Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

szombat, május 17, 2008
14:41
 
Fejelős


Hopp, egy maladaptív séma! – mondtam magamnak kb. két hete, amikor ismételten belefutottam abba, hogy bizonyos helyzetekben menthetetlenül regrediálik a Lázadó Gyermekimbe, annak is a preverbális állapotába. Korábban már leblogoltam, hogy ilyen szituációban egyszer már majdnem szétverettem a fejem kalapáccsal. És mivel jobban szeretem a fejemet úgy, hogy nincs szétverve, másfél évvel a terápia lezárása után bejelentkeztem Dávidhoz néhány további alkalomra. Úgy gondolom, olyan 3–5 ülés elég lesz. Tegnap voltam nála, és azt mondtam neki, két dolgot szeretnék: megérteni, hogy miért viselkedem ilyen módon az adott szituációkban, ill. megváltoztatni ezt a berögzülést, és új viselkedésmintát tanulni, ill. rögzíteni. Egyetértett abban, hogy pár alkalom tényleg elég lesz ehhez, mármint az elindításához. Merthogy ez nyilvánvalóan egy folyamat; a terápiás munka nem arra való, hogy végigkísérje a folyamatot, és tökéletes embert bocsásson szárnyra, hanem olyat, aki immár önállóan képes a további fejlődésre.


OFF
Ez utóbbi evidencia, és csak azért említem, mert a minap valaki, egynémely (valóban kevéssé szerencsés) sakálkodásomra reagálva, végtelen lekezeléssel nyilatkoztatta ki, hogy borzasztóan sajnálja, hogy az egyéves terápiám szemlátomást semmit nem használt nekem, pedig ő mennyire drukkolt. Mindig is csodáltam a tökéletes embereket, akiknek nincs tudattalanjuk, nincs vakfoltjuk, maximálisan tudják uralni negatív érzelmeiket, egyetlen énállapotuk a Felnőtt, mindig teljes mértékben racionálisak, és hibátlan a valóságészlelésük. Az illető is pontosan ilyen ember, és vélhetőleg úgy gondolja, hogy egy sikeresen lezárt terápia után mindenkinek ilyennek kell lennie. De azért bízik abban, hogy majd csak felnyílik a szemem az igazágra.
ON


Tegnap este aztán, miután a fentiek szerint megtettem a szükséges lépéseket azt elkerülendő, hogy valaki kívülről szétverje a fejemet, valaki elkezdte belülről szétverni a fejemet. Nem vagyok egy fejfájós alkat amúgy; néha szokott fájdogálni – olyankor beveszek egy Quarelint és elmúlik. Tegnap este viszont, amikor begörcsölt a fejem, mindent megpróbáltam: ittam kávét, vettem be Quarelint, ledőltem, hidegborogatódtam, kiszíneztem a fejfájást, imaginációban véres péppé vertem egy kisfiú fejét téglával, aztán az egész gyereket leturmixoltam, még pihentem, fölkeltem, vettem be Alka Seltzer-t, lefeküdtem, megint borogatódtam – és valamikor hajnali 3-kor fölkeltem arra, hogy reménytelen, nem tudok aludni, mert fáj a fejem: leginkább a bal szemem akar kiugrani a helyéről. Végül olvastam kb. másfél órát, megint lefeküdtem, és délben keltem, fejfájás nélkül. A fejfájás újbóli megjelenéséhez legalább tíz percet kellett várnom.

Szóval így.

Egyébként mostanság Eric Berne-től olvasom a Sorskönyvet; ezzel párhuzamosan (hajnalban) belekzdtem a Fritz Perls Gestalt-könyvébe, amelyet egyébként tegnap vettem meg, szinte véletlenül. Nem tudtam Perlsről semmit; később állt össze bennem, hogy Erickson és Satir mellett ő az a bizonyos harmadik harmadik pszichoterapeuta, akinek a bravúrosan intuitív és hatékony terápiás gyakorlata mintául szolgált az NLP kialakításához.

Félóra múlva indulok itthonról: húszéves érettségitalálkozunk. Érdekes lesz újra látni egy csomó olyan régi embert, akit már akkor sem ismertem, amikor egy osztályba jártunk. Valószínűleg kb. 25-en leszünk; mindenki beszámol átlag 2,5 gyerekről (értelemszerűen mindegyik külön-külön a világ legaranyosabb gyereke), kb. 1,5 diplomáról és/vagy önálló vállalkozásról. Én meg azon tűnődöm vagy másfél hete (TA-terminológia szerint: „előre-arc” aggodalom), hogy ha rám kerül a sor, mi az életemből az, amit látványosan fel tudok mutatni a többieknek.

Lehet, hogy a jobb középső ujjamat fogom.

És mire túljutok az egészen, talán a fejfájásra se lesz már szükségem.

Címkék: , , ,


Hozzászólások:


Király post!

Az off rész különösen tetszett.

Az éretteségi találkozóval kapcsolatban pedig egy Kispál részlet jutott az eszembe:

"Úristen, Úristen, hogy én ezt mennyire unom
Belülről érzem, és kívülről tudom, hogy:

Beszél, aki keres
Hallgat, aki talált
Senki nem ért semmit
Az orvosok például nem értik a halált
Hát, senki nem ért semmit…"Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.Nemtom, végül mit "mutattál fel" nekik... Ha sikerült "a semmit, de azt magabiztosan", az már haladás ;-) "Későnérő" (vagy mi a szösz) barátaimmal újabb és újabb szövegeket találunk ki ezen állapot megmagyarázására - elsősorban magunk számára - szívesen meg is osztok párat, ha kíváncsi vagy ;-) Nehéz ezen hagyományos kapaszkodók nélkül is megtalálni valahol a biztonságérzetet... - én (28) épp pályaorientációs krízisben égek a napokban, csakhogy ilyen napjaim már évek óta újra meg újra vannak... :-S Nem is beszélve barátomról (38), akinek már "csak hónapok kérdése", hogy jobban helyére rázódhasson a pályáján... "Rendes" diploma, "rendes" munkahely, "rendes" "család" már rég lejárt lemez; pörgetjük a napi életet ezerrel, egyre kevesebb olyan emberrel találkozunk, akik számára az előbbiek a fontosak... Ezért is lehet tanulságos egy ilyen osztálytalálkozó - mesélj, milyen volt? Páromnak is nemrég volt, és teljesen más volt, mint amire számított; ill. konkrétan: az előzetes szorongásai nem jöttek be ;-) Remélem Te is így jártál, üdvözöl egy - egyelőre - ismeretlen kommentelő a személyemben...Okafogyottak voltak a szorongásaim. Alapvetően jól éreztem magam. Néha kicsit magányosan ücsörögtem, néha elfogott az énkérekelnézést-fíling, amikor páran idézgették a régi sztorikat, de összességében jó volt. Szemlátomást majdnem mindenki örült majdnem mindenkinek; én is majdnem mindenkinek örültem, nekem is majdnem mindenki örült...

A kimilyenmarhasokravitte-jelegű sztoriból csak egy volt, de az is egy jelen nem levővel kapcsolatban, aki azért nem jött el, mert ezerkétszáz alkalmazottja van és Fontos Ember; a lány, aki szervezte az egészet, javasolta neki, hogy azért igyanak meg egy kávét; azt felelte, hogy jó, majd kérjen időpontot a titkárnőjétől.

Szóval ezen kellemeset röhögtünk; ehhez képest senki nem volt gáz a jelenlévők közül. :DEz igazán kedves...Az a Fritz P3erls - ordít az arcáról - egy tipikus zsidó!! Siegmund Freud: zsidó!!! Bruo Bettelheim: zsidó! Szondi Lipót a Szondi teszt kitalálója: zsidó!!! Eric Berne nem tudom, zsidó-e, de a szemüveges, ravaszkás arcában van valami olyan... A magyar pszichológia fontos egyéniségei: Hermann (!) Imre, Frenczy Sándor (Karinthy jócimborája, akinek egyik írását ajánlotta, Ranschburg Jenő, Popper (!) Péter... a pszichoanalízis, a pszichológia zsidó gyökerű tudom,ány. A zsidók találták ki, a maRXIZMUSHOZ HASONLÓAN 8kARL mARX ZSIDÓ VOLT, RABBICSALÁDBÓL SZÁRMAZOTT, jóbarátságban volt a zsidó Heinével... ZSIDÓ VOLT tROCKIJ IS - bRONSTEIN- Lenin legutóbb megjelent életrajzából kiderül, hogy neki is zsidó őseio voltak.... A marxizmus és a pszichoanalízis valamint a cionizmus (Theodor Herzl is zsidó volt) a zsidóság eszközei a krisztusi civilizáció aláásására... Magyarországon is az ún demokratikus ellenzék tagjai (a kiésőbbi szdzs-sek) volt marxisták és zsidók. Zsidó a drogok liberalizálsátá támogató Konrád György, zsidó a szarból jött mélymagyarokról verset írt Spiró, zsidó a Szent Koronát svájci sapkának nevező Kiss János... A zsidók azt prdéikálják a keresztény népeknek: HELYES a promiszkuitás , mert a szexualitás Freud szerint természetes ösztön, HELYES az önzés, a pénzhajhászás és az osztálygyűlölet, mert MARX szerint az embereket anyagi érdekek, osztályönzés mozgatják... helyes vágyainkat kiélni, az erkölcsöt, a nemzetet, a közösséget, a családot megtagadni... Ezzel rejtett öntudfatlan céáljuk az, hogy a keresztény népek belső erkölcsi taertása meggyengüljön... könnyű szerrel vűljunk az ő hatalmi törekvéseik áldozatáűvá.Fritz Perls nevében nem szerepel 3-as számjegy. És igen, valószínűleg zsidó volt, mint Jézus, az anyja, a nevelőapja, meg valamennyi felmenőjük, vissza Ábrahámig.

Én is az vagyok. Te is az vagy. OK. És???


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta