Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

hétfő, október 02, 2006
12:51
 
Hess, madár!


„Est modus in rebus” – szól a latin közmondás, amelyet Lacitól tanultam évekkel ezelőtt. Szó szerint annyit tesz: „van mód a dolgokban”. Szabványos magyar megfelelője talán a „mindennek van határa” mondás. Kevésbé szabványos, ám egy fokkal trendibb fordítása ez lehetne: „Basszus, nehogy má' a nyúl vigye a puskát!”

Ilyen szavak kavarognak bennem a tegnapi napra visszagondolva.

Nem, nem a választási eredményre – azon nincs (túl) sok gondolkodnivaló. A koalíció elbukta, ezen nemigen lehet csodálkozni. Magyarországon véleményem szerint 1990 óta soha senki nem nyert választást: mindig csak az aktuális másik fél veszített. Ez így történt most is: nem a Fidesz győzött, hanem az MSZP-SZDSZ szívott, tiszta sor. Csoda, hogy Budapest úgy-ahogy talpon maradt, ami persze megint csak nem Demszky diadala, hanem a jobboldal bénázása. Ha a Fidesz-Jobbik nem pont a sváb gyereket indítja el ún. „független” jelöltként; ha Orbán nem küldi ki az embereit az utcára, hogy két éjszaka alatt átrendezzék a közterületet; ha Áder nem adja elő az ország nyilvánossága előtt a maga paranoid tévképzeteit stb. – akkor valószínűleg Budapesten is szarrá nyerhették volna magukat. Nem kell hozzá sok ész: a Fidesz nyalókát ígér az embereknek, a koalíció (pár évre) szopókát. Reflexióra mérsékelten hajlamos állampolgárként az utóbbit nem szeressük, előbbit szeressük.

De mint említettem, az idézett latin és magyar mondatokat (és egyéb, kevéssé szalonképes cifraságokat) nem a választási eredmények juttatták eszembe, hanem Sólyom László köztársasági álnok úrnak az esti beszéde.

Nem vagyok az a kifejezett alkotmányjogász, de azért némi elképzelésem van a dolgokról. A köztársasági elnök a Magyar Köztársaságban a legfőbb közjogi méltóság – de nem az Úristen, nem a két lábon járó kategorikus imperatívusz, és nem a lelkiismeretet jelképező Szóló Tücsök a Pinokkióból. Van hatásköre (ha tetszik: munkaköri leírása), és ebbe bizonyos dolgok beleférnek, más dolgok nem férnek bele. Belefér az, hogy az ország egésze előtt szimbolizálja az alkotmányos rendet. A jogbiztonságot, a nyugalmat, a stabilitást. Belefér, hogy súlyos konfliktusok esetén a megbékélés gesztusait szorgalmazza a szemben álló felek irányában.

De a rohadt kurva életbe! Az nem fér bele (mondhatnám: „Nem! Nem! Soha!”), hogy a kötelező semlegesség minimális látszatát is félretéve állást foglaljon pártpolitikai kérdésekben! Ki hatalmazta fel (és nem mellesleg: milyen körülmények között...) ezt az embert arra, hogy a Köztársaság nevében (az én nevemben!) adja elő a maga privát szövegértelmezését egy sokak által szimplifikálni akart, de valójában nagyon is összetett kérdésben? Ki osztott neki lapot, hogy felszólítsa a törvényhozást arra, hogy mesterségesen kormányválságot generáljon?!

Különbséget tetszik tenni randalírozó tüntetők és békés tüntetők között? Naccerű! De arról miért tetszik elfelejtkezni a megszólalásban, hogy ez utóbbi, roppant békés emberek, akik – ugyebár és állítólag – az ország (mint olyan) véleményét és erkölcsiségét jelenítik meg (kvázi kényszerítő erővel a kormányzó pártokra), szóval hogy ezek a jámbor lelkek

- alkotmányellenes „megoldásokat” követelnek,
- irredenta kövételéseket hangoztatnak,
- állítólagos zsidó politikusok neveit szedik listába és olvassák föl,
- magukra vállalják az MTV-székház ostromát,
- megtapsolnak és bujtatnak körözött bűnöző(ke)t,
- a Szabadság téri eseményeket továbbra is „forradalomnak”, a letartóztatott garázdákat és rablókat „politikai foglyoknak” minősítik?

Ezek a nüanszok vajon miért felejtődnek ki az elnöki értékelésből? És az miért, hogy ezen békés tüntetőkkel a Fidesz ezernyi gesztussal (mást nem említve: alelnökük megjelenésével és felszólalásával) vállal közösséget?

Semmi baj nem lenne egy ilyen kampányszöveggel, mert Magyarországon véleményszabadság van. Semmi baj – de akkor ne a nemzeti lobogó legyen a beszéd háttérdíszlete, hanem a Fidesz vagy a Jobbik logója. És a szónok ne a köztársaság elnökének pozíciójában tetszelegjen, ha egyszer a megnyilvánulásaival Szíjjártó Péter posztját és nívóját súrolja (alulról).

Lehet, hogy az aktuális miniszterelnök erkölcsisége vitatható. De az aktuális köztársasági elnöké vitathatatlan. Tegnap este egyenes adásban állította ki magáról az elégtelen bizonyítványt.

Monnyon le. Lécci-lécci.

Címkék:


Hozzászólások:


Kedves Balazs!

Rendszeresen olvasom a blogodat, tetszenek a verseid es irasaid, a maival azonban nem ertek egyet.
A miniszterelnok a hatalom megtartasa erdekeben hazudott, es miutan ez kiszivargott rola (mert nem allt ki a nep ele, hogy "He, gyerekek, en idaig hazudtam nektek", hanem csak kikerult valahogy a beszede), meg buszke is ra. Hat, en a helyeben nem lennek...
A koztarsasagi elnoki beszedrol meg annyit, hogy ha mar Gyurcsany Ferenc blogjabol az oszodi beszedet idemasoltad, akkor Solyom Laszlo beszedet is alaposabban elolvashatnad. Peldaul azt a reszt, hogy "Káros, ha a tüntetők alkotmányosan nem kezelhető követeléseket támasztanak." meg azt, hogy "Azonban nem moshatók össze a békés tüntetésekkel azok az erőszakos cselekmények és bűntettek, amelyek a szeptember 19-ére virradó éjjel a Szabadság téren történtek, s amelyeket a leghatározottabban elítélek." Talan csokkenne a felhaborodasod.

Udvozlettel,

PeterKedves Péter!

A mai posztom nem az őszödi beszédről szólt: ahogy mondtam, ennek lehetnek ilyen-olyan értelmezési dimenziói. Nálam sokkal okosabb emberek is vannak olyan véleményen, hogy a Fidesz által felkínált narratívának van reális alternatívája.

Sólyomtól azt idézed: "Káros, ha a tüntetők alkotmányosan nem kezelhető követeléseket támasztanak." -- Ettől én nem vgyok hajlandó seggre esni. naná, hogy káros, nagy cucc. Ha azt mondta volna: Minden törvényes eszközzel föl kell lépni az ellen, hogy alkotmányellennes fantazmagóriák uralják el a közbeszédet -- na, ez már karakán megnyilvánulás lett volna.

Azt is idézed, Sólymot védve, hogy "nem moshatók össze a békés tüntetésekkel azok az erőszakos cselekmények és bűntettek, amelyek a szeptember 19-ére virradó éjjel a Szabadság téren történtek, s amelyeket a leghatározottabban elítélek".

Én meg pont azt mondom, hogy ez az a mondat, amely álszent, képmutató, és nem mellesleg: életveszélyes.

Nem moshatók össze? Épp az a lényeg, hogy nem választhatók szét! Hiszen az általam felsorolt cselekedetek listájában (zsidózás, irredentizmus, a tévéostrom vállalása stb.) az alanyok nem a "gaz huligánok", hanem azok, akik azóta is jelen vannak a téren, békésen és ártatlanul!

Ha a "békés Kosutth tériek" szóval és tettel elhatárolódnának a revizionista, zsidózó stb. "békétlen Kossuth tériektől" -- akkor lehetne mire hivatkozni. Akkor, ha a körözött Budaházyt (akinek a kézre kerítésére tett erőfeszítéseket én fizetem az adómból) nem megtapsolták volna, hanemamint a színpadra lép (símaszkban vagy anélkül) négyen leteperik és átadják a rendőrségnek.

Akkor lehetne azt mondani, hogy ennek a társaságnak bármi köze van a politikához. Így viszont ugyanolyan gengszterbanda (mindazokkal együtt, akik támogatják őket), mint akik autókat gyújtogatnak, fölszedik az útburkolatot és kirabolják a televízió archívumát.

A Holokauszt tényleges végrehajtója, a hatmillió zsidó meggyilkolásának vádjával elítélt Eichmann egyszerű hivatalnok volt. Ha jól tudom, összesen egyetlen, emberre leadott pisztolylövést sikerült rábizonyítani. Ezt leszámítva, mondhatnók, mindössze "békés módon képviselte" politikai nézeteit: csak könyvelt, aláírt, szervezett -- de nem gyújtott föl egyetlen zsinagógát, nem szögezett be egyetlen vagonajtót sem, és még egy fél adag Zyklon-B-t nem dobott be a gázkamrákba. Mondhatni, ártatlan.

Vagy nem?Altalanos iskolaban gyuloltek az osztalytarsaim. Tul jo tanulo voltam, tul rendszereto, tulsagosan mas mint ok. Paran szinte sportot uztek abbol, hogyan szemetkedhetnek velem. Joval kesobb volt egy osztalytalalkozonk, ahol ugy gondoltam, talan csokkent az ellenszevuk. Csokkent egy fenet.
Aztan elerkezett 2006, berobbant az iwiw, es joparan kozuluk megtalaltak. Bejeloltek ismerosuknek. Valamennyit visszautasitottam. Pedig olyan egyszeru lett volna ujra felvenni a kapcsolatot... mindossze egy levelet vartam a bejelolessel. Olyasvalamivel, hogy "tudom, hogy szemet voltam veled" es hogy "kerlek, ne haragudj".

Igy vagyok a miniszterelnokkel is. Elismerem, hogy a "tudom, hogy szemet voltam" analogiaja elhangzott. (Nem kis teljesitmeny, legfobb vetelytarsa meg erre sem kepes). A "kerlek, ne haragudj" viszont meg nekem meg hianyzik. Akarcsak a koztarsasagi elnoknek.

Szamomra ez Solyom Laszlo beszedenek uzenete.

Peter (bekes tunteto, aki kimondottan utalja, ha osszemossak a zsidozo, handabandazo, idiota szelsojobbal).Kedves Péter!

Nagyon elgondolkodtam a kommented olvastán, nem hagy nyugodni a téma, ezért írok neked néhány mondatot.
Elhiszem, hogy rosszul érezted magad valaha az osztálytársaid között. Elhiszem, hogy még mindig fájnak azok a sebek, amelyeket ők az éretlen, buta, elutasító magatartásukkal okoztak. De nem szebb gesztus lenne - és Téged is gyógyítana -, ha megbocsátanál nekik? Nem túl kicsinyes, nem túl gyerekes dolog az, hogy így válaszoltál a - lehet, hogy csak formális - közeledésükre?
Nem szbad a felénk nyújtott kezet visszautasítani, még akkor sem, ha valaha attól a kéztől pofonokat kaptunk. Nagyon nehéz, de tudnunk kell megbocsátani. Felül kell emelkedni önmagunkon. Nekünk lesz jobb, hidd el. Nem szabad ápolgatni, aszalgatni magunkban a sértettségünket, szeretettel, elfogadó türelemmel kell tekinteni egykori ellenségeinkre, hiszen ők nem tudják, mit cselekszenek.
Könnyű prédikálni - gondolhatod. Valóban így van. De amikor eléd kerül az az ember, aki egykor kitúrt a munkahelyedről, megrágalmazott, bemocskolt egy egy egész közösség előtt, és sírva kéri, hogy interveniálj a bukásra álló gyermekéért - a régi életedből megmaradt kapcsolataid révén -, akkor te sem tudsz nemet mondani. Velem ez megtörtént. Amikor előadta a kérését, már nem az egykori félelmetes, aljas, gonosz ellenséget láttam magm előtt, csak a megtört apát, akit megsajnáltam és megvigasztaltam. Pedig előtte bennem is gyilkos indulatok forrtak ellene (hiszen én is emberből volnék), azt kívántam, ne találkozzunk éjszaka egy elhagyott utcán, mert nem álltam volna jót magamért. Mégis meg lehet bocsátani. Mindent meg lehet bocsátani. Lehet, hogy közben félig meghalsz - de a lelked könnyű lesz - az álmod pedig tiszta.
SzentimreKedves Balázs!
Budaházyt (akinek a kézre kerítésére tett erőfeszítéseket mi fizetjük az adónkból) nem a tüntetőknek kellett volna leteperni és átadni a rendőrségnek, hanem a rendőröknek (akik ott rohangáltak) kellett volna leteperniük, amint színpadra lépett...


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta