Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

péntek, november 27, 2009
17:16
 
Két történet


Egy fel nem jegyzett siker története

Amikor útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte:
     – Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?
     – Barátom, ha így a lábaim előtt térdelsz és Mesternek szólítasz – mondta Jézus –, akkor kétszeresen is föléd tornyosulok, és nem tudok veled egyenrangú félként beszélni, ahogy szeretnék. Megtennéd a kedvemért, hogy fölállsz? – És talpra segítette. Az ifjú megilletődötten, lesütött szemmel kérdezte újra:
     – Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?
     – Amiatt aggódsz, hogy vajon Istennek tetsző életet élsz-e? – puhatolózott Jézus. – Megnyugtatásra vágysz az életmódod felől, vagy talán tanácsra?
     – Tudod, ismerem jól a parancsokat, és kora ifjúságomtól fogva mind megtartottam... – fogott bele az ifjú félszegen, majd elhallgatott.
     – Most mégis itt vagy, és engem kérdezel...
     – Igen...
     – Nyomaszt valami, ha jól látom....
     – Hát... – nézett körbe zavartan. Elhallgatott, majd lehalkított hangon folytatta: – Az a helyzet, hogy nagy vagyonom van.
     – Mhm...
     – És... Annyit hallani manapság arról, hogy mi az igazi kincs és mi nem az! – tört ki az ifjú. – Olyan nehéz... Hetek óta rágódom ezen, és most végre összeszedtem a bátorságomat, és úgy döntöttem, megkérdezlek téged! Mondd: baj az, ha valakinek sok pénze van?
     – Azt hallom ki a szavaidból – mondta tapintatosan Jézus –, hogy bizonytalanságot élsz meg. Egyfelől, gondolom, ragaszkodnál a vagyonod nyújtotta megszokott, kényelmes életedhez. Ugyanakkor valamiért vonz az a gondolat, amit hallasz úton-útfélen, hogy vannak máshol is értékek, alkalmasint nagyobbak, mint a pénz. Jól értelek?
     – Pontosan erről van szó! – mondta a gazdag ifjú, és most először érződött a hangjában, hogy oldódott a feszültsége. Immár Jézus szemébe nézve folytatta: – Az a helyzet, hogy időnként borzalmasan unom ezt az állóvizet! Időről időre eszembe jut, hogy vajon tényleg csak annyit tartogat számomra a sors, hogy selyempárnáról ücsörögve vegzáljam a szolgáimat? Ennyire futja tőlem? Hiszen fiatal vagyok, előttem az élet... Vágynék néha valami másra, valami újra... Tán még... – Megint elakadt.
     – Tán még az is megfordult a fejedben, hogy hátrahagyj mindent, csak félsz a nélkülözéstől? – kérdezte Jézus.
     – Dehogy – legyintett az ifjú. – Csaknem bizonyos vagyok afelől, hogy a nélkülözéssel nem volna semmi bajom. Erős vagyok, egészséges is, hála az égnek... Biztos, hogy sokat elbírok.
     – Az aggaszt talán, hogy azok a másfajta kincsek mégsem léteznek? Bizonyosságot szeretnél, hogy ha egyszer elengedsz valamit, akkor cserébe ne a semmit kapd?
     – Hát, igen, ez is megfordult a fejemben... De nem is ez az igazi gond. Egyrészt akárhogyan is, de csak hiszek abban, hogy az életünk az Örökkévaló kezében van. Meg aztán azok, akik ezekről a kincsekről beszélnek, azok meglehetősen hitelesnek tűnnek – ha nem így volna, nem is kezdtem volna töprengeni az egészen. A te tanítványaidon is látszik, hogy vidám, elégedett emberek – nem gondolnám, hogy a semmi teszi őket ilyen jókedvűvé...
     – Barátom – mondta Jézus –, kicsit tanácstalan vagyok. Látom rajtad – és kérlek, javíts ki, ha tévedek –, hogy szinte égsz a vágytól, hogy csatlakozz hozzánk. Valamitől mégis szorongsz... Attól tartasz, hogy ha velem tartanál, valamit nem kapnál meg, amid most megvan, és ami fontos. De mi az? Meg tudod fogalmazni...?
     Az ifjú megint a földet bámulta. Jézus már nyitotta volna a száját, aztán inkább csöndbe maradt. Kivárt. Végül aztán az ifjú megszólalt:
     – Mi lesz, ha nem szólnak hozzám a tanítványaid, mert elkényeztetett ficsúrnak tartanak és megvetnek, mert korábban gazdag voltam? Mi lesz, ha magamra maradok? Ahogy mondtam, az anyagi nélkülözést biztos, hogy megszoknám, de...
     – Értelek – felelte Jézus. – Bizonyosságra vágysz afelől, hogy ha velünk tartanál, nem ítélnéd magad magányra. Szükséged van emberi kapcsolatokra, bizalomra, elfogadásra, igaz?
     – Igen – mondta az ifjú, és lopva megtörölte a szemét. – Igen...
     – Ide hallgass. Van a tanítványaim között valaki, aki korábban vámszedő volt. Uzsorás, akit mindenki utált. Jól sejtem, hogy még nem találkoztál vele?
     – Nem, tényleg nem – kerekedett el az ifjú szeme.
     – Lenne kedved elbeszélgetni vele egy kicsit? – kérdezte Jézus. – Jó ideje köztünk van már. Megoszthatná veled a tapasztalatait az első időkről...
     ...Másnap az ifjú eladta, amije volt, szétosztotta a szegények között, aztán ment, és követte Jézust.


Egy feljegyzett kudarc története

Amikor útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte:
     – Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?
     – Miért mondasz engem jónak? – kérdezte Jézus. – Senki sem jó, csak egy, az Isten. Ismered a parancsokat: Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tanúskodjál hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!
     – Mester – válaszolta –, ezeket mind megtartottam kora ifjúságomtól fogva.
     Jézus ránézett és megkedvelte.
     – Valami hiányzik még belőled – mondta neki. – Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben, aztán gyere és kövess engem! – Ennek hallatára az elszomorodott és leverten távozott, mert nagy vagyona volt. Jézus erre körülnézett és tanítványaihoz fordult:
     – Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!


(Márk 10,17–23)

Címkék: , , ,


Hozzászólások:


Az egyik helyen azt olvasom:
"– Tán még az is megfordult a fejedben, hogy hátrahagyj mindent, csak félsz a nélkülözéstől? – kérdezte Jézus. – Dehogy – legyintett az ifjú. – Csaknem bizonyos vagyok afelől, hogy a nélkülözéssel nem volna semmi bajom."
A másik helyen meg azt:
"Ennek hallatára az elszomorodott és leverten távozott, mert nagy vagyona volt."

Én ebből arra tippelnék, hogy az első történet főhősében eleve megvolt a hajlandóság a vagyona szétosztására, a második történet főhősében pedig nem volt meg eleve.

De lehet, hogy Te úgy gondolod, hogy az ifjú kezdeti attitűdje valójában azonos volt mindkét esetben, és Jézus hozzáállásán múlt, hogy másként alakultak a dolgok. Erről szeretnék visszajelzést kérni, mivel szerintem csak ebben az esetben (az egyéb feltételek azonossága esetén) lehetne az általad talán implikált következtetést levonni.Válasz helyett én visszakérdeznék: vajon a második történet lejegyzője honnan a csudából tudta, hogy az ifjú vójában miért távozik? Honnan derült ez ki számára? Ki tájékoztatta őt arról, hogy milyen érzései és szükségletei voltak az adott helyzetben annak a valakinek, akiről ő beszámol? Mert hogy maga a protagonista nem nyilvánult meg erre nézve (mármint, ismétlem a második történetben), ugyanis senki nem volt rá kíváncsi.

Ilyen körülmények között vajon mennyire tekinthetjük megalapozottnak a narrátor közlését az ifjú valós motivációjáról?

Adtam választ a visszakérdezéssel?Bennem változatlanul az motoszkál, hogy a két történet főhőse nem kompatibilis egymással. Az az ember, akit az első történet ír le (tehát aki gond nélkül hajlandó szétosztani a vagyonát), szerintem nem így reagált volna erre a jézusi felszólításra, amit a második történet leír. Gondolj bele: akit az zavar, hogy talán magányos lesz a tanítványok közül, de alapvetően kötődik Jézushoz és eszményeihez, az nem fogja egy olyan tanács után otthagyni őt, ami pusztán csak a pénze elhagyására vonatkozik! Nem létezik, hogy az áhított Jézus társasága ne tudta volna ellensúlyozni a kezdeti magányát, ha tényleg csak erről volt szó...

De jó lenne máskor is olvasni ilyen sztorikat, mert alapvetően tetszik, csak ezt még kicsit csiszolni kellene talán. Szvsz.Én nem érzem az inkompatibilitási problémát, de hát könnyű nekem: én írtam a zsiráf(mintázatú) történetet. Az egyetlen célom az a két dolog :P volt, hogy a) azt a pár hónapja ki nem fejtve leírt állításomat, miszerint az evangéliumokban megismert Jézus sakálként kommunikál, illusztráljam, ill. hogy b) péládt hozzak arra, hogy egy a priori elbaszottnak elkönyvelt, rövidre zárt szituációnak más olvasata is lehet, ha az ember zsiráffülekkel próbál kommunikálni.

Mellesleg kulisszatitok: hogy a srácnak voltaképpen mi is volt az aggálya, azt én is csak írás közben "tudtam meg". Mellékes is. Tényleg lehetett volna a baja az anyagiakhoz való kötődése -- mindegy. A kérdés a beszélgető partnerhez való hozzáállás-


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta