Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

vasárnap, február 03, 2008
19:35
 
Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására...


Köszönöm a köszöntést mindenkinek, aki gondolt rám. Cserébe hadd prezentáljam egy – úgy vélem, csaknem tökéletes – hedonista estebéd receptjét.

1. Legyen névnapod.

2. Legyen egy társad, aki szeret téged, és aki tudja, hogy te mit szeretsz.

3. Kapj tőle ajándékba egy jó nagy libamájat. (Plusz egy külön nejlonzacskóban vele azonos tömegű libahájat, de ez már technikai részletkérdés.)

4. Tanakodjatok hosszasan (szigorúan együtt!), hogy hogy a bánatba' kell vajon elkészíteni a libamájat úgy, hogy finom legyen. Nézzetek utána az interneten, kérdezzétek meg a családtagokat, barátokat, ismerősöket. És ha valaki blazírtan a képetekbe rakja, hogy „hát, én többnyire úgy szoktam csinálni a libamájat, hogy...” – akkor ne akadjatok ki, és ne engedjétek elrontani az örömötöket, hogy ne mondjam: áhítatotokat.

5. A májat végül mossátok meg, és közösen(!) áztassátok be bő egy napra tejbe. Ha laktózérzékeny vagy, akkor természetesen laktózmentes tejbe. A tejet sózzátok meg, reszeljetek bele két nagy gerezd fokhagymát, és tegyétek hűtőbe; lehetőség szerint dobjatok bele egy marék jégkockát.

6. Vásároljatok be némi kiegészítőt: sajtokat, aszalt szilvát, aszalt fügét, paprikát, paradicsomot, újhagymát. A fügét és a szilvát előző este áztassátok be teába, majd a tárgynap reggelén konyakba, illetve brandybe. Legkésőbb ekkor tegyétek be a hűtőbe a badacsonyi nyaralás emlékeként őrzött kései szüretelésű olaszrizlinget.

7. Ha elérkezik a pillanat, egy lábast béleljetek ki a felkockázott libahájjal, tegyétek rá a tejből kivett, papírtörlővel nagyjából megszárítgatott májat, és a maradék hájjal borítsátokk be. Egészen kicsi lángon, fedő alatt süssétek kb. fél órán keresztül. A párod egyrészt vigyázzon, hogy oda ne kapjon, másrészt vágjon fel és sózzon le egy kisebb fej lilahagymát, te pedig ezenközben (ne előbb, hanem most!) menj le a sarki közértbe friss (házi jellegű) fehér kenyérért.

8. Emeljétek ki a megsült libamájat egy üvegtálba, szűrjétek rá a zsírt, majd lefedve tegyétek ki az erkélyre. (Figyelem, ha valaki később olvassa: ez egy februári poszt: nyár közepén módosul az eljárás.)

9. A lángot vegyétek nagyobbra, és további kb. 7 perc alatt süssétek készre a libatöpörtyűt. Szedjétek ki kistányérra, és egy korty szilvapálinka után fogyasszátok el a friss kenyérrel (esetleg friss pereccel), valamint a hagymával.

10. Ha a máj kicsit meghűlt, tegyétek a hűtőbe, amíg a zsír meg nem dermed körülötte. Ez bő két óra, addig ihattok egy kávét, te pedig ledőlhetsz szundítani egyet, amíg a párod bogarászik a neten.

11. Félálomban jusson eszedbe: dió, méz! Ez feszélyezzen annyira, hog közben teljesen megéhezz, pattanj ki az ágyból, és lássatok neki a vacsora közvetlen előkészületeinek. Először is a fügéről és aszaltszilváról leöntött konyakot/brandyt keverd össze két kávéskanál mézzel, és dobj bele egy marék dióbelet. Majd vegyél egy nagyobb fej lilahagymát, vágd vékony szeletekre, sózd be alaposan, és hagyd így állni.

12. Utat engedve az elérzékenyülésnek, a májat emeljétek ki a zsírból, törölgessétek le, a párod vágja vékony szeletekre, és helyezze el a karácsonyra kapott nagy fehér tálon. Ezenközben te vágj kenyeret, és helyezd egy kosárba, majd takard le egy ruhával, hogy meg ne szikkadjon.

12. A párod hámozzon meg és filézzen ki(!) két narancsot, te közben serpenyőben piríts meg pár szeletnyi, kockákra vágott kenyeret. Ez azért szükséges, mert erre helyezed majd a camembert sajtot, amely így nem olvad rá a tálra. Ha kész vagy, a sajtot diszkréten szórd meg piros paprikával.

13. A libamáj köré helyezzétek el közös tetszésetek szerint a paprikát, paradicsomot, narancs- és almaszeleteket, valamint néhány szál újhagymát.

14. Egy másik tálon rendezd el a felkockázott Cheddar sajtot és kecskesajtot a maradék zöldséggel és gyümölccsel. Eközben párod tegye egy másik tálba a fügét, aszatltszilvát és narancsot, egy külön kis tálkába pedig a mézes brandybe áztatott diót.

Libamájas névnapi lakoma15. Az asztalt terítsd meg azzal a terítővel, amelyet még édesanyád kapott hajdan nászajándéba, és bele van hímezve a monogramja is. Mindegyik tálat vigyétek be, továbbá kerüljön az asztalra borsőrlő, valamint egy kis tálkában tengeri só. Nyissátok ki a bort is, hogy levegőzhessen egy kicsit.

16. Aperitifnek a következőt ígyátok: whiskys pohárba dobjatok 4 db jégkockát, csavarjatok rá némi citromlevet, és töltsetek rá kb. 4 cl Camparit. Kicsit lötyköljétek meg, hogy lehűljön.

17. Amikor végre asztalhoz ültök, legalább négy és fél percig ne tudjátok eldönteni, hogy mihez is kapjatok, hogy is kezdjétek el. Utána egyetek, válogatva vagy válogatás nélkül kóstolgassátok a különböző falatokat, és csukott szemmel érezzétek meg, amint a különféle sós, édes és savanykás ízek összekeverednek a szátokban. Amikor belekóstoltok a borba, gondoljatok vissza a nyaralásra, és egy pillanatra jussanak eszetekbe mindazok, akinek a munkája révén ez a palack bor most az asztalotokon lehet.

18. Próbálgassátok mindazt, ami az asztalon van: nem kell eőnek erejével a libamájra összpontosítani, az majd megtalálja a maga helyét. Időnként feltétlenül igyatok egy-egy korty vizet is.

19. Bő háromnegyed óra lakmározás és heveny rosszullét után tartsatok egy óra szünetet: szellőztessetek egy nagyot, majd igyatok egy korty Unicumot. Mielőtt folytatnátok, a párod tévézzen egy kicsit, te pedig blogold le az egészet. Ne felejtsd el megosztani azt a gondolatot sem, amely libamájjal a szádban született az imént:

Továbbra sem tudom, hogy mi az élet értelme, de most élvezem azt, a maga értelmetlenségében.
 

Címkék: ,


Hozzászólások:


Ez oan' gyönyörű... Könnybe lábadt a szemem. :o)Akkor ez már félsiker. :) Tominak tegnap mondtam, hogy igazán sikeres bloggrnek akkor fogom tartani magam, ha ezt a posztot elolvasva Bambika úgy dönt: egy életem, egy halálom, kipróbálom a libamájat! ;)Hm... miután egész hétvégén böjtöltem és közben vegán recepteket és cikkeket fordítottam németből, ami közben csorgott a nyál a számban, majd a nyáladag teljes megindítására megnéztem tök egyedül a Rataouille című mesét angolul... hát azután valahogy nem hatott meg a dolog gasztronómiai része. Nem akarok persze ünneprontó lenni, de vajon a liba mit szólt a dologhoz? Bocs, tényleg, csak kisebbség szól a kisebbséghez. ;)

Minden jót és Isten éltessen!nAHÁT! Ilyen szép a családi élet? Ilyen idillikus is tud lenni?
Lehet, hogy meg kellene nősülnöm?Hát Balázs, pont mikor végig olvastam ezt a bejegyzést, éppen az ugrott be előszörre, hogy ezt hogy tudja valaki megenni! (Félre ne érts, biztos nagyon finom, de az Őzek nem szeretik a madarak máját, sőt általában véve eme szervvel némi nemű problémái adódnak a zöld fűhöz és rántott húsokhoz szokott nyelvem ízlelő bimbóinak).

Utólag is boldog névnapot!

BambiNem volt időm követni a blogodat, bizonyára továbbra is érdekes témákat vettél elő. Ha lesz időm pótlom.

ISTEN ÉLTESSEN UTÓLAG IS, és Szt. Balázs püspök óvjon, ne csak a torokbajtól!Nem volt időm követni a blogodat, bizonyára továbbra is érdekes témákat vettél elő. Ha lesz időm pótlom.

ISTEN ÉLTESSEN UTÓLAG IS, és Szt. Balázs püspök óvjon, ne csak a torokbajtól!


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta