Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

péntek, július 11, 2008
13:31
 
Öncélú mártíromság?


Mi értelme volt ennek a mostani felvonulásnak? – kérdezte tőlem valaki levélben. – Ha súlyosan diszkriminatív törvények sújtanák ma is a melegeket, mint hajdan, amikor börtönnel büntették a homoszexuális kapcsolatot, akkor megértené. De így, hogy a magyar melegeknek már szinte minden joguk megvan – így mi az értelme az egésznek, túl az öncélú mártíromságon? Hiszen, ami a fasiztákat illeti, ellenük amúgy is van törvény; ott a rendőrség, ott vannak politikai erők, már-már egységben, és persze ott van a társadalmi ellenállás is. Akkor viszont mi a fenére volt jó ez az egész?! Mi volt a célja és mi a haszna?

Mivel a kérdéseket nem gondoltam provokációnak, válaszoltam rájuk. És mivel ugyanezen a kérdések másokban is felmerülhetnek, úgy gondolom, a válaszomnak itt is helye van.

Véleményem szerint a lényeg a „már szinte minden joguk megvan” kifejezésben rejlik. A kulcsszó a szinte. „Szinte minden megvan – mi a faszt pattognak hát?! Ilyen telhetetlenek a buzik?!”

A magam részéről nem tartom egészségesnek azt a szemléletet (amely egyébként a jobboldal tudatosan alkalmazott retorikájában jelenik meg), amely szerint a társadalom a kisujját nyújtja, a buziknak meg az egész karja kell. Az alkotmányos demokráciákban az emberi jogok nem kegyek, nem juttatások („jajj, de aranyosnak tetszik lenni, köszönjük szépen”), hanem alanyi jogon járnak mindenkinek. Ez nem konklúzió, hanem premissza, axióma. Lehet vele persze nem egyetérteni – de akkor az már egy másik vonatkoztatási rendszer. A demokrácia keretein belül az, hogy az emberi jogok alanyi jogon illetnek meg mindenkit és elidegeníthetetlenek, nem kérdőjelezhető meg.

Következő lépés, még, mindig a demokrácia paradigmáján belül: egy társadalomban nem létezik a „szinte egyenlő” fogalma. Ha odakint mérges gázok terjengenek, és a te óvóhelyed falán van egy lyuk, amelyet egy dugóval tömíthetsz el, és a dugó átmérője „szinte egyenlő” a lyuk átmérőjével, akkor meg fogsz fulladni. Nem kicsit, nagyon. Nem „szinte”, hanem teljesen.

Ha egy társadalom valamely minoritása „szinte” minden emberi jogot élvez, akkor az csupán mennyiségileg különbözik attól, mintha tűzzel-vassal irtanák őket. Minőségileg ugyanaz.

Pusztán a névviselés tilalma már bőségesen elegendő oka lehet egy politikai demonstrációnak (és ne felejsük el, hogy az e tilalmat bevezető módosító javaslatot csaknem az összes képviselő megszavazta). De ott van az örökbefogadás, a mesterséges megtermékenyítés, a véradás, a kisebbségként el nem fogadottság kérdése is.

Ami pedig a fasizmust illeti.

Arra nézve, hogy a meglévő törvények nagyjából-egészében megfelelőek a fasiszták féken tartására, aránylag konszenzus van. Arra nézve viszont, hogy a jogalkalmazásnak mit kéne tenni, teljes homály és tanácstalanság. A média ezzel a kérdéssel van tele: miért „kiszorítani” kell a fasisztákat egy térről, aztán meg töketlenül nyomozni utánuk? Miért nem lehet őket azonnal lekapcsolni? És ha véletlenül bíróság elé kerülnek, miért „garázdaság” a vád ellenük (semmitől vissza nem tartó 30 ezer forintos bírsággal), miért nem csoportosan elkövetett emberölési kísérlet? – Ezek szakmai és politikai kérdések, és a jelek szerint a politikai elit 2006 ősze, de inkább 2002 nyara (hídfoglalás) óta nem tud vele megbirkózni. És amíg a „politikai erők már-már egységben” meg a „társadalmi ellenállás” jelenségei pusztán éles meg még élesebb hangvételű publicisztikákban nyilvánulnak meg, amelyek csupán az írástudó kevesekhez jutnak el, addig a náci hordák rettegésben tartják a várost. Nemcsak a melegeket.

Hock Zoltán MDF-es azt mondta, hogy – a fenyegető előjeleket fölismerve – okosabb lett volna nem megtartani a felvonulást. Ha ez történt volna, az egyet jelentett volna azzal, hogy a gyülekezés jog felett való disponálást átengedjük a fasisztáknak. Ha nekik úgy tetszik, akkor van gyülekezés, ha meg amúgy, akkor nincs gyülekezés. Ez borzasztó lenne: ezzel a demokrácia elkezdené önmagát fölszámolni.

Ezt ismerte föl egy csomó heteró, és emiatt jöttek el a Meleg Méltóság Menetére. Mert a tavalyi atrocitások, de főleg a Molotov-koktélos támadások után egyértelmű volt viszonylag sok gondolkodónak, hogy ez nem az ikszedik budapesti melegfelvonulás lesz, amely alapvetően a melegek belügye (amelyről, ha bántja az ízlésünket a travik vagy az ilyen-olyan extremitások látványa, akkor felhúzott orral és nyugodt lelkiismerettel távol tarthatjuk magunkat) – hanem a társadalom alapját óvó, a demokrácia lényegét féltő, antifasiszta demonstráció (amelynek apropója történetesen a melegfelvonulás). Az lett volna akkor is, ha jelen vannak az extremitások, és az volt így is, hogy nem voltak jelen.

És a történtek után óhatatlan, hogy ugyanez lesz a célja jövőre is: kiállni a demokrácia mellett, felmutatni, hogy nem a nyilas hordák irányítják az országot, és nem fogadjuk el, ha ők akarják irányítani. Meg akarjuk mutatni, hogy ez a mentalitás nem a társadalmi lét kellemetlen, de saját jogán létező mellékterméke, hanem idegen test a társadalomban: a demokratikus társadalomnak mint rendszernek olyan „gödeli állítása”, amelyet nem tud és nem akar integrálni: ezt csak kivetni lehet. Ahogy nemrég írtam:

„A fasizmus a társadalomnak az a par excellence jelenség, amely semmilyen módon nincs alkupozícióban, amellyel nem lehet erőszakmentes kommunikációt folytatni. Amelyet csak eltiportni lehet – vagy eltiportatni általa. Harmadik lehetőség nincs. Sem a társadalomnak, sem az egyes embernek.”

És amíg ezt a tertium non datur-t az állampolgárok nem ismerik fel (és a jelek szerint a többség még nem ismerte fel, hiszen az idei felvonulás ügyét melegkérdésnek tekintették/tekintik), addig azok, akiknek a lelkiismereti meggyőződésük alapján erre a következtetésre jutottak (ti. hogy itt nem egy kisebbség hiányzó egy-két jogáról van szó, hanem explicit állásfoglalásról a fasizmus ellen VAGY implicit állásfoglalásról a fasizmus mellett) – azok, ha konzekvensek akarnak maradni lelkiismeretükhöz, újra és újra fel kell hívják a figyelmet erre. „Cikkezni, felszólalni, tüntetni, demonstrálni” kényszerülnek – ahogy a Halállal lakoljanak? c. könyvem Magánügy? c. alfejezetében írt megfogalmazást idézzem.

Mit akarunk elérni?

Mások talán nem így fogalmaznák meg, de én azt mondom: ez a mémek harca a túlélésért. A cél az, hogy a fasizmus és intolerancia mémje megszűnjék létezni a társadalomban – valahogy úgy, ahogy a ius primae noctis mémje is létezett, de megszűnt.

A „társadalomban” szó alatt pedig nemcsak a budapesti, intenet-hozzáféréssel rendelkező, értelmiségi elitet értem (szemben azzal az azonosítással, amelyet, tapasztalatom szerint, hajlamosak vagyunk tudattalaunl igen gyakran elkövetni) – hanem a társadalom egészét. Ha tízmillióan vagyunk ebben az országban, akkor annyi embert.

Ezt gondolom én rövid válasznak a felteltt „miért?”-ekre.

Címkék: , , , ,


Hozzászólások:


Merre is halad a demokráciánk voltaképpen ?!
Egy kis adalék a helyi lapból
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/erosodoben_az_intolerancia_es_a_radikalizmus/2063755/
az utolsó mondatnál nyílt ki a bicska a zsebemben ...
steweJó lenne tudni, mit is kérdezett a Medián (a stewe által hivatkozott cikkre gondolok). Lehet nagyon tendenciózusan kérdezni, a kérdezés módja a válaszadás módját is befolyásolja, az csak a látszat, hogy a közvéleménykutatások feltétlenül objektíven tükrözik a köz véleményét. Bár ez csak halvány reménykedés részemről, mert sajnos túl sokaktól hallom, hogy maguk a melegek a hibásak.Az Egyházfórum hozzászólásaiban:

http://www.egyhazforum.hu/forum.php?action=newMessage&topic_id=forum_nospamBevallom, némileg kívülálló vagyok talán: régen voltam fölvonuláson, és csak a szép emlékeim vannak meg. Ami ebben a jelenlegi helyzetben a borzasztó, hogy bárki, bármiért vonul, azt dobálják, ütik, verik, stb. Nem ott van a hangsúly egy ÜNNEPnél, ahol annak lennie kell. A "tökmindegy miért,de zavarogjunk", a fölvonulók részéről pedig "bármennyire húzzuk is meg magunkat, félhetünk" magatartás a meghatározó.
A politika eszköze lett az emberek jobb kereset, vagy jobb munkakörülmény, vagy -jelen esetben- az alapvető emberi jogok utáni vágya. Ezáltal mattot kaptunk: valakinek mindíg az érdekében fogunk állni: bármelyik oldalon is állunk.Kérek egy definíciót a fasisztára! Lenne egy hozzászólásom, de csak akkor van értelme, ha ugyanazt értjük e szó alatt. Kiváncsian váron!Tessék, egy definíció.


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta