Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

hétfő, december 22, 2008
15:32
 
Näin laita kalakukkoa (helyett: halászlé)


Kezdetben volt a halászlé, „aztán lőn az IGE” – hogy József Attilát idézzem, mind a megfogalmazás, mind a sorrend tekintetében.

Merthogy számomra a karácsony, életem első tizenkilenc évében, egyet jelentett az esti közös halászléevéssel (amihez azért persze volt karácsonyfa meg ajándék is), és közben szó nem volt Jézus születéséről, még sztori szinten se nagyon, ami pedig a teológiai aspektust (az Ige megtestesülését) illeti, az végképp föl sem merült. Aztán fordult a világ, et Verbum caro factum est, számomra is. Horribile dictu, még az is megesett egyszer-kétszer, hogy szentestére halászlé nélkül maradtam. Végül konszolidálódott a helyzet, és az utóbbi években a karácsonyi készület új rítussal bővült, miszerint:

– Halló, szia, Apa! Figyelj csak, megvettük a halat, itt van a hűtőben, és tudom, hogy már tavaly is megkérdeztem, de mondd el még egyszer, légy szíves: mit is kell vele csinálni pontosan, hogy halászlé legyen belőle...?

Na. Ezt a rítust szívesen kihagynám a jövőben. Úgyhogy amíg az elkészült halászlé kint várja az erkélyen, hogy passzírozható hőmérsékletűre hűljön, gyorsan leírom magamnak, amíg emlékszem rá, hogy mi is a válasz a fenti kérdésre, hogy jövőre már a saját blogomból tudjam kipuskázni. Tehát:


Karácsonyi halászlé

Hozzávalók halilag:

 • 1 db Tomi, aki hősies önfeláldozással hajnalban, munka előtt elintézi a halvásárlást, és hazatér a következő cuccal:
 • 1 db pontyfej
 • 1 db pontygerinc
 • 2 db pontyfenék (vagy comb, vagy mi a halál, szóval az, amire a farok csatlakoztatva van)
 • 8 szelet ponty
 • 1 jókora marék pontypete és -spermium (Ági, ha ezt olvasod véletlenül: máig az egyik legszívderítőbb emlékem, amikor jó étvággyal kanalaztad a halászlét, a belsőségekkel együtt, mi meg felvilágosítottunk, hogy valójában mi is az a haltej, neked pedig kifordult a szádból a kanál. :D)

Hozzávalók egyébileg:

 • Másfélszer annyi hagyma, mint amennyire először gondolna az ember
 • Háromszor annyi pirospaprika,    –   ''   –

 • 1-2 szem normál (vagy 3-4 szem kisebb) méretű paradicsom (a konzerv paradicsompürét – nem is szólva holmi halászlékockákról – Tomi előtt jobb nem is említeni, mert már a telefonban is csúnyán néz tőle)
 • 1-2 szem szárított erős paprika (cseresznyepaprika vagy macskapöcse, vagy ami épp van)
 • 1-2 szem krumpli (de tényleg, viccen kívül: az ízét nem bántja, viszont passzírozás után sűrűbb lesz tőle az alaplé)
 • Víz (Ezt mindig kihagyják a receptekből, mintha evidens volna, hogy korlátlan mértékben rendelkezésre áll. Perdig nem evidens, és néhány évtizeden belül sajnos evidens lesz, hogy miért nem evidens. Ezt csak úgy a hangulat kedvéért említettem.)

Elkészítés:

A halkatrészeket megmossuk. Ezt követően elhatározzuk, hogy legközelebb halmosás előtt elrámoljuk a tiszta edényeket a szárítóból. Hevenyészett törölgetés következik, ezalatt pánikba esünk, hogy kevés a hal az alaplébe, viszont rájövünk, hogy kettőnknek sok a 8 szelet. Úgyhogy hat szelet megy a fagyasztóba, a megmosott belsőségekkel együtt (illetve külön), két szelet pedig megy a lébe a többi cuccal, és jól elhatározzuk, hogy jövőre emlékezni fogunk erre az aránytalanságra. Amúgy ha a lébe való hal mennyisége kb. 1,5 kg, akkor nagy baj nem lehet.

A halfejből kiszedjük a kopoltyúszűrőket (piros fésű) meg a keserűcsontot. Ez utóbbi valami kis porcszerű bigyó, ami halilag középen van, és arról lehet megismerni, hogy... Hm... Ezt telefonon annyiszor mondta már Apa, hogy borzasztó, de nem vagyok vizuális alkat. Úgyhogy inkább kiszedek mindent, ami olyan csontszerű és mozdítható. Ami nem mozdítható (olyan is van bőven), az nem csinál bajt: mehet a lébe.

A haldarabokat még tovább daraboljuk. Nem mintha számítana, hiszen úgy is péppé fő, meg át lesz passzírozva, de a darabolás, főleg ha egy jókora kínai bárddal végzi az ember, levezeti az év vége tájára már bőven felgyűlt feszültséget. Meg mégis: az olyan igazi, komoly, felnőttes dolog: halat aprítani! (A 40. életévben ez is szempoont...)

A hagymát felkockázzuk, és a hallal együtt beletesszük a nagyon-nagyon nagy fazékba (konyhaszekrényben jobbra fölül, a sarokban van). Persze beleférne kisebbe is, de hát akkor mi lenne az illúzióval?

Felengedjük hideg vízzel, úgy, hogy a szárazanyagot bőven ellepje. Teszünk bele egy vödör sót, egy rakás pirospaprikát (mennyiségileg: lásd fent), a paradicsomot és a krumplit. Föltesszük a tűzre, lefedjük, és ha észrevesszük, hogy csak nem akar felforrni, akkor esetleg alá is lehet gyújtani. Felhívjuk Tomit telefonon, hogy mehet-e az alaplébe az erős paprika (válasz: igen), majd ennek megfelelően járunk el a továbbiakban.

Ha felforrt, hadd főjön. Kis lángon. Minél tovább fő, annál jobb. Időnként megkóstoljuk, és elttűnődünk az idő relatív voltán: a szentestéig hátralevő két nap, ha takarításban, favásárlásban és -díszítésben gondolkodunk, szorongatóan kevés; ha halászlé-nemevésben mérjük az időt, akkor botrányosan sok. Kóstolások után újrasózzuk, meg még megpaprikázzuk, meg még, meg még sózzuk. (Elsózás után mehet rá egy pohár víz, és azzal főzhetjük még egy kicsit, de ha kicsit sós marad, az se gond, elvégre ez úgyis csak az alaplé.)

Ha úgy döntöttünk, hogy kész (ezt onnan lehet tudni, hogy olyan főzelékszerű az egész), akkor kitesszük az erkélyre (aki a déli féltekén olvassa a bogomat, és innen akarja megtanulni a karácsonyi halászléfőzést, az inkáb ne az erkélyre tegye ki, a kánikulába, hanem fújja szorgalmasan).

Eddig a pontig fix, hogy jó a recept, mert idáig a mai napon eljutottam. A többi per pillanat jövendőmondás. (Részben; másfelől emlékezés a tavaly történtekre.)

Ha lehűlt a lé annyira, hogy ne égesse a kezünket, nekiállunk locspocsolni. A nagyobb csontokat kézzel kiszedjük, majd jön a passzírozás: kézzel, lábbal, szűrővel, szitával, turmixgéppel vagy golyószóróval. (Krumplinyomó is jó, ha valakinek van: nekünk nincs.) Ehhez a művelethez hasznos fehér pólót venni, hogy a munkánknak legyen valami látszatja. A passzírozás végeztével azt, ami gusztustalan és/vagy szúr, kidobjuk, ami ezt követően megmarad, az az alaplé. Ez mehet a hűtőbe, már ha befér. Ha nem, akkor erkély.

Szentdélután kivesszük a halfagyit, kiengedjük, a szeleteket besózzuk. Este felforraljuk az alaplét, ha kell, teszünk hozzá még vizet, és belefőzzük a halat meg a belsőséget. Ez utóbbi művelet mindössze néhány percet vesz igénybe.

További elintéznivaló: friss fehér kenyeret időben beszerezni (a bolt 24-én 2-ig van nyitva); a (természetesen badacsonyi vagy szigligeti) fehér bort időben behűteni. Evéskor lehet Erős Pistát használni (ez még épp hogy Tomi tűréshatárán belül van, bár rezeg a léc), de ha van rá idő, akkor szebb és jobb az analóg módszer: a halászléből kiszedünk egy merőkanálnyit (vagy inkább kevesebbet) a kis nyelesbe, belemorzsolunk jó néhány erőspaprikát (majd iszonyatos sebességgel elmegyünk kezet mosni, bő vízzel, szappannal!), és felfőzzük. Ez a „csípő”, ami valamilyen mártásos tálban az asztalra kerül, és ki-ki ízlés szerint tehet a tányérjába.

Fontos figyelmeztetés, magamnak:
Rántott halban ne is gondolkodjunk, mert fejenként két-három tányér halászlé után úgysem tudnánk enni belőle. És nincs bánatosabb látvány, mint a karácsonyi asztalon a tányéron árválkodó rántott halszelet, tartárral nyakon öntve, amelynek az elkészítésére ráment bő másfél óra, és amelyből az ember végül csak becsületből evett két falatot...

Címkék: ,


Hozzászólások:


Igazából nem akartam halászlét főzni karácsonyra.
De lehet, hogy mégis? :-)Kedves Balázs!

Talán a gasztronómia iránti érzékenységem okán, talán az év vége közeledte miatt, de azt hiszem, idei posztjaid legjobbika, legízesebbje ez. Köszönöm.
Áldott, békés, szép karácsonyt kívánok!


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta