Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

szerda, december 12, 2007
00:09
 
Pfúj.


Frankné dr. Kovács SzilviaA mellékelt képen az a Frankné dr. Kovács Szilvia MSZP-s országgyűlési képviselő mosolyog, akinek a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslathoz benyújtott 7 és fél oldalas módosító indítványát tegnap a Parlament 331 igen, 26 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta. A módosító indítvány arra vonatkozik, hogy a bejegyzett élettársak ne vehessék fel egymás nevét, szemben az eredti törvényjavaslattal, amely csupán a „-né” utótag felvételét nem tette lehetővé.

A 7 és fél oldal nagy része a törvényjavaslat szövegének ilyen értelemben vett megkurtítása: szavak, félmondatok kihúzása. Az indoklást viszont teljes terjedelmében, szó szerint közlöm:


INDOKLÁS


A Javaslat kiveszi a házassági névviselésre vonatkozó szabályok alkalmazásának lehetőségét a bejegyzett élettársi névre vonatkozólag.


Ennyi. Ez mind indoklás. Arra nézve, hogy ez kinek jó, egy szó sincs. „A törvény részletes vitája során a legfőbb érv az volt a névviselés megadása ellen, hogy így jobban meg lehet különböztetni a házasságtól, valamint az, hogy erre most is lehetősége nyílik bárkinek, aki szeretné megváltoztatni a nevét” – írja a pride.hu. És hozzáteszi magyarázatként:

Valóban lehetősége van bármelyik magyar állampolgárnak megváltoztatni születési család vagy utónevét – ahogyan erre a részletes vitában is hivatkoztak a képviselők –, de ehhez külön kérelemmel kell fordulni az anyakönyvi ügyekért felelős miniszterhez. A névváltoztatásnak ebben az esetben külön eljárási díja van, azaz illetéket kell utána fizetni, ami jelenleg 10.000,– Ft. A név ismételt megváltoztatására már 20.000,– Ft illeték megfizetése után nyílik lehetőség. A törvényjavaslat eredeti formájában mindezt úgy tette lehetővé, mint a házasságkötés alkalmával, a házassági anyakönyvben való bejegyzéssel, aminek nincs külön díja.

A doktornő arcképének aláírása pedig telitalálat: „Frankné dr. Kovács Szilvia, aki ingyen kapta a nevét”.

Sakál ON

Tehát kinek jó ez? Egyszerű a válasz. Senkinek. Ennek a módosító indítványnak az egyetlen hatása az, hogy valakiknek rosszabb. A buzikba megint rúgtunk egy jókorát.

Kinek fájna, kinek jutna attól kevesebb pénz, paripa, fegyver, ha Tomit ezentúl Birtalan Tamásnak hívhatnák?! (A másik verziót, hogy én fölvenném a nevét, csak azért nem említem példának, mert Tomi vezetékneve nem publikus.) Mondjuk rendel telefonon egy könyvet. „Milyen névre szabad félretennem?” – kérdezné kedvesen egy hang a vonal túloldalán. – „Birtalan Tamás névre legyen szíves” – felelné ő.

Mi történne ettől?! Aláásná ezzel a bemutatkozással a keresztény Magyarország morálját?! Megorvtámadjná vele a család szentségét?! Megrontaná vele a felnövő ifjúságot?! Mellesleg, amikor elolvastuk a törvényjavaslatot, megbeszéltük azt, hogy fölvenné-e valamelyikünk a másik nevét. És nem. Egyértelműen nem, bizonyos okokból, nem ide tartozik. De ez egy autonóm döntés volt!


Nagyon dühös vagyok, és borzalmasan csalódott, és tömény undort érzek. Mert ha valaki beterjesztene egy indítványt arról, hogy a buzikat lőjék a Dunába, mert kártékonyak a társadalomra, az se lenne örömünnep. De abban legalább lenne egy látszólagos érv! Az legalább színlelné, hogy valakinek az érdekében szól, valamilyen jó dolog elérése céljából, valakiket megvédendő! Azzal lehetne vitatkozni, lehetne vele szemben érveket hozni.

De ez? Hát mi ez?! Semmi más, mint kisstílű, alamuszi, pitiáner, gyűlölködő, homofób geciség, aminek semmi értelme a világon. Aminek az egyetlen joghatása: a kirekesztés, l'art pour l'art. Dögöljenek meg a rohadt buzeránsok. Adunk nekik ugyan jogokat, de azért rohadjanak meg, ahányan vannak. Amit csaknem az egész Parlament támogatott, a benyújtók is: „Ó, de jó, hogy szólt, kedves Szilvia! Bassza meg, hát nem bennefelejtettük ezt a névdolgot a tervezetben?! Milyen szerencse, hogy kegyed ilyen szemfüles!”

Köszönet és tisztelet a nemmel szavazóknak: az SZDSZ-frakció tagjainak, továbbá Balla Györgynek (Fidesz), Hárs Gábornak (MSZP), Dr. Horváth Jánosnak (Fidesz), Kocsi Lászlónak (MSZP), Dr. Kolber Istvánnak (MSZP), Pál Bélának (MSZP), Dr. Szabóné Müller Tímeának (MSZP) és Dr. Szanyi Tibornak (MSZP).

Úgy látszik, ennyi tisztességes ember (demokratát akartam írni vagy antifasisztát) azért még akad a Parlamentben. A többinek pedig a kurva anyját. Egyénileg is, listán is.

Sakál OFF

Címkék: , ,


Hozzászólások:


mi meg komolyan gondolkodtunk rajta, h felvesszük egymás nevét a párommal, olyan módon, h kombináljuk a két vezetéknevet, mivel ez teljesen egyenrangú és szimmetrikus megoldás. kis-nagy benedek és kis-nagy bendegúz lettünk volna kis benedekből és nagy bendegúzból

és ez lett volna a bejegyzés olyan hatása, amit már másnaptól érez és használ az ember, nem úgy, mint a többit, mert persze fontos az öröklés, de majd egyszer... szal éppen csak az összetartozás szimbolikus megjelenítésének a lehetőségét vették elIgen, azt hiszem, ebben (szokatlan módon) maradéktalanul egyetértünk. Miután megírtam a posztot és el akartam aludni (nem tudtam), az a szó kavargott bennem, amit te is használsz: szimbolikus. Hogy ebbe sikerült beletenyerelni.

Nem emlékszem arra, hogy a névviselés joga túl gyakran tematizálódott volna a melegjogi közbeszédben, fórumokon, vagy akár borozás közben. Mert nem ez a lényeg. De amikor olvastam a tervezetet, ekkor, emlékszem, kifejezetten felujjongtam magamban, amikor láttam, hogy a bejegyzés anyakönyvvezető előtt történik, hogy ünnepélyes módon, és hogy lehetséges lesz egymás nevét fölvenni.

Akkor, amikor az ember kurva szomjas, valóban nemigen merül föl benne az az igény, hogy metszett kristálypohárból kapjon vizet (még ha körülötte mindenki más abból iszik is). Ha viszont ezt fölajánlják mint gesztust, majd utána közlik, hogy "á-á, mégse, nagy frászt", és adnak ugyan inni, de egy koszos bögréből, akkor azt hiszem, érthető, ha az illető keservesen csalódott.

Egyébként, Ákos, eszembe jutottál este, hogy meg foglak kérdezni: mi a véleményed, ha megszavazzák ezt a törvényt, nem lehet valahogy az Alkotmánybíróságnál utólagos normakontrollt (így hívják, asszem) kérni? Nem tudom, mi a ráktól ne lenne-e ez így, ebben a formában, ezzel a kihagyással alkotmányellenes. Különben tüntetésben is gondolkodom -- szóval sikeresen kihozták belőlem nmcsak a sakált, hanem a már-már szunnyadó mozgalmárt is.Látom Balázs belőled is ki lehet hozni az állatot! Sajnálom. Nagyon gusztustalan és a magyar politikára valló húzás volt ez a módosítás. De legalább átment a regisztrált élettársi kapcsolat. Én erre fókuszálok.meg lehet támadni az alkotmánybíróságon, ha abból indulok ki, h a javaslat vitájában számtalanszor elmondták az ellenzékiek, h sztük ez így alkotmányellenes, még az mszp-s mécs imre is aszondta, h ez így alkotmányellenes, csak van annyira úriember, h szocialistaként ezt a szocialista javaslatot ő nem fogja megtámadni, de megtehetné...

szinte biztos, h meg fogják támadni, én azt tartom a legvalószínűbbnek, h maga sólyom nem fogja aláírni. és van is esélye, h alkotmányellenes legyen, mivel még így is túlságosan hasonlít a házassághoz, csak nem nevében, hanem tartalmában, ami ugye védendő a buziktólja, stent: még nem ment át az egész javaslat, még csak a módosítókról szavaztak:( Hát ez esetben még rosszabb az egész. Most kicsit rossz. (Nekem)Örömmel tudatom veled, hogy ez a blogbejegyzésed RÉSZBEN aktualitását vesztette. Sajnos nem abban a részben, hogy a névviselés visszakerült volna a törvényjavaslatba, hanem abban a részben, hogy indoklást találtam a módosításra. Idézem:

A névviselés módjával foglakozott több képviselő a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslat december 4-i részletes vitájában az Országgyűlésben; volt olyan vélemény, amely szerint a bejegyzett kapcsolatoknál a partner nevének felvétele nem elfogadható, hiszen ez hasonlatossá teszi a házassághoz.
Frankné Kovács Szilvia (MSZP) módosító javaslatát indokolva azt mondta: nem fogadható el, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban is hasonló névviselési szabályok legyenek, mint a házasság esetében. Úgy vélte, fontos, hogy ilyen módon is meg lehessen a két együttélési formát különböztetni. Hozzátette: álláspontja szerint, ha a bejegyzett élettársi kapcsolatot közös megegyezéssel kívánják megszüntetni, akkor ne legyen szükség a közjegyzői eljárásra.


Forrás: http://www.hatter.hu/archivum/?q=node/4190

Ajánlom végigolvasni, bár kissé szószátyár.

A mérgedet, bosszúságodat nem lehet törölni sajnos, de a blogbejegyzésedet még update-elheted, ha úgy látod jónak.Nem gondolom, hogy ez az indoklás tartalmilag többet jelentene annál, hogy "azért ne, mert csak". Arra, hogy kinek és miért jó, ha meg lehet különböztetni a névviselés alapján az élettársakat és a házastársakat, továbbra sincs (kimondott) válasz.

A kimondatlant meg, ugye, tudjuk. :/Ha felrakod a zsiráffüleket, kiderülhet, hogy pl. a biztonságérzetüknek van szüksége arra, hogy a házasság és az élettársi kapcsolat el legyen választva egymástól – mint ahogy valakinek pl. azért van ellenére a homoszexualitás, mert arra van szüksége, hogy a férfi (hagyományos képe) és a nő (hagyományos képe) el legyen választva egymástól, valamint arra van szüksége, hogy megőrizhesse a régi beidegződéseket. Ha a homofóbiával akarunk kezdeni valamit (legyen az akár explicit, akár implicit), talán ezekből a szükségletekből lehetne kiindulni. De ezen a ponton már te vagy a szaki. :)Én ezt nem értem!

Nem változtathatom meg a nevemet mindentől függetlenül bármikor? Akár a keresztnevemet, akár pedig a vezetéknevemet?Elnézést, csak most olvastam el a teljes postot, tudom, hogy ez így gáz, de ez van.
Így viszont értelmetlenné vált az előző hozzászólásom, mert már értem, hogy nem a jogi akadály, hanem az indokolatlan megkülönböztetés ami a probléma.

Rád bízom, hogy vagy töröld mindkét hozzászólásomat, vagy jelenjen meg mindkettő :-)Az a különbség, hogy házasságkötéskor a születési neved megmarad. Tehát:

Név: Nagy Béla.
Születési név: Kis Béla.

A névváltoztatásnál viszont a születési név az, amit megváltoztatnak. Tehát hiába születtél te Kis Bélának, az igazolványban ez lesz:

Név: Nagy Béla.
Születési név: Nagy Béla.

Ez az egyik különbség. A másik: a névváltoztatásnak van eljárási illetéke, házasságkötés esetén viszont díjmentes -- vagyis diszkrimináció.

(Közben láttam a második kommentedet is, de sebaj, már megírtam a választ, úgyhogy hadd menjen. :) )


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta