Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

hétfő, január 04, 2010
07:26
 
Az életstílus okozta probléma


Az előző poszt kapcsán írott egyik komment eszembe idézte egy irodalom- és kultúrtörténeti alapmű egyik nevezetes részletét. Aki ismeri, az örülni fog neki, hogy újraolvashatja, aki nem ismeri, annak itt a ragyogó alkalom, hogy megismerje.

Akik ismerik, azok persze a jelszót is tudják: Ne ess pánikba!


Természetesen köztudott, hogy a fecsegés öl, mégis olykor lebecsüljük ezt a veszélyt. Így például amint kimondta Arthur, hogy „Én is nagy gondban vagyok az életstílusommal”, szív alakú hézag nyílt a téridő folytonos szerkezetében, és a szavak messze-messze visszarepültek az időben. Csaknem végtelen távolságot szeltek át a térben, míg egy távoli galaxishoz értek, ahol különös és harcias lények rettenetes interstelláris háború küszöbén álltak.

Utoljára ült tárgyalóasztalhoz a két ellenséges vezér. Halálos csend ereszkedett közéjük, amint a VI'hurgok parancsnoka, fekete, gyémántokkal kivert harci rövidnadrágjában, rezzenéstelenül a vele szemben guggoló, zöld, édeskés gőzfelhőbe burkolózó G'Gugvuntt vezérre meredt. Mivel háta mögött a csillogó űrcirkálók milliói alig várták, hogy szórhassák az elektromos halált, felszólította az alávaló teremtményt, hogy vonja vissza, amit az az anyjáról mondott.

A lény rezgett émelyítően forrongó gőzében. E pillanatban suhantak át a konferenciatermen Arthur szavai: „Én is nagy gondban vagyok az életstílusommal”

Sajnos a mondat a VI'hurgok nyelvén az elképzelhető legszörnyűbb sértést jelentette, melyre kizárólag egy több száz évig tartó háború nyújthat elégtételt.

Idővel persze, miután a pár évezrednyi háború megtizedelte a galaxisukat, a harcban álló felek rájöttek, hogy szörnyű félreértés áldozatai. A két szemben álló hadiflotta egykettőre napirendre tért az egyéb nézeteltérések felett, hogy nyugodtan megindíthassák közös támadásukat a mi Galaxisunk ellen, melyet időközben egyértelműen a sértő megjegyzés forrásaként azonosítottak.

További hosszú évezredek teltek el, míg a félelmetes harci hajók – átszelvén a kozmikus ürességet – süvöltve rázúdultak az első, elibük kerülő bolygóra. Ez történetesen a Föld volt, ahol a méretarányok számításában elkövetett szarvashiba következtében az egyesült csatahajóflottát felnyalta egy arra járó kiskutya.

Douglas Adams: Galaxis Útikalauz StopposoknakEzzel kívánok szép hetet mindenkinek.

 

Címkék: , ,


Hozzászólások:


Erről meg egy 60-as (70-es?) évekbeli vicces animációs film (magyar) jut az eszembe. Egy vendéglői kerthelyiség asztalára leszáll egy rep. csészealj, amiből idegen lények szállnak ki. A méretarányok nem derülnek ki azonnal. Mindenféle kaland történik velük: megtámadja őket egy légy, az egyik berúg a pohárban hagyott italtól stb. Végül az egyik pincér tenyeréről startolnak el. Sajnos, sehol sem találom, a címére meg nem emlékszem. Tud valaki segíteni?Ja, igen: mekkora lehetett egy gyémánt a harci rövidnadrágon?El olvastam a blogotokat és ne haragudjatok de az az érzéssem alakult ki hogy ti buzik vagytok.
Sajnállak hogy egy ilyen beteges érzésbe kell leélnetek az életeteket.
Én azt olvasstam valahol erről a dologrol hogy ez egy veleszületett és megváltoztathatatlan betegség nem tehettek róla és mindig ilyenek fogtok maradni.Hogy arra rájöjjön valaki a blogomból, hogy én buzi vagyok, ahhoz nem kell sokkal több ész, mint amennyi egy konyhai kissámlinak van, úgyhogy erre ne legyél büszke. Arra viszont roppant kíváncsi lennék, hogy mit értesz a többesszám használata alatt: mi az, hogy "blogotok" és "ti buzik vagytok"? Aki itt kommentel, az vajon szükségszerűen buzi? Ha igen, akkor üdv a klubban, haver!Balázs, félreértetted. A többesszám második személy használata a tisztelet jele, a magázódás korai formája (ld. "Felségtek"). A második mondat tartalmával sincs baj: Névtelen (belátom, kissé pongyolán fogalmazva) sajnálatának adott hangot, amiért ilyen beteges érzésben (értsd: légkörben, mármint a homofób társadaloméban) kell létezned. Névtelen tiltakozik az ilyen társadalom ellen, tiltakozása dárdáját pedig a homofóbiához hasonlóan megcsontosodott helyesírás ellen szegezi. Utolsó mondatának tartalma vitatható ugyan, de annyi kiderül, hogy olvasott (sőt, olvassott) emberről van szó. Méltatlan őt a konyhai kissámlival együtt emlegetni.Vitathatatlanul igazatok van, és mélyen sajnáljuk, hogy ilyen bárdolatlanul fogalmaztunk az imént.Névtelen, valószínűleg a Te "betegséged" súlyosabb:(Nem biztos hogy a buziság betegség amennyire látom itt mindenki az hanem lehet hogy csak egy furcsa állapot beteges állapot ami azt jelenti hogy az ember az azonosnemü emberek felé vonzodik. Az ilyen kapcsolat azért kedvezőtlen mert nem származhat belőle utód ilyen szempontbol azoknak is rossz akik benne vannak bármennyire is esetleg jól elvannak benne és másfelől rossz a társadalomnak amelynek most (legalábbis itt nálunk) több gyermekre lenne szüksége (Afrikában talán meg kevesebbre).
Én a homoszekszualitást nem csinálom de nem itélem meg - mindenkinek azt a csapást kell hordoznia amivel megszületett.Kedves névtelen!
Nekem (úgy is, mint melegnek) nem rossz egy olyan kapcsolatban lennem, amelyből nem származhat gyerek, ahogy azon heteroszexuális ismerőseimnek sem, akiknek valami oknál fogva nem lehet gyerekük. Jó megfigyelés viszont, hogy globálisan nézve kevesebb gyerekre van szükség, a több gyerek maximum helyi szinten jelenthet rövid távú előnyt. Tehát mi, akik nem tervezünk gyereket (ez korántsem igaz minden meleg emberre) tulajdonképpen felelősen gondolkodunk az emberiség hosszú távú jövőjéről.Érdekes, én nem gondoltam arra, hogy buzi lennék, pedig tagadhatatlanul naponta itt vagyok.

Arra sem gondoltam, hogy a kapcsolatom kedvezőtlen volna, mert nem fog belőle gyerek származni - nem azért, mintha ne volna épp egy nemnyi különbség a kedvesem és énköztem (mi speciel pont igen-igen szeretjük ezt a különbséget), hanem mert fizikailag és lelkileg is túl vagyunk a gyermeknemzés életszakaszán.

De az igaz, hogy mindenki azzal a csapással él, amivel megszületett.

Kivéve persze azt, aki nem csapással, hanem áldással született. Ja meg azt, aki később gyűjtött be csapásokat. Vagy áldásokat.Kedves Névtelen, igazad van "Az ilyen kapcsolat azért kedvezőtlen mert nem származhat belőle utód", a borzasztó az, ha esteleg a tiédből igen.

béefáAz én kapcsolatombol esetleg származhat utód de nem értem az miért lenne borzaszto! Én a gyermekemet az egészséges nemzeti, keresztény, orbáni szellemben fogom nevelni a Vezér hüséges hivének jó magyarnak,dolgozo állampolgárnak és családapának/anyának atól függ, hogy ő lány-e lesz, vagy pedig fiú!
Nemlesz borzasztó az én gyermekem sorsa ezt garantálom nemolyan mint a tiétek mert ha egy falatnyi buziságot látok benne azt kinevelem és kiverem belőle felnőtt korára.
Normálisan él majd el is szoktam képzelni milyen szép lesz igaz magyar és FIDESZ emberkéntBocs, Névtelen, de ennél ügyesebb paródiák is voltak már a blogomban.Szerintem ha Neked gyereked lesz, akkor Neki nem az lesz a legnagyobb problémája, hogy esetleg meleg...

Szebb jövőt...jaj jaj.:(Névtelen : Neked nincs valami blogod ? Szívesen olvasgatnám bent a melóhelyem, feldobná a napunkat a kollégákkal. Linket légyszi.

Üdv
Csaba


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta