Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

csütörtök, november 15, 2007
13:18
 
A hogyan és a miért


„Szokásom szerint nem fogalmaztam világosan. Nem a Quinn által felvázolt vészkijáratot (vagy helyesebben vészkijáratokat), a jövőt, hanem a múltat firtatom. Vitába szállt-e valaki Quinn-nel a tekintetben, hogy hogyan lettek ilyenek a dolgok?”

– kérdezi Fernandel. Válaszként először is visszakérdezek: Tud említeni bárki akár csak egyetlen olyan állítást is a tudománytörténetben, amellyel valaki valaha ne szállt volna vitába? – Úgyhogy a kérdésre a válaszom biankó igen. Azért biankó, mert egyébként fogalmam sincs. Nem ismerem Daniel Quinn munkásságának a kritikai irodalmát.

Viszont ismét ott tartunk, hogy nem tiszta, valójában mivel is kéne a vitakozónak vitába szállnia. Arra nézve ugyanis, hogy hogyan lettek ilyenek a dolgok, Quinn az égvilágon semmi újat nem mond! Ezt azért érdemes észrevenni. A könyveiben egyetlen új adattal sem állt elő, nem húzott elő a mellényzsebéből korábban ismeretlen leletet vagy dokumentumot. Sem az Izmaelben, sem a folytatásaiban nem találni olyan tényeket, amelyek egy közepesen tájékozott átlagember számára ne volnának közismertek, vagy ha történetesen némelyik állítása mégis újdonságszámba menne nála, akkor ne tudna annak igazságáról könnyedén meggyőződni.

Ahhoz, hogy megválaszoljuk a hogyan lettek ilyenek a dolgok (vagyis hogy miért olyan a körülöttünk levő világ, amilyen) kérdést, nem tényeket kell értelmeznünk, hanem tényeket kell felsorolnunk. Olyan tényeket, amelyek túlnyomó többsége általános iskolás tananyag. (Ezért lehet a trilógia Az én Izmaelem c. kötetében Izmael tanítványa egy 12 éves kislány.)

Persze e tényekkel is lehet vitába szállni: ott van Erich von Däniken fixa ideája a földre szállt ufókról, Heribert Illig összeesküvés-elmélete a kitalált középkorról, vagy épp Nemere István meggyőződése a mi civilizációnk előtti szupercivilizációról. Ezek a tudósok szerzők valóban arra a kérdésre kínálnak alternatív választ, hogy hogyan lettek ilyenek a dolgok.

Daniel Quinn nem tartozik közéjük. Ő a hogyan-t adottnak veszi. Ismétlem: sehol nem rángat elő a cilinderéből egyetlen obskúrus adatot sem. Ami az ő munkásságában egyedi, az nem a hogyan, hanem a miért. Szerinte ugyanis ez a bizonyos hogyan nem véletlenül alakult úgy, ahogy. Annak, hogy az a tízezer év (amit a Nagy Felejtés óta azonosítani szokás „a történelemmel”) miért éhinségek, forradalmak és háborúk története, nem a szerencsétlen csillagzat az oka, nem az állítólag gyarló emberi természet – hanem egyenes következménye a természeti törvények működésének.

Természetesen ezeket a természeti (ökológiai) törvényeket sem Quinn „találta fel”. Ami új, az mindössze az a banális tény, hogy az élővilág homo sapiens nevezetű fajának egyedei ugyanúgy nincsenek kivéve az ökológia törvényeinek hatálya alól, ahogyan nincsenek kivéve a gravitáció törvényének (vagy bármely más természeti törvénynek) hatálya alól.

  • Ha egy cinkének nem jut oxigén az agyába, megdöglik. Ha egy embernek nem jut oxigén az agyába, ugyancsak megdöglik.
  • Ha egy pávián vízbe merül, „a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya (kisangyalom)”. Ha egy ember vízbe merül, ugyanaz történik.
  • Ha egy teve lelép egy szikláról, lezuhan. Ha egy ember lelép egy szikláról, ugyancsak lezuhan.
  • Ha a tevén olyan ejtőernyő van, amely megfelel az aerodinamika törvénye szabta követelményeknek, túléli a zuhanást. Ha nem, nem. Ha az emberen van ejtőernyő, ő is túléli a zuhanást, de ő is csak akkor, ha az ejtőernyője megfelel aerodinamika törvénye szabta követelményeknek.
  • A kecske vérkeringése alá van vetve a hidraulika törvényének. Az ember vérkeringése nem különben.
  • Az ostoros moszatok szaporodását a genetika törvényei irányítják. Az ember szaporodását ugyancsak a genetika törvényei irányítják, ugyanazon(!) genetikai kód alapján.
  • A kék vércse nagymamájának nagymamájának (...) nagymamája az ősóceánban lévő egysejtű volt, és a természetes szelekció törvényének működése következtében lett belőle kék vércse. A ma élő ember nagymamájának nagymamájának (...) nagymamája ugyancsak az ősóceánban lévő egysejtű volt, és ugyancsak a természetes szelekció törvényének működése következtében lett belőle ember.

Ezek evidenciák. (Igaz, az utóbbi tekintetében a fundamentalista keresztények még mindig hősiesen küzdenek.) Azonban mi van akkor, ha a listát kiegészítjük ezzel:

  • Ha akár csak egyegyetlen (ehhez megfelelően intelligens) faj egyetlen csoportja megpróbálná kivonni magát a fajok együttélését szabályozó ökológia törvény alól, akkor felborulna a bioszféra egyensúlya, és ez mind az élő környezet, mind az adott faj pusztulását okozná.

Ezen a ponton kisül a biztosíték. Erre úgy reagálunk, mint a székely bácsi az állatkertben a zsiráfra: „Márpedig ilyen állat nincs.” Pedig van: itt van előttünk tízezer éve. Ezt látjuk, ez történik: egyegyetlen faj egyetlen csoportja megpróbálta kivonni magát a fajok együttélését szabályozó ökológia törvény alól. És a szemük (szemünk) láttára borult fel a bioszféra egyensúlya. Az interneten lassan könnyebb lesz olyan cikket találni, amely az élő környezet jelenlegi (és az emberiség várható) pusztulásával foglalkozik, mint lövöldözős játékot vagy szexképet.

Minden kultúrának megvan a maga mitológiája. A mi kultúránk mitológiája szerint az ember nem a természet része, hanem felette áll annak. És igaz, hogy a természeti törvények többnyire rá is vonatkoznak, de nem az összes: az ökológiai törvények különös kivételt képeznek. Ezek alól föl van mentve. Megszegheti őket.

Lehet hinni ebben a mítoszban. Igaz, hogy semmi empírikus alapja nincs e hitnek, de hát mindenki azt hisz, amit akar. Azonban lényegesen valósíznűbb, hogy az ökológiai törvényeket ugyanúgy nem lehet megszegni, mint a gravitáció törvényét. Ha valaki hősiesen lelép a szikláról, az nem megszegi a gravitáció törvényét, hanem csupán eljátssza, színleli, hogy megszegi. Attól függetlenül, hogy mit tart e törvény hatályáról, hogy vonatkozik-e rá vagy sem – a törvény hatása irgalom nélkül érvényesülni fog rajta.

Nincs több játék, nincs több színlelés: szétplaccsan, nem kicsit: nagyon. „S ezzel vége a komédiának.”

Címkék:


Hozzászólások:


kékvércsekék vércse (Falco vespertinus)kékvércse (Magyar helyesírási szótár, Akadémiai Kiadó, Bp., 2000.)párbeszéd az Index fórum a Magyarulez -- A különírás és egybeírás c. topikjából:

Kérdés
Az "érvényben lévő" helyesírási szótárak bizonyos állatnevek írásmódjában nem egyeznek. Az 1999-es Magyar helyesírási szótár ("Nagy Fehér") és a 2004-es Helyesírás (Osiris) eltérést mutat pl. a következő esetekben:

Nagy Fehér - Osiris
-------------------
éti csiga - éticsiga
meztelen csiga - meztelencsiga
keresztes pók - keresztespók
barnamedve - barna medve

Biztosan van még több is. A gondom az, hogy attól függően, hogy kinek melyik van meg, ki így, ki úgy fogja ezeket "helyesen" leírni. Sőt, tovább megyek, ha két korrektor van, akkor ezek egymást fogja javítani a végtelenségig, ha különbözik a szakirodalmuk! Vajon miért kellett ezeket az írásmódokat revideálni? Logikusabb lenne az új? Egységesebbnek semmiképp sem látom, azaz nem látok mondjuk olyan törekvést, hogy a fajnevek egybe legyenek írva. Nem lehetett volna ezzel megvárni egy átfogó helyesírásreformot?


-----------------

Válasz:
Egyszerű a válasz: az Osiris Helyesírás az érvényes növény- és állatnévi szabályozásokat és szójegyzékeket követte (hivatkozva a bibliográfiában), a Magyar helyesírási szótár ezeket jelentős részben (feltehetőleg inkább figyelmetlenségből, mint koncepcióból) figyelmen kívül hagyta. Mivel a köznyelvi és szaknyelvi helyesírás egységessége vitán felül áll, muszáj egy köznyelvi szótárnak is követnie a legitim, bizottságok által elfogadott szaknyelvi helyesírást. Szóval ezeket igyekeztünk kijavítani, amit a biológusok üdvözöltek is. Eddig egy hibáról tudok, amikor véletlenül bennragadt a régi, köznyelvi szótári adat: kékvércse szerepel a szabályos kék vércse helyett. Ez alkalomadtán javulni fog.

-------------

Amúgy boldoggá tesz, ha Daniel Quinn-témában ez az egyetlen (vagy a legfőbb) vitatott kérdés. :)Köszönöm az információkat. (És az idődet.)azt hiszem, az egy érdekes pont, amit az ejtőernyős hasonlat mutat. akár zsiráf, akár ember, akár pisai ferde toronyból kihajigált vasdarab lóg egy aerodinamikailag megfelelő ejtőernyőn, az földet ér úgy, h nem keletkezik se magában, se földetérése helyszínében nagy kár, mindeközben gravitációtól a légellenálláson, súrlódáson és rengeteg dolgon át rengeteg dologig egy úgymond fizikai törvény sem vesztette érvényét. az ejtőernyős vagy a repülőgép nem legyőzi (és még fontosabb: nem is legyőzni akarja) ezeket, hanem az érvényességüg betartásával a lehetőségek terét kitágítani. és ez így nagyon jó hasonlat. nem az ember gyarapodása, akár galaktikus méretű terjeszkedése ütközik (ebben az énáltalam most megélt) olvasatban, hanem tényleg csak a kivonódás vágya. ikarosznak buknia kellett, mert öntelt volt és nagyratörésében volt a végzete. daidalosz ellenben nem zuhant le, ő megszokott közlekedési módokat legyőző fantáziával, és az életbenmaradáshoz szükséges természeti törvények tiszteletével sikert aratott


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta