Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

kedd, szeptember 20, 2005
13:58
 
Miképpen kezdetben, most – és mindörökké?


Ma délelőtt voltam kontrollon a gyomrász bácsinál a János Kórházban. A kontroll (némi hastapizást leszámítva) beszélgetésből állt, melynek során új információval gazdagodtam. Megtudtam, hogy a rekeszsérv, mint anatómiai elváltozás, maradandó kincse az embernek – de lehet akár tünetmentes is. Maga a reflux nem szükségszerű. Vagyis pszichoszomatikus. Jó orrom van, mert hónapok óta gyanakodom erre, mármint hogy a pszichoterápiának lehet valami keresnivalója a gyomorszájam környékén, de most maga a tanár úr mondta, és iziben tovább is irányított egy pszichiáter nénihez. Merthogy a savcsökkentő az egy dolog, de (miután kérdésre beszámoltam neki arról, hogy nem szoktam mostanság végigaludni az éjszakát) nem kéne megvárni, amíg a pánikbetegség kezdeti tünetei (inkluzíve a reflux) kifejlődnek és virágba borulnak. Úgyhogy holnapután délelőtt hívom a tanár urat, aki addigra egyeztet(ett) (Future Perfect, élő nyelvhasználatban, wow!) nekem egy időpontot a pszí-nénivel, oszt' állhatok neki megint dilibogyót zabálni. Miként a tanár úr mondta: esetleg évekig.

Az önálló felnőtt életemet 1993-ban pszichiáterek ölén kezdtem – úgy látszik, most visszatérek oda. Vidám az élet.

Tegnap este megnéztem, mit műveltek szegény kis lakásommal egy nap alatt. Romokban hever, legalábbis a konyha. Nagyon remélem, a pusztítást építés és felvirágzás is követi záros időn belül.

Akkor az Úr kinyújtotta kezét, megérintette ajkamat és így szólt hozzám: „Nézd, ajkadra adom szavaimat, ma nemzetek és országok fölé állítalak, hogy gyomlálj és rombolj, pusztíts és szétszórj, építs és ültess.” (Jeremiás 1,9–10)

Címkék: , ,


Hozzászólások:


Tudom, hogy elfogult vagyok, de akkor sem fogom vissza, és tartom magamban elfogult véleményem! A "dilibogyó" mire is kell? Adott egy pszichoszomatikus betegség, nyilván nem teljesen világos pszichés háttérrel... Nem inkább az okok kiderítése, vagy hogy ne legyen ilyen analitikus: valami viselkedésforma, megküzdés-forma megváltoztatása, javítása volna a feladat? Értem, ha valaki a skizofréniájára vagy a depressziójára gyógyszert szed, de a tisztázatlan hátterű pszichoszomatikus betegségnél egyáltalán hogy jön szóba?Úgy jön szóba mint a stressztűrő képességet növelő varázsszer. Kvázi szorongáscsökkentő.A gyóccerek jók lehetnek tünetcsökkentésnek, de szerintem is inkább a lelki okokat kell feltárni, megtalálni, akkor fognak elmúlni a pánikbetegség pszichoszomatikus tünetei. Nagyon sajnálom, eddig tök kiegyensúlyozottnak és boldognak tűntél."Nagyon sajnálom, eddig tök kiegyensúlyozottnak és boldognak tűntél."

Valszeg, ha megengedtem volna magamnak, hogy annyira kiegyensúlyozatlannak látsszak, mint amennyira vagyok, akkor most nem lenne refluxom. Erről szólnak a konverziós tünetek.Hát pont erről beszélek!
A stressztűrés javításának véleményed szerint a gyógyszer adekvát eszköze? A gyógyszertől semmi újat nem tanulsz!

A szorongás jelzés. Nem biológiai izé, ami csak úgy van, mert véletlenül úgy alakult, hanem jelzi, hogy az életedben (vagy életemben) valami nem úgy történik, ahogyan kellene. Felhívja a figyelmedet, hogy van egy megoldandó feladatod. És borzasztóan hasznos! Ez az, ami motivál, hogy a terápiával, változással járó szenvedést hajlandó legyél elviselni. Én tudom, hogy rettentően kellemetlen érzés, de ha ezt az iránytűt kikapcsolja az ember, akkor a gyógyulásban segítő legfontosabb eszközről mond le. Akkor van esély a gyógyulásra, ha "bevállaljuk" a szorongást.Még a feladat nehézségét ismerve is mélyen egyetértek valad, Lina. Tessék nem a könyebb utat, hanem a tartósabbat választani.Olyan okosak tudnak lenni, akik nem szenvednek refluxtól! Azok, akik végig tudják aludni az éjszakát! Akiknek a betegség nem befolyásolja a munkaképességüket!

Köszike az ötleteket! Van még? :-((Igazad van, nem kellett volna beleszólnom. Ne haragudj!Senki nem akar téged kioktatni ... mindazonáltal én a magam részéről, bár pont a refluxtól nem, de munka- és kapcsolatképtelenséget okozó pszichés problémáktól szenvedtem eleget...és szenvedek ma is, bár már kevesebbet, mint ifjabb éveimben. Szóval nem az élet napos oldalán járó ember poziciójából dumáltam neked...Azért viccesek ezek az Anonymous néven írt hozzászólások, mert mindig csak közelítő tippem lehet, hogy ki az "elkövető", és egyáltalán: kivel is állok le vitatkozni. :-(

Ha valaki nem regisztrált júzer, attól még aláírhatná (teljesen analóg módon, billentyűkkel bepötyögve) a hozzászólását, legalább egy nickkel, ha épp nem akarja szándékosan titkolni a kilétét...

Valahogy így:

BalázsIgen, van még ötlet. :-)
Az alvás-zavarról lenne egy kis mondókám. Jómagam is szenvedtem tőle sok-sok évvel ezelőtt. Azonban ösztönösen nem nyultam gyógyszerhez és nem fordultam orvoshoz. Abból az egyszerü meggondolásból, hogy az alvás éppolyan létszükséglet, mint a levegő. Nomost én munkanapon csináltam a magam gyakorlatát, mert bírtam - de neked ajánlom hétvégén.
Tehát pénteken este ne aludj semmit. Olvass, netezz, TV-z, vagy malmozz, vagy amit akarsz. Másnap pedig egyetlen percet se szundíts, csakis a megszokott lefekvési időben menj aludni. Ha makacs az alvás-zavar, akkor a szombat éjjelt is virraszd át, a vasárnap is egyetlen perc pihenő, vagy szundítás nélkül teljen.
Meglátod, ha vasárnap este meglátod a párnát, már csak a másnap reggeli vekkercsörgés fog ébreszteni.
Próbáld ki, de ha lehet, még az erre való gyógyszer előtt!

KataKata, ez akkor is megy, ha az alvászavarnak szervi okai is vannak? Pl. az említett reflux vagy az abnormisan gyakori vizelési inger...?

Nyilván lehet olyat, hogy az ember kicsapja magát, és akkor az alvászavar mint tünet megszűnik. Csakhogy ennek továbbra sincs semmi köze az alapproblémához, és gyönyörű, ún. tünetváltáshoz vezethet.

A többieknk: vicces egyébként, amint épp engem próbál bárki is meggyőzni a pszichoterápia és egyáltalán, a mentálhigiénia létjogosultságáról, mintha vad és elszán farmakománként egyedül a kemikáliákra esküdnék, és svindlinek tartanám a pszichológiát. Adtam valaha valami okot erre a hozzáállásra? Legalábbis szerintem épp hogy minden szavam az ellenkezőjéről tanúskodik...Igen megy, mert ahogy említettem az alvásra ugyanugy szüksége van az embernek, mint a levegőre. Nekem is volt mindenféle fizikai tünetem is.
Nem olyan egyszerü megcsinálni, mert nap közben mosott rongy az ember. De azóta ha nehezen tudok elaludni, csak arra gondolok, hogy akkor újracsinálom ezt a "gyakorlatot" - és ha hiszed, ha nem minden fizikai problémám ellenére mélyen és pihentetően elalszom.
Megér egy próbát.
Senki nem gondolja, hogy kuruzslásnak tartod a pszichés dolgokat, meg hogy konyítasz is hozzá, de ez tényleg megér egy próbát - nincs veszteni valód. A gyógyszer még mindig ott van...

KataPszichológus/orvos nem vagyok, viszont van nekem is refluxom...

1. Ahogy a többiek is írták: életmód-változtatás. Ez persze nem azt jelenti, hogy hagyd ott a lakásod/munkahelyed, néha elég, ha lazábban kezeled a dolgokat. Ez magánügy, nem is akarok beleszólni, csak a rendszerszerűség miatt említettem meg. (Most én is sokkal betegebb vagyok a sokévi átlagnál, a záróvizsgáknak hála.)

2. Az agyat állítólag az agyhullámok 6 Hz-es frekvenciája eseténn lehet a leghatékonyabban programozni (meditáció, agykontroll, autogén tréning, stb. segítségével állítható be ezt a hullámhossz - ezeknél nem a konkrét metodika a lényeg, hanem az, hogy megtanulj összpontosítani). Ilyenkor kognitív úton nem tudatos (nem agykérgi irányítású) testi folyamatokat is lehet befolyásolni - néha áttételesen, néha közvetlenül. A reflux esetén a simaizmok perisztaltikáját lehet, hogy javítani lehet ezáltal, erre célszerű lenne rákérdezned szakembernél.

(A pszichoszomatikus eredetű gyomorfekélyt is sokan abból eredeztetik, hogy a nem megfelelő izomtónus következtében felborul a gyomor vérellátása, ami miatt a gyomor nyálkahártyája nem képes elegendő mennyiségű védőanyag termelésére.)Az elsõ anonymus beszóló én voltam. Valami huba volt a gépben.

Legyen akkor itt annyi, hogy "Jobbulást Balázs!"Jajj. Nem az elsõ, hanem a második... brrr belezavarodtam


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta