Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

kedd, április 21, 2009
12:30
 
Restancia


Állítólag régen blogoltam. Az állítás igaz. Furcsa ez: ahhoz képest, hogy recesszió van, és nincs elég munka, túl sok a munka. A fene se érti ezt. Most igyekszem egy kicsit pótolni.

Hétvégén Pécsett jártunk, Csabinál és Viktornál. Tomi amúgy is konzultációra ment, mégpedig a változatosság kedvéért nem vonattal, hanem Bercikével, én meg péntek délután mentem utána. Kajáltunk jókat, játszottunk jókat, még kirándultunk is. Most mutasd meg!-et játszó társaságoknak, ha nincs ötletük feladványra, melegen ajánlom többek között a következő kifejezések elmutogatását: pozíció, Megasztár, toros káposzta, Guernica, kardántengely. Utóbbi különösen akkor élvezetes, amikor a szót ugyan minden játékos ismeri, de senki nem tudja, hogy a kocsinak pontosan melyik alkatrészét jelenti valójában.

Megnéztük a siklósi várat, aminek azért örültem, mert A Tenkes kapitánya kölyökkorom egyik kedvenc könyve volt. Azt a kurvaságot azonban nem szerettem, ami a pénztárnál folyik: van a belépő, valami nyóccáz forint vagy mennyi, és emellett lehet váltani fénykép- és videójegyet kétszáz forintért, amelynek fejében jogosult vagy fényképezni, ill. videózni. Ez számomra borzasztóan visszataszító, azonkívül még nem is tartom hatékonynak: mi például dafke nem fényképeztünk, pedig máskülönben Tominál ilyen helyeken csaknem automatikusan bekapcsolódik az a szkript, amelynek eredményeképpen a fényképezőgép odanő a kezéhez. Kérdeztem a pénztáros nőtől: utólag nem lehet ezt kifizetni, miután vagy fényképeztünk, vagy nem? Nem – mondta csúnyán nézve. – És mi van, ha kifizetem a kétszáz forintot, aztán bent körülnézek, és azt látom, hogy nem szép? – kérdeztem, természetesen ezt már csak tisztán gecizésből, mert nagyon felhúztam magam ezen a szarrágáson. A nő adekvát módon reagált: nem szólt, a tekintetével azonban a legszörnyűbb kínhalált kívánta nekem.

Más. Tegnap megszavazta a Parlament a bejegyzett élettársi törvény 2.0-s verzióját, amely az AB döntésének megfelelően immár kifejezetten Lex Buzinak nevezhető. Voltaképpen én ennyit vártam még ettől a garnitúrától – tőlem most már jöhetnek is az előrehozott választások. Így is, úgy is kétharmados Fidesz-többség lesz – ezen az egy éven már nem múlik: essünk túl minél előbb azon a néhány évtizeden, amit nyilvánvalóan bebiztosítanak maguknak, ha nem hülyék és nem demokraták. Márpedig sem. Ezt már bizonyították.

Örömtelen dolog számomra ez a törvény. Amikor olvastam, konstatáltam, hogy jó, oké, megvan. De az a töméntelen mocsok, ami a törvény megszületésének hátterében van, és aminek következtében a végső (?) verzió olyan lett, amilyen, hát ez nem ad okot arra, hogy lelkesedjek. Lehet, hogy majd ez feloldódik, és amikor ténylegesen odajutunk Tomival, hogy az anyakönyvvezető elé állhatunk, akkorra tán valamiféle ünnepélyes érzület is kialakul bennem, de ez bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Egy évvel ezelőtt már kis híján a lagzi ülésrendjét tervezgettük, de legalábbis azt, hogy ki legyen az a hatvan, usque száz ember (családtag, barát, kollega), akit meghívunk. A jelen felállás szerint, ha megérjük, az lesz, hogy öten leszünk mindösszesen, az anyakönyvvezetővel meg a két tanúval együtt. Ha valami változik ebben, majd szólok időben. De annyira elkedvetlenítő ez az egész.

Csak hogy tiszta legyen a kép, minek is szól a rossz érzés: ha van egy egymást szerető pár, akiknek a biológia kegyelméből azt dobta a gép, hogy véletlenül épp különböző neműek, akkor amint úgy érzik, hogy érzelmi és gazdasági megfontolások alapján itt az ideje, formálisan elköteleződnek egymás felé. „Örömmel értesítünk mindenkit, hogy miután elhatároztuk, hogy összekötjük életünket, összeházasodunk. Szeretettel várunk az esküvőnkre stb.” – áll az aranybetűs esküvői meghívón. És mi mit írjunk egy meghívóra?

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy minekutána csaknem kilenc évvel ezelőtt összekötöttük az életünket, a jog végre (kis szavazattöbbséggel, de annál nagyobb gyűlölködések közepette) kegyesen hozzánk baszta a lehetőséget, hogy végre formalizálhatjuk a kapcsolatunkat. Szeretettel meghívunk az összeregisztrálódásunkra. Megjelenés az alkalomhoz illő öltözékben: tojás- és kockakőálló bukósisakban, sav- és tűzálló overallban, valamint kényelmes futócipőben.

Ezen gondolatok elmém környékezék. Mindeközben Aronson és Tavris Történtek hibák (de nem én tehetek róluk) – Az önigazolás lélektana c. könyvét olvasom. Az Aronsontól megszokott olvasmányos stílusban, nagyon élvezetesen és kristálytisztán bizonyítja be, rengeteg példán keresztül, hogy mindannyiunk életét miként szövi át meg át az önigazolás: miként hatja át a pszichoterápiát, az igazságszolgáltatást, a politikát, a házasságokat. És bár az utolsó fejezetet (Helyrerakva) még nem olvastam, nagyon elkeserítő azzal szembesülni, hogy az egyik pszichológiai alapműködés miként kergeti bele a legegyenesebb, legjóindulatúbb embereket is a végletesen kártékony hazugságok spiráljába: egy olyan útra, amely teljességgel hamis, élet- és szeretetellenes – s ezzel együtt miként tud ez az út úgy mutatkozni az azon járó szemében, mint az emberi jóság, nemesség, önzetlenség és becsület útja. Hogy mennyire naív hiedelem, hogy létezik objektív történelem, hogy léteznek ún. „tények” – legyen szó egy nemezt történelméről, egy tudományág történetéről, egy párkapcsolatban élők saját történetéről vagy akár az ember saját életéről. Nincsnek tények, csak narratívák vannak, amelyek az évek, évitzedek (és évszázadok) során önmagukat erősítik, és hatékonyan vértezik fel magukat minden olyan ténnyel és adattal szemben, amelyek ellentmondani látszanak a bebetonozott álláspontnak. Ez a mechanizmus elég hatékonyan magyarázza, hogy miért olyan elcseszett körülöttünk, az életünkben, a világunkban oly sok minden.

Az érthetőség kedvvéért: a fenti kép nem a rossz, a gyenge, a jellemtelen, a gerinctelen emberekre vonatkozik. Hanem mindenkire. Rám is, de rád is, aki ezt olvasod. Stabil és érett személyiség, valamint a tudatosság nagyon magas foka szükséges ahhoz, hogy valaki ebből a lefelé vezető spirálból legalább egyes esetekben ki tudjon szállni. És sajnos erősen azt hiszem, hogy azzal, hogy én erről a célról egyáltalán tudok, hogy látótávolságban van (jóllehet nagyon messze), lényegesen előrébb tartok embertársaim túlnyomó többségénél.

És ez így végtelenül magányos érzés.

Címkék: , , , , , ,


Hozzászólások:


Lex buzi
Valami vigasztalót akartam írni, hogy nem számít, hogy örüljetek, hogy együtt keltek és együtt feküsztök, hogy létrejött köztetek valami csoda-féle, amit a Nekünk nyolcban le is írtál, de rájöttem fogalmam sincs róla, hogy ez milyen érzés lehet, a leghalványabb dunsztom sincs milyen lehet, hogy nem foghatod meg a kedvesed kezét az utcán, nem csókolhatod meg stb. A legtöbb, amit mondhatok, hogy ha lehetne szeretném érezni ezt, az érzést hogy megoszthassam veletek. Nem tudom miért ...
Sok szeretettel küldöm neked és Tominak és mindenkinek, aki úgy érzi neki szól:
Uram, tégy engem a békéd eszközévé,
hogy szeretetet hozzak oda, ahol gyűlölet van,
hogy a megbocsátás szellemét hozzam oda, ahol széthúzás van,
hogy harmóniát hozzak oda, ahol hamisság van,
hogy hitet hozzak oda, ahol kételyek vannak,
hogy örömöt hozzak oda, ahol szomorúság lakik.
Uram, add meg nekem, hogy én vigasztalhassak ahelyett, hogy engem vigasztalnának,
hogy én értsek meg másokat ahelyett, hogy arra vágynék, engem értsenek meg,
hogy szeressek inkább, minthogy engem szeressenek.
Mert aki elfelejti magát, az találja meg,
aki megbocsát, annak megbocsátanak,
aki meghal, az felébred az örök életre.
PoltronaMindannyiunk okulásául: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tengely

:o)Ha nálunk lesz esemény Lacival, akkor öten leszünk. Na jó, esetleg a macska eljöhet, kap kis szalagot a nyakába. (Húgom esküvőjén összesen húszan voltunk, szóval nálunk mondhatni hagyomány a családias légkör.) Valahogy én se ujjongok már a módosított törvénytől:(
Ádám


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta