Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

péntek, július 10, 2009
11:51
 
A háromlábú zsiráf


Nemrég írtam az EMK emberképéről, és hangsúlyoztam, hogy amennyiben az EMK-ban nem magát a kommunikációt, hanem a struktúrát nézzük, akkor az EMK négy lépése (megfigyelés, érzés, szükséglet, kérés) nem egyenrangú, hanem mindenek középpontjában a szükséglet áll. Ez tisztán elméleti megközelítés. Amennyiben azonban visszatérünk a gyakorlathoz, akkor azt találjuk, hogy – bár más-más okból – mind a négy elem egyformán fontos. Egyiket sem lehet enyhe szórakozottságból lefelejteni.

– Hogyan lehet megismerni a kezdő tűzoltót?
– Elég könnyen.


Ez a vicc jutott eszembe, amikor a témáról gondolkodtam; a háromlábú zsiráfot nyilván arról lehet felismerni, hogy felborul szegény.

Megfigyelésem szerint az EMK mostohagyereke a 4. lépés: a kérés. A zsiráfnyelvvel kapcsolatban oly sok tanulnivaló van, oly sok nüanszra kell odafigyelnünk, hogy mire eljutunk a tananyagban a 4. lépésig, addigra hajlamosak vagyunk fáradtan-felületesen legyinteni: „OK, kérés; ezt értem, ez evidens.” A kérés olyan, mint a politika meg a foci Magyarországon: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá. Aztán amikor a tényleges zsiráfnyelvi kérésre kerül sor, az eredmény – ennek megfelelően – olyan lesz, mint a magyar politika meg a magyar foci.

Egyébként lélektanilag nem túl nagy bonyolult rejtvény, hogy miért sikkad el a kérés. Nézzünk egy példát! Kezdő zsiráfunk így ad számot a benne kavargó dolgokról:

– Amikor mobilon keres valaki, miközben beszélgetünk, és te fölveszed és beszélni kezdesz az illetővel, akkor dühös vagyok, mert tiszteletre van szükségem.

Zsiráftanoncunk hosszas önvizsgálat után jutott el idáig, hiszen sok évtizedes sakálkénti szocializációja következtében a bejárt út a „Kurva anyád!”-nál kezdődött és a „Dühös vagyok rád (mert te...)”-n át vezetett el ehhez a teljesen korrekt 1–2–3. lépéshez. [Figyeljük meg a nüansznyi, mégis döntő különbséget a sakál „Dühös vagyok rád (mert te...)” fordulata és a zsiráf „dühös vagyok, mert nekem arra van szükségem, hogy...” mondata között!]

Az ifjú zsiráf okkal büszke magára, hogy így föl tudta vállalni a saját szükségletét, és ezt ilyen ügyesen meg is fogalmazta. Megtörli verejtékező homlokát, és várja fáradozása gyümölcsét, hogy a másik empatikusan kapcsolódjon hozzá.

A másik pedig nem csinál semmit. Vagy mondjuk azt találja mondani:

– Na és?

Esetleg, ha befelé fordított fülű sakált játszik:

– Jaj, bocsáss meg, kérlek, ne haragudj! Ígérem, soha többet nem fordul elő! – Ami biztató ígéret ugyan, de még véletlenül sem két autonóm személy empatikus összekapcsolódása.

Az történt, hogy zsiráfunk az önfeltárásra tett nagy igyekezetében egyszerűen kihagyta a negyedik lépést. Elmondta, hogy mit érez és mire van szüksége – de nem kért semmit a partnerétől. Így amit mond, az bár tankönyvi szépségű énközlés, mégsem segít a másiknak a kapcsolódásban. Elmondta, hogy mi zajlik benne – tök jó. De mi az ördögöt kéne most ezzel kezdeni?! Nincs egy kinyújtott kéz, amit meg lehetne fogni, nincs egy felkínált fogantyú, amibe bele lehetne kapaszkodni. Nincs egy föltett kérdés, amit meg lehetne válaszolni, nincs egy kérés, amit telejsíteni (vagy akár visszautasítani!) lehetne.

A közlés így nem kommunikáció – legfeljebb annyira, mint a tévében a hírolvasó hírolvasása. Objektíve elhangzik, de a jelen lévő partner nem partner. Valójában mindegy, hogy ott van-e vagy nincs: kérés hiányában egyszerűen nincs megszólítva; zsiráftanoncunk ezzel az erővel a saját titkos naplójába is írhatta volna énközlését.

A nem-kommunikációról nagyon szeretem az alábbi anekdotát:

A professzor találkozik egy hallgatóval a folyosón, nem sokkal az előadás után. „Professzor úr, nem értettem a 2. tételre adott bizonyítását. Elmagyarázná még egyszer?” – mondja a hallgató. A professzor gondolataiba mélyed kb. három percre, majd megszólal: „Igen, tényleg következik!” „De mi a bizonyítás?” – kérdezi a hallgató. A professzor megint gondolataiba mélyed, majd ezt mondja: „– tehát a bizonyítás jó.” „Igen, de még mindig nem mondta el a bizonyítást!” – válaszolja a hallgató. „Rendben van” – mondja a professzor –, „bebizonyítom magának másképp!” Megint gondolataiba mélyed, aztán ezt mondja: „Így is kijött.” Szerencsétlen hallgató jobban össze van zavarodva, mint valaha. A professzor így szól: „Nézze, három bizonyítást is adtam magának, ha egyik sem segít, nem hiszem, hogy valamit még tehetnék” – és továbbsétál.

(Raymond Smullyan: Mi a címe ennek a könyvnek?)


Persze a kérés nemcsk úgy tud nem elhangzani, hogy teljesen elmarad, hanem úgy is, hogy ami elhangzik, az valójában nem kérés. A Wikipédia EMK-cikkében így írtam erről:

Ha hangot adtam annak, hogy egy konkrét helyzetben mit érzek és milyen szükségletem van, megkérhetem a másikat, hogy tegyen meg valamit. Az EMK-ban megfogalmazott kérés pozitív, konkrét, teljesíthető és elutasítható.

Pozitív, mert az ember nem tud „valamit nem csinálni”, csak valamit csinálni. Nem zsiráfkérés az, hogy „Ne tölts annyi időt a munkahelyeden.” Rosenberg egyik példájában a feleség ezt kérte a férjtől, aki erre fel beiratkozott egy golfklubba.

Konkrét, mert az általánosság nem segíti a másikat annak megértésében, hogy mit is szeretnék tőle. A „segíts többet a házimunkában” helyett a zsiráf (mondjuk) azt kéri: „Szeretném, ha ezentúl vacsora után te mosogatnál el.”

Teljesíthető, mert a lehetetlen kérés a kommunikáció megfeneklését eredményezi. A teljesíthetőség nemcsak az objektív, fizikai adottságokra vonatkozik, hanem a partner érzéseire és szükségleteire is.

Elutasítható, azaz nem követelés. A másik félnek ki kell hallania a kérésünkből, hogy jogában áll azt nem teljesíteni, és ezzel nem von a fejére semmilyen retorziót (pl. szeretetmegvonást, érzelmi zsarolást stb.)
Empatikus üzemmódban a zsiráf megpróbál rájönni arra, hogy a másik konkrétan mit vár el tőle.

Én: Azt szeretnéd, ha a jövőben mindennap felhívnálak?
Ő: Mindennap nem kell, de hetente kétszer azért jó lenne.

Van olyan, hogy nehéz a megfelelő kérést megfogalmazni. A zsiráfnak nem az a célja, hogy egy lépésben begyűjtse magának mindazon javakat, amelyeket szeretne, hanem az, hogy a „szív szintjén összekapcsolódjon” a másikkal. Ez leggyakrabban oda-vissza táncolást jelent önmaga és a másik között, a megfigyelések, érzések és szükségletek birodalmában, és valószínű, hogy a probléma tényleges megoldásához csak több kérésen át vezet az út. A zsiráfnyelvben ezért gyakori, hogy a kérés nagyon szerény, és nem vonatkozik másra, csak a pillanatnyi visszajelzésre:

– Aggódom, hogy sikerült-e pontosan kifejeznem magam; megtennéd, hogy visszamondod nekem, amit most tőlem hallottál?


Összefoglalva: az emberek azt szeretnék, ha kielégülnének a szükségleteik. Ha valaki felismeri, hogy mi az az általános emberi szükséglete, amelyben aktuálisan hiányt szenved, ez kezdetnek nagyon jó. Ha azonban nemcsak a kezdet, de a befejezés is itt van, vagyis nem tudja (nem hajlandó) konkrétan szavakba önteni, hogy mit szeretne, akkor szükséglete jó eséllyel nem elégül ki. Marad tehát a rossz érzés.

Anyám a következőképpen szokta volt – mérsékelten szofisztikáltan – parafrazeálni az e témában született népi bölcsességet:

– Néma gyereknek lófasz a seggébe.

Címkék: , ,


Hozzászólások:


És vajon van-e kiút, ha a kérés, ami őszintén jönne, nem teljesíthető?

Például:
Férj és feleség a szereplők, a feleség öregecskedik, kissé megereszkedik a bőre, és érzékeli, hogy már nem olyan vonzó a férje számára, mint korábban. Amikor azt tapasztalja, hogy a férje ritkábban dicséri, szomorú, mert a teste elfogadása lenne a szükséglete, és azt szeretné kérni... és most jön a nehézség, mert valójában nem azt, hogy a férje dicsérje gyakrabban, hanem, hogy tetsszen neki jobban.

Mondhatod, hogy szomorú példa, mert ez az élet rendje, hogy az ember összeaszódik, és ez ellen keveset lehet tenni, de szerintem a helyzeteknek jelentős része olyan, hogy azt kérnénk a másiktól, amit nem tud megadni. Pl. hogy ilyen-olyan szempontból értékeljen minket jobban, vágyjon jobban a társaságunkra, igényelje jobban a fizikai kontaktust - és ezt nem pótolja a gyakrabb dicséret, kérésre történő megkeresés, megérintés.



Nekem arra lenne szükségem, hogy ne ilyen köztársasági elnöke legyen annak az országnak, aminek az állampolgára vagyok.
http://nol.hu/archivum/20090711-solyom_nem_talalkozik_a_melegek_kepviseloivel

SEGÍTSÉG!

Sokkal jobban érezném magam egy empatikus, nem részrehajló, a saját szerepét helyén kezelő nyugodt és megfontolt állami vezetővel.



Nekem (többek között) arra lenne szükségem, hogy ilyen mondatok ne legyenek leírva:
"ezzel nem von a fejére semmilyen retorziót"
Köszönöm.



Endogén opiát: Amiket példának hozol, azok EMK-terminológia szerint nem kérések. (Hozzáteszem: legalábbis annak alapján, amennyire nekem sikerült megértenem az EMK-t.) Többek között erről szólt a poszt, hogy miért nem.

Bikkfa: Egy mérsékelten zsiráfos megjegyzés: A kurva anyját ennek a náci fasznak.

Névtelen: Az idézet (bár én fogalmaztam) a Wikipédiából való, a bárki által szabadon szerkeszthető lexikonból. Ha fenntartásod van vele, nyugodtan javítsd át.



Endogén opiát (és aki olvassa)!

A "teljesíthetetlen" kérések kommunikálását is hasznosnak tartom. Mert ez is kapcsolódási pontot jelent a felek között. Valóban teljesíthető vagy elutasítható. Pilinszky szerint meg kell tanulnunk szeretni azt, ami eleve a miénk... Ha viszont a másik fél nem tudja ezt az elfogadást nyújtani, akkor is hasznos a viszony szempontjából, hogy tisztában van a társa vágyaival, aggodalmaival.

A kérés előtti segédlépésként emlegettük az Ötlet (vagy "Egylet") bevetését. Ötlet = amikor alternatívákat ajánlok a másiknak, amelyek megfelelnének a szükségleteimnek. Kifejezem ezzel a segítő, konstruktív hozzáállásomat, illetve nem csak őt dolgoztatom, hanem a tanácstalanságábal mellette állok. Ha viszont be vagyok szűkülve egy megoldásra (Egylet), az is informatív a társamnak, hogy ne kísérletezzen fölöslegesen, hiszen így könnyen egy igen-de játszmában találjuk magunkat.

A kérdésed azt a belátásomat juttatja eszembe, hogy az EMK nem varázsszer. Olykor feloldhatatlan ellentmondásokba, vagy összeegyeztethetetlen igényekbe ütközik. Ilyenkor azt tartom a legnagyobb hozadékának, hogy sikerül ezt a helyzetet tisztán szemlélni a résztvevőknek, és nem kezdenek el hályogkovácsolni. Egy kapcsolat megoldatlanságával is magunkhoz ölelhető. Úgy, hogy nem ad választ minden kérdésünkre, mégis jelen van, megbékélve a maga eszköztelenségével. Ezért vészeli át a halált.



"az EMK nem varázsszer"

Hozzáteszem: és nem is pszichoterápia. Noha Marshall Rosenberg leírja, hogy a pszichotikusokkal való kommunikációban sem mondott csődöt, ettől még az EMK (akár mint rendszer, akár mint módszer) önmagában nem váltja ki a pszichoterápiás segítségnyújtást ott, ahol az szükséges.

Én, ha a felhozott példában leírt feleséget magam elé képzelem, egy olyan ember jelenik meg előttem, akinek az elsődleges problémája nem kapcsolati (hogy a férjével hogy van vgy hogy nincs), hanem önértékelési: hogy önmagával hogy van vagy hogy nincs.

És ilyen esetben szerintem gondosan tervezett és tudatosan vezetett pszichoterápára van szükség.

(Noha persze ettől még nem baj, sőt tök jó, ha a családban megpróbálnak az illetővel erőszakmentesen kommunikálni, sőt ő is elindul afelé, hogy önmagával ily módon kommunikáljon.)



Asszem, az előbb az alanyt meg az állítmányt nem sikerült maradéktalanul egyeztetnem; bocsánat a kéapkodásért. Remélem, ettől még érthető lett.



Köszi Brúnó, valószínűleg tényleg más minőségű a kapcsolat, ha kimondható, ki mire vágyna, miben van hiánya.

Balázs, nem értem, miért kéne pszichoterápia valakinek, aki tetszeni akar a párjának! :))



Én a saját fantáziámról beszéltem: arról, hogy én hogy képzelek el egy olyan nőt, aki sok év(tized)nyi házasság után sem éli át a biztonságot és elfogadottságot a férje mellett, és elsősorban: aki nem képes elfogadni a saját életkorában a saját testét olyannak, amilyen.



Számomra ez a bejegyzésed többet közölt a zsiráfnyelvről, mint talán az összes eddigid. Köszönet érte.



Jgy, köszönöm a visszajelzésedet, fontos volt. :)


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, Zene



Terápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<



látogató 2005. január 10-e óta