Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

péntek, július 31, 2009
02:39
 
Egy meleg nap„Csütörtökön is – ahogy azt az elmúlt napokban is tapasztalhattuk – sok-sok napsütés várható, csapadék estig kizárt. Igazi strandidő várható, 30 és 35 fok között alakul a csúcshőmérséklet.”

(Köpönyeg.hu, 2009. július 30.)Ilyen időben az élet csaknem egyetlen helyes útja, ha az ember egy badacsonyi olaszrizlingből készült nagyfröccsel fölfegyverkezve, egy szál fürdőnadrágban hever a badacsonytomaji strandon, negyedórával egy lángos után, illetve félórával fürdés előtt.

Nem véletlenül használtam azonban a „csaknem egyetlen” kifejezést. A fenti program – a ma esti indulást követően – ugyanis csak szombattól lesz esedékes számunkra két hétig. Tegnap Tomival más programunk volt. Öltönyös-nyakkendős programunk.


A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény július 1-jén, szerdán lépett hatályba, és úgy terveztük, hogy aznap reggel 8-ra megyünk oda, hogy bejelentkezzünk esküvőre. Aznap azonban a Köztisztviselők Napja miatt munkaszüneti nap volt az önkormányzatoknál, másnap nem tudom, mi volt, így végül 3-án, pénteken reggel mentünk oda, nem kis szorongással. Enyhén szólva nem voltunk meggyőződve, hogy problémamentesen zajlik majd a dolog. Mi lesz, ha pofákat fognak vágni, vagy akár ha nyíltan lebuziznak? Vagy akár, ami még rosszabb lenne: mi lesz, ha nem is hallottak a törvényről (hiszen kisebb gondjuk is nagyobb ennél), és megalázva, dolgunk végezetlenül kell távoznunk?

Semmi ilyen nem történt. Félszegen kopogtunk a 112-es ajtón, és amikor a kilépő hölgynek mondtuk, hogy kezét csókolom, élettársi kapcsolatot szeretnénk bejegyeztetni, a világ legtermészetesebb hangján, mosolygós arccal és tisztelettudó hangon mondta, hogy foglaljunk helyet... Teljesen zökkenőmentes volt az egész: a hölgy kicsit zavarban volt ugyan, de egyrészt a zavar a helyzet új voltának szólt, másrészt ezt inkább csak sejteni lehetett. Végig nagyon kedves volt, és igyekezett, hogy egyetlen hang- vagy arcrezdüléssel se éreztesse velünk, hogy mi esetleg „szokatlan” ügyfélnek számítunk. Ha volt is valami averziója a melegekkel kapcsolatban, akkor azt nagyon jól titkolta, és számunkra egyáltalán nem derült ki. A nevét nem tudjuk, de utólag is nagyon hálásak vagyunk neki.

A procedúra egyik értelemszerű eleme az időpont egyeztetése volt. Ehhez vad mobilozásba fogtunk (a hölgy türelmesen várt). A törvénnyel kapcsolatos averziómról már írtam korábban; eldöntött tény volt, hogy nem akarunk nagy felhajtást: nem mi döntöttünk úgy, hogy "most már megérett az idő, hogy összeházasodjunk", hanem a politikai helyzet alakult úgy, ahogy – és hát a dolog valójában se nevét, se joghatását tekintve nem házasság hivatalosan. Úgyhogy nem szombatot és nem házasságkötő termet, hanem csütörtököt és az önkormányzati tárgyalót választottuk. A kérdés az volt, hogy melyik az a csütörtök, amikor a két felkért tanúnk (Tominak Steoboy, nekem J. Laci) bizonyosan ráér. Így aztán a megbeszélt időpont a tegnapi nap lett.

A „felhajtás” nem dichotóm valami, hogy vagy van, vagy nincs. A „nem nagy felhajtás” és a teljes felhajtásmentesség között sok átmenet van. Az egyik kis felhajtás például a nadrágom szárára vonatkozott, ugyanis az elmúlt hetekben vettünk nekem egy öltönyt, mivel amúgy nem rendelkezem ilyen holmival. Meg vettünk inget is, ami így leírva roppant egyszerűnek tűnik, azonban ha két, kinézetre egyforma inget akar venni az ember, de teljesen különböző méretben, akkor az önmagában bő egy órás elfoglaltság. És vettünk karikagyűrűt is – amint azt a mellékelt ábra mutatja.

Szóval tegnapra szabadságot vettünk ki (azaz csak Tomi, mert én a főnökömtől nászajándékba kaptam ezt a napot). Fél egyre volt kitűzve a kezdés, mi negyed előtt már ott voltunk a két tanúval, plusz Gáborral, akit megkértünk, hogy fényképezzen. Iszonyú meleg volt, de olyan izgatottak voltunk, hogy észre sem vettük. Megint csak aggódtunk, hogy mi lesz, ha valaki beszól, mi lesz, ha az anyakönyvvezető valami baromságot talál mondani. Szerencsére semmi ilyesmi nem történt.

Bekopogtunk, mondtuk, hogy fél egyre van időpontunk. Egy hölgy (nem ugyanaz, mint négy hete) nagyon kedvesen elkérte a személyiket, és egyáltalán nem nézegetett bután összevissza, hogy na és hol a menyasszony. Aztán kisvártatva megjelent az anyakönyvvezető. Meglehetősen meglepődtünk; korábbi tapasztalataink alapján meggyőződésünk volt, hogy az állam a kizárólag női anyakönyvvezetőkkel kompenzálja a kizárólag férfi katolikus papságot – ehhez képest a mi anyakönyvvezetőnk kifejezetten férfi volt.

A szertartás gördülékenyen zajlott, és nem egészen tíz percig tartott. Az anyakönyvvezető zavarban volt ugyan, de ezt kedvesen adta elő, és nagyon udvariasan és barátságosan viselkedett. A 2/2009-es anyakönyvi szám jutott nekünk. A kerületünkben az 1-es számot egy leszbikus pár vitte el.

A „lagzi” ugyancsak 5 fős volt; a Borbíróság nevű étteremben ettünk és ittunk, méghozzá roppant finomakat. Aztán hazajöttünk, és stílszerűen átemeltük egymást a küszöbön. Nekem ez aránylag könnyű volt, Tomi azonban a maga 58 kilójával vagy háromszor nekifutott az én 82-mnek. De hősiesen vette az akadályt.

Szóval össze vagyunk regisztrálódva, és minden előzetes tervünk ellenére meg vagyunk hatódva.

Holnaptól pedig élünk tovább ugyanúgy, mint évek óta.

Címkék: , , ,


Hozzászólások:


Ezúton is, meg minden... ;)Szép a kép, szépet örökít meg. Szépet magánéleti szempontból, amihez szívbéli örömöm kifejezését szeretném most hozzátenni. (És azért zárójelben: szépet mond ez a történet a magyar hivatalokban - más esetben igen-igen jól eldugottan - rejlő emberi potenciálról is, ami más módon és okból, de szintén kedvemre van.)

De azért főképp olyan szépeket kívánok nektek a jövőtökhöz, amilyen szépségek miatt most végleg összeregisztrálódtatok :)Köszöjnjük szépen! :)Gratulálok és sok boldogságot Mindkettőtöknek. :-)

"Szeretni semmi. Ha szeretnek, az már valami. Ha szeretsz és szeretnek, az minden."
(T.Tolis)


oncogitoKönnybe lábadt a szemem...nincs is Rossz!!Sokáig fogjátok egymás kezét,ezt kívánom Nektek!Örzse néneJa, jut eszembe: egyébként szerintem meg legyetek csak meghatódva! Puszta adminisztratív lépésként minek is volna az egész?!Kedves Balázs!
Természetesen én is csak csatlakozni tudok a előttem szóló gratulálókhoz. Viszont még az a kérésem is lenne, hogy a - szerintem esztétikailag is remek - szószerint 'kézfogós' fényképet szíveskedjél honlapod 'képmutató' részében is feltüntetni(http://www.birtalan.hu/balazs/kepek.htm). Egyébként kellemes nyaralást is kívánok.
Üdv.:
'Tapsifüles'Balázs!

Szívből gratulálok nektek! :)Pilinszky János: ITT ÉS MOST

A gyepet nézem, talán a gyepet.
Mozdul a fű. Szél vagy zápor talán,
vagy egyszerüen az, hogy létezel
mozdítja meg itt és most a világot.

Minden jót kívánok nektek, sok-sok szeretettel!
RiaSok szeretettel gratulál, aki bár rég járt erre, de nem téveszt szem elől !

S t e w eTiszta szívemből gratulálok, nagyon sok boldogságot és kellemes nyaralást (mézesheteket? :)) kívánok!Gratulálok, és sok boldogságot!

Jgy (Fernandel)Kedves Balázs és Tomi,
igazán meghatódtam, és nagyon-nagyon sok boldogságot kívánok mindkettőtöknek!
Szeretettel:
EtaGratulálok!!!!! Nekem is könnyes lett a szemem, amikor olvastam :) És a kép is gyönyörű. Tengernyi boldogságot, szeretetben leélt hosszú életet mindkettőtöknek!Nemrég jöttem haza Koppenhágából, ami ugye arról nevezetes, hogy a dán evangélikus egyház most tavasz óta azonos nemű pároknak is engedélyezi az egyházi áldást. Ennek örömére az Outgames keretében volt egy csütörtöki nap, amikor bármely pár elmehetett a székesegyházba és ott (nem egyszerre, külön-külön) papi áldást kaptak. Két szerb ismerősöm is ott volt, és este könnyek közt mesélték az élményt. Nekik ez volt az első eset az életükben - és lehet, hogy jó darabig az utolsó is - , hogy teljes értékű párnak tekintették őket.
Miközben a boldogságot élvezitek, jusson eszetekbe az is, milyen szerencsések vagytok.Jajj, kedveseim!

Úgy örülök neketek! :) Sok boldogságot, meg ilyenek, de hiszen tudjátok, hogy tiszta szívből ezt kívánjuk, mind a ketten, Bambistul.

Egyébként vicces, de Pécsett is hölgyeké volt az elsőség.Sok boldogságot kíván nektek egy régi olvasótok: MikiGratulálok én is! Már csak egy gyerek hiányzik, aztán teljes lesz a családi idill. Sok sikert és sok boldogságot kívánok nektek.
RékaNagyon szépen köszönjük mindenkinek a jó kívánságokat! :)Nagyon sok boldogságot kívánok én is. PoltronaSok boldogságot! :)


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta