Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

csütörtök, december 10, 2009
17:06
 
Ami nincs, az is széthull darabokra


A családban Katinak hívták, de az irodában Krinolin volt a becsületes neve. Hogy miért, nem tudni, hiszen kifejezetten vékony testalkatú volt.

A Fejér megyei falu, ahonnét tizenpár éves korában jött a nagyvárosba szerencsét próbálni, ma alig több mint kétezer lakost számlál. Pesten picike szobát bérelt egy picike, Anuska (így, egy n-nel) nevű öregasszonynál, és egy külkereskedelmi vállalat terv–statisztika osztályára került adminisztrátornak. Az irodában aztán egy pár évvel idősebb kolléganője (aki talán mozgáskorlátozottságánál, talán egyéb oknál fogva érzékenyebb volt az átlagnál mások problémáira) pártfogásába vette, és Kati – avagy Krinolin – hamarosan egy budai garzonlakás gyakori vendége lett, ahova rendszeresen jártak hozzá hasonló korú fiúk és lányok: költők, iszákosok, világmegváltók és egyéb kétes egzisztenciák. Gyorsan összebarátkozott mindenkivel, kolléganője másfél-két éves kisfiával pedig valószínűleg az első perctől fogva imádták egymást.

Csaknem negyven évnyi köd fedi már a rejtélyt, hogy az irodában untak-e rá a Krinolin névre, s keresztelték át Kutyusra, vagy talán én magam voltam a névadó. Mindenesetre amikor egy kedveskedő néni – talán számos sétánk egyikén, a Várban, vagy valami járművön utaztunkban – gügyögve megkérdezett:

     – Anyukád? – akkor én méltatlankodva, és a világ legtermészetesebb hangján korrigáltam:
     – Kutyuskám!

KutyusRengeteg időt töltöttünk együtt. Amit anyám a gyermekparalízise miatt nem tudott nekem megadni – séta, futkározás, lovacskázás –, azt Kutyustól kaptam meg. Ha a Trabanttal kirándulni mentünk, gombát szedni, vagy a Dunához fürödni, rendszeresen velünk tartott, s én olyan evidenciával tekintettem őt második anyukámnak, hogy felnőtt fejjel reflektálva is azt gondolom: ez a természetesség elejét vette minden esetlegesen felmerülhető rossz érzésnek, féltékenykedésnek. Konkrét képek, események alig rémlenek, csak a hangulat: a játék, az ének, a bohóckodás, a sok-sok nevetés.

Kutyusnak azt is hagytam, hogy levágja a hajamat, pedig ez nagy szó volt: amikor a csaknem végzetes kimenetelű gyomorszájszűkület után végre kiengedtek a kórházból, a fodrász fehér köpenyét és csillogó műszereit látva (ki tudja, milyen emlékeket ébresztettek bennem) olyan hisztériás rohamot kaptam, hogy kérdésessé vált, hogy lehet nekem valaha is levágni a hajamat a jövőben. Kutyusnak sikerült. Hol ilyen trükkel, hol amolyan szöveggel cselezte ki az ellenállásomat, és mire észbe kaptam volna, a hajvágás megszűnt mumus lenni.

Aztán egyszer csak lett egy kisbabája valakitől, akit megszeretett, és akitől kisbabát szeretett volna. Egy ideig ekkor nálunk lakott a kicsivel, aztán a szüleim segítettek neki önálló lakást találni a belvárosban. Ők bonyolították le a költözködést, Apa készítette valami maradék fából a bútort. Ez akkor történt, amikor én iskolába kerültem.

A találkozások így némileg megritkultak, de amikorra megtanultam önállóan közlekedni, ismét megsűrűsödtek: immár én járkáltam Kutyushoz, azaz Kutyusékhoz, mert most már ott volt Judit is, ez a mind nagyobb kislány, aki ugyanolyan természetességgel tekintette ezt a hét évvel idősebb nagyfiút – engem – az élete részének, mint én Kutyust. Hol célzottan elmentem hozzájuk, hol csupán felugrottam, és dumáltunk, palacsintát sütöttünk, vásárolni mentünk – vagy épp hajat vágtunk. Időközben kamasz lettem, és Kutyus mindig jó közönség volt a legújabb vicceimre, nála lehetett titokban cigizni, és a házuk tetejéről augusztus 20-án tökéletesen lehetett látni a tűzijátékot.

Aztán egy szép napon felbukkant a semmiből Zoli, Apa egyik hajdani költőbarátja, Judit apukája, odaköltözött hozzájuk, és onnantól kezdve hármasban laktak. Egyszerűen képtelen vagyok összevakarni az emlékeimet, de nagyjából az érettségi tájékán lehetett, hogy – minden különösebb dráma nélkül – kipörögtünk egymás életéből. Időnként elmentem a házuk előtt, néztem a nevüket a kapucsengőn, de már azt sem tudom, kint volt-e egyáltalán.

Teltek az évek, bejött az internetkorszak. Az iwiw-en kerestem Kutyust is, Juditot is, de sikertelenül. Találtam ugyan egy H. Juditot, akinek még az életkora is stimmelt, de egy levélváltásból kiderült, hogy nem ő az. Tavaly év végén, az Aszalt szilva... nyomdába adása előtti utolsó pillanatban állítottam össze egy köszönetnyilvánítást; e listába azok neve került, akikről úgy gondoltam, sokat köszönhetek nekik (s így a könyv is). A világ legtermészetesebb dolga volt, hogy Kutyus nevét is odaírjam, noha semmit nem tudtam róla nagyon hosszú ideje.

Tegnap este levelet kaptam. Judit talált meg az iwiw-en, teljesen váratlanul. Ujjongott, hiszen, mint írta, mindig a bátyjának tekintett. Megírta, hogy vidéken él a férjével és három kislányával.

Zoli négy éve halt meg.

Kutyus tizenhárom éve halott.

Címkék: , , ,


Hozzászólások:


Vártam ezt a bejegyzést, Apa elmesélte ma délután a dolgokat.
Nagyon szomorú és mélyen hatott rám, mind a történet, mind amit most írtál.
Ja, és bocsi hogy megemlítem,de:
"Kutyusnak az is hagytam,hogy.."
Véletlenül ezt írtad, majd javítsd ki, ha gondolod.
Pussz
ZsezsyKöszi! Mindkettőt... :)
Máris javítom...Milyen kár. Milyen szép.Részvétem. Nagyon szépen emlékeztél meg róla, megható az ilyen visszaemlékezéseket olvasni.Nem szeretném sem megmondani a frankót (hogy pl. hogyan kell okiratot szerkeszteni), és nem szeretnék érzéketlen tuskónak sem feltűnni, de – a fenti hozzászólásokkal egyetértve – szívmelengető ellentmondást látok a bejegyzésed tartalma/hangulata és választott címe között.Hm. Elmagyarázod, mire gondolsz? Marhára nem értem...Én sem értem.
Viszont szép ez az írás.Ajjaj. Már amikor elküldtem, gyanítottam, hogy nem egyértelmű, amit írok. Szóval, egyrészt úgy találtam, hogy a bejegyzés szerint az emlékezés által éppenséggel integrálódnak a széthullani akaró darabok. Másrészt éreztem egyfajta derűt a bejegyzésedben. (Hadd jegyezzem meg, talán nem fölöslegesen, hogy a derű nem vidámat jelent, tehát nem ellentéte a szomorúságnak.) No, és az érzett derű ellentétben állt a cím pesszimizmusával.Hm. Nem akartam, hogy ellentétben álljon. Ha így van, akkor nem jó az írás. A másik variáció: hogy nincs így. Ez esetben az általad érzett derű forrása nem a szövegben, hanem az olvasóban található.Lehet, hogy a derű forrása az olvasóban van (ez jó), de jelen esetben a forrást a te bejegyzésed nyitotta meg (ez is). De ezt a vonalat, nyalásgyanús mivolta miatt, nem folytatnám.Igaz, ami igaz

Eddig ötször voltam az Állatkertben.
Apával meg az isivel kétszer
kétszer.
Egyszer Kutyussal, aki a barátom,
de azért Juditnak is az anyukája.
Aztán mindent alaposan megnéztünk.
Mind az ötször.
Hát igaz, ami igaz, engem is érdekelt,
és ha újra rájön valakire az Állatkertnézés,
én elkísérem.
Az elefánt pereceiből, nekem is jut valamennyi.

(In memoriam Kutyus)

béefáValószínűleg nem fogom egyik további írásod sem olvasni, de ez esetben is meg kell kérjelek arra, hogy írj még :)Csak a szó áll rendelkezésemre, hogy leírjam neked: melletted ülök a gyászodban, némán.Hangulatra olyan volt, mint egy "mai példázat". Nagyon tetszett, köszönöm! :-)Most találtam rá. Meghatott. Köszönöm.


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta