Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

hétfő, április 07, 2008
14:08
 
A megválaszolatlan levél Dávid Ibolyának


Említettem a múltkor, hogy levelet írtam Dávid Ibolyának. Mint írtam: „jó négy-öt órán keresztül fogalmaztam, szívemet-lelkemet beleadva. Azt, hogy nem kaptam rá választ, eddig a hétvége, majd a koalíciós cirkusz számlájára írtam. Most már nem vagyok biztos abban, hogy levelem egyáltalán eljutott Dávid Ibolyához. Így jár, aki gyárilag naiv. Mindenesetre azért várok még pár napot, mielőtt azt a levelet is kirakom ide.”

(Aki egyébként kíváncsi az elnök asszony nekem (és mint kiderült, minden bizonnyal fűnek-fának) küldött csatolmányára, ide kattintva letöltheti .doc formátumban.)

Azóta eltelt csaknem egy hét; választ természetesen azóta sem kaptam. Most már nem is számítok rá. Dávid Ibolya nyilvánvalóan Fontos És Elfoglalt Ember; most olvasom az Indexen, hogy e percekben a Parlamentben épp a földön fekvő SZDSZ-t rugdalja. Ilyen felelősségteljes és halaszthatatlan elfoglaltságok közepette értelemszerűen nem juthat ideje olyan semmiségekre, hogy egyszerű állampolgárok, holmi emberek aggályaival foglalkozzon (főleg, ha az aggályoknak helyt adó levél nem kecsegtet MDF-szavazattal).

Semmi okát nem látom, hogy továbbiakban is magánlevélként kezeljem azt a szöveget, amelyet eredetileg annak szántam. Tessék, közpréda. És továbbra is lehet röhögni a naivitásomon.

Kedves Dávid Ibolya!

Egy éjszakán keresztül töprengtem a megszólításon, s végül a fenti mellett döntöttem. Nyilván tudnék én levelet írni egy „Tisztelt Elnök Asszony”-nak is, formálisat, diplomatikusat – és tökéletesen fölöslegeset. De egyrészt semmi indíttatásom nincs ilyesmire, másrészt erősen gyanítom, hogy ilyen jelelgű levelekből amúgy is túlkínálat van az Ön postafiókjában. Ez a levél nem nyílt levél: a magam nevében írom, senkit nem képviselek, s e műfajhoz (mint említettem, hosszas mérlegelés után) a személyes hangvételt tartom megfelelőnek, abban a reményben, hogy sem a megszólítást, sem a tartalmat nem tekinti személyeskedésnek vagy bizalmaskodásnak.

Hosszú lesz ez a levél. De úgy gondolom, hogy ha valakiről nyilvánosan leírom azokat a nagyon súlyos szavakat, hogy „nem az én emberem, nem is volt az, és valószínűleg soha nem is lesz”, és ő ennek ellenére megtisztel a válaszával, akkor tartozom annyival, hogy ezt a levegőben lebegő mondatot megpróbáljam személyes léptékűvé alakítani és kontextusba helyezni.

Korábban, több mint hat éve, már írtam Önnek egyszer levelet. Nyílt levél volt: be is linkeltem a tegnapi blogbejegyzésembe. Akkor Ön miniszter volt, én pedig a hazai (akkor egyetlen) keresztény-meleg közösség egyik vezetője. A levél emiatt mind a címzett, mind az aláíró társadalmi helyzetét szerepét illetően erősen kontaminált volt, ráadásul kampányidőszakban íródott. Ezért utólag azt valószínűsítem, hogy (amennyiben egyáltalán eljutott Önhöz), nemigen derült ki az Ön számára, hogy a levélben nem (csak) a mozgalmár/állampolgár szólítja meg a politikust/minisztert, hanem elsősorban a keresztény ember szólítja meg a keresztény embert. Azt, hogy ez nem derült ki, az Ön válaszából gyanítom, pontosabban válaszának hiányából. A személyes hit és a katolikus vallás kontextusában megfogalmazott soraimra ugyanis válaszként egy audienciát kaptam az Ön egyik helyettes államtitkárától. A nevére már nem emlékszem, csak a tényre, hogy az illető úr 2002 februárjában bő másfél órán keresztül magyarázta nekem vehemensen, hogy a Btk.-nak az a bizonyos 199. §-a, amelyet az Alkotmánybíróság fél évvel később azonnali hatállyal megsemmisített, miért jogszerű, miért problémamentes, miért vitán felül álló. Akkor sem értettem, azóta sem értem, hogy ez a találkozás kinek és mire volt jó, de az Alkotmánybíróság döntését követően utólag már kínosnak is érzem – nem a saját szerepemet illetően. (Ugye Ön is ismeri az „én kérek elnézést” fordulatot...)

Mindenesetre ez a 2002. februári történet nem segített abban, hogy a jobboldalról az évek során bennem kialakított képet árnyalja. E (jóllehet, sztereotíp) kép szerint a „keresztény konzervativizmus” formális, rideg, emberidegen alakzat, amely a Bibliát kizárólag arra használja, hogy fejbe kólintsa azt, akinek eltérő a véleménye vagy az életvitele. Kérem, értse jól: ezt egy olyan ember írja, aki soha életében nem volt egyetlen pártnak sem a tagja: aki nemcsak a focihoz nem ért (tényleg nem, annyira sem, mint Ön!), de a politikához, a joghoz és a gazdasághoz sem. Csak amolyan kutyaütő szinten, laikusként vakkantgatok ezekhez a témákhoz: egyszerű állampolgárként. Lehetőség szerint: emberként. Olyasvalakiként, aki nem gondolja magát sem az igazság letéteményesének, sem a két lábon járó erkölcsnek. Hiszek a három személyű egy-Istenben, hiszek a feltámadt Jézusban, és férfiként férfit szeretek. Ez van, így jött össze. Egy anekdota szerint valamikor a háború előtt (vagy már alatt?) körkérdést intéztek a pesti irodalmi élet jeles alakjaihoz: „Hol szeretne élni?” Heltai Jenő rövid válasza ez volt: „Pesten. Ha hagynának.” Valahogy így vagyok én is. A politikát csinálják a politikusok. Én szeretnék élni, dolgozni, szeretni és hinni – mindegyiket úgy, ahogy nekem adatott. És állampolgárként négyévente szeretném arra adni a szavazatomat, aki azt ígéri, hogy ebben támogatni fog. Nem pedig arra, aki (implicit vagy explicit) ígérete szerint a fizikai vagy erkölcsi megsemmisítésemet ígéri. Akár azzal, amit mond, akár azzal, amit nem mond.

Amit most Ön leírt Bayer Zsolttal kapcsolatban, az nagyon megérintett. Tüzet éreztem benne és szenvedélyt: valami olyasmit, amit a templomot megtisztító Jézus alakjában is látok. Valami mélyen emberit. Elolvastam a 2001-es összeállítást (amelynek egy része nem volt ismeretlen előttem; a 2002-es, Önhöz írt levelemben még hivatkoztam is a kennedys mondatára). Elolvastam, és az a véleményem, hogy KORREKT. Érti, kedves Ibolya, hogy mire gondolok? Korrekt. De nem találom (és annak idején sem találtam) benne azt a tüzet, azt a szenvedélyt, azt az emberi megérintettséget, amely a mostani levelében oly megindító volt számomra. Egy olyan mondatra, a szolidaritás ilyen jellegű megnyilvánulására, amit a blogomban kiemeltem az Ön írásából, 2001-ben, Tarlós István gyűlöletkeltő ámokfutása kapcsán olyan szükségem (szükségünk) lett volna, mint a szomjazónak egy korty vízre. És ezt a korty vizet Öntől nem kaptuk meg. Ezt lehet értelmezni ezerféleképpen, de a tény tény marad. (A szomjúság meg szomjúság.)

„Isten nem tesz különbséget ember és ember között. Ember sem tehet különbséget ember és ember között.” – E mondatot a személyesen jelen lenni nem tudó Donáth László üzente a 2001 nyarán az óbudai Fő téren demonstráló, kokárdát és rózsaszín háromszöget egyaránt viselő melegeknek és a velük szolidárist vállalóknak. A tömör üzenetet történetesen én mondtam el a tüntetésen. S közben olyan gondolatok jártak az eszemben, hogy mennyire groteszk, milyen félelmetes és szánalmas is egyben, hogy abban az országban, amelyet Antall József „keresztény Magyarországnak” szeretett volna tudni, egy szocialista képviselő az egyetlen olyan politikus, aki Isten nevében emeli fel szavát az embertelenség ellen.

Ön, ha emlékszik, azokban az időkben arra redukálta saját szerepét, hogy igazságügy-miniszterként egy interjúban kvázi „leüzenjen” az ügyészségnek (még annak döntése előtt, de ezzel egyszersmind informálisan determinálva is a születendő döntést): „Tarlós István nem követett el jogsértést”. És a KEK alapján mondta el véleményét a homoszexualitásról – noha a téma aktuálisan nem egy melegjogi követelés volt (horribile dictu, az egyenlő emberként való kezelés), hanem állampolgárok egy csoportjának nyílt és megalázó kirekesztése egy nyilvános eseményről. Igaz, hogy az antidiszkriminációs törvény akkor még nem létezett. Tarlós úr tehát „jogilag” tiszta lehetett. Azonban állítólag különbség van „jogszerű” és „etikus” között, s az előbbiből még nem következik az utóbbi. Az antidiszkriminációs törvény 2001-ben nem volt hatályos. A hegyi beszéd igen. S amikor Ön azt választotta, hogy abban a helyzetben megvédi az agresszort és említés nélkül hagyja az agressziót, magukra hagyja a bántalmazottakat – akkor bizony én nemcsak melegként, hanem keresztényként is végtelenül magányosnak éreztem magam. És (többségükben ateista) meleg barátaimnak, ismerőseimnek pironkodva próbáltam magyarázni a magyarázhatatlant: „Nem, rosszul látjátok: kereszténynek lenni NEM feltétlenül azt jelenti, hogy belerúgunk a gyengébbekbe...” Nemigen hittek nekem.

Elhiszem (milyen alapon vonnám kétségbe?), hogy Ön „2001-ben sem látta másként a világot”. Az akkori (ismétlem: szabványosan korrekt) megnyilvánulásai ezt alátámasztják. De attól, hogy „mindenik embernek a lelkében dal van”, még nem tekintünk mindenkire zenészként. Lehet olyan ember, aki végtelenül muzikális, és szívét-lelkét kitölti a zene – de ennek nincs látszatja a viselkedésén. Ön most tiszta és erős hangon dalolt el valamit. Csak megismételni tudom, amit írtam: örülök neki, gratulálok hozzá, és melegként (zsidóként, cigányként, négerként, nyomorékként) köszönöm is. És elhiszem, hogy ez a dallam ugyanilyen tisztán és erősen zengett a szívében akkor, amikor Ön Orbán Viktor minisztereként a féregtelenítő Torgyán Józseffel és a strigázó Kövér Lászlóval egy kabinetben ült – csak úgy gondolom, hogy akkoriban társadalmi helyzete megakadályozta abban, hogy ez a dallam a szívétől az ajkáig érjen.

Persze nem gondolom, hogy ez szükségszerűen az Ön felelőssége. Az egyháztörténelem arra tanít, hogy az igazságnak, a tisztaságnak, az irgalmasságnak az üldöztetés sokkal jobbat tesz, mint a hatalom. Spirituális értelemben az egyház fénykorát a keresztényüldözesek századai jelentették. (Ha nem veszi tolakodásnak, csatolom egy e témában hajdanán írott rövid cikkemet1: apropóját a Tilos Rádióban elhangzott „kiirtanám az összes keresztényt” mondat szolgáltatta, pontosabban az erre adott keresztény válaszok.) Úgy tűnik fel nekem, hogy a történelem, ha kicsiben is, önmagát ismétli, amikor azt látom, hogy Ön ellenzékben sokkal emberibben, egyértelműbben és (számomra) hitelesebben képviseli azokat az értékeket, amelyek számomra is drága kincsek.

Ha már itt tartunk, még egy – 2001-ben készült – írásomat megosztanám Önnel: a http://www.otkenyer.hu/almunk.php címen található a Van egy álmunk... című... nem is tudom, micsoda. Ezek a régi gondolatok jutottak eszembe tegnap, amikor tegnap az Ön „Számtalan megállapításukkal, véleményükkel nem értek egyet, de...” kezdetű, nagyon felemelő mondatát olvastam.

Végezetül hadd osszak meg Önnel még egy kellemetlen érzést (és azt hiszem, akkor már tényleg mindent kiírtam magamból).

Ön is tudja, miért is ne tudná, hogy közjegyzőnek, főleg budapesti közjegyzőnek lenni bombabiztos egzisztenciát jelent. Mi több, tényleges gazdagságot. Ha a közjegyző nem menekül szándékosan az őt megkereső ügyfelek elől, bajosan ússza meg havi 4-5 millió forint árbevétel alatt, de nagyobb irodával ennek a kétszeresét, háromszorosát is játszi könnyedséggel elérheti.

2001-ben én kelenföldi lakosként egy újpesti közjegyzői irodába jártam dolgozni okiratszerkesztőként (ez minimum nettó másfél óra oda-vissza utazás naponta). Ekkor pályázott közjegyzőségre egy a mi irodánkban dolgozó közjegyzőhelyettes, a BKK-nál első helyen a XI., második helyen a IV. kerületet megjelölve, és megbeszéltük, hogy akárhová is kap kinevezést, mindenképpen visz magával (az akkori munkaadóm kegyetlen és kapzsi ember volt). A XI. kerület érthetően számomra nagyon sokat jelentett volna: minimum napi egy órám szabadult volna fel az utazásnál sokkal kellemesebb, hasznosabb, értelmesebb tevékenységekre. Mérlegeltük az esélyeket. Egy másik jelölt első helyen a III. kerületet pályázta meg, második helyen a XI. kerületet. Ugyanakkor tudni lehetett, hogy van még egy jelölt, aki szintén III. kerületi székhelyre vágyik. És ezen a ponton megadóan felsóhajtottunk: borítékolható a végeredmény – ebből Újpest lesz. Merthogy – gondoltuk – Dávid Ibolya úgyis a saját férjét fogja kinevezni oda, ahova az szeretne menni, így K.Zs.-nak a II. helyett a XI. kerület jut, M.J.-nak pedig – értelemszerűen – marad a IV. kerület. Így is lett. És ezért utazom én ma is napi bő másfél órát.

Nem látok bele a politika bugyraiba. De úgy gondolom, hogy Ön, aki megvétózta a köztársasági elnök kegyelmi határozatát is, kemény nő hírében áll. Amint Tarlós-ügyben az ügyészség részéről föl sem merülhetett, hogy másként döntsön, mint ahogy azt a miniszter látja, úgy (nem állítom, csak erősen gyanítom) a kamara döntéshozói sem gondolták úgy, hogy megengedhetik maguknak, hogy a pályázók közül NE az Ön férjét terjesszék fel Önhöz kinevezésre. Akinek itt (nem jogilag, hanem morálisan) tényleges döntési lehetősége volt, az egyedül Ön. S Ön döntött is.

Félre ne értsen, kérem. Nem ismerem Barbalics Miklóst, soha nem láttam, soha nem beszéltem vele. Ha kell, készséggel elhiszem, hogy ő az ország legrátermettebb közjegyzője és a világ legjobb embere. Miért vitatnám? És az árnyékát is szeretném kerülni annak, hogy jogszerűtlenséget lássak abban, hogy Ön egy milliomos állásra nevezte ki a saját férjét. Egyszer élünk, végül is. És nagyon-nagyon karakánnak kell lenni annak a feleségnek, aki ilyen esetben azt mondja a férjének: „Kedvesem, tedd már meg nekem azt a szívességet, hogy amíg én vagyok az igazságügy-miniszter, NEM pályázol közjegyzői állásra! Ne hozz olyan kínos helyzetbe, hogy nekem kelljen kinevezni téged! Tudod, hogy nem elég tisztességesnek lenni: annak is kell látszani. És én a nepotizmusnak még a gyanúját is szeretném elkerülni.”

Ez a karakánság, úgy gondolom, senkin nem kérhető számon; valakiben vagy megvan, vagy nincs. Ha megvan, az inkább karizma, mint személyes teljesítmény. Ha nincs meg, az illető akkor sem rosszabb, nem gyengébb, mint az emberek nagy többsége – egyszerűen pont olyan. Ha viszont valaki pont olyan, mint mindenki más, akkor nem értem, miért akar jobbnak, „Tisztább Kezűnek” látszani. Azaz dehogy nem értem. Politikából. „Magasabb megfontolásokból.”

Csak hát ez, mint írtam, nem az én világom. Nem értek hozzá. Nem az én ízlésemnek való.

Ígéretemhez híven hosszú lett ez a levél... De nem szeretném, ha a (kéretlen) őszinteségem beárnyékolná azt, ami a tegnapi blogbejegyzésem alapjául szolgált: az örömöt és a megbecsülést, hogy (függetlenül a fentebb taglalt, számomra szomorú emlékű dolgoktól) Ön ebben a helyzetben felelős, demokrata politikusként, keresztényként, emberként hallatta a hangját. „Egyszeri állampolgárként” ismételten köszönöm ezt Önnek, és (részben önös érdekből is) kívánom, hogy tudja megőrizni ezt a hangot a továbbiakban is.

Ezzel a kívánsággal és ezzel a megbecsüléssel üdvözli:

          Birtalan Balázs


1 A keresztényüldözés szükségszerűsége c. cikkemről van szó. Annak idején nem került ki a netre, de hamarosan megtörténik.

Címkék: , , , , ,


Hozzászólások:


Szomorúvá tett a levél előtti bevezető második részének gúnyos hangneme és a nyilvánosságra hozatal is.



Eszembe jutottál, miközben a posztot írtam, hogy Isépy meg két hónap... És le akartam írni a posztban, hogy igen, van ilyen, de olyan is van, hogy amikor Semjén Zsoltnak (pártelnök) meg Fodor Gábornak (miniszter) írtam, ugyanígy nóném ismeretlenként, akkor mindketten két napon belül válaszoltak. Aztán úgy döntöttem, nem akarom túlragozni -- de így kommentbe belefér.

A szomorúságodat megértem és osztozom benne: a (múltbeli) szomorúságom íratta a levél nagy részét, szomorúan vettem tudomásul (a Judapestnek írt levelet olvasván), hogy szemlátomást kurva fölöslegesen dolgoztam vele, és e szomorúság manifesztálódott aztán egyrészt gúnyos hangnemként, másrészt konkrét cselekvésként (vagyis a levél leblogolásaként).



Elolvastam, az utolsó cseppig. Most olyan hangulat köröz bennem, mint amikor a MKPK-nak írott leveleket adtuk postára. Szeretném ha oldódna benned is ez a hiábavalóság-íz. Ugyanakkor örülök is, mert egyszer, egy kis időre sikerült Semjén Zsolttal egy asztalhoz ülnünk. Méghogy mese a Gubbiói farkas... :)



Balázs, Te tényleg hittél benne, hogy érdemi választ kapsz majd? Egy politikustól? És itt a szót pejoratív értelemben használom. Utóljára honfoglaláskor müködött...



Kedves Balázs!
Nehogy azt hidd, hogy Te vagy az egyetlen "gyárilag naív". Ezt a levelet 2006. október 26.-án küldtem el sólyom lászlónak, mondanom sem kell(ene), válasz nélkül maradt. Íme a levél:



Tisztelt Elnök Úr!

Elmondanám Önnek néhány gondolatomat, bár nem vagyok abban biztos, hogy érdekli Önt.

Arra a napra emlékeztetném legelőször, amikor a Magyar Köztársaság elnökévé választották. Önnek, mint jogtudósnak –gondolom- elég konkrét elképzelései vannak a titkos szavazásról. Mégsem emelt szót a megválasztása körüli herce-hurca miatt. Ha ebben az esetben nem voltak morális gondjai, akkor a mostani (szeptember 18.-án és október 1.-én) kifogásokat nem értem.

A második megemlítendő epizód az Ön elnöksége folyamán, a Zengőre történő kirándulása. Ön bizonyára tisztában van azzal, hogy az ország biztonsága fontosabb, mint a bánáti bazsarózsa. Önnek, mint a Magyar Honvédség főparancsnokának nem lett volna szabad ott megjelenni. (Az már csak hab a tortán, hogy most ugyanaz a cirkusz megy a Tubes ügyében.)

A harmadik: szeptember 18.-a, hétfő, amikor Ön morális válságot emlegetett. Talán eszébe jutott Önnek az a pillanat, amikor a Magyar Köztársaság elnöke lett, elég vitatható módon, de akkor nem szólalt meg. Úgy gondolom, Önnek erkölcsi dolgokban nincs joga szót emelni. Azt gondolom, hogy az Ön beszéde nagyban hozzájárult az aznap esti események kirobbanásához. Ön olajat öntött a tűzre, ahelyett, hogy oltani próbálta volna.

A negyedik: másnap, szeptember 19.-én Orbán Viktor tartott egy sajtótájékoztatót, amelyben nyíltan megtámadta az ország alkotmányos rendjét. Ön elmulasztotta figyelmeztetni erre.

Az ötödik: október 1.-én beavatkozott a pártpolitikába, érdekes módon azon az oldalon, amelyik Önt a székébe segítette.

A hatodik: október 2.-án, amikor Orván Viktor ultimátumot adott a törvényesen megválasztott kormánynak a kormányfő leváltására, Ön elmulasztotta figyelmeztetni a Magyar Köztársaság törvényeinek betartására.

A mai napon egy kicsit javított a képen, mert az Ön intelmei alapján Orbán Viktornak mégis eszébe jutott, hogy be kell mennie a munkahelyére, ami, sajnálatosan a Magyar Köztársaság Parlamentje. Én jobban örülnék, ha a Fidesz székháza vagy egy ügyvédi iroda lenne az, ahol Orbán Viktornak meg kéne jelenni. De ezt a javítást azonnal annullálta azzal a mondattal, hogy a megengedhető módszerekről is szavazás lesz. Én nem olvastam, hogy a Miniszterelnök Úr erről kért volna szavazást.

Volna egy tanácsom az Ön számára. Azt hallottam, hogy állva ír, mint a szerzetesek. Az állópulttal szemben elhelyezhetne egy tükröt, és, amikor a fent említetthez hasonló beszédeket ír, néha nézzen bele és emlékezzen az Ön megválasztására. Megkérem még, hogy az én nevemben a megkérdezésem nélkül ne beszéljen, mert én Önnek egy szavával sem értek egyet. Úgy gondolom, hogy Ön nem felel meg a legfőbb feladatának, Ön nem pártatlan, sőt nagyon is pártos.

Néhány ismerősöm, amikor elmondtam nekik, hogy írni készülök Önnek, azt mondta, hogy ők nem mernék ezt megtenni. Elnök Úr, Ön szeret olyan országban élni, amelynek az állampolgárai félnek írni a Köztársaság elnökének? Mert én nem szeretek így élni és sokan mások sem.

Remélem, eljutnak Önhöz a soraim.

Üdvözlettel egy olyan magyar állampolgár, aki nem kívánja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök leváltását: (itt természetesen az aláírásom szerepelt, a levelet a saját, hivatalos, e-mail-címemről küldtem)
Egy állandó olvasód (Á.O.)



Finom leszek: Basszátok meg...

Azért vagyok kiakadva, mert elolvastam ezt a sok szívhez szóló és őszinte nyilatkozatot. És mit látok?
Pusztába kiáltott szó!

Ehh vaze...
Szomorú vagyok én is...



Kedves Á.O.!

Úgy gondolom, minden embert megillet egyfajta alapvető tisztelet, amibe az is beletartozik, hogy nagy kezdőbetűvel írom a nevét. Függetlenül attól, mit tesz, vagy hogyan gondolkodik.



Tudom,sokan nem fogtok egyetérteni... De miért gondolja magáról annyi ember, hogy bárki "ott fönt" érdeklődik aziránt, amit ír,vagy mond nekik? A legtöbb helyen még a közvetlen főnököt sem érdekli az alkalmazott véleménye,pedig az még úgy igazából nem is "hatalmi helyzet"...
Nem sértésnek szánom,csak őszintén csodálkozom:hogy lehettek felnőtt emberként ilyen naivak??



Kedves Balázs!
Nem volt szándékos a kisbetű, rossz a klaviatúrám, időnként nem hajlandó váltani, én pedig nem voltam elég figyelmes. Láthattad, a levélben a megfelelő tisztelettel írtam nagy betűkkel a megszólítást...Tőlem igazán távol áll, hogy bárkit is megsértsek vagy megalázzak. De azért köszönöm a figyelmeztetést, legközelebb átolvasom, amit írtam.
Á.O.



Kedves Balázs!
Annyira meglepett a kisbetű-ügy, hogy azt észre sem vettem, hogy nem volt véleményed sem a levélről, sem Sólyom László (így) hozzáállásáról...
Á.O.



Kedves Á.O.!

Tegnap este óta most olvastam csak a kommenteket (gubanc volt a benit levelezéssel, nem érkeztek meg a kommentértesítő e-mailek), azért nem reagáltam.

Tartalmilag teljes mértékben egyetértek a Köztársasági Főmadárnak írt leveleddel. (Asszem, akkoriban tán blogoltam is valamit erről, hogy nekem most már nincs köztársasági elnököm.) Formailag én igyekeztem volna ugyanezt a tartalmat kevésbé moralizáló, kevésbé vádaskodó (inkább énközlő) formában átadni. De amint a mellékelt ábra mutatja, meglehetősen irreleváns, hogy egy politikusnak írott levélnek milyen a hangneme. :(



Kedves Á.O.!

Nézd meg jobban a kérdéses kommentet: a kisbetűk reklamálása nem tőlem származik, hanem Steótól.

Balázs



Kedves Balázs!
Bocsánat, a munkahelyen még a szokásosnál is figyelmetlenebb vagyok. Kapkodva olvasok,írok, mert nálunk nem úgy van, mint Nálatok. Itt hiába van készen a munka, nem lehet magánlevelezést folytatni.
Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy nem ismerem el a megválasztott(?) közjogi méltóságokat. Elég ezt eltűrni a fideszesektől.
Á.O.



vmit pontosítanék: annak idején tarlóst formálisan is elmeszelte a polgári bíróság. a büntető feljelentést, amibe di beleszólt miniszterként, megúszta, de a szigetes szerződést néhány hónap múlva megsemmisítette a polgári bíróság, kimondva, h tarlós megsértette az alkotmányt (tehát nem kellett hozzá antidiszkriminációs tv). ha jól emlékszem, a fesztivál előtt már csak arra volt idő, h ideiglenes intézkedésként felfüggessze a szerződés végrehajtását a bíróság, aminek a végrehajtásától már egyébként is elállt egyoldalúan a szervezői oldal, az ítélet maga pedig jóval később született meg



Orbán Viktor (miután pár hete jót vacsorázott Bayer Zsolttal) most így nyilatkozott:

"büszke arra, hogy a Fidesznek olyan képviselői vannak, mint Szabó György 13. kerületi elnök, aki hétfőn megszervezte a Molotov-koktéllal felgyújtott jegyiroda előtti ellentüntetést. Orbán Viktor azt mondta, maga személyesen nem megy el a péntek délutáni demonstrációra. Mindenkit biztosított ugyanakkor arról, hogy amíg a Fidesz Magyarországon meghatározó politikai erő, addig senkinek sem kell félnie megkülönböztetéstől politikai, vallási hovatartozása vagy származása miatt."

http://index.hu/politika/belfold/orbsly1134/


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, Zene



Terápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<



látogató 2005. január 10-e óta