Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

hétfő, augusztus 27, 2007
13:48
 
Szopjá', ne!


Miután a kötelezően ajánlott élménylistán tavaly végre kipipáltam a repülőgépet is, a tengerpartot is, egyre nehezebben téphetem a pofámat, miszerint „jajjnemvalónekema zutazás”. Lassan ki kéne találnom valami más szöveget. Mindemellett továbbra is igaz, hogy alapvetően budapesti vagyok, azon belül is alapvetően otthon kuksoló. Úgyhogy meglehetősen élményszámba vehető nálam, ha egy hétvégét – leszámítva a nyaralás extra műfaját – nem otthon töltök. Ilyen esetben mindig meg kell birkóznom a szorongás képében jelentkező krampuszaimmal, hogy ugyan, miféle szívatással kínál majd meg a fogát felém csattogtató nagyvilág.

Ez az egyik magyarázata a jelen poszt címének. A másik az, hogy a hétvégét Tomival Pécsett (Sopianae; ejtsd: mint fönt) töltöttük, Bikkfa és Bambika szíves invitálásának eleget téve. Leszámítva, hogy első éjszaka csaknem megpusztultunk a hőségtől, nagyon kellemes kikapcsolódás volt – bár nem így indult a dolog.

Tomi megvette jó előre az IC-jegyet, helyjeggyel együtt, szigorúan nemdohányzó kocsiba. A vonat Kelenföldről indult péntek délután, és az expressz paokolást követően lógó nyelvvel érkeztünk a pályaudvarra, hogy szembesüljünk azon kellemes hírrel, miszerint a vonat 30 percet késik. Olybá tűnt számomra, hogy az utazással kapcsolatos averzióim jogosak, a szívatási széria megkezdődött, jaj nekem. A vonat végül is bő 50 perc késéssel indult, addig a tűző napon aszalódtunk, leginkább állva. Felszállás után, amikor a fülkében le akartunk rogyni a helyünkre, látom ám, hogy egy pasas épp rágyújtani készül. Már veszem a levegőt, hogy – kevéssé zsiráfosan – tájékoztassam a bunkó állatját, hogy ez nemdohányzó kocsi, amikor körülnézek, és kiderül, hogy ez bizony sajnos rohadtul dohányzó kocsi. Az történt, hogy a MÁV valamiért egy tök más szerelvényt állított be, amelyben a kérdéses számú fülke dohányzó. Ezen a ponton frusztrációm az égbe hágott: amióta bő kilenc éve leszoktam a napi három doboz cigarettáról, nagyon nem bírom a dohányfüstöt. És úgy festett, hogy Budapest–Pécs viszonylatban választhatok a füstben való üldögélés vagy a folyosón való álldogálás között. – Szerencsére aztán megoldódott a helyzet, jobban, mint vártuk: a kalauz áttessékelt az első osztályra, úgyhogy az utat végül kényelmesen elnyújtózkodva tettük meg, másnap pedig a késés miatt visszakaptuk az IC-jegy árát.

Hogy maga Pécs milyen? Leginkább nagy és áttekinthetetlen, meg még meredek is, amely vonása eddig rejtve volt előttem, pedig, lévén mecseki város, ez teljesen logikus tulajdonság részéről. A két nap beszélgetésekkel, játékokkal, fogyókúragyalázó zabálásokkal, meg (tán ezt kompenzálandó) sétákkal telt. Tomival gondolkodóba estünk, hogy esetleg be kéne szereznünk a Kragmortha (ha ugyan jól írom) nevű táblás társasjátékot, amelyben a játékosok kis goblinok vagyunk, akik ki akarják játszani a Rigor Mortis nevű csontváz-könyvtáros éberségét, hogy elcsórjanak egy-egy könyvet. Amikor ez nem sikerül, akkor Rigor Mortis egy-egy „lesújtó pillantással” jutalmazza őket, amelyek in concreto változatos szívatásokat jelentenek: a játék vége felé a játékosok féllábon állnak és/vagy asztalra szorított állal és/vagy kilaffant nyelvvel, esetleg vicsorgó foggal, ollószerűen megfeszített kézzel élvezik azt, amit a balsors rájuk mér. Nem állítom, hogy kifejezett intellektuális erőpróba, de nagyon jókat lehet szórakozni közben egymás rovására. (Amikor ebbe belefáradtunk, jött a szóbridzs meg a Mr. X., hogy azért adjunk a bölcsész érzületnek is.)

A pécsi ókeresztény sírkamrákat érdemes megnézni, még ha el is kérik az árát, amikor azonban a dómban (ahol dr. Papp Lajos szélsőjobbos, nyíltan homofób szívsebész esedékes haknifellépése volt kiplakátolva) is le akartak gombolni a belépésért fejenként egy ezrest, úgy döntöttem/-tünk, hogy a doktor úr tiszteletdíját tán mégse négy buzeráns adja össze; imádkozni a templomon kívül is sikerülhet, ha valaki nagyon megerőlteti magát. Gyűlöletes számomra, ha egy működő templomban, ahol Oltáriszentséget őriznek, belépti díjat akarnak szedni bárkitől is. Szíveskedjenek az üzemeltetők eldönteni, hogy az adott épület micsoda. Ha múzeumnak deklarálják (megtehetik), akkor szedjenek bátran jó sok pénzt a látogatóktól – de ne tartsanak benne misét. (És főleg ne nyervogjanak, hogy jajjszegény Jézus, milyenmagányos ő ott a tabernákulumban, miért nem térü nk be gyakrabban szentségimádásra.) Ha viszont templomnak, Isten házának (úgy is, mint a mennyország, az új Jeruzsálem, és az örök boldogság előképe) tekintik, akkor tán ne sarcolják meg a belépni akarót. Ahogy a mondás tartja: baszni is meg szűznek is maradni nem lehet egyszerre. Grrr...

A pécsi Tettye éttermet ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Nem kifejezetten költséghatékony, de nagyon jó a konyhájuk. Ugyancsak ajánlom a Király utcai olasz fagyizót (a nevét nem jegyeztem meg). Láttam én már sok fagylaltkelyhet életemben, de ilyen bámulatos kompozíciókhoz még nem volt szerencsém. Teljesen lenyűgözött, hogy egy egyszerű vaníliafagyit milyen ötletesen is lehet szervírozni. A hely is szép, kellemes. Viszont szolgált egy kellemetlen meglepetéssel. Amikor kimentem a mosdóba, kerestem kint a villanykapcsolót: nem volt. Sebaj, gondoltam, majd bent. Kinyitottam az ajtót: villanykapcsoló bent sem volt, de az ajtónyílásra felkapcsolódott a villany. A helyiség ízlésesen volt berendezve, tiszta volt, megfelelően fel volt szerelve – abszolút megérdemli a tesztünkön a 10 pontot, gondoltam. Aztán ahogy a fülkében ücsörögtem, és a megvilágosodás reményében töprengtem a világ folyásán, megvilágosodás helyett egyszer csak figyelmeztetés nélkül beütött az egyiptomi sötétség. Teljesen és orvosolhatatlanul. Kapcsoló továbbra sem volt. Kicsit billegtem a helyemen, hátha a mozgásérzékelő bekapcsol, de az sem volt. Némileg feszengve résre nyitottam a fülke ajtaját, de ez sem jött be: a nyitásra érzékeny lámpa a mosdó külső ajtajára volt csak rákötve. nem volt mit tenni: a művelet további részét a mobilom világánál voltam kénytelen eszközölni. Amikor végül kézmosás után kitapogattam a kilincset, hogy kilépjek, a helyiséget ismét elárasztotta a kellemes fényár. Az az igazság, hogy nem tudtam igazán haragudni. Nem tudom, kinek az anyagcseréjéhez kallibrálták a pilács időzítőjét, de ez a megoldás annyira, de annyira gáz, hogy a végén csak röhögni tudtam rajta.

Ilyenformán ez az epizód sem homályosította el a hétvége roppant kellemes összképét – amelyért ezúton is szeretném ismételt hálámat kifejezni Bikkfának és Bambikának. :-)

Címkék: , , , , ,


Hozzászólások:


Alig várom, hogy kipróbáljam azt a Király utcai fagyizót!

Ez a belépőszedés a templomban nekem is nagyon ellenszenves, meg az is, mikor csak egyszerűen zárva van. Azt is el kéne dönteni hogy templom, vagy irodaház ügyfélfogadási idővel... :-/Örülök, ha jól éreztétek magatokat! A társast pedig pl innen meg tudjátok rendelni:
http://deltavision.hu/index.php?cmd=pd&nid=895Édesszájúak figyelmébe: a Király utcában érdemes fölkeresni a Caflisch nevű cukrászdát.

Van egy Barbakán nevű étterem Pécsett, ha nem teszteltétek még, érdemes. Tejbár a Nemtudommilyen téren (egy elefántos cégér lóg az egyik sarkán).
Továbbá a Planetárium és a Csontváry-múzeum. Piac. Hatalmas séták a városban és a Mecsekben. Tettye. (Bocsánat, kissé elszálltam, de a kedvenc városom.)Fernandel!
Az idő múlását sajna jelzi, hogy a Caflishban egyre ráérősebbek a pincérek, és biza sehogy sem akarják kiszolgálni az embert a terasz szélén. De volt már olyan is, hogy negyedórával zárás előtt odalép hozzánk a személyzet jeles tagja, s közli, hogy "akkor volt egy...". Én messzire eltanácsolnék mindenkit onnét. A Barbakán éttermet még nem próbáltam, viszont a Planetárium zárva tart úgy három éve. A Tejbár pedig megszűnt és helyette Elefántos pizzeria van.
De mindezektől függetlenül érdemes és jó Pécsre látogatni!


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta