Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

vasárnap, június 29, 2008
11:39
 
Utálok félni


– Te jó ég, miféle emberek járnak ide?!

A döbbent és elborzadó kérdést én tettem fel, jó sok évvel ezelőtt, amikor mindenféle életviharzásaim után és közepette először találtam magam abban a melegbárban, amely enyhén szólva nem arra profilírozta magát, hogy elegáns pincérek Gerbeaud-szeletet és habos kávét szolgáljanak fel a süppedős fotelokban halkan csevegő vendégeknek.

A válasz azonnal adódott.

– Miféle emberek? Pontosan olyanok, mint én.

Szétcsúszott illúziókkal, átdefiniált reményekkel, nem szűnő vágyakkal. Olyanok, akik azért születtek, hogy egy szépülő világ szépségei legyenek – és az életük most épp ott tart, ahol. Olyanok, akik számtalan álmukat feledték el, hogy helyet adjanak új álmaiknak. Akik vagy keresik az élet értelmét, vagy épp nem keresik, mert belefásultak a keresésbe. Titkolt fájdalmak és titkolt örömök őrei.

Olyanok, mint én.

Vagy te.

Ismétlem: ez a válasz annak idején azonnal megszületett bennem, amint a kérdést föltettem magamnak. De most ismét föltettem a kérdést. Nem azért, mintha aznap éjjel én ott jártam volna az Actionben. Hanem azért, mert bárkik ott jártak. Olyanok, mint én. Vagy te.

Telefonon hívták fel a bárt, és miután meggyőződtek arról, hogy igen, vannak bent emberek, Molotov-koktélt dobtak a bejáratra. Az előtér kiégett. Személyi sérülés nem történt, de ez nem a támadók szándékán múlott. Történhetett volna, és az áldozat lehetett volna bárki. Én vagy te, illetve olyanok, mint én vagy te.

A Pride.hu fóruma tele van olyan bejegyzésekkel, hogy „menjünk el minél többen felvonulni; mutassuk meg a fasisztáknak, hogy nem félünk!”

„Nem félünk!” – ez a visszatérő motívum a kommentekben.

Én már vagyok olyan öreg, hogy ne akarjak illúziókat táplálni. Dehogynem félünk. Nagyon is félünk.

A Molotov-koktél ügyében a rendőrség nem emberölési kísérlet, hanem rongálás miatt indított vizsgálatot. Nekem ez volt az utolsó csepp. Bár évek óta nem mentem el a melegfelvonulásra, az idén éppen ezért fogok elmenni. Mert utálok félni.

Ha ezt olvasod, kérlek, olvasd el a blogom bal felső sarkában található mottót. Gondolkodj el rajta – és utána gyere vagy ne gyere el te is. Függetlenül attól, hogy meleg vagy-e vagy sem.

Kösz.

Címkék: , , , ,


Hozzászólások:


Szia!

Én elmennék de pont nem leszünk Budapesten.
:(Igazolt hiányzás. :))
És köszönöm, hogy ezt ideírtad.Ma onnan jöttem rá, hogy mennyire félek úgy általában, hogy ma este különös öröm ért: a Budapesti Fesztiválzenekar úgy játszhatott klezmert egy fekete klarinétossal, hogy senki nem volt, aki megdobálja a zenekart vagy a közönséget, amely harsogva tapsolni merészelt. És ennek úgy örültem, hogy az már sírnivaló.Kedves Balázs.

Még soha nem mentem el a felvonulásra, mert külső megnyilvánulásaival nem feltétlenül értek egyet.
A tavalyi atrocitások és skandálások óta azonban úgy érzem, ott a helyem. Nem mintha nem félnék...de épp azért. Ogzol.Érdekes (vagy a hozzászólásaimat ismerve talán kevésbé meglepő), hogy én épp ellenkezőképpen gondolkodom. Az atrocitások számomra a helyzet eszkalálódását, az árok mélyülését jelzik, és úgy hiszem, ennek az ároknak szintúgy a mélyüléséhez járul hozzá a felvonulás annak mostani formájában. A felvonuláson való részvételt tehát én inkább hideg(?)háborúhoz, fegyverkezési versenyhez hasonlítanám, s a lehető legkevésbé tudnám a konszolidáció eszközének tekinteni... Egy ilyen folyamatnak pedig csak vesztesei lehetnek. :-( Vagy tévedek?Kedves Ádám!
Ugyanúgy gondolkoztam eddig, mint te! A felvonulás harsány,polgárpukkasztó ízléstelenség, óhatatlanul azt fejezi ki(hiába tagadják ezt a vezetői), hogy a melegek nem egyszerűen a többiekkel azonos emberi jogokat akarnak, hanem a saját életstílusukat reklámozni, mutogatni, propagálni akarják, a többségi, nem meleg, hagyományos családban élő (élni próbáló) társadalomnak pedig "fügét mutatnak"... Ezért eddig én is úgy gondoltam, hogy a felvonulás nem helyes...
Csakhogy a szélsőjobboldal a tavalyi atrocitásokkal és az idei (Tomcaték által szervezett) ellenfelvonulással azt mutatta meg, hogy ellenzi a melegek jogát a felvonuláshoz, hogy ellenzi a meleg identitás megmutatását, hogy továbbra is betegségnek (jó esetben tolerálandó betegségnek), nem pedig egy normális alternatív identitásnak tekinti a homoszexualitást.
Ezzel a szellemiséggel pedig szembe kell szállni. Eézrt fogok elmenni a melegfelvonulásra, annak ellenére, hogy én aztán abszolút nem vagyok meleg!!! MiklósKöszönöm, Miklós.Tény:Magyarországon már nem lehet segíteni.Felvonulások? hah.Borsót a falra.Majd 10 év múlva beéri a jelenlegi nyugatot.Mind gazdaságilag, mind tolerancia terén.Megoldás:Amint van lehetőség,már megyek is ki külföldre.Másnak is ezt tudom tanácsolni."[A]zt mutatta meg, hogy ellenzi a melegek jogát a felvonuláshoz, hogy ellenzi a meleg identitás megmutatását, hogy továbbra is betegségnek (jó esetben tolerálandó betegségnek), nem pedig egy normális alternatív identitásnak tekinti a homoszexualitást" -- ebből az utóbbi kettőről meggyőződésem, hogy a szélsőjobbosok 2007 előtt is ugyanígy vélekedtek. Emlékszem képekre, amikor Budaházyék (?) talán az Erzsébet híd lábánál rázták az öklüket a felvonulókra vagy négy-öt éve. Egyszerűen a közélet durvult el, a politikai klíma változott meg az utóbbi években (leginkább az őszödi beszéd óta) úgy, hogy a nemzeti ünnepeket egyes csoportok újabban robbantgatásokkal és gyújtogatásokkal ünneplik meg. Amit korábban nem fejeztek ki olyan nyíltan, mert nem volt divat, azt most kifejezik, mert most már "belefér".

A kifejezésmód eltér, a tartalom (szerintem) változatlan -- csak éppen most már mindenki egy picit jobban akarja megmutatni az erejét. A bőrfejűek is a maguk módján, meg a melegek is a maguk módján. Most már kétszer-háromszor annyi fegyver néz farkasszemet egymással, mint öt vagy tíz éve; most már kétszer-háromszor feszültebb az indulat. Erre mondom, hogy nem jó. Valahol abba kell hagyni. Valamikor stratégiát kell váltani. (Ők nem fognak, erre mérget veszek.) Erre nem a szkander a megoldás.

Azzal a szellemiséggel, amit említesz, szembe kell szállni, de a provokáció fel se merülhetne ennek eszközeként. A felvonulókat remélhetőleg meg tudják védeni a rendőrök. De hogy rajtuk kívül még hány emberen fog csattanni az ostor (vagy pofon), akik/amelyek mellé ugye nem lehet rendőrt állítani, azt nemigen tudhatjuk előre. Ezt figyelmen kívül hagyni egyszerűen felelőtlenség. "A nagyobb jó érdekében"?

Lehet, hogy a közélet megváltozott, a melegeknek azonban nem kéne felzárkózniuk ehhez, hanem új utakat kellene keresni... amelyek talán nem is újak igazán, csak még nincsenek bejáratva.Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.Kedves Ádám!
A valóságban az történt, ami minden demokráciában történni szokott, amikor megszilárdul. A politikai szélsőségek ráébredtek arra, hogy nem tudják szalonképes programmal, alkotmányos keretek között maradva megnyerni a választókat, (a MIÉP is a Munkáspárt is a parlamenti választásokon leszerepeltek) ezért új módszereket keresnek (ilyen az erőszak, ilyen az internetes propaganda és közösségépítés, ilyenek a médiashowk).
Azért nem kell tőlük annyira félni, mert valójában ezek az új módszerek pontosan azért kerültek előtérbe, mert a szélsőjobboldalnak nincs igazi tömegbázisa, amely parlamenti választásokon rászavazna.
Szembe kell vele szállni, újszerű módokon, és a konfrontációt sem kell feltétlenül erőltetni - de azt mégsem lehet hagyni, hogy megfélemlítsenek bennünket/benneteket és ne merjünk elmenni a melegfelvonulásra. Miklós


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta