Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

kedd, március 25, 2008
10:43
 
Margó vol. 2.


Ez is egy hosszú poszt. Aki végigolvassa, annak a jutalma (vagy büntetése) az lesz, hogy megtudja: (többek között) miért érzem magam boldog embernek (nem ellentétmondva a sokszor és sokféleképpen megfogalmazott rossz érzéseimmel, depresszióval stb.)

Volt ugye kettővel ezelőtt egy bejegyzésem arról, hogy a mindig hárpiaként viselkedő Margónak vittem egy szál virágot. Született ezzel kapcsolatban jó pár olvasói hozzászólás (komment). Íme, egy komment:

Szia Balázs!

Kétszer is elolvastam a posztodat, és feltűnt valami. Leírod, hogy micsoda indulatok voltak benned Margóval kapcsolatban. Azt is leírod, hogy milyen konkrét viselkedésre számítottál Margó részéről. Azonban érdekes módon a jópofizásaid közepette elsikkad az, hogy mi volt a tényleges szándékod ezzel a virág-cécóval. Mi indított erre? Mi volt a valódi motivációd?

Nem kötözködni akarok. De az általam ismert emberek megoldáskészletében ritka jelenség, hogy pozitív gesztust gyakoroljanak olyasvalakivel, akivel szemben ellenséges érzületet táplálnak. S a jelenség ritka voltából adódóan nem értem, miért csináltad ezt. Érzéseim és gondolataim persze vannak, de nem szeretnék abba a hibába esni, hogy egy gesztusodat félreértelmezve a saját lelkivilágomat vetítem rád, és úgy mondok véleményt, uram bocsá', ítéletet. Szóval kérlek, ha belefér az életedbe, magyarázd el!

Kösz:

          Névtelen


A fenti hozzászólás különleges volta abból adódik, hogy tökéletesen fiktív: a saját agyszüleményem. Senkinek a kommentjében még csak az árnyéka sem vetődött fel a bizonytalanságnak. Pedig a képzelet szülte hozzászóló igazat ír: a bejegyzésben szerepel ugyan az „úgy döntöttem, hogy márpedig én ezt a nőt akkor is meg fogom szelídíteni” mondat, de nincs indokolva. Miért akarom megszelídíteni? Miért fontos ez nekem, miért feccölök bele pénzt, energiát?

  • Öncélú geg?
  • Saját emberi fölényem demonstrálása önmgam számára?
  • Saját emberi fölényem demonstrálása a másik számára?
  • Teljesen önzetlen szeretet-megnyilvánulás?
  • Tudatos ember- (s így társadalom-) -formáló próbálkozás?
  • Békekötési ajánlat?
  • Alternatív hadüzenet?
  • A másik szofisztikált porig alázása?
  • Lelkigyakorlatos erőpróba?
  • Kétségbeesett megmentési kísérlete egy ember- és világképnek?

Ez csak néhány variáció, listába lehetne szedni még legalább kétszer ennyit. De mindegyik lehetséges megoldás, és közülük jó pár olyan, amely automatikusan kizárja a többi nagy részét.

Aki azonban véleményt mondott arról, hogy miért tettem, amit tettem, az – akár egyetértett a gesztussal, akár averziója volt vele kapcsolatban – mind tökéletesen biztos volt abban, hogy belelát a lelkembe. És ez a megveszekedett magabiztosság roppant elgondolkdotató. Legalábbis számomra. Azok közül, akik reagáltak a virágvivés gesztusára, vajon miért nem kérdezett rá senki, de senki a történet azon motívumára, amely valójában rejtve maradt?

Könnyen és gyorsan adódik egy lehetséges válasz: mert nem volt fontos. Mert a kommentek szempontjából tök mindegy, hogy én mit gondoltam, mit éreztem, mire vágytam: a kommentek nem rólam szólnak, hanem a kommentelőről. Az én eredeti bejegyzésem valójában csak katalizátor volt, csak az apropót adta ahhoz, hogy ki-ki leírjon bizonyos dolgokat saját magáról: a saját értékrendjéről, a saját aggodalmairól, a saját – el nem fogadott és ezért elnyomott – tulajdonságairól. A bejegyzésem, mint egy Rorschach-ábra, alkalmas felület volt arra, hogy ki-ki azt vetítsen rá, ami őbelőle fakad. Az is, aki dicsért, az is, aki elmarasztalt.

Egyébként Tomival tegnap este épp arról beszélgettünk, hogy a posztjaim stílusukból adódóan nemigen hívnak párbeszédre. Valószínűleg ez részben így is van, és valószínűleg ez részemről tudattalan hárítás, önvédelem. Merthogy tudatosan nagyon is vágyom arra, hogy az (úgy gondolom, elég sok és sokféle) általam fölvetett témáról értő és érdemi párbeszéd alakuljon ki. Szomjazom az új kérdésekre és az új válaszokra, és végtelenül hálás vagyok, ha valaki úgy reagál egy megjegyzésemre, gondolatomra, kérdésemre stb., hogy azt akarva-nem akarva tovább kelljen vinnem, el kelljen rajta gondolkodnom...

(Margó-ügyben pl. nem szándékosan hallgattam el valódi motivációimat: egyszerűen nem voltam vele tisztában, nem kérdeztem rá. Rejtve volt önmagam előtt is. És hálás lettem volna, ha valaki rákérdez, mert ez közelebb vitt volna önmagam megértéséhez. Most már persze nagyjából megvan a megoldás, de ezt természetesen ilyen előzmények után nem fogom itt közzé tenni: játékrontás lenne.)

A gondolatokat megtermékenyítő hozzászólás sajnos aránylag ritka madár. Egyrészt minél fontosabbnak ítélem egy-egy posztomat (következésképpen minél jobban vágyom a visszajelzésre), tapasztalataim szerint annál kevesebb hozzászólás várható rá. Másrészt a kommentek jelentős része (és mérhetetlen tiszteletem a kivételeknek!) ex cathedra észosztás. A frankónak az ő megmondása. Tévedhetetlen kinyilatkoztatása annak, ahogy a dolgok – márpedig – vannak.

Úgy hiszem, ez a tévedhetetlenség nyilvánult meg a Margó-ügyben is. (Az a tévedhetetlenség, amely egyébként az Elvevő kultúra alappillére, de ezt a szálat most nem akarom túlhajtani.)

Amikor gondolatban fölvázoltam a jelen posztot, valami olyasmit akartam írni, enyhe éllel, hogy irigylem a magabiztos mindentudók magabiztos mindentudását. De nem írok ilyet, mert valaki még félreértené. Ezért az iróniát mellőzve, egyenesen fogalmazva mondom: a tévedhetetlenséget nem irigylem, hanem (az utóbbi jó ppár évben) igyekszem nagy ívben kikerülni. Mert félek tőle, mert rosszak a tapasztalataim vele kapcsolatban. Akkor is, ha a történelemkönyvet lapozgatom, és akkor is, ha a saját életem történetében lapozok vissza. A tévedhetetlenségnek nem egyszer voltam áldozata – de nem egyszer voltam elkövetője is. Az előbbi emlékek nekem fájnak, az utóbbiak másoknak – s emiatt nekem is.

Mondanám azt, hogy szégyellem azokat az eseteket, amelyekben tévedhetetlenül nyilatkoztam. Mondanám, de ez felszínes mondt lenne. Az igazság az, hogy az ezen emlékekkel kapcsolatos rossz érzéseimet árnyalja és átkeretezi a hála: szerencsésnek tekintem magam azért, hogy oly sokszor és oly mélyrehatóan szembesülhettem nem a mások, hanem a saját abszolút, bivalyerős és tévedhetetlen igazságaim relatív, gyöngécske és téves voltával.

Boldog, akinek megadatik, hogy tapasztalatai a saját piszkába nyomják bele az orrát – mert utána tisztábban lélegezhet, mint valaha.

Címkék: , , , ,


Hozzászólások:


Szia Balázs!

Vetem a lapot.
Elismerem, hogy elhamarkodottan ítéltem meg a szituációt - elfogadom, hogy önmagad számára már teljesen tiszta a miértje és azt hiszem, ez a legfontosabb, a többi sallang.

Elnézést is kérek azért, hogy kommentemben amolyan ítélkezés volt és kérdés egy szál se.
Azonban szeretném én is leírni, hogy miért.
A szituációt véleményeztem, a reagálást tartottam képmutatónak és nem téged, az egész embert. Ennek az általam képmutatónak tartott visekedésnek az oka (amit egyébként elfogadom, tévesen ítéltem meg, inkább átgondolatlannak kellett volna tartani) minden bizonnyal az, hogy önmagad számára sem volt biztos a "miért", ezért sikeredett a fogalmazás és az indulati reakciód olyanra, amilyen és ezért váltott ki belőlem ilyen válasz-reakciót.
Tény, hogy magamból indultam ki és az volt az érzésem, hogyha nekem ilyen indulattal adnak akár egy szál virágot, akár egy teherautónyi csokrot is - nagy valószinűséggel a kukában landolt volna. Valamint ha én ilyen indulattal vagyok bárki iránt, amíg nem tisztázom önmagamban azt, hogy tényleg megismerni szeretném a nehéz természet okát, illetve tényleg enyhíteni akarok az indulaton, bizonyos hogy nem jut eszembe virág.
Meg aztán az a bizonyos megleckéztetni akarás számomra egyértelmű "miért" volt, a leckéztetés miértjére valóban nem kérdeztem rá, mert eszembe sem jutott. Hiba volt, tanultam belőle.

Azon kívül talán egy mákszemnyit hozzásegítettem az amolyan "elefánt a porcelánboltban" -féle írásommal, hogy elgondolkozz ezen a bizonyos miérten.
Meglehet, az együttérző írások ilyesmire nem biztos, hogy sarkalltak volna. ;-)

Viszont egy ideje egyre erősebben érzem, hogy amit írok nem úgy megy át, mint szeretném és egyre inkább úgy érzem, hogy önmagad ellenére is igyekszel görcsösen jószándékot keresni/kaparni ott - ahol egyébként tényleg jószándék van. Meglehet, rosszul fogalmazok, meglehet elhamarkodottan véleményezek. De ennyi sikertelen párbeszéd már nem lehet véletlen.
Nem szeretném továb rontani a helyzetet, úgy vélem, már nagyon kockázatos lenne a témában is és egyéb témában is nagy általánosságban véve is.

"-Ha semmi eltalált igazság nincs a szavaimben, ha tévedtem, elnézésed kérem."

-"Maradjunk ennyiben, és el vann nézve."

KataBocsánat, az első szó csúnya elírás volt, tehát:
"Vettem a lapot"...

Kata


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta