Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

hétfő, április 12, 2010
00:38
 
Tényleg lehet más


De hogy mennyire, az majd elválik.

Nem akarom leírni mindazt, amit mindenki más is leírt és le fog írni, úgyhogy csak hézagos reflexió lesz, kicsit sem a teljesség igényével.

Egyrészt a szubjektív sikerélmény: bejutott az LMP, önmagához viszonyítva magasan a küszöb fölött – örülök neki. Noha nem vagyok elvakult LMP-fan, hiszen, mint írtam már, náluk is látok nekem nem tetsző dolgokat, mégis úgy gondolom, nagyon fontos az ország egészének szempontjából, hogy sikerült bekerülniük a Parlamentbe.

Másrészt, visszatérve a címre és az első mondatra: az LMP-től függetlenül is egész biztos, hogy mostantól más lesz a politika; a rendszerváltás óta soha nem volt olyan, hogy egy kormányzó párt legyen. (Egyszer lehetett volna, de nem lett – az volt a vég kezdete az SZDSZ számára.) Olyan pedig pláne nem volt, és még csak nem is lehetett volna, hogy egy pártnak meglegyen a kétharmados többsége.

A következő két hét egyetlen igazán fontos belpolitikai kérdése: lesz-e kétharmada a Fidesznek? Ha igen, akkor onnantól kezdve gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy rajtuk kívül ki más ül még bent a Parlamentben. Akkor tényleg lehet más a politika – de nem úgy, ahogy az LMP szeretné. Hanem úgy, hogy Magyarországon de facto egypártrendszer lesz. Ez nem a baloldalon szokásos Fidesz-hiszti, hanem egész egyszerűen ezt jelenti a kétharmad. Ennek a lehetősége aggasztó – akkor is annak tartanám, ha bármely(!) más párt szerezne egyedül kétharmadot. Amitől a mostani helyzet igazán életveszélyes a demokráciára nézve, az az, hogy a Fidesz már bizonyította négy éven keresztül, hogy saját –nemes céljait– fontosabbnak tartja a demokratikus játékszabályok betartásánál.

Persze fölmerül annak a lehetősége is, hogy amennyiben viszont nem lesz kétharmada a Fidesznek, akkor kénytelen lesz alkuba bocsátkozni bizonyos kérdésekben a többi párttal. És ha valamihez történetesen szüksége lesz a Jobbik frakciójából származó gombnyomásokra, akkor vajon mi az a konc, amit oda fog vetni a fasisztáknak? Tiszta sor, hogy a buzik jogegyenlősége és méltósága. És teszik ezt majd szó, hang, gondolkodás és a legcsekélyebb skrupulus nélkül – erre a garancia, ha más nem, Semjén Zsolt és Tarlós István személye: mindkettő ott állt ma közvetlenül Orbán Viktor mellett.

Ez az esély kétségtelenül fennáll. És ebből az aspektusból nézve még az is elképzelhető, hogy a kétharmad lenne a veszélytelenebb, legalábbis ami a saját bőrömet illeti.

Azonban éppen hogy demokrataként és liberálisként mondom azt: ebben a helyzetben a saját bőröm másodlagos az ország egészének érdekeihez képest. Ami pedig az ország egészét illeti (beleértve mindazokat, természetesen, akik tegnap a Fideszre voksoltak), az nem más, mint hogy ez a kétharmad ne valósulhasson meg. Úgy gondolom, ez a szempont most erősebb minden másnál, beleértve az egyéni, ill. a pártszimpátiát és a gyomormozgásokat. (És persze igen, láttam az egyéni eredményeket és arányokat, úgyhogy tudom én is: mikronnyi az esély arra, hogy a kétharmadot meg lehessen akadályozni.)

Erről ennyit akartam mondani, azaz inkább kiírni magamból.

Az OVB által produkált kutyakomédiához inkább nem fűznék megjegyzést. És egy csomó más dologhoz sem, ami az este történt. Egy valamit azonban nem akarok említés nélkül hagyni. Ez pedig az, hogy az első kormánypárt, a rendszerváltó MDF a tegnapi szavazással végérvényesen eltűnt a magyar politikai térképről; Dávid Ibolya a sajtótájékoztatón bejelentette lemondását.

Az ezzel kapcsolatos érzéseim ambivalensek. Az MDF-et mint olyat azóta utáltam, hogy még 1989 őszén egy elkötelezett MDF-hívőtől hallottam életem első politikai zsidózását – majd sorra a többit, ugyancsak MDF-esektől. Azóta persze megváltozott minden mindenfelé, és kiderült, hogy Dávid Ibolya mégis ért valamelyest a focihoz, de az évek során az MDF semmi olyat nem tett, amitől nekem (úgy is, mint meleg állampolgárnak) meg kellett volna kedvelnem. Azonban – bár a kártyalapok furcsa keverése közben úgy esett, hogy ebben a kampányban ő lett az általam támogatott párt fő riválisa, így föl sem merült, hogy rá szavazzak – valahol mégis hiányozni fog nekem, mint egy nem kedvelt, ám megszokott bútordarab.

Hogy az általam soha nem kedvelt Dávid Ibolya valójában mennyire gerinces, azt nem tudom, de az utóbbi években tudatosan ápolta az Egyetlen Gerinces Politikus imázsát. És meg kell hagyni: konzekvensen csinálta és konzekvensen is fejezte be. Arra, ahogy este bejelentette a lemondását (és nem újságírói kérdésre ködösített, hogy majd az elkövetkező hetekben, az elnökségi, választmányi, jóégtudjamilyen ülés után kiderül, hogy mi lesz), azt tudom csak mondani: le a kalappal. Valószínű ugyan, hogy nem blatt volt, hiszen ő is tisztában lehetett az esélyeivel, és eldönthette jó előre, mit fog tenni. Ennek ellenére ez így volt méltó, így volt elegáns.

Hogy ne mondjam: így volt példamutató.

Címkék: ,


Hozzászólások:


De azt még mindig nem értem,miért lenne jobb ha a fidesz a jobbikkal együtt kormányozna? (tényleg csak egy kérdés,valahogy nem tudtam rendesen értelmezni az erre vonatkozó részt)



Együttkormányzásról, vagyis koalícióra lépésről nincs szó, hiszen a Fideszke a kormányzáshoz szükséges többsége bőségesen megvan. Ami kérdés, az az, hogy bizonyos intézkedések meghozatalához, amihez kétharmados többség szükséges, elegendő lesz-e a saját erejük, vagy szükségük lesz-e külső támogatásra -- pl. a Jobbikéra.

Ha szükség lesz a jobbikos támogatásra, akkor a Jobbik nyilván nem adja ingyen magát, hanem kér valami olyat cserébe, ami látványos, amit fel tud mutatni a választóinak. (A melegek feje egy ezüsttálcán pl. kifejezetten jól mutatna szerintük.) És ez baj.

Ha nem lesz szükség támogatásra, mert meglesz egyedül is a kétharmaduk, akkor azt csinálnak az országgal, amit akarnak -- kezdve az Alkotmány apró módosításaival, egészen a Magyar Királyság kikiáltásáig, és nem lesz erő, amelyiknek módjában állna megállítani őket. És ez is baj.

Hogy reálisan nézve a két baj közül melyik a nagyobb -- sokért nem adnám, ha tudnám a jó választ. :(

(Nem tudom, hogy sikerült-e válaszolnom arra, amit kérdeztél.)



Tudjátok, ha a korom, de főleg a családi állapotom engedné, úgy húznék el ebből az országból, hogy ihaj!



Tudom, fura, hogy ezt mondom, de talán a melegek feje még a legkisebb áldozat. Ha "csak ennyivel" megúszná az ország, akkor azt mondanám, rendben. Tartok tőle, hogy nem fogjuk ennyivel megúszni.

Kétharmados törvények (a teljesség igénye nélkül): az Alkotmány módosítása (új alkotmány elvileg négyötödös, de a vonatkozó szabály kétharmaddal módosítható, úgyhogy mindegy), választójogi törvény, önkormányzati törvény, médiatörvény. Kétharmad birtokában magyar állampolgárság adható minden határon túli magyarnak. Akár választójoggal is. (Tehát olyanok szólhatnának bele az ország kormányzásába, akik a terheket nem viselik Magyarországon.)

Paranoid vízió: Orbán Viktor prezidenciális rendszert kíván kialakítani, amelyet a határon túli magyarok szavazatával kíván a következő 30-40 évre bebetonozni.

Feltétel: kétharmados többség a parlamentben, a megvalósítási fázisban (első ciklus). Ezután már nincs is szükség országgyűlésre.

Itt jön be a kérdés, hogy vajon attól féljünk-e jobban, ha lesz neki kétharmada, vagy attól, ha nem lesz. A végeredmény ugyanaz lesz, az odáig vezető út, az alkalmazott módszerek nem.

Az a jelenet ugrik be a Star Warsból, amikor Palpatine szenátor kikiáltja magát Császárnak, a Szenátus dübörgő tapsvihara közepette.

Amúgy meg JGy: elhúzni sosem késő.



...ha mindenki elhúzna, mikor nem a szája íze szerint alakulnak a dolgok, rég üres lenne az ország. Maradok.

béefá



Hogy Jgy miért húzna el, azt ő tudja, de nekem az elhúzás lehetséges okaként elsőként nem a rossz szájíz jut az esezmbe, hanem a nyomasztó félelem.

A választások előtt egy héttel pl. egy 75 éves, szívemnek nagyon kedves idős hölgy ezt mondta nekünk középkorú "fiataloknak": "Gyerekek, remélem van pénzetek repülőjegyre, mert nem tudom, ti mit csináltok, de én nem megyek még egyszer a Duna-partra!"

(Ti. 10 évesen ment már egyszer a Duna-partra, pontosabban vitték, és akkor sokakat lőttek a családjából, hozzátartozói közül a Dunába. Őt valahogy mégsem. Történetét Bacher Iván - nálam szebben - megírta Újlipócia című könyvében.)

Ez jut eszembe az elhúzásról.



béefá: a fasizmus sem Bartóknak, sem Kodálynak nem volt a szája íze szerint. Bartók elhúzott, Kodály maradt. Egyiket sem gondolnám rosszabb embernek a másiknál.
Mattia: Kanga ezer szállal kötődik a rokonságához, lehetetlen volna rávennem az elhúzásra. Hagyjam faképnél?
Eszter: igen, köszönöm.



Diktatúra, királyság, prezidenciális rendszer, Duna-part...

Bárki közületek reálisnak tartja, hogy ezen víziók bármelyike megvalósuljon? Szerintem erre semmi esély.

A Fidesznek az elkövetkező pár hónapban/évben épp a Jobbik lesz a legfőbb ellenfele. Jobboldalra már nem nyitott a pálya a Fidesz számára, középen és balközépen viszont űr támadt.

Meggyőződésem, hogy a Fidesz középre fog húzni, és pont a jobbikot fogja legjobban ostorozni.

Ha a Fidesznek egyedül meglesz a kétharmad (ez szinte biztos), akkor nem kell engedményeket tennie, alkukat kínálnia a Jobbiknak, és így a jobbik célkitűzései nem emelkedhetnek kormányzati intézkedésekké.



Diktatúra, királyság, prezidenciális rendszer, Duna-part...
Bárki közületek reálisnak tartja, hogy ezen víziók bármelyike megvalósuljon?


Igen. Most kihagynám az ilyenkor szokásos felsorolást, hol, hányan gondolták, hogy na, nem, ez nálunk nem lehetséges. Felhívnám viszont a figyelmet erre a cikkre, különösen az "Ez nehéz kérdés" utáni bekezdésekre.



Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.



Na, talán most lesz jó.
Ez a cikk.



Ami az MDF-et illeti: számomra ugyanúgy, bár kisebb mértékben sokkoló, mint tavaly az SZDSZ eltűnése. A rendszerváltó pártok lekerültek a palettáról. Lehet, hogy a rendszerváltás rövid epizód marad csupán, és ismét bekövetkezik - ahogy Balázs jósolja - az egypártrendszer, csak éppen másfajta ideológiával?

Ami pedig a félelmet illeti: igen, én is félek. Félek magam miatt és a családom miatt is (elég ritka a nevem ahhoz, hogy rájuk találjanak, ha úgy döntenének, hogy a buzi aktivisták családjait is meg akarják büntetni, hetedíziglen). De vannak ígéreteim és kötelezettségeim, amelyek miatt nem mehetek el, amíg nincs nagyon nagy veszély. Addig csak reménykedem, a világ éberebb lesz és nem engedi, hogy a történelem legsötétebb epizódjai megismétlődjenek.



Egy alapvető jogi intézményt azért ne felejtsünk el megemlíteni; ez az ALKOTMÁNY BÍRÓSÁG. Feladata az, hogy a fent említett "diktatorikus" törekvéseknek elejét vegye.
Tekintve, hogy elnöke a baloldali Bihari Mihály, (mellesleg a kevés "jó baloldaliak" egyike) nem kell hogy mindenki összeszarja magát a Fidesztől!

A másik: ha 8 éve, amikor ugyan nem volt kétharmaduk, de mégis kihozták a szarból az országot és ültették fel egy addig soha nem látott magaslatra pláne nem kell megijedni tőlük.

BALÁZS! A te szavazókörödben lesz második forduló?
Ha igen, ha nem kire szavazol/szavaznál/nem szavaznál?
Kétharmad legyen, vagy jobbinak levtett konc, ami nem csak a melegek jogait érintheti 4 év alatt! (LMP-re nem hiszem hogy sok értelme lenne. Bent vannak, ennyi bőven elég, hogy képviseljék támogatóik véleményét.)

Remélem Fidesz :)



"Nem birkák a szavazóink, hogy terelgessük őket" - mondta Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke kérdésünkre, hogy adnak-e iránymutatást szavazóiknak a második forduló előtt.

Karácsony szerint viszont az LMP nem azért jött létre, hogy "egy másik párt sereghajtója legyen". Ugyan ők is tartanak a Fidesz kétharmados többségétől, de ez nem jelenti azt, hogy kisegítenék a szocialistákat. "Tetszettek volna jobban kormányozni, és akkor talán nem csak 19 százalékot kapnak a választásokon" - mondta.

Forrás: index.hu

Ez "10 pontos" reagálás.



Tényleg nem tudom, mi a kisebb rossz. A kétharmad ellen az összes demokratikus idegszálam tiltakozik, ugyanakkor igazat adok Steónak abban, hogy reálisan a nagyobb veszély a Jobbikkal való alkudozásban rejlik.

Utálom az egészet, pontosan ugyanúgy, mint annak idején az igen-igen geci, kettős állampolgárságos népszavazást, ahol szintén nem volt jó választás. Emlékezetem szerint az volt az egyetlen olyan eset, amikor nem éltem a szavazati jogommal.

Lesz nálunk harmadik forduló, a 3. helyen az LMP-s jelölt áll. Meglehetősen tanácstalan vagyok, hogy mit csináljak, és tudom, hogy akármit is teszek, nem fogok egyetérteni a döntésemmel.



Steo:
Nem tudom, mi az ami a Duna-part elkerülését garantálná. De OK, tegyük fel, hogy van ilyen tényező, és mindez csak rémkép. Mégis nagy baj, ha olyan a "közhangulat" (vagy mi), hogy emberek széles rétegei (és nem csak a paranoid pszichózsban szenvedők!!!) a puszta létüket kezdik félteni.

Jgy:
Nagyon rossz érzésem van a roma-integráció kifejezéssel/elképzeléssel kapcsolatban. Más, kevesebb negatív érzést keltő, több általános tiszteletnek örvendő népről nem szoktuk gondolni, hogy szíveskedjen a mi kultúránk szerint élni, majd akkor hajlandók leszünk őt elfogadni. Ebben az integrációs törekvésben - félek - nagy tiszteletlenség van becsomagolva. Részemről ez inkább rzés, mint megfontolt vélemény, és NEM szánom off vitaindítónak.



@ Eszter:

"Nem tudom, mi az ami a Duna-part elkerülését garantálná."

Ez a borzalmas és ép ésszel feldolgozhatatlan tragédia a német megszállás alatt lévő Magyarországon, a nyilas Szálasi-kormány közreműködésével történt. Remélem, Te sem gondolod komolyan, hogy Fidesz és Orbán = Szálasi és kormánya.

"Olyan a "közhangulat" (vagy mi), hogy emberek széles rétegei (és nem csak a paranoid pszichózsban szenvedők!!!) a puszta létüket kezdik félteni."

Azért ezzel a "közhangulat" szóval vigyáznék. A többség Orbánt választotta, sokan tőle várják a megoldást. Tehát a többség bizakodik (ha úgy tetszik, a közhangulat bizakodó).
Egy csomó ember pedig elkeseredett és fásult, mert szerintük rossz ember került a "parancsnoki hídra".

Nem gondolnám, hogy bármilyen csoportnak (ahogy Te írod "emberek széles rétegeinek") oka lenne a pánikra vagy halálfélelemre. Nyilván Te is, mások is érezhetnek így, én néhány érvvel próbáltam alátámasztani, hogy diktatúrára, pogromokra miért nem kell számítani.



Töretlenül hiszem, hogy ebben az országban demokrácia van, és továbbra is az lesz.
Nincs érintettségem, hivatkozási alapom a Duna-partra, de azért ami történt, megtörténhetett, máig szégyenkezem.
Bartók nem kisebb, Kodály nem nagyobb előttem a döntéseik miatt, ám én úgy gondolom, csak itt tudok kiállni vélt igazam mellett, ebben az országban, ezen a nyelven.

béefá



béefá: Lehet, hogy senkit nem fog érdekelni a vélt igazad, akkor pedig a nyelv is hiába.
Remélem, igazad van abban, hogy demokráia lesz az országban, de erre biztosítékot nem látok pillanatnyilag.
MGy



MGY: Természetesen biztosítékom nekem sincs semmire, de garanciát a jövőre csak közös hitünk jelenthet. Ha nem így gondolnám, befognám "pörös számat" és elhajtanám gyerekeimet ebből az országból.

béefá



Most olvastam az Indexen Vári György LMP-s politikus nyilatkozatát. Rendkívül tanulságos, higgadt, okos elemzés. Érdemes az egészet elolvasni, az alábbi linken:

http://index.hu/belfold/2010/valasztas/mintapolgar/miert_nem_lep_vissza_vari_gyorgy/

Idemásolok pár gondolatot:

"Miért megbízhatóbb a Fidesznél egy olyan párt, amelyik csak akkor védi a demokráciát, ha érdeke úgy kívánja? Amelyik bármikor kampányeszközzé alacsonyítja? De gondolhatunk az ORTT-ügyre vagy a frekvenciapályázatra is. Miért lenne megnyugtatóbb valamelyest az ő kezükben is tudni a demokráciát? Mi arra a garancia, hogy nem a túlhatalom megakadályozása ellenében, hanem az MSZP maradék mutyipozícióinak védelmében számolnánk fel magunkat?"

"Egyszóval, más dolog szembenézni a kétharmados Fidesz-többségben rejlő veszélyekkel, és egészen más dolog a köztársaság végét, Orbán több évtizedes egyeduralmát vizionálni”.

Úgyhogy mindenki őrizze meg a higgadtságát, a humorérzékét és a felelősségérzetét. Mi is ezt tesszük. Nem lépünk vissza."



Eszter: Nem is kell off vitát indítani, mert a témában nincs vitám veled. A cikkre ama része miatt hivatkoztam, amelyből kiderül, mi minden tud megtörténni még a tömény jobboldaliság legitimációra emelkedése előtt is.
béefá: Én is ezt mondtam. Ha te - minden undorod, esetleges félelmed ellenére - a nem elhúzást választod, azért én nem foglak kevésbé kedvelni.
Balázs: Nem vita, csak pontosítás. Utálom az egészet, pontosan ugyanúgy, mint annak idején az igen-igen geci, kettős állampolgárságos népszavazást, ahol szintén nem volt jó választás.
Ne felejtsük el, hogy már az indítás hazugság volt. A magyar állam nem adhat kettős állampolgárságot. Magyar állampolgárságot adhat. Hogy a célszemély aztán megtarthatja-e román (szlovák, ukrán stb.) állampolgárságát is, az a román (szlovák, ukrán stb.) állam kompetenciája.



béefá: A mi hitünk nem sokat ér a korlátlan hatalommal szemben. Ahhoz a hatalmat gyakorlók önkorlátozására van szükség. Mi mindnyájan csak remélhetjük, hogy úgy lesz.



Jgy: Lehet, nem olvastam figyelmesen, és részemről szabad asszociációnak tekinthető, amit í cikkhez fűztem.

Steo: Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Racionális oldalról én is olyasmiket gondolok, mint te. Én viszont a félelemről írtam, amit a ráció már csak azért sem csillapít, mert - egyetértek Veled -, történtek már a földön "ép ésszel feldolgozhatatlan dolgok". Nem ragaszkodom a "közhangulat (vagy mi)" kifejezéshez, de nem találtam jobbat arra az izére, ami a sokakban élő félelem forrása.



Félreértés ne essék: nem attól tartok, hogy a FIDESZ az alkotmányos keretek felrúgásával nyilas diktatúrát fog kialakítani.
Attól viszont tartok, hogy a Jobbik és támogatói, a választási sikeren felbuzdulva, még lelkesebben űzik majd rasszista/homofób/stb. propagandájukat és akcióikat. És a FIDESZ, amely igen magabiztosan gondolja, hogy meg fogja tudni fékezni őket, igencsak meglepődik majd, amikor nem sikerül neki. Márpedig nekem majdnem mindegy, hogy jogerősen vágnak sittre vagy gárdisták ütnek le egy kapualjban, miután elérhetőségeim felkerültek a kurucinfóra. Illetve az első még mindig jobb, abból könnyebben kimászhat az ember nemzetközi emberi jogi szervezetek stb. segítségével.



Egyetértek macskamedvével. Mindenki elfelejteni látszik, hogy nincs szükség tömeges Dunába lövésre: bőven elég, ha egy jól szervezett propaganda fölhergeli az embereket. Még csak az sem kell, hogy több százezer ember hergelődjön, hiszen láttuk, mire képes pár ezer randalírozó: tévészékház, kőhajigálás, utcatüzek.

Gyerekek, ébredjetek már föl! Egy háború se úgy "tör ki", hogy egyik reggel valaki kimászik az ágyból, fogat mos, reggelizik, aztán böfizés közben megnyomja a "Lengyelország lerohanása" feliratú gombot! Nagyon komoly és kemény, célirányos propaganda kell hozzá. Agymosás, tömegméretekben. Az attitűdök átformálása.

Természetesen idáig nem fogunk eljutni, hiszen senkinek nem érdeke, hogy háború legyen. De vegyük már észre végre: ebben az országban jelenleg roma állampolgárokat a saját házukban lehet büntetlenül és felderítetlenül legéppisztolyozni!!! Mennyi kell még ahhoz, hogy bárki, bárhol, bármikor legéppisztolyozható legyen? Szerintem sem lesz tömeges Dunába lövés, ennek emlegetése legalábbis túlzás. Viszont simán el tudom képzelni, hogy 4-5 fős osztagok (úgynevezett "Sturmabteilung", röviden SA - remélem, mindenki tudja, kikre gondolok) járnak-kelnek az országban, és itt-ott kicsit vagy nagyon megvernek olyanokat, akik nekik nem tetszenek. Egy idő után a sajtó se fog ezzel foglalkozni, hát hiszen kit érdekel, hogy megint megvertek/agyonvertek egy cigányt/meleget/drogost/prostituáltat stb. A leendő kormánypárt alelnöke már nyíltan buzizott, ami arra utal, hogy a kétharmados többséget nemigen fogja zavarni, ha ilyen félalvilági módon "hullik majd a férgese"!

Az Alkotmánybíróság és egyéb intézmények jelentősége természetesen porrá omlik a kétharmados többség előtt. Ha valaki úgy alakítja a kereteket, ahogy neki tetszik, akkor a kereteket felügyelő összes intézmény megsemmisül! A demokratikus berendezkedés csettintéssel alakítható bármivé. Ezt tényleg nem értitek?

Na. Bocs a kioktató és hisztérikusnak tűnő hangnemért. Én egyszerűen csak félek, és szeretném szárazon tartani a puskaport. És örülnék, ha ti is szárazon tartanátok.

JGy: csak annyi, én nem tanácsoltam semmit, sem pro, sem kontra. A korodra hivatkoztál, amire azt írtam, sosem késő. A szálakra csak annyit tudok mondani: nem kell őket eltépni (nem is lehet), de esetleg kicsikét meg lehet őket nyújtani.



Jaj, szegény kicsi cigányok...:(

hüp-hüp....

Arról persze ne beszélgessünk, hogy ők miket mertek megtenni büntetlenül az elmúlt 3 évben...pffffuj.



Névtelen:
Beszélgethetnénk, de minek. Az előző bejegyzések egészen másról szóltak. Mire volna jó félreértésed vagy csúsztatásod révén egy egészen más vágányra futni? Mit változtat az az előbbi polémián? De ne érts félre. Ezek úgynevezett "szónoki kérdések", amelyekre a világért sem várok választ.



De, minden további nélkül lehet beszélgetni a cigányság magyarországi helyzetéről. A cigányság és a bűnözés vélt vagy valós statisztikai összefüggéseiről, valamint ennek vélt vagy valós okairól.

Lehet erről beszélgetni: a (társadalom)tudományos szakmaiság alapján, a tisztelet és türelem hangján, az általános emberi normák betartása mellett.

Egyetértve persze azzal, amit Eszter ír, hogy a jelen téma tárgyalása kapcsán ez a kérdés valóban off topic.

De ha, kedves Névtelen, írsz erről egy vitaindítónak szánt esszét, természetesen a fenti elvárásoknak megfelelően, és a blogműfajhoz mérten adekvát terjedelemben, és elküldöd nekem, szívesen kiteszem "vendégposztként" akkor is, ha amit írsz, az nem egyezik az én gondolataimmal. Mindent a párbeszéd érdekében.

De az általad produkált gunyorosság és pfújolás ehhez nem megfelelő.



Nem értem ezt a nagy aggódást a kétharmad miatt. Ide hallatszik lendvai rikácsolása...érdekes évtizedeken át nem zavarta az egypártrendszer a baloldal szimpatizánsait, de most hirtelen nagyon veszélyesnek tartjátok..mi ez???



Ugye, arról tudtok, hogy valamelyik rendőrségi szakszervezet együttműködést ajánlott fel a Jobbiknak? A folytatást igazán nem nehéz elképzelni.


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, Zene



Terápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<



látogató 2005. január 10-e óta