akkor csak úgy van jogunk részt vállalni a mentésben (!), hogy mi is felvesszük a ritmust: Eeegy és kettő... eeegy... és kettő... – Azt a ritmust, amit történetesen te magad (és még néhányan) diktálsz? És aki ezt a ritmust (akármiért is) nem tudja/akarja felvenni, az pusztuljon a csónakból, mert féreg csupán, parazita; ocsmány kelés a mozgalom makulátlan testén? A szivárványos zászló 6 (+1) színéből valóban ki kell vágni az egyik színt?

Címkék: , , , ,


Hozzászólások:


Mindenki máshogy éli meg az élete értelmét. Vannak emberek, akik - hogy ne lanyhuljanak - csinálnak maguknak tennivalót, vannak akik - hogy ne lustuljanak - eljárnak gyúrni, vannak olyanok, akik - talán hogy szeretetet érezzenek - szeretetet árasztanak (és ez elég ahhoz, hogy érezzék, van szeretet a világban, ha másban nem is, hát bennük), sokan vannak olyanok, akik - hogy bizonyítsák maguknak, hogy nem kell attól félniük, hogy egyedül maradnak - segítenek másokon. Régóta próbálom megfejteni, Te vajon miért "gyalogolsz bele a kitartott öklökbe"?! A világért sem akarnálak megsérteni, de azt hiszem, ezek a "meccsek" kellenek Neked. Tán azért, hogy ne lanyhuljon a figyelmed; tán azért is, hogy ne lustuljon az elméd; tán azért is, hogy jelezd: szerethető vagy, mint bárki más; tán azért is, hogy másoknak is szép legyen a világ; mert egyike vagy azon embereknek, akik szívükön viselik a világ sorsát, akik megpróbálják élhetőbbé, szebbé, jobbá tenni ezt a világot. Mindezt a magad eszközeivel, és a Téged leginkább foglalkoztató témában teszed.

Az, hogy mindeközben kitartott öklökbe ütközöl, nem a Te hibád, hanem pont abból ered, amin Te változtatni szeretnél: hogy aztán ne legyenek kitartott öklök - se Neked, se másnak. Egy olyan ügy érdekében küzdesz, ami egymás elfogadásáról, a vélemények szabadságáról és azok elfogadásáról vagy finom formálásáról, kompromisszumok tételéről szól. Nem tudom, belegondoltál-e már abba, hogy ez kitartó, kemény "hivatás" a meleg mozgalomnál messze túlmutat?! Hogy ha megvalósulhatna az, amiért harcolsz, akkor nem csak a "meleg világ"-nak lenne jobb?!

Én azt mondom, Balázs: nem kell magyarázkodnod emiatt, nem kell önigazolással bajlódnod. Magyarázkodjon az, aki miatt Te úgy érzed, hogy magyarázkodnod kell! Bizonygassa magának az, hogy ez a világ így jó, aki csupán a "kockafejűség", vagy csőlátás miatt nem képes elfogadni - vagy még csak észrevenni sem hajlandó - a változásokat, más véleményeket, más embereket! Úgy vélem, előbb maradnak majd magukra, mint Te.


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta