Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására...
Köszönöm a köszöntést mindenkinek, aki gondolt rám. Cserébe hadd prezentáljam egy – úgy vélem, csaknem tökéletes – hedonista estebéd receptjét.
1. Legyen névnapod.
2. Legyen egy társad, aki szeret téged, és aki tudja, hogy te mit szeretsz.
3. Kapj tőle ajándékba egy jó nagy libamájat. (Plusz egy külön nejlonzacskóban vele azonos tömegű libahájat, de ez már technikai részletkérdés.)
4. Tanakodjatok hosszasan (szigorúan együtt!), hogy hogy a bánatba' kell vajon elkészíteni a libamájat úgy, hogy finom legyen. Nézzetek utána az interneten, kérdezzétek meg a családtagokat, barátokat, ismerősöket. És ha valaki blazírtan a képetekbe rakja, hogy „hát, én többnyire úgy szoktam csinálni a libamájat, hogy...” – akkor ne akadjatok ki, és ne engedjétek elrontani az örömötöket, hogy ne mondjam: áhítatotokat.
5. A májat végül mossátok meg, és közösen(!) áztassátok be bő egy napra tejbe. Ha laktózérzékeny vagy, akkor természetesen laktózmentes tejbe. A tejet sózzátok meg, reszeljetek bele két nagy gerezd fokhagymát, és tegyétek hűtőbe; lehetőség szerint dobjatok bele egy marék jégkockát.
6. Vásároljatok be némi kiegészítőt: sajtokat, aszalt szilvát, aszalt fügét, paprikát, paradicsomot, újhagymát. A fügét és a szilvát előző este áztassátok be teába, majd a tárgynap reggelén konyakba, illetve brandybe. Legkésőbb ekkor tegyétek be a hűtőbe a badacsonyi nyaralás emlékeként őrzött kései szüretelésű olaszrizlinget.
7. Ha elérkezik a pillanat, egy lábast béleljetek ki a felkockázott libahájjal, tegyétek rá a tejből kivett, papírtörlővel nagyjából megszárítgatott májat, és a maradék hájjal borítsátokk be. Egészen kicsi lángon, fedő alatt süssétek kb. fél órán keresztül. A párod egyrészt vigyázzon, hogy oda ne kapjon, másrészt vágjon fel és sózzon le egy kisebb fej lilahagymát, te pedig ezenközben (ne előbb, hanem most!) menj le a sarki közértbe friss (házi jellegű) fehér kenyérért.
8. Emeljétek ki a megsült libamájat egy üvegtálba, szűrjétek rá a zsírt, majd lefedve tegyétek ki az erkélyre. (Figyelem, ha valaki később olvassa: ez egy februári poszt: nyár közepén módosul az eljárás.)
9. A lángot vegyétek nagyobbra, és további kb. 7 perc alatt süssétek készre a libatöpörtyűt. Szedjétek ki kistányérra, és egy korty szilvapálinka után fogyasszátok el a friss kenyérrel (esetleg friss pereccel), valamint a hagymával.
10. Ha a máj kicsit meghűlt, tegyétek a hűtőbe, amíg a zsír meg nem dermed körülötte. Ez bő két óra, addig ihattok egy kávét, te pedig ledőlhetsz szundítani egyet, amíg a párod bogarászik a neten.
11. Félálomban jusson eszedbe: dió, méz! Ez feszélyezzen annyira, hog közben teljesen megéhezz, pattanj ki az ágyból, és lássatok neki a vacsora közvetlen előkészületeinek. Először is a fügéről és aszaltszilváról leöntött konyakot/brandyt keverd össze két kávéskanál mézzel, és dobj bele egy marék dióbelet. Majd vegyél egy nagyobb fej lilahagymát, vágd vékony szeletekre, sózd be alaposan, és hagyd így állni.
12. Utat engedve az elérzékenyülésnek, a májat emeljétek ki a zsírból, törölgessétek le, a párod vágja vékony szeletekre, és helyezze el a karácsonyra kapott nagy fehér tálon. Ezenközben te vágj kenyeret, és helyezd egy kosárba, majd takard le egy ruhával, hogy meg ne szikkadjon.
12. A párod hámozzon meg és filézzen ki(!) két narancsot, te közben serpenyőben piríts meg pár szeletnyi, kockákra vágott kenyeret. Ez azért szükséges, mert erre helyezed majd a camembert sajtot, amely így nem olvad rá a tálra. Ha kész vagy, a sajtot diszkréten szórd meg piros paprikával.
13. A libamáj köré helyezzétek el közös tetszésetek szerint a paprikát, paradicsomot, narancs- és almaszeleteket, valamint néhány szál újhagymát.
14. Egy másik tálon rendezd el a felkockázott Cheddar sajtot és kecskesajtot a maradék zöldséggel és gyümölccsel. Eközben párod tegye egy másik tálba a fügét, aszatltszilvát és narancsot, egy külön kis tálkába pedig a mézes brandybe áztatott diót.
15. Az asztalt terítsd meg azzal a terítővel, amelyet még édesanyád kapott hajdan nászajándéba, és bele van hímezve a monogramja is. Mindegyik tálat vigyétek be, továbbá kerüljön az asztalra borsőrlő, valamint egy kis tálkában tengeri só. Nyissátok ki a bort is, hogy levegőzhessen egy kicsit.
16. Aperitifnek a következőt ígyátok: whiskys pohárba dobjatok 4 db jégkockát, csavarjatok rá némi citromlevet, és töltsetek rá kb. 4 cl Camparit. Kicsit lötyköljétek meg, hogy lehűljön.
17. Amikor végre asztalhoz ültök, legalább négy és fél percig ne tudjátok eldönteni, hogy mihez is kapjatok, hogy is kezdjétek el. Utána egyetek, válogatva vagy válogatás nélkül kóstolgassátok a különböző falatokat, és csukott szemmel érezzétek meg, amint a különféle sós, édes és savanykás ízek összekeverednek a szátokban. Amikor belekóstoltok a borba, gondoljatok vissza a nyaralásra, és egy pillanatra jussanak eszetekbe mindazok, akinek a munkája révén ez a palack bor most az asztalotokon lehet.
18. Próbálgassátok mindazt, ami az asztalon van: nem kell eőnek erejével a libamájra összpontosítani, az majd megtalálja a maga helyét. Időnként feltétlenül igyatok egy-egy korty vizet is.
19. Bő háromnegyed óra lakmározás és heveny rosszullét után tartsatok egy óra szünetet: szellőztessetek egy nagyot, majd igyatok egy korty Unicumot. Mielőtt folytatnátok, a párod tévézzen egy kicsit, te pedig blogold le az egészet. Ne felejtsd el megosztani azt a gondolatot sem, amely libamájjal a szádban született az imént:
Továbbra sem tudom, hogy mi az élet értelme, de most élvezem azt, a maga értelmetlenségében.
Címkék: Gasztro, Ünnep