Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

kedd, április 29, 2008
14:09
 
Puritán csodaszép pejkó


Nem eszik olyan forrón a könyvet, ahogy főzik. Kész van, ez nem kérdés. Ígéretet is kaptam arra, hogy megjelenik, remélhetőleg még az idén. Azonban ahogy forgatom, lapozgatom, ill. ahogy korrektúródik, új és újabb izéket meg bigyókat találok benne, amelyekkel valamit kénytelen vagyok kezdeni. A könyv anyagának egy jó része lánykorában blogbejegyzés volt, és amit gond nélkül elbír az internet, azt nem biztos, hogy a nyomtatott szöveg is elviseli.

Kaptam többek között egy baráti visszajelzést arra, hogy némileg redukáljam a könyv szövegében a faszok, picsák, gecik, szarok, kurvák és baszások számát. Én erre elmagyaráztam, hogy miért tök jó így, ahogy van (közvetlenség, érzelemtelítettség fölvállalása, miegymás), de egy új szempontnk kénytelen voltam igazat adni: lehet ugyan, hogy többnyire érzékenyebb vagyok az átlagnál, de a vulgarizmusok tekintetében valószínűleg az átlag érzékenyebb nálam. És ha minden második oldalon szerepel valamilyen cifra kiszólás, akkor elképzelhető, hogy ez a gyöngébb idegzetű olvasónál, hogy stílszerű legyek, kibassza a biztosítékot. De legalábbis devalválódik a kifejezések értéke. Van ugyanis olyan eset, amikor a teljesen higgadt írói/szerkesztői mérlegelés eredménye az, hogy a szöveg adott pontján kifejezetten kívánatos valamilyen vaskos kifejezés, mert ha bármilyen finomabb szó kerülne oda, az negatívan befolyásolná a szöveg recepcióját. Azonban ha az írás egészében inflálódnak ezek a fordulatok, akkor végül ott sem fognak ütni, ahol tényleg ütniük kéne.

Úgyhogy hétvégén nekiálltam, és olyan nagytakarítást rendeztem a kéziratban, hogy a végén már majdhogynem az „irgum-burgum”-okat is obszcénnek találtam, és lecseréltem őket szalonképesebb „ejnye-bejnyé”-kre. A végeredményt szemlélve el kell ismernem: a purifikáció előnyére vált a szövegnek.

Valószínűleg ezen akciótól nem teljesen függetlenül, tán az elemi obszcenitás-igényemet kielégítendő, keresgéltem és megtaláltam a neten egy opuszt. Pár sort ismertem csak belőle, már sok évvel ezelőttről, de így, a maga teljességében lenyűgöző. Ha jól rekonstruáltam a keletkezéstörténetet, akkor egy népköltészeti elemekből rakta össze és upgrade-elte koherens költeménnyé egy bizonyos Lipták Olivér. Nemtom, ki ő (hogy létezik-e egyáltalán), de aki ismeri, adja át neki üdvözletemet.

Ja: és a szöveg vélgeredményben egyáltalán nem obszcén. Rossz az, aki rosszra gondol.

A szaracénok dala

Mi a szar... Mi a szar... mi a szaracénok serege vagyunk,
Belekúr... Belekúr... Belekurjantjuk a világba dalunk,
Szájba kúr... Szájba kúr... Szájba kurtább szöveg nem illene tán,
Majd leszopsz... Majd leszopsz... Majd lesz opszasza a győzelem után!

Egy nagy fasz... Egy nagy fasz... Egy nagy faszekerce a mi fegyverünk,
Na picsa... Na picsa... Napi csata edzi meg bátor szívünk,
Seggemen... Seggemen... Se Gemencen, s máshol sincs ily hős csapat,
Kőpicsa... Kőpicsa... Köpi csapatunk a mérgezett nyilat!

Nagyfaszom... Nagyfaszom... Nagyfa szombatonként áldozóhelyünk,
Békapod... Békapod... Béka podvas combja lesz az ételünk,
A buzi... A buzi... A bú zizegteti szívét ellenünk,
Kinyalom... Kinyalom... Kínja, lomhasága erőt ad nekünk!

Lepisil... Lepisil... Lepi sildes sapkánkat az országút pora,
Kemény mell... Kemény mell... Kemény mellvértünkön megcsillan a nap,
Hosszú fasz... Hosszú fasz... Hosszú faszilánkra véstük énekünk,
A nagy segg... A nagy segg... A nagy segesvári csatába megyünk!

Tevénfasz... Tevénfasz... Tevén faszállítás a mi kenyerünk,
Sok hülye... Sok hülye... Sok hű jeles vitéz csatázik velünk,
Nagy farok... Nagy farok... Nagy farokkán készül harci köpenyünk,
Porbafing... Porbafing... Porba finn gárdista omlik, ha jövünk!

Ő strici... Ő strici... Őstriciklivel az úton suhanunk,
Rakás szar... Rakás szar... Rakás szarmatát már levágott karunk,
Lógeci... Lógeci... Lóg e címer itt a sátrunk oldalán,
Elélvez... Elélvez... Elél vezérünk még száz évig talán!

Nagy barom... Nagy barom... Nagyba romboljuk a városok falát,
Jól megkúrt... Jól megkúrt... Jól megkurtítjuk az ellenség hadát,
Hányadék... Hányadék... Hány a dékán s rektor, kit leölt hadunk,
Mi a szar... Mi a szar... mi a szaracénok serege vagyunk!

Címkék: ,


Hozzászólások:


EZ PARASZCSÁG!!! AZTIS IRD BELE A KÖNYVEDBE HOGY 1 BUZI ÉS BUZIPROPAGANDISTA VAGY!!! ÉS DEDIKÁLJAD IS TUDODHOL? A BUZISÓN!!!!Nyugi, benne van. :))"Paraszcság"??? hát így leírva kimondani is nyelvtörő. Emellett feltúrja a magyar nyelv minden létező és vonatkozó szabályát. névtelennek sok szeretettel:
A "parasztcság" szó eredetije a parasztság, mely szónak a szótöve a paraszt, így, T-vel a végén, tehát még a részleges összeolvadás sem mentség e hang kihagyására. A -ság képző helyén van, s az előbb említett hasonulás után is a legtöbb névtelenhez hasonló paraszt is "parasztcság"-nak írja. A c hang helye meghatározhatatlan számomra és értelmezhetetlen, mert abszolute nem passzol a szóba. Hát röviden ennyi. További helyesírási és nyelvhelyességi dolgokért keresd föl általános iskolás magyartanárodat, és kérj tőle bátran felvilágosítást, akár a kulturált káromkodással és szidalmazással kapcsolatban is. További szép napot! :)Kurva jó!
Ez szenzációs!
Balázs, egy gyöngyszemre akadtál.
Szar lehet annak, aki nem érti :))))PARASZTCSÁG! ÉS TUDOD MI LEGYEN A KÖNYVED CIME: "BUZI VOLTAM..." ... ez jó kis önéletrajzcím lehetne neked és aztis ird meg hogy rendszeresen fen tartasz egy buzi weboldalt ahol a buzi barátaiddal és a nembuzi de buzibarát barátaiddal rendszeresen csevegtek buzizkodtok cserélitek a buziinformáciokat... És aztis ird meg hogy tevoltál az Ötkenyér buziközösség föszervezője és ott a barátaiddal katolikusbuziságot szerveztetek és katolicizmus örvén buzultatok és ezt terjesztettétek.Nem akarom hogy Birtalan Balázs uralja a magyar közéletet!! Semmi bajom sincs a buzikkal de nem akarom, hogy egy napon arra ébredjek: Birtalan Balázs lett a köztársasági elnök vagy a miniszterelnök!!! Akármilyen toleráns is vagyok, ezt azért nem szeretném, hogy itt a buzik diktáljanak nekem.Miért nem szeretnéd? Mesélj erről kérlek ...Nagyon egyszerü!!! Normállis családi életet szeretnék és nem azt hogy a kultura médiaipar pornó stb. segitségével a hatalomrakerült buzik elbuzisitsanak énis buzi legyek fokozatosan.névtelen, ha te média hatásra be tudsz buzulni, akkor máris látens buzi vagy, jobb ha barátkozol a gondolattal. akiben nincs fogékonyság vmire, az nem vehető rá, h élvezze, mégha rá is kényszeríthető arra, h csinálja. ha nem így lenne, nem lenne annyi családot alapító negyvenes, gyerekkel, aki egy idő után rájön, h ő bizony ezt nem élvezi, mert a saját neméhez vonzódik érzelmilég és/vagy szexuálisanEz a "fokozatosan elbuzulás", nagyon érdekes. Ez úgy működik, hogy egyik nap még csak egy darab veled egyező neműt szeretsz, aztán másnap már ötöt, aztán tizet, végül pedig mindet?
Vagy azt jelenti, hogy egyik nap még csak egy kicsit, aztán másnap már meg nagyon, végül teljesen?
Vagy arról is mesélhetnél, hogy hogyan akadályoz meg a normális családi élet gyakorlásában ez az egész?
Ezek nagyon izgalmas kifejtésre váró témák. Szerintem indíts egy ellen blogot, ahol ezeket az elméleteket kifejted. Én állandó olvasód lennék.
Ha rossz kedvem lenne csak felmennék az oldaladra és rögtön jobb kedvre derülnék.Eddig nem gondoltam rá, de tetszik az ötlet, el fogok rajta töprengeni.

Mit kell csinálnom, ha én szeretnék lenni egy személyben a köztársasági elnök és a miniszterelnök? Hova küldjem a "Buzipropagandista vagyok" c. önéletrajzomat, amelyet, ha elolvasnának, hirtelen kitörne Magyarországon az áldott béke és a négypárti egyetértés, és törvénybe iktatnák, hogy "BB for Presidents"?Mindíg gyanúsak azok akik telipofával szajkóznak és böszen agitálnak valami ellen. Mint Eliot Spitzer, a nemrégiben lemondatott kormányzó (New York). A szexuálius kicsapongások legfanatikusabb tagadója volt, erénycsösz, meg hü és jaj. Erre mit ad Isten, egy kis cafkával bukik le maga is. Erröl ennyit! A nagypofájúakról, a névtelen senkikröl.balázs, azt nem tudom, h mit lehetne tenned, h egyidejűleg legyél mindenféle közhatalmi pozícióban, azt azonban teljesen önző módon javaslom, h ezt a propagandista (akár buzi, akár ökó, akár pszichó, akár gasztró, akárakár vonalon) folytasd tovább, aztán úgyis meglesz az eredménye. vmi csak ;-)

egyébként ezt a viktoriánus purizmust soha nem értettem. gondolom, aki olvasott xvi-xvii. századi hitvitázó iratokat, az tisztában van pl. esterházy barokkos gyökereivel, a vaskosság nyelvi megjelenítésének és egyfajta játékos virtuozitás elegyének a szépségével. mondhatnám még a mikszáth korából a parlamenti fölszólalások nyelvi stílusát is, mint példát, h mennyire nem idegen a közéleti írástól sem az alpáriság használata sem. bár a közízlés tényleg purista e téren (hmm. a polcorr az valahol nagyon protestáns dolog, nem?)


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta