Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

szerda, november 11, 2015
19:33
 
Betegvisszajelzés

Feladó:    Birtalan Balázs
Tárgy:      Betegvisszajelzés
Küldés:    2015. november 10. kedd, 22:05

Szent Imre Egyetemi Oktatókórház

Prof. Dr. Bedros J. Róbert
főigazgató főorvos, főtanácsos

Németh Piroska
ápolási menedzser, ápolási igazgató

Tisztelt Kórházvezetőség!

Engedjék meg, hogy a Szent Imre Kórház immáron régi betegeként rövid visszajelzést adjak betegségem eddigi történetéről és tapasztalatairól.

Amikor 2013. május 6-án, a kolonoszkópia eredményeképpen közölték velem, hogy nagy valószínűséggel vastagbélrákom van, abban a pillanatban tisztában voltam vele, hogy a rokonoktól, barátoktól és ismerősöktől hatalmas mennyiségben számíthatok majd kéretlen jó tanácsokra, ötletekre, alternatív gyógymódokra vonatkozó javaslatokra stb. És azt is tudtam, hogy ezzel kapcsolatban ott és akkor meg kell hoznom egy döntést: betegségem kezelése során meg fogok-e bízni az orvosaimban – vagy nem. Harmadik lehetőség nincs. Én aznap úgy döntöttem, hogy a legracionálisabb döntés, ha látatlanban bizalmat szavazok az engem majdan kezelő egészségügyi dolgozóknak; azt megvonni majd ráérek akkor, ha erre esetleg alapos okom lesz.

Szeretném leszögezni, hogy két és fél évvel ezelőtti döntésemet mindmáig jónak tartom, és nem volt okom annak felülbírálására.

A diagnózis után gördülékenyen zajlottak a további vizsgálatok, és a – vártnál komplikáltabb és hosszabb – műtétre gyorsan sor került, abból problémamentesen fölépültem. Majd mire észbe kaptam, már túl is voltam az Onkológiai Bizottság ülésén, és elkezdődött az adjuváns kemoterápia.

Nagyon gyorsan világossá vált számomra, hogy egy igazán hatékonyan együtt dolgozó csapathoz vetett a sorsom. Mivel én is ebben az országban élek, elég sok szörnyű beszámolót hallok a környezetemben rendelőkben és kórházakban átélt rémséges és megalázó élményekről. Kicsit talán bizarr, hogy progrediáló máj-, tüdő- és nyirokcsomó metasztázisokkal ilyet mondok – de kifejezetten szerencsésnek tartom magam, hogy erre az osztályra kerültem. Látom, tapasztalom a forráshiánnyal való küszködést, átélem a hosszú várakozási időket – de tudom, hogy ezek olyan adottságok, amelyek függetlenek a személyzet hozzáállásától. És ami ez utóbbit, a hozzáállást illeti, arról csak a legjobbakat tudom elmondani.

Mind az orvosok, mind az ápolók figyelmesek és segítőkészek; határozottak, de a lehetőségekhez mérten rugalmasak. Rendkívül pozitív tapasztalat számomra, hogy a nyilvánvaló túlterheltség dacára minden kezelés során jut rám annyi idő, hogy kérdéseimre, aggályaimra barátságos, kielégítő választ kapjak. Nagyon hálás vagyok azért, hogy nyoma sincs tudálékos lekezelésnek: partnerszámba vesznek, és sem hurráoptimista, sem katasztrofizáló jövőképekkel nem traktálnak. Amíg a gyógyulás volt a kitűzött cél, arra nézve kaptam sok bátorító szót, főleg a kezelőorvosomtól, de nemcsak tőle, hanem bárkitől, akivel helyettesítések, szabadságok során összehozott a sors. Az utóbbi időben, amióta egyre valószínűbb, hogy nem fogok meggyógyulni, ugyancsak tapintattal és jóindulatúan viselkednek velem; orvosok és ápolók egyaránt azon vannak, hogy javítsák az életminőségemet. A mosoly, az arrogancia hiánya, a közvetlen hangnem nagyon sokat segít a megpróbáltatások elviselésében.

Nem értek hozzá, csak feltételezem, hogy a gyógyulási arányt, és ebből adódóan a betegek és hozzátartozók elégedettségét tekintve az onkológia nem tartozik a "sikerágazatok" közé. Ezért is tartom fontosnak, hogy ezt a visszajelzést elküldjem a kórház tisztelt Vezetőségének: ezek egy elégedett betegük sorai, aki – a kezelése kimenetelétől függetlenül – fenntartás nélküli köszönettel tartozik a Szent Imre Kórház Onkológiai Profilja minden munkatársának.

Üdvözlettel:

                Birtalan Balázs
 

Címkék: , ,


Hozzászólások:


A Szent Imre Kórház számomra is kész csoda volt, ugyanis több másik kórházzal is volt már kapcsolatom saját, vagy ismerőseim, rokonaim révén. Édesanyám került ugyancsak bél (Sygma bél) daganattal az onkológiára. Rosszindulatú volt a daganat, mégis a kemoterápia után még 4 panaszmentes évet élhetett. A kórház orvosai, az ápolószemélyzet pedig végtelenül kulturált, udvarias, segítőkész volt.
Kísérleti kezelésbe is bevették az áttétek jelentkezésekor, azonnal küldték MRI-re, majd még egy súlyosabb állapot után is megmentették az életét.
Hazakerülése után már csupán a kerületi kórház láthatta el, amiről embertelensége, oda nem figyelése, a sorozatos lopások miatt nem is írnék közelebbit.
Egyszóval a Szent Imre Kórháznak én is köszönettel tartozom."Rendkívül pozitív tapasztalat számomra, hogy a nyilvánvaló túlterheltség dacára minden kezelés során jut rám annyi idő, hogy kérdéseimre, aggályaimra barátságos, kielégítő választ kapjak."

Ez döntő szempont. A betegek és hozzátartozók jogos és érthető információigényével a kórházüzemek gyakran nem foglalkoznak, egyszerűen nincs beépítve a folyamatba a tájékoztatás, pedig enélkül akármilyen színvonalas kezelés mellett is csak a frusztráció nő...Huh. Továbbra is olvaslak, bár már nagyon régen nem kommenteltem.
Meg kell mondanom, hogy nagyon korrekt és őszinte ez a betegvisszajelzés! Biztosan jó volt az illetékeseknek ilyet olvasni.
Szerintem roppant korrekt az is, ahogyan a helyzetet viseled. Azt gondolom, helyesen teszed, hogy nem kapaszkodsz görcsös kétségbeeséssel a csodavárásba, de nem is érzem a soraidból, hogy végleg leszámoltál volna az életeddel. Ez nagyon helyeslendő, mert a fatalizmus nem old meg semmit.

Egyébként, lehet, hogy valamennyit javít a kedveden, ha megsúgom, hogy az Orrfacsaró zsiráfszag című posztod már norvégul is online? Itt:
http://veienmotautonomi.nattenshimmel.no/home
Jobb bevezetést nem lehetne találni a gyűjteménynek. Kedvesem volt a nyelvi lektor, és szerinte is nagyon érdekes a téma!Ó, igazán köszönöm! :))Kedves Balázs,
Nagyon szép a visszajelzésed, a Szt. Imrének és nagyon szorítok neked, hogy meggyógyulj. Örülök, hogy ilyen kórház is van, mert a magyar kórházakról inkább csak elszomorítóakat hallok... Elnézést kérek az indiszkrét kérdésért, de mivel
én valamikor magam is hívő voltam, jelenleg pedig vallásfilozófiával foglalkozom,
s látom itt a blogon, hogy Te elveszítetted a korábban rendkívül erős istenhitedet (Örvendtem benned, míg voltál...c. vers), én szívesen hallanék valamit arról: mi játszott közre, milyen érvek, godnolatok és tapasztalatok abban, hogy hitetlen lettél?
22 écwa nő, már tíz éve "buzis"
egymással börtönben szexelnek többen is.
Nős férfi válasza hasonló tragikus,
börtön lakóinak a fele homokos.

Egy azóta sajnos eltávozott magyar költő írta le ezeket a sorokat még 1992-ben...Azóta a helyzet valószínűleg csak romlott. Terjed a melegség, egyre
többen választják ezt az életformát, hanyatlanak a családi értékek, a keresz-
tény normák...és tragikusan fogy a magyarság. (A nevemet nem merem leírni ide -
tudom, hogy a homoszexuálisoktól bármi kitelik.)1.) A 2009-es évben elég sok posztom foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy mi vezetett a kereszténységtől való eltávolodásomhoz.

2.) Aki Katona Lászlót költőnek nevezi, az mindent elmond magáról. Az idézett Homoanimálok című remekmű amúgy nem 1992-ben íródott: az 1989-ben megjelent Hazámért, népemért c. kötetben szerepel, több más fasiszta költemény társaságában.Bocsánat, tévedtem. A vers a "Perverz éjjeli rádióadások!" címet viseli (így, felkiáltójellel), alcíme: "A Rádió elnökéhez küldve (1992. június 14.)". A mű a Magyarul legyünk Európaiak című, 1994-ben megjelent kötet IV. részében szerepel, amelynek címe: "Etikus versek".

Felbecsülhetetlen kinccsel: dedikált példánnyal rendelkezem belőle, azokból az időkből, amikor még gyűjtöttem a fűzfaverseket.Balázs ez komoly? Dedikált Katona-példábyod van? Neked dedikálta, vagy valahonnan szerezted? Ezek szerint te talán ismerted személyesen a költőt?Nem ismertem személyesen, annak az atyának, akihez annak idején jártam gyónni, volt dedikált kötete, és elkunyiztam tőle.
Jó lenne tudni valamit róla, hogy pontosan ki volt, mi lett vele - azt tudom, hogy 1995-ben elhúnyt- hogy mi vezette, mi foglalkoztatta. A "Perverz ájjeli rádióadások!" annak idején rám is mély hatást tett, nem osztottam persze a szerzú a melegekkel kapcsolatos előítéleteit nem osztottam, nem is igazán érettem, hiszen a melegek meleggé válnak, vagy születnek, de senki sem lesz meleg a propagandától, reklámtól, tehát a hagyományos keresztény családmodellt sem fenyegetik. Viszont szjvemből szólt, amikor felpamnaszolta aversben, mennyi szex, pornó, perverzitás a mai médiában. Igy amikor hasonló jelenséggel tqlkálkoztam én is irtam egy hasonló verset, bár persze én nem vagyok költő, és nem is publikáltam. Ime a vége:

A szabad sajtóból
WC-t nem csinálhatunk
perverzitást benne
nem publikálhatunk...

Ha ilyesmi történik,
KÖZERKÖLCS hanyatlik
végül egész országunk
WC-vé válhatik!

Édes Hazám, neveljed meg
a züllő ifjúságot
ne szexeljenek köztünk többé
lányok s a huligánok!

Édes hazán vessél véget
rút ERKÖLCSTEKENSÉGNEK
fiú és lány szépen éljen,
víruljon a NEMZET!Elmagyarázná amúgy valaki nekem, hogy a fenti kommentekben írt témának mi köze van ahhoz, hogy milyen bánásmódban részesülök a Szent Imre Kórház onkológiáján?

Köszönöm.A világon semmy. Egyszerűen csak vannak kitartó trollok, akiknek remek lehetőséget ad a blogod toleráns kommentpolitikája ahhoz, hogy megnyilvánuljanak a maguk trollmódján. (Más szóval: túl sok esélyt adsz azoknak, akik ezzel visszaélnek. A trollok számára szabályszerű bátorításként hat a blog fejlécében lefektetett alapelved!)
A hermelinek már régen véresre harapták volna őket. Mert aki a szép szóból és a partnerként kezelésből nem ért, az hátha ért abból, ha felbőszült menyétfélék piercingelik őket szakszerűen. Hogy fájjon.

Van valami, amivel esetleg kommentben is hozzá lehetne járulni ahhoz, hogy jobban érezd magadat?
Gondolom, nagyon-nagyon nagy szükséged van minden energiádra amúgy is, és ezért jobb, ha nem pazarlod az erőidet a kommentpárbajra. Ezért érdekel, hogy blogolvasóként/kommentelőként mit lehetne megtenni annak érdekében, hogy kevésbé érezd magadat megbántva vagy értelmetlenül piszkálva? Fasságot nem szeretnék írni, nem célom, hogy tovább idegesítselek vagy közhelyes nyálzásokat csepegtessek ide. Mi az, amiről úgy tudnád érezni, hogy jót tesz? Mármint általában véve az olvasóidtól.
Ez a felvetés és kérdés például most kifejezetten jót tett nekem. :) Köszönöm!Ez a legkevesebb :} Bármikor nagyon szívesen. Mermegérdemled.Én elnézést kérek, hogyha olyan témát hoztam fel, ami most téged - jelenlegi élethelyzetedben - idegesít, vagy éppen piszkálásnak veszed...Hanem mélyen megértem, együttérzéssel kezelem a betegségedet, és teljes szívemből kívánom a ghyógyulásodat, és nagyon örülök annak, hogy a Szent Imre - üdjtő kivételként a magyar egészségügyben - ilyen jó és humánus kórház.Én kétszer küldtem betegvisszajelzést, az akkor 92 éves nagymamámmal kapcsolatban.

Az egyik negatív volt, az illetékes osztályvezető főorvosnak szólt. Válaszolt is. Nem a probléma megoldását kereste, hanem konkrét nevet szeretett volna, büntetés céljából. Visszaírtam neki, hogy nem egy konkrét személy megbüntetése, hanem általános vezetési módszerváltás lenne a megoldás szerintem (tudom, ez kicsit erős volt :o). Ezért nem írtam meg a legproblémásabb doktornő nevét; ha nem tudja, ki lehet az, fogalma sincs az általa vezetett osztályról. Erre persze már nem reagált.

A második visszajelzés kb. két hónappal később kelt, a másik kórház három vezetőjének szólt, ahol talpraállították az első kórház által "kezelt" nagymamámat. A pozitív visszajelzésre egyáltalán nem kaptam választ. Talán nem tudták hová tenni.Hivatalos választ én sem kaptam, de az osztályon örültek neki, aminek meg én örülök. :)http://index.hu/belfold/2015/12/02/szent_imre_aneszteziologus_felmondas/
:(Egyelőre még vagyok, és ez önmagában is nagy eredmény. És egyelőre még folytatom is. Hogy meddig, az bizonytalan...Köszi az életjelet!
Igen, szerintem is nagyon, nagyon nagy eredmény. Még ennél is nagyobb eredmény, hogy folytatod is, asszem sokan örülünk ennek, hogy nem adtad fel.
Teljesen érthető az is, hogy nem tudod, meddig bírod folytatni. Mindenesetre ez a hozzáállás jobb eredményekre vezethet, mint a görcsös kapaszkodás a "pozitív gondolkodás"-ba. Jól csinálod!

Megértem, ha nem szívesen adsz részletes riportokat a hogylétedről, de gondolom, nem én vagyok az egyetlen olvasó, aki örülne, ha legalább 2...3 naponta, ha energiáidból telik, frissítenél.:) A gond az, hogy az energiáimból erre nem telik.
De a Facebookon ott lógok naphosszat, ott áptudétebbek a hogyvagyok-infók is. És minden bejegyzésem nyilvános - ez nálam elvi kérdés. (Így nem kell félnem, hogy ellopják az adataimat.)


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta