Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

hétfő, március 29, 2010
12:40
 
Digitális könyvtár, kihelyezett egység


Fájó hiányossága az internetnek, hogy nem található meg rajta az a vers, amellyel 19 évvel ezelőtt Eörsi István köszöntötte a Magyarországra látogató II. János Pál pápát. Pontosabban megtalálható, de vagy nem teljes terjedelmében, vagy pontatlanul. Többnyire jobboldali, nemzetféltő oldalakon idéznek belőle egy-két sort, és küldik el az immár néhai költőt a liberális-szadeszes-zsidó (a vers megjelenése idején: fideszes, hiszen ez akkoriban volt, amikor OV a Parlamentben csuhásozott) kurva anyjába.

A vers közvetlen előzménye az volt, hogy amikor Lengyelországban törvényt készültek hozni az abortusz kérdésében, a pápa – aki, mint tudjuk, egy szuverén európai állam államfője – direkt módon szólt bele egy másik szuverén európai állam jogalkotási folyamatába. Ez természetesen kivétel nélkül minden demokratikus gondolkodású embernél kicsapta a biztosítékot, függetlenül attól, hogy mit gondolt akár az abortuszról, akár a katolikus hittételekről.

Segítség a vers értelmezéséhez: a pápa versbeli, sokakat megbotránkoztató megszólítása („Wojtyla úr”) erre a diplomáciai orcátlanságra volt hivatott rámutatni. Elvégre egy valóban független ország számára egy idegen államfő „utasítása” (függetlenül annak morálisan esetleg pozitív tartalmától!) semmivel sem lehet relevánsabb, mint a sarki fodrász hajnyírás közben kifejtett véleménye. Egy ország belügyeit illetően nincs olyan, hogy „Őszentsége” – ezt egyébként Szili Katalinnak is sikerült elfelejtenie öt évvel ezelőtt, amikor a magyar Országgyűlés elnökeként írott levelében „Szentatyám”-nak szólította az új pápát és „gyermeki tiszteletéről” biztosította.

A pápaság és a szexualitás kérdése – tudomásom szerint – az Eörsi-vers kapcsán lett komolyan először exponálva Magyarországon, mármint a rendszerváltás után. És ez még az az időszak volt, amikor a világban még nem terjesztette a Vatikán azt a tudatos hazugságot, hogy a gumióvszer tehet az AIDS terjedéséről, mivel – úgymond – annak pórusai nagyobbak, mint a HIV-vírus, így azok keresztüljutnak rajta. [Halló! Tessék egyszer egy kotont feltölteni a csapnál, mint annak idején, kamaszként: a mindössze 3 atomból álló víz (H2O) sem hatol át a gumi anyagán! Egy vírus meg több ezer atomból áll!]

Mint mondom, Eörsi István verse megelőzte az Apostoli Szentszék óvszerellenes (tehát az AIDS terjedését elősegítő) kampányának világméretűvé válását. De a feeling már megvan benne, és lényege az azóta történt pápaváltás ellenére ma is aktuális – azaz aktuálisabb, mint annak idején. Hiszen aki ma, 2010-ben azt állítja, hogy a katolikus egyház szexuáletikai kérdésekben hitelesen mondhat bármit is (azon túl, hogy „Bocsássatok meg!”), az vagy közveszélyesen tájékozatlan, vagy a hétpróbás aljasságig menően cinikus.

Az Eörsi-vers természetesen a tegnapi püspökkari körlevél kapcsán jutott ismét az eszembe, és úgy gondoltam, legfőbb ideje, hogy teljes terjedelmében – és pontosan – is hozzáférhető legyen a neten. (Írott verzió hiányában fejből pontosítom a neten található szövegvariánsokat; aki rendelkezik Eörsi-kötettel, és segít pontosítani, akár a központozást is, annak előre is köszönöm.)


Látogatás előtt

Wojtyla úr, az a gondom,
hogyha Ön hazánkba jön,
költségesebb lesz a kondom,
s kétségesebb az öröm.
Ön mint szex-specialista,
megmondja, mit nem szabad –
készen a tilalmi lista,
s behúzom a farkamat.

Wojtyla úr, Ön mint pápa
pont hozzánk jön – ez hiba:
Szerintem Eritreába
kéne látogatnia.
Csontvázaknak prédikálva
ott hirdethetné tovább
minden magzat éhhalálra
formált megszentelt jogát.


(Eörsi István)

Címkék: , ,


Hozzászólások:


Azt kívánom, legyen neked jó. Üdvözöl egy közveszélyesen tájékozatlan, és a hétpróbás aljasságig menően cinikus olvasód.Kedves Névtelen,

ugyanazt kívánom nekede, amit te nekem.

Megjegyzem, te az önmeghatározásodban konjunkciót alkalmazol, kvázi a számba adva, ami az én írásomban nem szerepelt. A magam részéről, ameddig lehetséges, igyekszem Hanlon borotváját alkalmazni.

Persze ezt egy egyoldalúan nevesített párbeszédben alkalmazni meglehetősen problematikus.

Üdv:

BalázsSzia Balázs!
Hol olvastad/hallottad "az óvszer az oka az AIDS terjedésének" teóriát? Én egészen máshogy hallottam, igaz, csak félfüllel /mivel legalább ezek a problémák nem békén hagynak. :)/.Ha azt mondom, hogy másfél évtized alatt orrba-szájba mindenhol, az így elég pontos? ;) Nem akarok kitérni a válasz elől: tényleg így van.II. János Pál nekem egészen rokonszenves volt addig, míg nem intette a megerőszakolt bosnyák nőket, hogy hordják ki magzatukat.
A vers ragyogó.II. János Pálnak egy húzása volt számomra valóban szimpatikus: amikor bocsánatot kért a zsidóságtól.Hát ha másfél évtized óta hallod, akkor nem egy dologra gondolunk. Én megtaláltam, amit én hallottam, de ez a cikk csupán egy éves, és Benedeket idézi.
http://www.magyarkurir.hu/?m_id=1&m_op=view&id=26418&rovat=1
Mondjuk nehezen tudom elképzelni, hogy II. János Pál olyan lüke dolgokat mondott volna, amit te idéztél. Sokkal reálisabb, hogy ebben az esetben is Hanlon borotváját érdemes alkalmazni /eddig ezt a kifejezést nem ismertem, úgyhogy köszi:)/.Jgy:
Csak holgy árnyaljam önmagamról a képet: 1993-ban, amikor a bosnyák nők megerőszakolása volt napirenden, még csont nélkül benyeltem a pápa véleményét.

Lóri:
A Megfontolások a Soáról c. dokumentummal csak az a baj, hogy miközben egyfelől bocsánatot kér, relativizálja is az egyház felelősségét. Pl. Emlékezetem szerint az kifejezetten nincs kimondva, hogy az ezerkilencszáz évnyi egyházi-teológiai antijudaizmus közvetlen előzménye (vagyis bár nem elégséges, de mindenképpen szükséges előfeltétele) volt a XX. századi európai antiszemitizmusnak.

Virág:
Némi guglizás után csak egy példa 2003-ból. Idézek belőle:

"Ne használjatok óvszert, mert az azon található apró lukacskákon a HIV-vírus át tud jutni" - hirdeti a katolikus egyház az AIDS által sújtott országokban, emberek százezreit téve ki ezzel a fertőzés kockázatának. Az egyház annak ellenére terjeszti állításait négy kontinensen keresztül, hogy tudományosan elfogadott tény az, hogy az óvszerek áthatolhatatlanok a HIV-vírusok számára - írja a brit Guardian című lap. A vatikáni főszóvivő is annak ellenére támogatja egyházának kijelentését, hogy az ENSZ Világegészségügyi Szervezete (WHO) is hamisnak nevezte azt.Az és-vagy csere tudatos, hiszen egy magamról szóló mondat közepén mégsem lehet "vagy" (ezért nem használtam idézőjelet). A Hanlon féle borotváról eddig nem hallottam. Frappáns, de azért vigyáznék vele. Szerintem a 20. század nagy társadalmi katasztrófái közül némelyik elkerülhető lett volna, ha az illetékes véleményformálók kisebb elánnal forgatják (mármint a borotvát).

Köszönöm a jókívánságot és mint Névtelen üdvözöllek.Hát ez megdöbbentő. Nem is tudok mit mondani...köszi a forrást.Balázs, rám jellemző módon csak a számomra szimpatikus részre emlékeztem (eszerint pozitív diszkriminációt valósít meg a szelektív memóriám), köszönöm a kiegészítést, hogy felfrissítetted emlékezetem, bár így az az egy valóban szimpatikus gesztus is meglehetősen sokat vesztett fényéből.Balázs, azt hiszem, skerült megfejtenünk a pápai tévedhetetlenséget. István mondta, hogy egy engedmény van a gumióvszert illetően. Ha kilyukasztod az aktus előtt, akkor használhatod. Ez tuti, olvastuk valamilyen hivatalos forrásban, csak most ne kívánd, hogy előkeressem. Így aztán valóban igaz, hogy nem véd az AIDS ellen. Arra a kérdésre nem tért ki, hogy izé...szóval felhúzás előtt, vagy után kell lyukasztani, de én az utánra szavazok. :)))
Off: csak másodszori olvasás után figyeltem fel arra a momentumra, hogy miket játszottál. Hát ejnyebejnye....:)Nyugtass meg, hogy ez a "ha kilyukasztod aktus előtt, akkor használhatod" csak egy gyönge vicc valamilyen plébániai vagy cserkésztábori folklórból.

Csak mert ha komoly, arra már én sem találok szavakat, pedig aránylag gazdagnak gondolom a szókincsemet, ha dühöngésre és felháborodásra kerül a sor.Hát asszem nem tudlak megnyugtatni. Egy baráti házaspár kapta ezen útmutatást, amikoris a férjnek meg kellett volna vizsgálni az ondósejtjeit, nem ezek hiánya/lassúsága okozzák-e felesége terméketlenségét. Ez lett volna az egyetlen Istennek tetsző mód, ahogyan hozzájuthatnak a vizsgálati anyaghoz. Így ugyebár nem sérül annak lehetősége, hogy ha Isten éppen ezen aktusból akarja őket megáldani gyermekkel, akkor ezt megtehesse. Végülis ez a házaspár úgy döntött, inkább nem szólnak bele a teremtés rendjébe, így nem született ezidáig gyermekük.
Erről jut eszembe, ismered pl. Szent Ambrus gondolatait a házasságról, és a szexualitásról? Hát mitnemondjak...ezek a gondolatok, amiket itt górcső alá veszünk, hozzá képest felettébb haladó szellemről tesznek tanuságot. Esetleg Tóth Tihamér könyvét a tiszta férfiúságról? Najó, abbahagyom...:)Tóth Tihamér könyve már volt a kezemben. Szerinte az önfertőzés rettenetes bűnére a zsidó gyerekek szoktatják rá a katolikus gyerekeket gonosz módon az iskolában.

A következő kormány idején sanszos, hogy újra kiadják. :-(Csak ne átdolgozott kiadás legyen, hogy "amíg voltak zsidó gyerekek Magyarországon..." :-(Kedves Balázs,
épp a múlt héten sikerült felkutatnom a Magyar Narancs szerkesztőségében Eörsi István idézett versét (és a versre reagáló olvasói leveleket és újságcikkeket is), amiket szkennelés után rövidesen fel fogok tenni a www.eorsilaszlo.hu honlapra. Itt többek között megtalálhatóak már Eörsi István cikkei, illetve a vele kapcsolatos írások (több, mint 4000 cikk!).
Az általad közölt Eörsi-vers egyébként majdnem pontos.

Üdv: Szabadi VeraBalázs,
Ahogy ígértem, már fel is raktam a honlapra Eörsi István: Látogatás előtt című versét (Magyar Narancs, 1991. VIII. 8.) és a versre való reagálásokat. www.eorsilaszlo.hu - itt az Eörsi István cikkeire kell klikkelni. A cikkek dátum szerint vannak felrakva, többnyire annotálva vannak. Dátum szerint és az annotáció szavai szerint lehet keresni a cikkek között.
Üdv: VeraKedves Vera,

köszönöm szépen, örülök neki! Kijavítottam a hibákat.Balázs,
hozzájárulsz, hogy ezt a bejegyzésedet kitegyem Eörsi István honlapjára? Örülnék neki!
Előre is köszi, üdv: VeraNekem megtiszteltetés! :)

Ha esetleg egy linket is teszel mellé, külön köszönöm!Naná, csakis úgy:)) Lehet, hogy még ma, de előbb kertészkedek egy kicsit. Kell a kikapcsolódás a holnapi "nagy" nap előtt.
Köszi


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta