Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

szerda, február 11, 2009
13:24
 
Vidi Romam


Talán már idéztem itt korábban az egyszeri indiánfőnök történetét, amit Vikitől hallottam. Az illetőt Amerika túlsó felébe invitálták valami kongresszusra, és természetesen repülőgéppel vitték. Amikor megérkezett, kérdezték tőle, hogy milyen volt az útja, hogy érezte magát, és egyáltalán, mit szól ahhoz, hogy repülőgép. A törzsfőnök azt felelte: nagyszerű találmány, csak az a zavaró, hogy a nagy sebesség miatt az ember teste előbb ér célba, mint a lelke. Az csak némi késéssel jön utána.

Ezt teljes mértékben átéltem én magam is. Már két és fél éve is, amikor Görögországba utaztunk, meg most is, Rómába, ill. Rómából repülve. A megérkezés után úgy másfél-két nappal fogtam fel, hogy te jó ég, hol is vagyok valójában. És most, a hazaérkezés után másfél-két nappal még mindig nem ért haza a lelkem. És tartok tőle, hogy egészében nem is fog: egy része ott maradt.

Lesz majd egy külön poszt is – elsősorban önmagam számára – a látottak tételes listájával. Itt elsősorban a szubjektív vonatkozásokat próbálom szavakba gyömöszölni.

A legalapvetőbb benyomásom/érzésem (amely különböző megfogalmazásokban és intenzitásokban újra és újra átjárt) az volt: „Úristen, ez nem lehet igaz!” Mármint az, hogy itt vagyok, hogy látom, hogy kézzel tapintom mindazt, ami eleddig csak a „mesében” létezett számomra; a mesében – vagyis történelemkönyvekben, albumokban, regényekben, filmekben stb. És most itt vanank, tényleg léteznek, nem puszta kitalációk. Hihetetlen, hogy ennek a részese vagyok, részese lehetek.

Amint mondtam, a lelkem némi késéssel érkezett csak meg. Így pl. már első este láttam a Colosseumot, és tárgyilagosan tudtam is, hogy igen, ez a Colosseum, felfogni a maga valójában mégis csak két nappal később sikerült, amikor ismételten odakeveredtünk, és újra a szemem elé tárult, teljes nagyságában.

Valószínűleg a Vatikánban is túl korán voltunk (második napon) – bár ott azért már megvoltak azok a pillanatok, amikor teljesen ott tudtam lenni a jelenben, és át tudtam élni, hogy épp hol is vagyok és mit látok. Ezzel együtt pl. Szent Péter sírját taln később kellett volna megnéznem, és akkor minden bizonnyal mélyebbre ment volna az élmény, hogy épp a katolikus egyház sziklaalapjánál vagyok (függetlenül attól, hogy hogy is állok per pillanat a katolikus egyházzal). „Szent Péter sírja” alatt egyébként nem azt a díszes, aranyozott valamit értem, ami fölé nagybetűvel ki van írva latinul, hogy Szent Péter sírja, és ami standard turistalátványosság. Hanem az ez alatt két emelet mélységben található ásatás egy üvegfallal elzárt részét, ahol pár méterről, egy kis lyukon át rálátni egy üregben nyugvó, átlátszó falú dobozra, amelyben emberi csontok láthatók. E doboz a kiállíthatóságot biztosítja, ami viszont magát a leletet (a ládában talált csontokat) illeti, azt a XX. század negyvenes éveiben tárták fel. És a régészeti bizonyítékok (amelyeket itt most több okból nem részletezek) arra mutatnak, hogy azok valóban Péter apostol földi maradványai.

A csontok előtt volt, aki letérdelt, volt, aki keresztet vetett. Én némileg tehetetlennek éreztem magam, hogy mit is csináljak, aztán, csak úgy magamban, ezt kérdeztem szomorúan Pétertől: „Biztos, hogy ezt akartad?” – Értettem pedig ezalatt nemcsak a Vatikán közhelyesen sokat kárhoztatott gazdagságát és pompáját, hanem általában azt, ahogy a katolikus egyház ma exponálja magát a világban. A bürokráciát, az arroganciát, az intézményesített bizalmatlanságot. Ahhoz, hogy – két órával korábban – a Vatikán területére belépjek, még a gatyaszíjamat is le kellett vennem az átvilágításhoz. Morogva kérdeztem Tomit, hogy Jézus vajon mit tenne most. Azt mondta: levenné az övét. Igen, feleltem mogorván, és ostort csinálna belőle.

Ettől függetlenül némi mélabúval állapítottam meg magamban, hogy nekem úgy tizenkét évvel ezelőtt kellett volna itt járnom, amikor lánglelkű katolikusként fenntartás nélkül fogadhattam volna be mindazt, amivel találkozom. Mindemellett az egész Vatikán (az ásatás, a bazilika, a kilátás a kupolából, a múzeumok, a Sixtus-kápolna) lenyűgöző volt; a bámulatos műalkotások attól függetlenül bámulatosak, hogy aktuálisan mi a véleményem az egyház szerepéről a múltban és a jelenben, ill. mit gondolok arról a valamiről, amit civilizációnak neveznek.

Ugyanez az ambivalencia végigkísérte az egész római kirándulást: a tudatom egyfelől piros lámpákat villogtatott figyelmeztetően egy-egy épület vagy szobor vagy festmény láttán, jelezvén, hogy azok keletkezéstörténete és üzenete meglehetősen sok mindennel szemben áll, ami számomra ma érték és fontos. Másfelől hagytam, hogy az érzékeimet eluralja a csodálat és a megrendültség. Ez a kognitív disszonancia eleinte nagyon zavart, aztán megszoktam. És a Rómáról kialakított összbenyomásom feltétlenül pozitív.

Amikor először tapasztaltam, hogy az autók nem állnak meg a zebránál, miután leléptem, jó pesti szokás szerint szitkozódtam és csúnyán néztem. Aztán megtanultam, hogy itt az emberek nem a KRESZ-re figyelnek (meg arra, hogy azt hogyan kell kijátszani), hanem önmagukra és egymásra. Ha át akarok menni, akkor az a dolgom, hogy átmenjek. Az autósnak meg az, hogy ne üssön el, mert aze gyikünknek sem jó. Vigyázok magamra, vigyázunk magunkra.

A pékségben, ahol reggelenként megittuk a (pompás) kávénkat, utólag kellett fizetni a fogyasztást és a vásárlást, a kasszánál. A kassza a be- és kijárat (ez egy ajtót jelent) mellett van. Ha fogyasztasz valamit, leülhetsz vele az asztalhoz, ha vásárolsz valamit, a pultnál a kezedbe nyomják. És ha kisétálsz fizetés nélkül, hát kisétálsz. Senki nem figyeli. Még csak infrastruktúrájuk sincs, hogy megakadályozzák – valószínűleg azért, mert senkinek eszébe se jut ilyesmit csinálni. A bizalmi elv, a saját és a másik határainak ismerete és tiszteletben tartása itt is működik.

Pár tucat olasz szót fölszedtem magamra, és (fötelmes nyelvhelyességgel) igen sokszor kommunikáltam a helyiekkel. Azt tapasztaltam, hogy végtelenül segítőkész mindenki, és roppant hálásak azért a pár olasz kifejezésért, ha rosszul is használom őket.

Harmadik nap este, a Trasteverén sétálva fogalmazódott meg bennem az, hgoy most először vagyok olyan helyen (Budapesten kívül), amire azt mondom: szívesen élnék itt. Ez nagyon megdöbbentett, mert eleddig azt sem tudtam volna elképzelni, hogy egyáltalán tudnék huzamosabb ideig élni másutt. Most meg azt élem meg, hogy nemcsak tudnék, de egyenesen szívesen is tenném.

Nem hinném persze, hogy a dolog kifutása az lenne, hogy Rómába költözzünk. De az kétségtelen, hogy akaratlanul is beálltam azok végtelenül hosszú és végtelenül unalmas sorába, akik beleszerettek Rómába, és akik vissza akarnak még térni oda.

Címkék:


Hozzászólások:


ezt most milyen nagyon jo volt olvasni!
tudod, meseltem tobbszor, hogy hozzam valahogy nem kerult kozel roma, nem tudom, mit vetettem el, de nem sikerult, most viszont, hogy olvaslak, nem zarom ki teljesen, hogy egyszer megiscsak talalkozunk, ugy igazan, a roma meg en!Érme a Trevi kútban? :) Majd személyesen is kíváncsi leszek!Igen, Róma ilyen...mi is most januárban voltunk. Csodás. Minden út Rómába vezet..tudjuk jól. Mondjuk én szívesen élnék Dél Franciaországban is. Viszont a Római kávézók...hm..csúcs!Aha érzés a köbön..
mindég, --kicsi lánykaként már Egyiptom volt az álmom, aztán 75-ben sikerült végre egy 5-nek hirdetett, 3 naposra elrepülni (első nap indulás este 10-kor, 5-ik nap érkezés hajnali 2-kor, ettől hívták 5 naposnak) a szívem szakadt meg, mert 2 napig igazán nem fogtam is fel, hogy álmom teljesült.. s aztán itthon már, még mindég ott éreztem magam- és néha átfutott, mit is menjek megnézni.. mikor beugrott, hogy hohó! itthon vagy már gyermek!!! Azóta tudom, hogy nem szabad tervezni, csak sodortatni magam és befogadni-- aztán előhívni..Pusza Vagabund


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta