Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

szerda, május 07, 2008
10:37
 
Falatkák villásreggelire


Kaptam reggel SMS-ben egy dicsérő visszajelzést a tegnapi posztomra, a következő záradékkal: „Az a legaggasztóbb, hogy ezek az emberoidák valszeg a gazdasági ügyekben is hasonlóan alaposak, és így törvényhoznak.”

Hát igen. Az alaposság témájában eszembe jutott egy epizód a Tom és Jerry Semjén és én c. folytatásos burleszkből. Azon a bizonyos három évvel ezelőtti beszélgetésen adtam neki egy-egy példányt a Halállal lakoljanak?, ill. a „Válaszd az életet!” c. könyveimből. (Aki nem ismeri, és lusta klikkelni: mindkettő teológiai reflexió a homoszexualitás témájára.)Dedikáltam is őket, valami olyasmi tartalommal, hogy tisztelettel, meg hogy kellemesen csalódva stb. Köszönte szépen, örült nekik, mondta, hogy elolvassa őket, nagyon is kíváncsi rájuk, és szívesen elmondja majd teológiai véleményét.

Amikor legközelebb találkoztunk (az az ominózus nyolcszemközti meeting, a szivárványszínű-keresztes sarokban Berci és én, a pirosfehérzöld-turulos sarokban Semjén és Lukács), miközben helyet foglaltunk az asztal körül, Semjén megemlítette, hogy áttanulmányozta mind a két könyvet, és szép meg jó meg érdekes, blablabla – csak az volt számára furcsa, mondta, hogy a másodikban olyan furcsa, olyan szokatlan, olyan protestáns a szóhsználatom: „,keresztyén” meg „úrvacsora” meg „kijelentés”... És nem érti, miért.

Elárultam neki a nagy titkot: azért protestáns a szóhasználat, mert protestáns volt a célközönség. Ugyanakkor a beszélgetés e kezdeti pontján már némi csalódottságot éreztem. A könyv célját ugyanis egyáltalán nem valami apróbetűs lábjegyzetbe rejtettem. A könyv legelső mondata a következő: „Jelen dolgozatot azért állítottuk össze, mert tudomásunkra jutott, hogy a Magyarországi Református Egyház 2004. év tavaszán ülésező zsinata – a hazai történelmi egyházak közül elsőként – napirendjére tűzte a homoszexualitás problémáját, és döntést szándékozik hozni arra nézve, hogy a református egyház a jövőben milyen stratégiát kövessen e kérdést illetően.”

Úgy gondolom, különösebb absztrakciós képesség nem szükséges ahhoz, hogy ebből az ember egyedül is megfejtse a rejtvényt: ugyan, vajon mitől protestáns a szóhasználat? Nem, nem absztrakciós képesség kell hozzá, hanem minimális odafigyelés.Ugyancsak ma reggel kaptam egy e-mailt, benne egy mondat, azzal, hogy „ha tetszik, vedd ajándékul, szabad felhasználásra”. Tetszik a mondat, ezennel közreadom: „Biztos tudomásom van titkos társaságokról, melyek időről időre összegyűlnek, és összeesküvés-elméleteket gyártanak.”Jöttem befele a villamospótlóval, olvastam (két és feledik ízben) a Harry Potter 7. kötetét, de közben fél szemmel és füllel figyeltem, mi zajlik körülöttem. Megütötte a figyelmemet, hogy egy aranyos, ősz hajú néni (olyan John Anderson-feelinges), akinek már valószínűleg több a szeme, mint a foga, miközben épp lesegítik a buszról, kedvesen és némileg pöszén mond köszönetet. Nem tudott nem eszembe jutni a régi vicc:

Az öreg Piták bácsi fölszáll a falusi buszra, és – gyönge szemére való tekintettel – megkéri az őt régről ismerő sofőrt, szóljon majd neki, hol kell leszállnia. Mennek, mennek, és egy idő után a sofőr hátra szól a válla felett:
   – Öreg Piták, leszállás! – Mire az első sorban két öregasszony feláll:
   – Kötönjük tépen!
A metróval úgy a Forgách utca táján járhattunk, amikor azt a részt olvastam a könyv vége felé, hogy Harry elindul a Tiltott Rengetegbe. Aki ismeri, tudja, mire gondolok. És kvázi kívülről figyeltem magam: nahát, milyen érdekes a dolog; abszolút kétesélyes: vagy simán elbőgöm magam itt a metróban, a munkahelyemre menet, közel negyvenévesen, körülöttem egy csomó emberrel – vagy nem. Na, vajon mi lesz? Tényleg: mi történne, ha elbőgném magam?

Természetesen nem történt semmi; nyeltem egyet-kettőt. De a kérdés megmaradt: Mi történne? Valószínűleg semmi az égvilágon. Hülyén érezném magam, és végtelenül zavarban lennék. A körülöttem állók szintén zavarban lennének, és hülyén éreznék magukat. Ennyi.

Az a helyzet – gondoltam tovább, miközben a Városkapunál leszálltam – hogy egy olyan világban vágyom élni, ahol egy közel negyvenéves férfi akár munkába menet a metrón, akár máshol megengedheti magának, hogy sírjon, ha sírásra érez késztetést. Abban a tudatban, hogy ettől se neki, sem a környezetének nem kell zavarba jönnie és hülyének éreznie magát.

Kevés dologra mondom az utóbbi időben, hogy biztos vagyok benne, de meggyőződésem, hogy egy ilyen világban sokkal kisebb lenne a szív- és érrendszeri, ill. a daganatos megbetegedések aránya. A háborúról és a családon belüli erőszakról nem is szólva.Aztán beértem a munkahelyemre. Most itt vagyok; gyorsan megírtam ezt a posztot. És nekiállok dolgozni: várnak a közjegyzői okiratok: a személytelenség, a kiszolgáltatottság és az intézményesített bizalmatlanság manifesztumai.
 

Címkék: , , , , , , , , , ,


Hozzászólások:


Én nem szoktam magam zavartatni ha "érzelmi kitörésről" van szó, akár buszon vagyok akár nem.
Volt már olyan is, hogy a munkahelyi stresszemet a buszon bőgtem ki (mert nem akartam hazavinni), de olyan is, hogy egy könyvet olvastam, ami nagyon szíven talált, és azon kezdtem sírni.
Persze, igaz, hogy én nő vagyok...
Mindenesetre a "vajon mit szólnak az emberek ha így és így viselkedem" gondolatokon már túlvagyok. Azt gondolom, hogy megéltem már annyi mocskot, hogy jogom van sírni vagy hangosan felröhögni, vagy bármi olyat tenni, amivel senkinek kárt nem okozok, ha a helyzet úgy hozza.
Amikor a hidakat magam mögött felégettem, akkor eldöntöttem, hogy soha többé nem fogok gombócot érezni a torkomban, és nem nyelem le a gombócot, mert az megfekszi a gyomromat. Sosem felejtem el, hogy amikor 18 évesen kirúgtak otthonról, ahogy ültem az újdonsült albérleti szobámban, egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy nem fáj a gyomrom. És akkor tudatosult bennem, hogy egész gyerekkoromban görcsölt és fájt a gyomrom, mert valami emészthetetlen dolgot nyeltem le, és ahogy elmenekültem otthonról, akkor éreztem először, hogy milyen az, amikor minden emészthető... Fura érzés volt ezt először tapasztalni... Egy kicsi megvilágosodásféle... Azóta ragaszkodom ahhoz, hogy emészthetetlen dolgokat nem nyelek le. Gondoljon bárki bármit, ha sírnom kell, akkor sírok.
Igaz, azóta a felégetett hidakat újraépítettem, de csak azért, hogy ha valaki a múltból jönni akar utánam, az megtehesse, én már visszafelé nem lépek...

Hú, elkalandoztam... lényeg a lényeg, szerintem nem kell szégyellni, ha sírsz. Az lehet, hogy valaki zavarba jön emiatt, de ne gondold, hogy három másodpercnél többet törődnek a dologgal. Az emberek sietnek, nem érnek rá mások érzéseivel törődni (főleg a városban, és legfőképpen Pesten, szerintem az a legsietősebb város Magyarországon... amikor százévente egyszer arra járok, mindig megállok a Nyugati előtt, és nézem, ahogy az embertömeg pörög előttem, és azon morfondírozom, hogy talán olyan filmet nézek, amit valaki előre akar pörgetni, mert nem érdekli más, csak az, hogy mi lesz a végén... és ezen nem tudom, hogy sírjak-e, vagy nevessek, végül kínomban mosolyogni szoktam egyet... és soha nem fogom megérteni, hogy hova sietnek azok emberek). De ha nagyvonalúan átsiklassz a "vajon mit gondolnak mások" gondolatokon, akkor szerintem sokkal könnyebbé és élvezhetőbbé teszed ezzel az életed!Köszönöm szépen ezt a kommentet, Ivett, nagyon jó volt olvasnom. :)Én pedig nagyon köszönöm, hogy leírod a blogodban a gondolataidat, mert mindig nagyon sokat tanulok Tőled! :)


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta