Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

kedd, március 28, 2006
13:50
 
Ideje csomagolni...?


Egy mai sajtóhír:

Inkább hatezer szoci, mint egy büdös SZDSZ-es - zárta előadását szombat este a Lázár János polgármester, a Fidesz helyi képviselőjelöltje meghívására Hódmezővásárhelyre látogatott Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája, aki azt mondta: a kisebbik kormányzó pártnak semmi köze a liberalizmushoz. Példájában felhozta: ha a liberálisnak tartott angol Oliver Cromwell feltámadna, s őt ma liberális politikusként Demszky Gábor főpolgármester fogadná, majd elvinné a meleg büszkeség napján szervezetett felvonulásra, ahol "harmincezer rózsaszín bőrtangás buzi vonul fel, Oliver Cromwell rablóhúst csinálna valamenynyiből, kardélre hányná mindet."

Nem mellékes, hogy a mozaikokat értékükön tudjuk kezelni. A Fidesz (szóvivője útján) hivatalosan is nyilatkozott, hogy nem tartja szükségesnek elhatárolódni a Semjén- és Mikola-féle megnyilatkozásoktól. Bayer Zsolt annak a (holokauszt-tagadó és/vagy -relativizáló cikkeket is rendszeresen közlő) Magyar Nemzetnek a publicistája, amelyet (valamint a és Demokratát) Orbán Viktor személyesen ajánlott a rá szavazók figyelmébe.

Mire számíthatunk, sőt, hadd legyek önző: mire számíthatok vajon én, személy szerint – mint liberális, mint a jobb oldalnak be nem nyaló keresztény, mint filoszemita, mint homoszexuális –, ha a Fidesz kormányra kerül?

A kérdés költői, a válasz prózai.

Több mint tíz éve nem voltam külföldön, de azt hiszem, legfőbb ideje, hogy megcsináltassam az útlevelemet. Nem tudja valaki, hogy kell ezt intézni mostanában?

Címkék: ,


Hozzászólások:


Mit mondjak Neked? Fizesselek ki olcsó nyugtatgatással? De strigis, quae non sunt...
De ezek, sajnos, vannak. nem tudlak megnyugtatni. Mert félek, hogy a tanár sem taníthatja majd azt, amit gondol, akar vagy szeretne, ha a "falusi elviszpreszli" (különben puritán lényem végképp nem tud megbarátkozni az új sérójával, de ő ezt is úgy változtatgatja, mint a véleményét - mindenből utálom azt, ami fel van csinálva, hajból a legjobban!) és törtető csapata kerül hatalomra. Borzadok ettől...
SzimreUndorító és visszataszító ez az ember. Ráadásul annak fényében okád ilyeneket, hogy a legjobb barátja a Magyar Nemzet meleg újságírója...Egyetértek veled. Szimre
Az utolsó mondatodban foglaltakról nem vala tudomásom ...
Én ugyanis - hála az egeknek - nem tartozom a falusi elvisznek sem tágabb, sem szűkebb baráti körébe, sőt, ha így folytatja, ellenségei táborát fogom gyarapítani - bár nem tudom, azok mit nyernek rideg lényemmel ...SzimreEhhez mit szólsz, Balázs?

Eperjes Károly színművész a Fidesz kongresszusán teológiai jellegű megállapításokat tett, mint például: „az Úr Jézus nem az első keresztény, ő megváltó! Az első keresztény a mamája! Fogadd el!”. Eperjes több mondaton keresztül magyarázta Mária országunkért tett erőfeszítéseit – vitázva Gyurcsány Ferenc korábbi ezirányú kételyeivel –, majd megjegyezte, hogy az európai parlamenti választások (amelyet az MSZP elvesztett) Fatimai szűzanya napján történtek.

Mert „mi magyarok adtuk a Golgotán a 15. állomást, ha tudják, ha nem tudták, most megtudták. Fatimával lett először a 14 stációból 15, mert mi, magyarok, mert mi a világ engesztelő népe vagyunk” – tette hozzá a színész.

Eperjes programot is adott a Fidesz oktatáspolitikusainak, miszerint „legfontosabb lesz a hit és erkölcstan az állami iskolákban, az etika és az erkölcs, mert ép lélekben ép test. Minden nap erkölcsi órákat és testnevelés órát, gyermekeinknek majd lesz nemzeti megújhodása. Úgy tapasztalom, ismerve Viktort és a szűkebb környezetét, hogy effelé tartunk.”Az, hogy "az első keresztény nem Jézus", alapvetően igaz. A keresztény ("khrisztianosz") annyit tesz, mint "krisztusi" vagy "krisztusista" -- tehát Krisztus-hívő. Ezért csak meglehetősen nyakatekert értelemben lehetne magát Krisztust kereszténynek mondani.

Azzal is egyetértek, hogy az első keresztény Mária volt: az ő szabad akarati, hitből fakadó döntése volt az első azon hitaktusok sorában, amelyekből összeáll az egyház (spirituális értelemben vett) történelme.

Ez a "Mária országa" cirkusz viszont kifejezetten idegesít. A haldokló István király, utód híján, felajánlja az országot Máriának, hogy ő vigyázzon rá. Oké. Katolikusként hiszem, hogy minden (itt élő és már beérkezett) keresztény felelős minden (itt élő és már beérkezett) keresztényért (sőt emberért) -- ez a "communio sanctorum", a szentek közössége. A felelősség gyakorlásában nyilván nagyobb szerepe jut annak, aki közelebb engedi magához Istent (vagy magát Istenhez, mindegy), és ebből az aspektusból az is egyértelmű, hogy Jézus anyja, aki egyedülálló kapcsolatban volt a testté lett Istennel, nagyon fontos szerepet tölt be az üdvtörténetben. És ha egyszer valaki őt arra kérte, hogy vigyázzon Magyarországra, akkor vigyáz is rá. (Már amennyire Magyarország hagyja.)

Csakhogy. Máriát nem kizárólag Magyarország őrző-védő gorillájává rendelte a Gondviselés. A világ majd' valamennyi katolikus többségű országa fölajánlotta a saját hazáját Máriának. És ettől a népi/politikai jámborkodástól/taktikázástól függetlenül: a katolikus egyház Máriát a Mater Ecclesiae, vagyis az "Egyház anyja" kifejezéssel ruházta fel, már sok száz évvel ezelőtt. Tette ezt azért, mert felismerte, hogy mindenkiaki Krisztusban az Atya gyermekévé lett, az iránt Mária ugyanolyan anyai szeretettel viseltetik, mint Jézus iránt. Ezen belül pedig nincs protekció.

Ostoba bálványimádás azt gondolni, hogy a magyarok privilegizáltabb helyzetben lennének az üdvtörténetben, mint bárki más a világon. Mondhatjuk ugyan, hogy "Regnum Marianum" (Mária országa) vagyunk -- de attól, hogy mi ezt deklaráljuk, nem leszünk inkább Mária tulajdona, mint bármely más ország, város, népcsoport, család vagy ember.

Ebből a szempontból érthető, amit Gyurcsány mondott: a "Mária országa" státusz az égvilágon nem biztosít számunkra semmilyen bónuszt, nem ment fel a munka, a tisztesség, a gondolkodás feladatai alól.

Eperjes utolsó mondatával egyetértek: "Úgy tapasztalom, ismerve Viktort és a szűkebb környezetét, hogy effelé tartunk."

Talán annyit pontosítanék, hogy az "úgy tapasztalom" kifejezést lecserélném "attól rettegek"-re.Értem. Köszi a gyors választ. Mások többmindent is megkérdőjeleztek:

"Eperjes kijelentéseit a Hírszerző által megkérdezett teológusok több mint zavarosnak tartották. Mária például azért sem lehetett az első keresztény, mert ez a kifejezés a krisztus szóból származik, ami éppen Jézus vallási feladatának, úgymond titulusának (messiás) görög megfelelője. Ugyancsak zavaros Eperjes azon állítása is, miszerint a „magyarok a világ engesztelő népe” lenne. Wildmann János teológus, az Egyházfórum című katolikus folyóirat főszerkesztője szerint „Eperjes vallási víziója sem teológiai, sem vallástudományi alapon nem állja meg a helyét, aki ilyent állít, az a bibliai műveletlenségéről tesz tanúbizonyságot”.A teológus elmondta, hogy a 15. stáció emlegetése is érthetetlen fordulat, mivel a hivatalos katolikus liturgia szerint a 13. stáció számít Jézus halálának, e logika szerint a 14 stáció lehet az eltemetése, és a 15-ik a feltámadás, azonban – mondta Wildmann – „nem tudok róla, hogy a magyarok segítettek volna a feltámadásban Jézusnak, vagy a Szent Lélek eljövetelében az apostoloknak. Ez teljes félreértelmezése a katolikus teológiának” – tette hozzá."Barátaim az Úrban! Nem fosni kell, választani!Bár nem Balázsnak kereszteltek a szüleim (nem is ők kereszteltek), de csak írok én is valamit, egyrészt, mert rossz a modorom, és szeretek mindenbe beleokoskodni, másrészt, mert nehogy már Steoka bölcsebbnek tűnjön nálam...:))
Szamóca életem egyik legnagyobb csalódása. Hogy nem látja át, milyen csürhéhez adja az arcát, a nevét? Egyébként hiszem, hogy mint minden felnőtt megtérőben, benne is egyfajta neofita hév dolgozik, pápább akar lenni a pápánál (már hogy egy szólás erejéig egy másik közös "kedvencünk" képét is felvillantsuk), aztán van/volt benne valami kedves evangelizáló naivitás, ami átváltott az utóbbi időben rosszízű, erőszakos propagandába. Agitál, térít, de nem türelmes és nincs benne szeretet. Csak buzgóság. Márpediglen ugye, hogy is írta a jó öreg? "Ha szeretet nincs énbennem, olyan vagyok, mint zengő érc és pengő cimbalom." Az erkölcsöt és a hitet nem lehet oktatni, ezt tanárként hadd jelentsem ki teljes bizonyossággal. Jézus sem "oktatta" az erkölcsöt és hitet az apostoloknak. A világ legegyszerűbb módján szeretettel fordult feléjük, sok mindenről beszélt nekik (ezek egy részét értették, más részét nem), de akart szájbarágós lenni, nem magyarázta agyon didaktikusan a dolgokat (tudta, hogy ezzel megölné az üzenetet). A jelenlétével tanított és kész.
Egyébként Gyurcsány sem jobb a Deákné vásznánál, az valóban csúnya kijelentés volt tőle, hogy Mária levette az országunkról a kezét. Nem! Ez nem igaz! Hiszem, hogy a Szűzanya vigyáz ránk, és neki eshet valószínűleg a legrosszabbul, hogy politikai, számító, érdekhajhász csoportok a zászlajukra tűzik Őt, visszaélnek a nevével stb. De vannak, akik előtt semmi sem szent, mindent és mindenkit eszközként használnak a hatalomért vívott gyalázatos harcukban! Undorító mindkét banda! Hataloméhesek! Mondja már meg valaki, mi olyan jó abban a nagy fene hatalomban? Mi? SzimreHogy mi a jó a nagy fene hatalomban? A hatalom...Mária például azért sem lehetett az első keresztény, mert ez a kifejezés a krisztus szóból származik

Na és? Attól, hogy a keresztény szó a Krisztus szóból származik, miért ne lehetne Mária az első keresztény? Ez nem logikus.

Ugyancsak zavaros Eperjes azon állítása is, miszerint a „magyarok a világ engesztelő népe” lenne.

Egyetértek.

ak iilyent állít, az a bibliai műveletlenségéről tesz tanúbizonyságot

Egyetértek.

„nem tudok róla, hogy a magyarok segítettek volna a feltámadásban Jézusnak, vagy a Szent Lélek eljövetelében az apostoloknak. Ez teljes félreértelmezése a katolikus teológiának”

Egyetértek.De miért jó az, ha valaki mások sorsa, pénze, jövője felett rendelkezhet? Miért?? Ha nem azért vállalok egy megbízatást, mert látom, hogy ott sok jót tehetek másokkal (hangsúlyozom és aláhúzom: másokkal, nem magamnak, a magam hasznára!!!), akkor egy ronda önző állat vagyok, kössem föl magam! SzimreUgyanilyen alapon a lengyelek is lehetnének a világ engesztelő népe, az örmények is és még sorolhatnám. Szenvedett még rajtunk kívül néhány nemzet. Nem szeretem a fajmagyarkodást. Nem szeretem, ha valaki azért olvassa nemzeti klasszikusainkat, hogy attól a mellénye dagadjon! Hát ne dagadjon! Olvassa ki a műveikből az általánosan, mélyen emberi üzenetet, aztán azon töprengjen, ne az eredeti szövegkörnyezetből kiragadott sorokat ordítozza bősz magyar tüdővel, hisz az puszta véletlen, hogy Márai Sándor, Nyírő József vagy Dsida Jenő magyarnak születtek. Ahogy az is véletlen, hogy Dickens angolnak, Flaubert pedig franciának született. Miért írta szegény Schiller az Örömódát? Hogy ne tanuljon belőle se a XX., se a XXI. század? SzimreEszembe jut egy vicc:
"Mi a legszörnyűbb dolog a világon? Hát: öreg, kövér, néger zsidó nőnek lenni." - Nos a mai viszonyok közt ezt talán némi revízióra szorul: "a jobboldalnak be nem nyaló keresztény, homoszexuális filoszemita" sincs irígylésre méltó helyzetben.

Balázs, együttérzéssel üdvözöl egy liberális érzületű, kövérkés középkorú zsidó nő. (Gondolom ez sem nyerő kombináció...)Miért kellene félned? Te is fel szoktál vonulni rózsaszín tangában?!Kata, én azért szeretném, hogy a rózsaszín tangában felvonulókat fenyegető legnagyobb veszély az legyen, hogy kinevetik őket.

Vagyis: a demokrácia fontos elemének tartom, hogy szabadjon rózsaszín tangában felvonulni.

Mondom ezt azzal együtt, hogy nincs is rózsaszín tangám.Én is azt szeretném. Csak ha lehet, akkor a rózsaszín tangások lányok legyenek.
Semmi bajom egyébként a melegekkel, csak nem tudom, minek kell felvonulniuk. Főleg rózsaszín tangában.


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta