Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

kedd, november 27, 2007
18:01
 
Nyilatkozat: Bejegyzett élettársi kapcsolat


Az alábbi bejegyzést elejétől végig a Pride.hu-ról idézem, egyetértésem jeléül:

Nyilatkozat: Bejegyzett élettársi kapcsolat

A Magyar Köztársaság kormánya 2007. november 16-án benyújtotta az Országgyűlésnek a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényjavaslatot, és ezzel fontos lépést tett az LMBT közösség jogegyenlőségének megvalósítása felé. Az aláíró LMBT szervezetek és szerveződések előremutatónak tartják a kormány javaslatát, amely hozzájárul a hazai leszbikus és meleg párok hátrányos helyzetének javulásához. Bízunk benne, hogy az Országgyűlés tagjai is – az Európai Unió értékrendjével összhangban – igennel szavaznak a törvényjavaslatra.

Fel kell azonban hívnunk a figyelmet, hogy a javaslat örökbefogadásra vonatkozó rendelkezései ellentmondanak mind a diszkrimináció tilalmára vonatkozó emberi jogi elveknek, mind a téma kapcsán kialakult szakmai konszenzusnak, mind az elmúlt évek külföldi jogalkotási trendjének, mind pedig a magyar társadalom jól felfogott érdekének. A törvényjavaslat indokolása semmilyen érvet nem tartalmaz arra vonatkozóan, miért csak a házastársak jogosultak a közös gyermekké fogadásra. Az elmúlt évek nyugat-európai és amerikai tudományos kutatásai bebizonyították, hogy az azonos nemű szülők ugyanannyira alkalmasak a gyermeknevelésre, mint a különnemű párok. Azok a félelmek, amelyek szerint az azonos nemű szülők káros hatással lennének a gyermek személyiségének fejlődésére, az empirikus vizsgálatok fényében egyértelműen alaptalannak bizonyultak. Ezt felismerve a világ számos országában az azonos nemű pároknak is lehetővé tették az örökbefogadást.

Különösen visszás, hogy a javaslat még abban az esetben sem tenné lehetővé a közös gyermekké fogadást, ha a gyermek az egyik partner vérszerinti gyermeke, és a gyermeket mindenképpen az azonos nemű pár neveli. Az örökbefogadásnak a valós élethelyzethez nem igazodó tilalma a rendezett családi kapcsolatok, és így a gyermekek védelmét előíró alkotmányos követelménynek mond ellent. Az azonos nemű párok gyermekvállalásának megnehezítésével ráadásul olyan párok elől vesszük el a gyermeknevelés lehetőségét, akik arra szívesen vállalkoznának. Egy demográfiai kihívásokkal küzdő társadalom esetében indokolatlan tilalmakkal szűkíteni a gyermeknevelésben résztvevő párok körét komoly jogalkotói rövidlátásra vall. Ezért felszólítjuk a parlamenti pártokat, hogy módosító javaslat benyújtásával tegyék lehetővé az örökbefogadást a bejegyzett élettársaknak is.

A törvény elfogadásával azonban a hazai LMBT szervezetek munkája nem ér véget. A bejegyzett élettársi kapcsolatok bevezetése előrelépés ugyan, de teljes jogegyenlőségről csak akkor beszélhetünk, ha az azonos nemű párokat is megilletik mindazok a lehetőségek, amelyek a különböző nemű párok számára rendelkezésre állnak: ha a bejegyzett élettársi kapcsolat házasság helyetti választása önkéntes döntés, és nem pedig a házasság tilalmából fakadó kényszer lesz.

Budapest, 2007. november 23.

Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Sportegyesület
Dél-Alföldi Meleg Baráti Kör
Gay.hu Szerkesztősége
GayRadio.hu Szerkesztősége
Háttér Társaság a Melegekért
Labrisz Leszbikus Egyesület
Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság
Mások Szerkesztősége
Országos Tolerancia Egyesület
Patent Egyesület
Pride.hu Szerkesztősége
Szimpozion Meleg, Leszbikus, Biszexuális és Transznemű Fiatalok Kulturális Oktatási és Szabadidős Egyesülete
Szivárvány Misszió Alapítvány
Tolerancia Magazin Szerkesztősége


MENETREND

Az Országgyűlés decemberben tárgyalja a Bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot. Az általános vitára november 28-án kerül sor, utolsó napirendi pontként. A részletes vitát december első hetében folytatja le a Tisztelt ház. A beérkező módosító javaslatokról egy héttel később döntenek, a zárószavazásra december 17-én kerül sor.

Címkék: , ,


Hozzászólások:


Tudod szerintem ez egy elég álszent próbálkozás és nemrég hallotam a konzervativ politika véleményét,miszerint a társadalom még nincs felkészülve a melegházasságra.Kérdem én,mi köze a társadalomnak az én vagy más életéhez?Hogy házasodok e?Hogy esetleg azonosnemüvel?Senkinek nincs köze hozzá,de azt gondolom nekem kell hogy jogom legyen hozzá.És ha azt mondják,hogy a házasság intézménye a család létrejöttét szolgálja akkor nyujtsanak lehetöséget arra,hogy gyereket is örökbefogadjak.Talán ez lenne a legnagyobb értelme annak,ha meleg létére valaki megházasodik
.Ha nem igy gondoljátok sorry.:-)
Egy link a katolikus egyháztól:
http://uj.katolikus.hu/cikk.php?h=949



Azt gondolom, hogy kicsiny hazánk még nem ért fel arra szintre, hogy felfogja mi a különbség jog és kötelezettség között. És avval a reflex-szel válaszol mindenre, amit a "hatalom dönt", hogy az márpedig kötelező.
Ameddig nem értjük meg, hogy a jog valójában csak lehetőség. És hogy a lehetőségeinket nem a muszáj, hanem felelősségteljes választásunk irányítja. Nos, addig "nem érett" a magyar társadalom semmilyen változtatásra.
Viszont a "hatalomnak" kutya kötelessége (nem lehetősége) nevelni a társadalmat az által is, hogy jogot biztosít, amikkel aztán vagy él az egyes polgár, vagy nem. Ez a "hatalom" felelőssége.



Bikkfa:
Nekem pont az a bajom,hogy a politika az egyház és a neofasiszta szervezödések és mindenki más akinek hangja van,kötelességének érzi nevelni a társadalmat csak hogy rendkivül önzö célokkal.Inkább ne neveljenek.Biztositsanak mindenki számára egyenlö jogokat és a társadalom jól-rosszul kihozza majd ebböl a legtöbbet.Azzal hogy a kormány ás az ellenzék azt mondja,hogy a társadalom még nem érett meg a melegek házasságára és arra hogy gyereket neveljenek ezzel ha nem is tudatosan de támogatják a disszkrimináciot és az emberek ellenérzését a melegekkel szemben.És aztán egy könyöradományos huzással még fel is háboritják öket.Éljen a felelős politikai kormányzás.



Az örökbefogadó szülőknek szerintem megvan az a lehetősége, hogy a vér szerinti szülők átlagánál "jobb szülők" lehessenek. Mert az örökbefogadott gyerekek mind kívánt és tervezett gyerekek örökbefogadó szüleik számára, míg a vérszerinti gyerekek időnként véletlenül is "becsúsznak". Az örökbefogadásra hsszú a felkészülés, sokszor hosszabb, mint a vér szerinti szülőségre. Az örökbefogadó szülő alkalmasságát viszgálják, vér szerinti gyereke meg bárkinek lehet, stb.

Szóval egszen biztos vagyok, hogy az örökbefogadsnak a vérségi szülőséggel szemben nem csak hátrányai, hanem előnyei is vannak. És ezeknek az előnyöknek egy elentős része független a szülő szexuális irányultságától.

És akkor még nem is beszéltünk azokról a hátrányokról, amit az intézményi nevelés (és a vele járó kötődés-hiány) jelent az örökbefogadással szemben.

Azért ha a leben lassen e téren is érvényesülne, az nem lenne baj. Én nem azt mondanám, hogy az emberi jogok érvényesülése végett (bár hivatalos érvként én is használnám ezt), hanem azért, hogy humánusabbak legyenek a mindennapjaink. A homoszexuálisok iránti gyűlölködés a heteroszexuálisok életét is ridegebbé teszi.

Szerintem.



"e téren" - mármint a homoszexuális párok örökbefgadási lehetőségeinek törvényi szabályozása terén



Jinzo, nem gondolm, hogy a politikának nevelnie kell. Ott van erre a (köz)nevelés meg a művészetek. Csak sajnos a "hatalom" úgy gondolja, bele kell szólnia a polgárok életébe így is. Erre írtam, hogy akkor tegye, de felelősséggel, kábé úgy, ahogy azt te is kifejtetted részletesen.
Mellesleg mindannyiunknak nevelni kell a társadalmunkat, különben marad minden úgy, ahogy van... Vagy ami még rosszabb, csak néhányan nevelnek, és nagyon egyoldalúan.



Ehhez én nem tudok, és nem is akaorok hozzászólni. Csak akkor lenne jogom véleményt alkotni, ha átéltem volna közvetlenül vagy közvetve egy homoszexuális pár érzéseit ezekben a helyzetekben, vagy akár egy homók által nevelt gyermekét. Tehát minden a kérdéshez tartozó állásfoglalás nélkül nem negatí sztereotípiák lapulnak-e az ilyenekben, mint
- az egyház és a neofasiszta szervezetek ilyetén egy mondatban említése (jinzó)
- az ilyen kijelentésekben, mint, hogy kicsiny hazánk még nem ért fel arra szintre. (bikkfa)
Nem is akarom ezek íróit bántani, csak egy kicsit gondolkodjunk: szép dolog valakik jogaiért kiállni, de nem feltétlen kell ezzel másokat akaratlanul is megalázni. Ezzel csak távolabb kerülünk a megoldáshoz, amit én is nagyon várok, ha meg rá is hagyom azokra, akik többet tudnak róla.



Elmagyarázná valaki, hogy az örökbefogadott gyermeknek miért jó az, ha homoszexuális pár neveli fel, miközben heteroszexuális párok várnak az örökbefogadásra?



S(antal), azt gondolom, hogy hazánkban igen sokan még nem értik, érzik a különbséget jog és kötelesség között. Azt is gondolom, hogy erre érettség kell, amihez fel kell nőnie egyénenként mindenkinek, ahhoz, hogy a társadalom is felérhessen odáig.
De addig amíg nincs így, és nem minden egyén ért fel erre a szintre, és az, aki ezt a halvány különbséget érzi és átlátja, és mégsem igyekszik a többiek számára is láthatóvá tenni, addig a társadalmunk nem fog tudni fejlődni.
Ez, így leírva, talán bántja azt, aki úgy érzi, a maga részéről mindent megtett, hogy a társadalom egésze is felérjen arra a szintre. De vajon valóban mindent megtett? Vajon nem épp az a megalázó, hogy rádöbbenünk, közös felelősségünk az, hogy hol tartunk? Hogy én is te is épp annyira tehetünk a dologról, mint az a fogyatkozó tízmillió másik?
Ne hárítsuk magunkról a felelősséget azzal, hogy én már jól tudok mindent, akkor nem kell tennem semmit. Ha közösség vagyunk mint ország vagy nemzet, akkor egyformán felelünk ha akarjuk, ha nem. Vagy nem vagyunk közösség...


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, Zene



Terápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<



látogató 2005. január 10-e óta