Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

csütörtök, január 20, 2011
12:45
 
Pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el


Van a Facebookon egy csoport ezzel a névvel: Csak a Magyarországon élő állampolgárok szavazhassanak. A célja, hogy szembeszálljon a Fidesz azon kezdeményezésével, amely kiterjesztené a választójogot a határon kívüli magyar állampolgárokra.

A magam részéről nem csatlakoztam ehhez a csoporthoz – és ezen sokan elcsodálkozhatnak, akik ismernek engem. Mi van, tán beleszerettem a Fideszbe?

Szó sincs róla. Minden idegszálammal tiltakozom az ellen, hogy olyan embereknek legyen választójoguk, akik nem Magyarországon élnek. Aki nem veszi ki a részét a terhek viselésében (nem fizet se jövedelemadót, se – mivel napi fogyasztásait nem itt intézi – forgalmi adót), az ne mondja meg az, hogy mi történjék az országban.

Aki nem a mi társasházunkban lakik, annak semmi köze a lakók közötti azon megállapodáshoz, hogy ki és mikor takarítja a lépcsőházat. (Akkor se, ha egy hete még itt lakott.) Aki nem lakik velünk egy lakásban, az ne szóljon bele, hogy ki és meddig tartózkodik reggel a fürdőszobában. (Akkor se, ha egyébként családtag.) Aki nem én vagyok, az ne döntse el helyettem, hogy fázom-e, és fölvegyem-e a mackófelsőt. (Akkor se, ha minden titkomat ismeri.) Mindez őrültség lenne.

Akkor viszont miért nem támogatom a fenti csoportot? Azért nem, mert egy őrült rendszeren belüli őrültség sajnos lehet kifejezetten konzekvens és logikus.

Azért nem, mert bár a Fideszt úgy utálom, ahogy van, azt kell mondjam: teljesen igaza van azzal, hogy nem létezhet kétféle állampolgárság. Ha létezhetne, akkor onnantól kezdve semmi nem szabhatna határt a diszkriminációknak és a diktatúrának. Tökéletesen igazuk van. Ha lehet magyar állampolgárságuk a határon kívüli magyaroknak, akkor ebből következik, hogy választójog is jár nekik. Tetszik-e vagy sem: következik belőle. Aki ezt nem látta előre (noha Mikola doktor már 2006-ben ettől remélte a párt húszéves bebetonozását), az tegye azt, amit az egyszeri paraszt, amikor föld nélkül maradt: vessen magára.

Az elmebeteg ugyanolyan logikusan és megfontoltan cselekszik, mint az épelméjű – a maga sajátosan elferdült szemszögéből. Példának okáért, ha egy férfi ragaszkodik hozzá, hogy egy szál ágyékkötőben járjon-keljen, gubbasszon az utcán, rendkívül bizarrnak tűnik a viselkedése. De amint megtudjuk, hogy emberünk szilárd meggyőződése az, hogy ő Mahatma Gandhi, egyszeriben teljesen ésszerűvé, logikussá válik a magatartása.

(Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok)


A határon kívüliek választójoga vitán felül őrültség, amely figyelmen kívül hagy minden alkotmányos, jogi, politikai, gazdasági és bármilyen más szempontot (kivéve, persze, mint tudjuk, a Fidesz hatalomban maradásának szempontját). De ez az őrültség „teljesen ésszerűvé, logikussá válik” – és éppen ezért nem is lehet megcáfolni –, ha azon rendszeren belül értelmezzük, amiben megjelenik: a határon kívülieknek megadott magyar állampolgárság rendszerén belül.

Most már késő. Nem lett volna szabad, hogy egy milliónyi politikai és gazdasági vonzattal járó döntés érzelmi kérdés legyen. A dolog nem most baszódik elfele, hanem tavaly áprilisban lett elbaszva.

Tetszettek volna nem fülkeforradalmat csinálni.

Megosztás

Címkék: ,


Hozzászólások:


Üdv!

Szó nincs kétféle állampolgárságról. Egy magyar állampolgárt a jelenleg hatályos alkotmány szerint akkor illet meg az ogy. választásokon részvétel joga, ha rendelkezik itt lakóhellyel. Szóval ez eddig is így volt. És remélem ezután is így lesz.



Főldiekkel játszó
Égi tűnemény,
Istenségnek látszó
Csalfa,vak Remény!...



Erdélyi testvéreink elég sértőnek találnák ezt a posztot...
Részemről amugy respect 100%
S t e w e



A jogi részéhez nem tudok szólni, sokféle magyarázat van.
Egy azonban biztos, megint a "mi" orrunkat verik a piszokba, ahogy ezt már egyszer megtették. "Ők" adnak, "mi" érvelünk ellene. Ebből nincs jó kiút.

béefá



Igen, emlékszem arra, hogy a kampány során arra hivatkoztak, amit Gera ír. A kampány viszont véget ért, és mivel nem volt választási program, a zemberek mindent aláírtak, amit csak Ovi akar. Lehet az alkotmányban bármi és annak az ellenkezője is. Majd jól együttműködünk olyan reformkommunistákkal, mint Stumpf alkotmánybíró úr...



Az utalás arra, hogy az állampolgárság megadása őrültség - szerintem erős túlzás. Ahogy Gera írta, egyféle állampolgárság van, a választáson meg részvételhez meg magyarországi lakcím kell, és ez sztem is jól van így, ahogy van. Akár kapnak állampolgárságot a határon túliak, akár nem.



Én azért nem csatlakozom a fészbukos mozgalomhoz, mert startból berzenkedem minden kirekesztősditől. A fészbukos felhívásnak van egy ilyen kirekesztős csengése. Ettől még én is úgy gondolom, hogyí egy jamaicai magyar ne juttathasson be a parlamentbe valakit, aki aztán engem szopat ezerrel.



Kedves Balázs!
Először is nagyon tetszenek az írásaid és több mindenért is tisztelek Téged, de ebben a kérdésben nagyon nem értek egyet Veled. Tájékozódj és ne ülj fel a médiának! Pláne olyannak amely nem a Te érdekeidet szolgálja (van ilyen szerinted?)
Janifly



Van ez annyira komplex kérdés, hogy én se értsek egyet benne magammal. De azt fenntartom, hogy ebben a helyzetben már nincs jó döntés, legfeljebb kevésbé rossz; ezt elkúrták. Mármint nem maguknak, hanem az országnak.



Vicces ez a vita!
Szegeny erdelyi testvereink emlegetese is.
A fel csaladom, anyai agon erdelyi, barataim is vannak arrafele, es ahanytol eddig kerdeztem, nem tatrja magat szegeny erdelyinek, es ha valamier, hat azert, mert senkise hagyja oket vegre beken.
A magyarorszagi magyaroknak ok budos romanok, a romaniai romanoknak hulye magyarok.
Es a megkerdezetteknek esze agaban sincs ujra Magyarorszaghoz tartozni, tovabbmennek, szerintem a magyar allampolgrsagra se ahitoznak olyan sokan.
Latjak ok is, hogy egy ujabb manipulacioban probaljak oket hulyere venni.

Meg egy dolog eszembe jutott.
Hat eve elek Franciaorszagban, pillanatnyilag ezen nem is szandekozunk valtoztatni, megis a majusi magyarorszagi valasztasok utan, a csaladi ebeden a nagyon honpolgar francia sogorom egy kukacnak kijaro pillantassal nezett ram, es ismerven a valaszt, megkerdezte megis, hogy :"Meg csak el se mentel szavazni?"
Oszinten szolva nem tudom, ki tartana etikusnak, ha elmentem volna.Hogy jovok en ahhoz, hogy jo kis buvohelyemrol jol megszavazzak a Magyarorszagon lakoknak valami cimereset, akit aztan nyoghetnek ok, negy even keresztul?!
En meg rohogok itt a markomba...

Na, jo, azt azerrt meg kell jegyeznem, hogy ez az etikai problema jol jott nekem, mert tenyleg, de tenyleg nem tudtam, csak azt, hogy kire NEM szavaznek. De hogy kire igen...?

Öreg Mariann



lemaradt egy "t" a valamier-t vegerol

Mariann



Sziasztok. Szlovákiában élek - pontosabban Komárom városának szlovákiai részén, és eszem ágában sincs kérvényezni a "gyorsított" állampolgárságot, bár rendelkezem magyarországi lakcímkártyával, vállalkozás címén. Választójogot sem kérek, köszönöm szépen. Érdekes, hogy a világ bármely más országa állampolgárságának megszerzése során nem éreznék mást szimpla adminisztrációs-jogi könnyebbségnél vagy előnyöknél - de a magyar állampolgárság megszerzése gondolatától az e körüli állandó hisztéria miatt már averzióm van, úgy érezném, (f)eladnám a gerincemet, az identitásomat, a méltóságomat.
Felvidék a szülőföldem, a szlovák állam polgára vagyok, és amíg a határok itt húzódnak ahol, az is maradok, és nem szeretnék magyar állampolgár lenni.
Pedig barátaim többsége magyarországi magyar, sőt a (volt) férjem is (gyermekeim apja). Rengeteg szép élményem fűződik Magyarországhoz, mondhatom azt is, hogy legmélyebb érzelmi kötődéseim Magyarországhoz fűznek. De nem érzem, hogy ezen kívül vagy mindezek felett szükségem lenne arra, hogy egyéb papírok fűzzenek oda.


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, Zene



Terápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<



látogató 2005. január 10-e óta