Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

szerda, augusztus 18, 2010
02:06
 
Ronggyá olvasva


Annak idején Tudatmódosítók címen csokorba szedtem azokat a szerzőket és könyveket, „akikről (amelyekről) egyértelmű számomra, hogy döntő változást hoztak a hitemben, világképemben, gondolkodásmódomban”. E listában szerepeltek mesekönyvek és ifjúsági regények, teológiai és pszichológiai könyvek, krimik, meditációk és a Biblia.

Az alábbi felsorolás ettől különbözik. Este elfogott a szentimentális hangulat, és elkezdtem összegyűjteni (először gondolatban) azokat a mesekönyveket, amelyek meghatározták gyerekkoromat. Aztán a lista hosszabb lett annál, mint amit fejben tartani képes vagyok, úgyhogy elkezdtem leírni. Ennek során gyorsan kiderült: méltatlan volna kihagynom egy-egy olyan könyvet, amely a szó szoros értelmében nem mese ugyan, annak idején mégis tucatszor olvastam újra. Így kerültek a listába a szívemnek máig kedves ifjúsági regények. Aztán amikor elégedetten hátradőltem volna, akkor rájöttem, hogy a lista nem lenne teljes a felnőtt fejjel olvasott, mégis kedvenccé vált mesék nélkül, így tovább bővítettem.

A végeredmény tehát meglehetősen eklektikusra sikeredett. Ha azt mondom, hogy Valós és megkésett gyermekkorom ronggyá olvasott könyvei, akkor az többé kevésbé fedi a tényeket. Nem szerepelnek benne olyan könyvek, amelyeket szerettem ugyan, de csak egyszer vagy kétszer olvastam el. Nem szerepelnek benne a tucatszor is újraolvasott krimik (elsősorban Joe Alex és Agatha Christie művei), még akkor sem, ha először gyerekként olvastam őket, mert ezek a „felnőttkor” könyvei (bár Keszthelyi Tibor A detektívtörténet anatómiája című könyvében meggyőzően érvel amellett, hogy a krimi lényegét tekintve nem más, mint mese). Nem szerepelnek benne azok a könyvek sem – elsősorban szakkönyvek vagy ismeretterjesztő művek –, amelyeket ugyan valóban ronggyá olvastam, de nem mesék vagy regények (vagy ha formailag mégis az, mint az Izmael vagy a B története, akkor nem a regénysége miatt fontos számomra). És persze nem szerepelnek benne azok sem, akiket valamiért egyszerűen kifelejtettem. Ha ilyen mulasztásomra bármikor rájövök, utólag okvetlenül pótolni fogom.

Megkésett mottó:


„Még mindig nem értem, mi van a ronggyal.”

(Ivy Teasdale)A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója és folytatásai (Townsend, S.)
A csudálatos Mary és a többi Mary Poppins-könyv (Travers, P. L.)
A dzsungel könyve (Kipling, R.)
A fantasztikus nagynéni és folytatásai (Nemere István)
A Földrengések Szigete (Fehér Klára)
A Gyűrűk Ura és A szilmarilok (Tolkien, J. R. R.)
A Kék Sziget (Fekete Gyula)
A kis herceg (Saint-Exupéry, A. de)
A láthatatlan ember (Wells, H. G.)
A Nyugalmazott Elefánt Úr Birodalma (Végh György)
A Pál utcai fiúk (Molnár Ferenc)
A Tenkes kapitánya (Örsi Ferenc)
A titkos kert (Burnett, F. H.)
A Végtelen Történet (Ende, M)
Az ötödik parancsolat (Székely Júlia)
Brumi-könyvek (Bodó Béla)
Centi és Centi barátai (Tarbay Ede – Marék Veronika – Urbán Gyula)
Csilicsali Csalavári Csalavér (Móra Ferenc)
Don Makarémó egy kulcslyukon keresztül (Végh György)
Egri csillagok (Gárdonyi Géza)
Egy jenki Arthur király udvarában (Mark Twain)
Életem ártatlan örömei (Šmíd, J.)
Emberke és Emberke meg a kislány (Kästner, E.)
Emil és a detektívek és Emil és a három iker (Kästner, E.)
Equus (Shaffer, P.)
Fecskék és Fruskák és a többi Fecskék-könyv (Ransome, A.)
Frakk, a macskák réme és Frakk és a foci (Bálint Ágnes)
Harry Potter-sorozat (Rowling, J. K. R.)
Jelky András kalandjai (Hevesi Lajos)
Jóholdat, Szíriusz kapitány! és a többi Szíriusz-könyv (László Endre)
Kántor nyomoz és Kántor a nagyvárosban (Szamos Rudolf)
Karcsi kalandjai (Balázs Béla)
Katrin professzor (Bredberg, I.)
Keménykalap és krumpliorr (Csukás István)
Két kicsi hód (Szürke Bagoly)
Kincskereső kisködmön (Móra Ferenc)
Légy jó mindhalálig (Móricz Zsigmond)
Lesz nekem egy szigetem (Fehér Klára)
Május 35 (Kästner, E.)
Mézga Aladár különös kalandjai (Romhányi József)
Micimackó és Micimackó kuckója (Milne, A. A.)
Mit üzen Abakusz? (Lornsen, B.)
Műkincsrablók a kisbolygón és folytatásai (Nemere István)
Nemtudomka Napvárosban (Noszov, Ny. Ny.)
Ordasok között (Dold-Mihajlik)
Öcsi és a repülő bácsika (Lindgren, A.)
Őfelsége magánnyomozója (Bogdán István)
Piszkos Fred, a kapitány és a többiek (Rejtő Jenő)
Robin Hood (Mándy Iván)
Rokonom, Rosy (Durrell, G.)
Sándor Mátyás (Verne, J.)
Talán az elefánt és Buksi nem válogatós (Verbőczy Antal)
Tarisznyában a tenger (Birtalan Ferenc)
Timur és csapata (Gajdar, A.)
Tizenkét hónap (Marsak, Sz.)
Tom Sawyer kalandjai és Huckleberry Finn kalandjai (Mark Twain)
Tomi és az elefánt (Wells, H. G. és Egner, T.)
Tündér Lala (Szabó Magda)
Tüskevár és Téli berek (Fekete István)
Vakáció a halott utcában (Csukás István)
Winnetou és a többiek (May, K.)

Címkék: , ,


Hozzászólások:


Az irokézek fiát nem olvastad, vagy csak kimaradt a listáról?
Ha nem olvastad, szerintem pótold be. Nem Sólyomszem- és Bőrharisnyaféle, nem klasszikus indiánkönyv, de több annál.
Nekem nagy élmény volt gyerekkorban.

KataHasonló könyveken nőttünk föl! :)
Én is régóta tervezek egy ilyen listát, de még csak a gyűjtögetés fázisában vagyok.
Szia: RiaKata: A címét hallottam még gyerekkoromban, de soha nem került a kezembe.

Ria: Türelmesen várom. :)A lista tiszteletreméltóan hosszú és tetszetős. Az általam is olvasottak közül egyedül a Harry Potter-sorozatot nem szeretem, szóval, a pendülnivaló húr meglehetősen közös.
Hiányolom Coopert, akit pedig az Aszalt szilvában dicsértél. És hiányolok (édes hiúság, ne hagyj el!) két könyvet, melyekről hőn remélem, csak azért nem szerepelnek a listádon, mert még elolvasásra várnak. :-)Ama kettő valóban elolvasásra vár. Ha azonban egy Aszalt szilva-kiadásban Cooper-dicséretet olvastál, akkor az csak valami kalózkiadás lehet. :P

"Elég gyorsan tisztába jöttem azzal, hogy irodalmi érték és történeti hitelesség szempontjából Karl May labdába se rúghat J. F. Cooper mellett. Ez azonban nem befolyásolta preferenciámat. A Nagy Indiánkönyvet becsülettel elolvastam, még élveztem is, de nem vált a lényem részévé."Szóval, akkor a kalózkiadás szót tekinthetjük a likacsos memória szinonímájának? :-)Legalábbis alternatívájának. ;)Isteneeeem!!!:-) Moha bácsi meséi hol marad, Balázs?:-) Egyébként nagyon jók, bár szégyellem, nem ismerem mindet, de sok nekem is nagyon közel áll a szívemhez. JA! Szerintem, kifejezetten hasznos a megkésett gyermekkorban( életünk végéig) is olvasni ilyeneket...Példáúl elolvasnám most a Pál utcaiakat...hm.=)Hol marad, jol marad... Soha nem olvastam, mindig csak hallottam róla. Tán nem is láttam soha közelről! :(Hát ez meg hogy lehet? No, akkor bocsáss meg, ezt nem tudtam!:-) Viszont, a többi könyv...=) (L)Nem tudom, a "Ronggyá olvasva" képi megfelelője létezik-e (Beégetté nézve?), mindenesetre szívesen olvasnék egy posztot, illetve listát a preferált esti mesékről (sorozatokról) is.Ezt a "rongyá olvasva" én nem tudom megérteni.Kevés olyan könv van,amit 2x olvastam.Az 1.könyvem/6és1/2 évesen/Misi mókus kaladjai.Az egész könyv előttem van a rajzokkal együtt..Azóta folyamatosan olvasok.Ami pedig megmaradt:Jules Verne összes könyve.Quinn könyve pedig becetlizve és mindíg tudom melyik rész fontos per.pill. számomra.Azért beindítottad az agyam szépen...Üdv:Örzse néneÉrdekes, de nálam is ritka, hogy kétszer olvassak el valamit. Vagy az van, hogy egyszer olvasom el (vagy egyszer se, mert félbe hagyom), és akkor köszi szépen, jó volt, vagy többször, de akkor a több általában >2.Az Equus-t gyerekkönyvnek vagy ifjúsági regénynek kategorizáltad? :-O Lázár Ervint csak én nem találtam a listán, vagy nincs is?

Amúgy én gyerekkoromban nem olvastam gyerekkönyveket, csak indián- és kalandregényeket; gimnazista koromban kezdtem rátérni a mesékre...Az Equust tudatmódosítónak kategorizálom. :)

Való igaz: Lázár Ervin nekem gyerekként jórészt kimaradt. Illetve ha meg is volt, nem képezte részét a világomnak.Hát én is 13 évesen olvastam először, de gondolom a Harry Potterrel sem az óvodában találkoztál első alkalommal, már csak megjelenési időpontjánál fogva is...Igen, ezért írtam úgy, hogy "nem képezte részét a világomnak". Persze szeretem meg minden, de messze nem olvastam ronggyá.Ja, igen. Ha egy könyvet ronggyá lehet olvasni, akkor ugye, logikus a feltételezés, hogy egy rongyból, melyre rá sem nézünk, könyv válik. :-)Hm. Hasonló a listánk, mondjuk nem vagyok meglepve. A különbség főleg a lányregények oldalán mutatkozik...
Hadd említsem meg a szüleimtől örökölt kedvenceket, ezek különösen fontosak nekem:
Bibic És Bogárka, Kosáryné Réz Lola
Lidérc anyó kútja, Bazsov
Heten az intézetben, Francis, Joy
A vadóc, Heinberg
A "ronggyá"-hoz:
A rongyból, amire rá sem nézünk egyébként igenis könyv válik. A rongyból még ma is készül a papírgyártás alapja, a cellulóz Tehát a kép szépen visszakanyarodhat
Lapis LazuliLapis Lazuli: töprengtem, hogy elsüssem-e a poént, hiszen magam is tudom, hogy a rongy forrása lehet a papírnak. Aztán a pillanat hevében úgy döntöttem, elsütöm.
Balázs: azt viszont komolyan gondoltam, hogy érdekelnének az estimese-preferenciáid (is), ha vannak-voltak ilyenek.Estimeseileg nemigen tudok miről beszámolni. Nem volt olyan irdatlan választék; azt néztem, amit mindenki más azokban az években. És amit adtak, azt többnyire szerettem.

Sajnálom, ha ez így uncsi.Nem tudom, mit vélelmezel uncsinak. Az estimeselistát nem a könyvlista helyett, hanem mellett olvastam volna szívesen. Most már annál is inkább, mert tapasztalatom szerint elég tisztességes (ha nem is irdatlan) volt a választék, és engem pl. a szocialista táborban készült esti mesék jobban megszólítottak (általában!), mint az egyebek.
Persze, ez ügyben van 12 év előnyöm.Csak ismételni tudom: ami volt, néztem, és amit néztem, azt többnyire kedveltem. Nem voltak különösebb preferenciáim; legfeljebb felsorolni tudnám, hogy mikre emlékszem, és maximum az lehetne szűrő, hogy mi az, amit kifelejtek. Kiemelni az esti mesék közül nemigen tudnék semmit.


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta