Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

csütörtök, július 02, 2009
10:28
 
Évfordulók közeledtével


Az IWIW üzenőfalára tegnap a következő szöveget raktam ki:

Az IWIW-et fenntartó Origo Zrt. az oldal mostani működésmódjával megsérti a Magyar Köztársaság hatályos törvényeit – elsősorban az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvényt. A részleteket lásd itt:

http://birtalan.blogspot.com/2009/06/level-az-iwiw-nek.html

Kérlek, amennyiben NEM TARTOD fontosnak, hogy Magyarországon a jog és az igazság érvényesüljön, akkor NE RAKD KI ezt az üzenetet az üzenőfaladra!


A 493 iwiwes ismerősömből az apám már kirakta. A többi 492 valamiért nem. Viszont apámnak is van legalább egy ismerőse, aki tartja annyira fontosnak az esélyegyenlőséget, hogy továbbadta az üzenetet. Ennek kapcsán született meg a blogomban az alábbi szövegű komment:

Egy ismerősöm nagyon tolja ezt a blogot az iwiw üzenőn, én erre elolvastam és ennyit tettem hozzá : "Lóri! Szerintem kisebb gondunk is nagyobb annál, mint hogy ilyesmiken lovagoljunk, mint a Birtalan blog, amit belinkeltél. Nagyon örülnék neki, ha annyi bajom lenne, hogy az amúgy teljesen önkéntesen választható iwiw-tagságom burkolt módon utal a szexuális orientációmra. Mivel a "Caládi állapot" címke amúgy is teljesen opcionális, kedves kéményseprő barátunk akár ki is hagyhatná, ha nem lenne benne egy csipetnyi exhibicionizmus, hogy ő azért meg akarja mutatni hogy harmonikus és házassággal egyenértékű kapcsolati formában él.
Gratulálok neki, mint ahogy ahhoz is, hogy "Hogyan lesz valaki Potter-rajongó?" c. blogjából érettségi tétel lett!
(Ilyenkor szinte szégyellem, hogy én is az vagyok! )
..............ööö, nem meleg, hanem Potter rajongó :D"

Mire jött a válasz, Lóritól, hogy ez igen is húsbavágó probléma, erre még ennyit:

Értem, hogy egyesek attól félnek, hogy ez egy kezdet, aminek a végén pogromok és lágerek találhatóak, de szerintem ennek az esélye sokkal kisebb, mint pl. annak, hogy az Oroszok elzárják a gázcsapot és emiatt az egyszerű pórnép kivág egy csomó fát, amikor így is érthetetlen tarravágások vannak. Vagy ha a jelen válságra a szokásos (tehát pont a becsődölt) módon próbálják meg még mindig a sebtapaszokat ragasztgatni, akkor mik lesznek. És még sorolhatnék 1-2 dolgot, ami VALÓBAN aggasztó, és nem hinném, hogy amikor majd tömegek fognak nyomorogni akkor a melegek ellen fognak fordulni, és az lesz a transzparenseken, hogy "Buzi-e vagy?!". De ha ők ettől mégis tartanának, akkor megint hangsúlyoznám, hogy mind az itteni regisztráció, mind az utána következő kapcsolati státusz megosztása teljesen opcionális, mint ahogy blogot is írhat bárki arról, milyen fokozatossággal buzult bele a Harry Potter sagába, és lám, még érettségi tétel is lehet belőle! Szerintem a bolhából elefántot csinálni könnyű és olcsó húzás.

Üdv,
Kincses István


Ezennel szeretnék emlékeztetni minden erre tévedőt a következőkre:

1.) Jövő kedden lesz a 2. évfordulója annak, hogy Budapest utcáin egy politikai párt aktivistái a „Buzikat a Dunába, zsidókat meg utána!” szlogen skandálása mellett támadták meg alkotmányos jogukkal élő magyar állampolgárok egy csoportját, majd néhány órával később hajtóvadászatot szerveztek ellenük.

2.) Most vasárnap lesz az 1. évfordulója annak, hogy ugyanezen politikai párt aktivistái ugyanezen kisebbségi csoport ellen szervezett támadást hajtottak végre. A sérültektől egyes mentőorvosok megtagadták a segítségnyújtást. Az eseményt Molotov-koktélos támadások előzték meg, amelyek során ugyancsak történt személyi sérüls;az ügyben „rongálás” címen indítottak vizsgálatot. Az emberölés kísérleteket a médiában konzekvensen „tojásdobálásnak”, a támadókat „ellentüntetőknek” becézték, a magyar bíróságok ítélete szerint a történtek egyszerű véleménynyilvánításnak tekintendők.

3.) A múlt hónapban a fenti eseményeket szervező pártra az EP-választásokon több mint 400.000 választópolgár szavazott; az MSZMP nem egészen kétszer ekkora taglétszámmal képes volt negyven évig diktatúrában tartani az országot. Az a nagy párt pedig, amely a 2006-os választásokon több mint 200 körzetben választási szövetséget kötött az előbb említett párttal, jó eséllyel alkotmánymódosításra képes pozíciót szerez a következő országgyűlésben.

4.) Harry Pottert ugyan nem tudom, miért kellett ad hominem módon belekeverni; midnenesetre annyi köze azért van a témához, hogy a sorozat egésze (sok más vonatkozása meleltt) megszólító erejű hitvallás az emberek egyenlőségéről, az antirasszizmusról és mindenféle kirekesztés elutasításáról.

Címkék: , , , , ,


Hozzászólások:


"Az a nagy párt pedig, amely a 2006-os választásokon több mint 200 körzetben választási szövetséget kötött az előbb említett párttal..."

http://www.hetivalasz.hu/cikk/0906/hittem_lendvai_ildikonak

Röviden linken lévő szöveg lényege:

"... a Fidesz 79, a KDNP pedig 136 mandátumért indult a Jobbikkal összefogva a 2006-os önkormányzati választásokon. Ha ezt összeadjuk, tényleg kijön a több mint 200. Csakhogy nem szabad összeadni! Olyan Jobbik által is támogatott jelölt ugyanis, akit vagy a Fidesz, vagy a KDNP, vagy mindkettő támogatott, csupán 138 volt.

[...]

Ez azonban még mindig nem jelenti, hogy 28 helyen működne együtt a Jobbik a Fidesszel: ezek a mandátumok ugyanis mindössze négy önkormányzatra korlátozódnak: Székesfehérváron 15, Egerben 9, Óbudán 3, Debrecenben pedig 1 ilyen képviselői hely van."

Az a konklúzió, hogy "... nem több mint 200, hanem négy! Ami azért nem mindegy."

Persze értem én, hogy az, mármint "mindegy" (szerintem is mindegy), de ezen a "több mint 200 helyen együttműködnek" féle hazugságon ne lovagolj már. Mondj olyan szidalmat, aminek van alapja. Biztos tudsz olyat is. Vagy például: "nem tekint a Jobbikra azzal a viszolygással, amivel én tekintek rá és ami szerintem minden politikai szereplőtől elvárható lenne".

Csak nem bírom befogni a szám. Minden jót.Köszönöm a kiigazítást. Amúgy tényleg mindegy. Az 1 db Rogán Antal (hosszú ideig csak róla tudtam, mert a jobboldal megosztottságának részletei annyira nem izgatnak) is eggyel több, mint amennyi 1944 után Európában megmagyarázható volna.Köszönöm, hogy nem hajtottál el a fenébe. Vérszemet kaptam, és nem bírom megállni, hogy a Harry Potterről ne írjak.

Rasszista az, aki az emberek jó vagy rossz tulajdonságait faji sajátosságnak, biológiai eredetűnek tekinti, nem?

Szerintem (bár csak az első kötetet olvastam) a Harry Potter pont ilyen: Ellentétben a "hagyományos" mesékkel, a csodálatos képességekre nem valami fejlődés során lehet szert tenni, hanem örökölni kell őket. Úgy születik az ember: vagy varázslónak, vagy muglinak. És kész.

Ami ezt momentumot nekem különösen zavaróvá teszi, hogy a regény világában ez a két "faj" egymás mellett él, a társadalmat tehát eszerint a kép szerint egy (a felszínes látszatoknál mélyebb) vérségi választóvonal szeli ketté.

(Az már tényleg csak hab a tortán, hogy a varázslók lazák és jófejek, a muglik pedig barmok. Persze ez nyilván nem ilyen egyértelmű, de ez mindegy is, hiszen tudod: "nekem is vannak zsidó barátaim".)Nem szokásom embereket a fenébe elhajtani, akkor sem, ha az utolsó hozzám intézett megjegyzésük az volt, hogy "én a helyedben unnám magamat".

A Harry Potteres kommenteddel kapcsolatban azt javaslom, hogy ne akarj olyasvalamihez hozzászzólni, amit bevallottan nem ismersz, mert csak magadat teszed nevetségessé, mint ahogy most is tetted mindenki előtt, aki ismeri az egész, hét kötetben egységet alkotó művet.Csak elhajtottál, de semmi gond, szia.Egy kb. 3500 oldalas mű egészének szellemiségéről beszélsz úgy, hogy abból csupán az első 300 oldalt ismered. Nem hajtottalak el, csak jeleztem, hogy ez nevetséges, és ezt fenn is tartom.

Amúgy elolvashatod a magyar Wikipédián a Harry Potter-szócikket; ajánlom figyelmedbe a vértisztasággal kapcsolatban írottakat.A mai blogbejegyzésedet olvasva megnéztem, mit is raktál ki a wiw-es üzenőfalra, én vagyok ugyanis a 490-valahány ismerősöd egyike, aki ezidáig nem rakta ki. Most kitettem, és hogy csak most, annak van egy egyszerű, és egy bonyolultabb oka.

Az egyszerű ok az, hogy nem szoktam a wiw-es üzenőfalat olvasgatni, annyi számomra érdektelen, vagy komolytalan üzenet is elő szokott ott fordulni, hogy a figyelmemet a személyes üzenetekre koncentrálom.

A bonyolultabb ok kifejtése előtt szeretném előre bocsátani megint, hogy mélységesen megértme (vagy legalábbis nagyon igyekszem) diszkriminált mivoltotokat. Meg is győztél egyszer régen, hogy nincs igazam, ha azt gondolom, hogy a melegség magánügy, minek azt hirdetni. Felfogtam, megértettem, hoyg azért és addig van rá szükség, mert és ameddig létezik diszkrimináció, mert a diszkrimináció ténye teszi közüggyé ezt a magánügyet.

Most mégis van a leveleddel kapcsolatban rossz érzésem, noha a tartalmával kb. egyetértek.

A hangja az, ami nagyon roszzul esik a fülemnek. OLyan a hangja, mintha már sokszor kérted volna szépen és türelmesen, amit leírsz, de szép és türelmes kéréseiddel ocsmány falakba ütköztél volna. Olyan a leveled hangja, mintha szándékos és eltökélt, felszólítások ellenére is fenntartott jogsértést lepleznél le. TALÁN KIMARADTAM (?) valamiből, hogy nem tudom, mi is a "történeti háttere" ennek.

Tudom, mindenki a saját érzékeny pontjára a legérzékenyebb, és nekem nem a szexualitásom és a családi állapotom az, így engem nem érint ilyen érzékenyen, hogy az én családi állapotom sem fér bele a szokványos űrlapok rublikáiba.

De ezt figyelembe véve sem értem a wiw-nek írott leveled HANGVÉTELÉT, pontosabban annak miértjét.

Mondom ezt a kirekesztettséged jelentőségének maximális elismerése mellett, és annak a közös sorsnak a tudatában, mely szerint a melegfelvonulásra támadó emberek nyilván előszeretettel lőnének engem éppen pont temelléd a Dunába.Kedves Eszter,

először is köszönöm, hogy kiraktad az üzenetet, és köszönöm az empatikus megnyilvánulásaidat is.

Másodszor valamit nem értek. Amikor június 10-én elküldtem az iwiw-nek a levelet, és erről a blogomban beszámoltam, nem kifogásoltad annak hangvételét. Most ugyanezt a levelet linkeltem be az üzenőfalra.

Vagy lehet, hogy nem magának a levélnek a (szerintem teljesen tárgyilagos) hangnemét kifogásolod, hanem az üzenőfalra írott üzenet hangnemét? Annak az a magyarázata, hogy egyrészt a törvény tegnap hatályba lépett, és azóta a jogsértés ténye faktum.

Másrészt -- és erről nem tudsz -- az iwiw részéről a jogsértés tudatos: kb. egy hete kaptam tőlük választ, amelyben nyugtázták a levelemet, és udvariasan közölték velem, hogy lófaszt sem fognak változtatni a családi állapot mezőn.

Ha kéred, magánban átküldöm neked a levelüket.

Így teljes a kép?Asszem nem olvastam épp akkor a blogod talán, vagy mi, de nekem kimaradt, hogy azt válaszolták, hogy lófaszt se akarnak változtatni. Ha volt ilyen történeti előzmény, akkor visszavonok minden kérdést, mert akkor ez nem a nyuszi esete a medve porszívójával. Elnézésedet kérem.Nem, a válaszukat azért nem olvastad a blogomon, mert nem blogoltam le. Azért ajánlottam fel, hogy elküldöm magánban, ha érdekel.Köszönöm, érdekelne a válaszuk.

És egy kis info a hangvételre való benyomásaimról (persze ez most már a jelen körülmények közt nagy jelentőséggel nem bír, csak nem szeretnék érthetetlen maradni): Azért keltett bennem rossz érzéseket a leveled, mert a barátságos kéréseknek vagy figyelmeztetéseknek nem a jog nyelve szokott az anyanyelve lenni. Többynire akkor szoktunk a kommunikációban a jogi érvekhez folyamodni, amikor laikus érvek már kudarcot vallottak.

De látom, hogy némiképp féleértettem a helyzetet.Szia, Balázs,
engem is érdekelne ez a válaszlevél, ha lehet, küldd át, kérlek.Örömmel. De hova?Kissé furcsán veszi ki magát, hogy a Te leveledtől hangos az üzenőfal, a válaszlevékól viszont csak privátban?Kedves Sándor, nekifutnál ennek még egyszer? Így sajnos nem értem, mit szeretnél.Ez itt egy KAMU-IWIW-ÜZENŐFAL bejegyzés:

Már kevesebb, mint két évünk van a Rodney King ellen elkövetett brutális rendőri erőszak 20. évfordulójáig.
Ennek ellenére, a http://www.hi5.com címen található community site rendelkezik egy "Ethnicity" taggel, ahol az afroamerikaiak számára EGYSZERŰEN NINCS MÁS VÁLASZTÁS mint hogy bepipálják: "Black/African Descent".
Ez tűrhetetlen!!!
Nem lehet igaz, hogy a feketék kénytelenek:
A) visszautasítani a regisztrációt és helyette a myspace-t vagy a facebook-ot (amelyeken etnicitást nem, vallást azonban lehet tagelni, és itt hadd emlékeztessek rá mindenkit, hogy alig egy hónap múlva 437. évfordulója lesz a Szent Bertalan éjszakának, mikor is francia reformátusok ellen hajtottak végre a Birtalan Balázs által említett szervezett muszklirángatáshoz némiképp hasonló akciót)
B) letagadni, hogy ők feketék, és esetleg mérlegelni mi is lehet népszerűbb eticitás egy "comszájton"
C) átugrani ezt az opciót
Nos, kedves barátaim. Ne higgyetek a médiának, ami néhol sugallja, hogy feketének lenni cool és trendy. Nem igaz!!! Valójában az F.B.I. már leadta a rendelést százötvenezer alumínium baseball ütőre, és most gyűjtik a címeket, melyik rasszista paraszt van a legközelebb postai cím alapján a szóban forgó regisztrálókhoz, hogy az akciót minél zsírozottabban lehessen nyélbe ütni.
A magyar titkosszolgálat - ami felett a Jobbik (bár Balázs kerüli a pontosítást, de itt én szigorúan ragaszkodok a tényekhez) évekkel ezelőtt megszererezte a korlátlan irányítást - hasonló akcióra készül.
Nos.
Szarjátok le, hogy az egész emberiség minimum civilizációs válság küszöbén áll, de talán a puszta léte is kérdéses!
Az úgynevezett "közösségi oldalak" diszkriminatív hozzáállása és nyilvánvaló alkotmánysértése egyértelműen azonnali civil reakcióért kiált!
Kérjük a melegeket és feketéket, valamint szimpatizánsaikat, hogy augusztus 20-án gyülekezzenek a pesti aló rakparon, kezükben transzparnesekkel, melyek egyértelműen jelzik szimpátiájukat.

Szig. Biz. Ui: árpádsávos lobogó + baseball ütő (elővételben esetleg AK47) kapható a Jászai Mari téren

Ui1:

Kedves Balázs!

Kábé ennyire érzem égető fontosságúnak azt, hogy az iwiw-en bepipálod-e vagy sem a bejegyzett élettársi viszonyodat, vagy esetleg józan paraszti ésszel bepipálod magad házasnak, ha már úgyis megvolt az ásó-kapa-nagyharang és te magad - mellesleg én is (bármennyire nem fogod elhinni) - teljesen "házasság értékűnek" tartod a viszonyod a kedveseddel. Hidd el, én tényleg azért reagálok még mindig erre a blogra (illetve sokkal inkább: a blogod PONT AZ IWIW-EN történő terjesztésére), mivel azt a szégyenletes sztereotípiát errősíted, amit a Soproni reklám paródiája (is) kimond: bürokráciában mi vagyunk a császárok...

Ui2:

A Harry Potter és az érettségi tétel kérdése is a bürokrácia kapcsán jutott eszembe rólad:
Mint LMP-s bannert hordozó blog tulajdonosa, én nem lennék büszke rá, hogy ahelyett, hogy értelmesebb tevékenységet folytatok, hosszú levelezébe kezdek a minisztériummal egy piti ügy miatt, minek a végén ők tértivevényes ajánlott levélben (bürokrácia + felesleges erőforráspazarlás) elismerik, hogy ja-ja, suldigung...
Az már személyes vélemény, hogy említett blogodra szvsz kurvára nem lennék büszke (mint Potter-rajongó sem), és nagyon szégyellném magam, ha irodalmi érettségi tételben felbukkannék ezzel, szóval inkább az Okoska-nem-a-legnépszerűbb-Aprajafalván elvet követted volna, de nem. És így jön ez ide, a kapcsolatcímkén való lovagoláshoz...

Ui3:
Nem blogírásból élek, szóval ha vétettem pár hibát, mindenki kíméljen meg tőle hogy részleteket javítana ki. Vegyük észre a fától az erdőt!

Ui4:
Viszont kiadtam egy mesekönyvet, amiben a két főhős legnagyobb problémája épp a másság, szóval kedves Balázs, légy szíves ne köss össze ezzel a szóval: "kriptonáci"

Béke,
IsóSegítségnyújtás az olvasóknak:

Az Isó nicknevű kommentelő nincs tisztában a "blog" szó jelentésével, és következetesen a "poszt" (vagy "bejegyzés") helyett használja. Megjegyzését többek között ez okból nehéz megérteni.

Tehát ha valaki nem tudta volna kihámozni belőle a lényeget, lefordítom: a kurva anyámat.

Köszönjük, Emese.Balázs!

Külön jelezetem, hogy talán az erdőt látni fontosabb lenne, mint a fát.
De nyilván Okoska van a pizsidre vasalva.

És továbbra is béke,
IsóKedves Vaszil Gy., ISO33, és Mindenki Más, Aki Nem Érti A Demokráciát!

A demokrácia egyik fontos ismérve, hogy a törvényben biztosított jogoknak érvényt lehet szerezni. A mai (mondhatnánk: modern) nyugati, és nem túl régóta a magyar demokráciának egy másik fontos ismérve az úgynevezett esélyegyenlőség, amely többek között a hátrányos megkülönböztetés tilalmát is magában foglalja. Ilyenformán Balázs észrevétele, levele az iwiw-nek, és a további akciók fölfoghatók provokációnak (ezt teszitek ti), és fölfoghatók normális, demokratikus eljárásnak is (ezt tesszük mi). Az eljárás azért is demokratikus, mert nem jár más csoportok hátrányos megkülönböztetésével, ezért kérlek, ne gyertek a Magyar Gárda masírozásával - azok nem demokratikus eljárások. (Hát hányszor kell még emlékeztetni a weimari köztársaságra???)

Az pedig, hogy kinél mi veri ki a demokratikus biztosítékot, hadd legyen már egyéni ízlés kérdése! Balázsnál az iwiw jogsértése a határkő; szívből remélem, hogy van, akinél az erdők tarra vágása, és van, akinél az épületek akadálymentesítése. Ettől erősödik a demokrácia. Ezenkívül pedig: a jogsértés akkor is jogsértés, ha akár egyetlen ember SINCS, akit zavarna. Mert a szabály nem azért van, hogy megszegjük. Szerintem.

Üdv:
ÁdámKedves Ádám,

Első rész:

Hogy hová vitt minket ez a "fene nagy demokrácia" (Lakatos Attila, borsodi cigányvajda szavaival) az utóbbi 20 évben, arról épp a napokban gondolkodtam el, és olvashatod is egyetlen eddigi saját posztomban.

Ajánlom mindenki figyelmébe az említett vajda egyszerű, és őszinte szavait, ami például egy kevésbé hangoztatott eleme annak, hogy ugyan honnan a faszból jönnének a negatív sztereotípiáink?
http://www.youtube.com/watch?v=kh41BvlPs7Y

A jogrendszerről: valamit bonyolultabbá, körmönfontabbá tenni mindig könnyebb, mint letisztítani. Arról nem is beszélve, hogy ezzel munkalehetőséget teremt magának (és így közvetetten saját pereputtyának az esetek egy részében) sok-sok politikus, elemző, bürokrata, ilyen ombudsman, olyan biztos, sorolhatnánk. Kiválóan csűrik-csavarják, miközben az általunk tapasztalt realitás egyre szomorúbb. Ha valaki tehát egy ilyen kísérletet tesz, a demokrácia zászlaját lobogtatva, az számomra nem demokrata, hanem álszent szőrszálhasogató.

A demokrácia ismérvei között sok mindent fel lehetne sorolni, és sok mindenről rövid úton bebizonyítható lenne, hogy papíron létezik, az "utcán" nem. A jogrendszer bonyolításával azt érjük el, hogy a jogot betartani hivatott szerv nem bírja követni, és nem csoda, hogy néha eljár a kezük-lábuk, amikor a dolgok elmérgesednek. Ilyenkor viszont hosszasan vizsgálgatják (megint csak rengeteg felesleges adminisztráció, "papírtologatás") ki is volt a hibás, és nem csoda, hogy a jognak egyre kisebb a tekintélye.Második rész:

A demokrácia ismérve a szólásszabadság is, amit viszont - nekem nagyon is úgy tűnik - megint csak körbe lehet röhögni. Vegyük pl. a népszerű hip-hop kultúrát, ahol a tesók nyugodtan "My Nigga"-nak titulálhatják egymást, viszont ha nem tudod kimutatni, hogy benned is van legalább egynyolcad afrikai vér, akkor neked ez a szó tabu. Milyen szólásszabadság az olyan, amikor egyes szavak használatához születés alapján van jogom? Ide tartozik az is pl. hogy ha a melegeket esetleg homárnak, kéményseprőnek, stb. nevezed (nem rosszindulatból, pusztán a mondanivalód színesítése végett), akkor te már minimum análisan fixált tapló vagy. Mindeközben ők maguk - biztos nem Balázs, aki nagyon érzékenyen (értsd: öniróniától mentesen) - vígan, és kedvesen lebuzizzák egymást egy-egy kedveskedő, nőises pofonlegyintés vagy taszítás kíséretében. (Én kedvelem az ilyen típust, mint ahogy MINDENKIT, aki képes kifigurázni saját magát.)

Vagy, hogy nehogy rám süssétek, hogy csak ilyen bal-jobbos példákat hozok:
- Mmm, ezen a kecskesajton érződik a dolgos parszt kezek munkája.
- Akkora paraszt vagy, hogy nekifutásból beleugrasz a gumicsizmába.
KONTEXTUS! Remélem nem is gondolkodtok azon, hogy a jogrendszer akkor lenne még demokratikusabb, ha erre is külön paragrafusokban térne ki.

Az általatok képviselt irányzatot én nem nevezném demokráciának, hanem egyszerűen határtalan liberalizmusnak. A liberalizmusról könnyen asszociálok a neoliberális közgazdaságtanra, ami szépen ekkora szarba keverte az egész emberiséget, és ezért senki ne csodálkozzon azon, hogy nyílik a bicska a zsebemben ha valamely vélemény mögött ezt sejtem.
Persze nyilván le fogtok itt hülyézni, de mivel magyarázzátok, hogy a magyar demokrácia cirka 20 éve kitermelt magából jópár multimilliárdost, több tízezer effektív vagy potenciális hajléktalant, és több százezer fiatalt, akik sorozatokon, show-műsorokon és reklámokon nőttek fel, mivel a liberalizmus szellemében a kultúra fogalmát valamely központi irányelv szerint meghatározni elavult, és a nagyközöség szabad akarata kell, hogy megformálja, mire van igény. Utóbbihoz is kényelmes a piaci verseny alapelveit alkalmazni, miszerint semmit nem kell támogatni, majd a "láthatlan kéz" egyensúlyt teremt itt is. Gratulálok a Mónika Show és a Barátok közt nézettségéhez az olyanokkal szemben, mint a Kölyökidő vagy az A la Carte!

A dolgok túlbonyolításába belebukott már pár nagy rendszer a történelem folyamán, és itt akkor hadd ajánljak még egy írást, én ugyanis egyre inkább ebben az irányban hiszek:
http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/06/18/jovo_ido_4._a_parazita_demokraciak_vegnapjai/

Üdv,
Kincses IstvánKedves István!

1.) Egyetértünk abban, hogy minél tovább bonyolítják a jogrendszert, annál rosszabb. Ha beleolvastál a blogomba, akkor tudhatod, hogy szerintem a kérdéses törvény egy szar törvény. A melegmozgalom nem külön kategória bevezetését követeli a melegek kapcsolatára, hanem a létező kategória (a házasság) kiterjesztését. Egyetértünk, hogy ennek az elzárása nem demokrácia, hanem álszent szőrszálhasogatás.

De ezt talán ne a melegeken kérd számon.

2.) Egy bevezetett törvény akkor is kötelező, ha szar törvény. A demokrácia nem jó társadalmi rendszer, de eddig nem találtak ki jobbat -- mondta Churchill. (Amiben persze abszolút mértékkel nézve nem volt igaza, de hát ő sem lépett túl az Elvevő paradigmán.) Egy létező törvény betartása (és én ennyit várok el az IWIW-től, nem többet) és betartatása nem bürokratikus szarakodás, hanem a demokrácia alapja.

3.) Szólásszabadság-téma: ha bármilyen poltikai hatalom meg akarná tiltani neked, hogy a melegeket "kéményseprő"-nek vagy "homár"-nak nevezd, akkor megígérem, hogy az első sorban fogok vonulni azon a tüntetésen, amelyik az ehhez való jogodat követeli. Ettől függetlenül fenntartom, hogy aki e szavakkal illeti a melegeket, az egy bunkó fasz. De egy demokráciában a bunkó fasz álalmpolgároknak is pontosan ugyanazok a jogok járnak ki, mint a kedves, megértő és empatikus álalmpolgároknak.

3.) Megkértél, hogy a magánlevelezésünkből nyilvánosan ne közöljek részleteket. Ehhez tartottam magam. Szemben veled -- igaz, én nem is kértelek erre. Feltételeztem, hogy nem alkalmazol kettős mércét. Tévedtem.

4.) Természetesen a moderálási alapelveimhez tartom magam, és a kommentjeidet csak akkor törlöm, ha floodnak ítélem őket (a legutóbbinál az offtopciság miatt rezgett a léc), egyébként békén hagyom. Ugyanakkor szeretném jelezni neked, hogy nem látlak szívesen a blogomban.

Üdv:

Birtalan BalázsKedves Balázs,

Nem idéztem szó szerint a magánlevelezésünkből, és ennyi volt, amit én is kértem tőled. Illetve, bocsánat, egy esetben igazad van, mert utalok arra, hogy "poszton-kívüli" kommunikáció is zajlott közöttünk. Elragadtattam magam, emiatt bocsánatot kérek.

Azt külön köszönöm, hogy (közvetetten ugyan), de most itt nyilvánosan is lebunkózol. Szeretném kérdezni, ha egy meleg vét ilyen módon a jó ízlés ellen, őt is le fogod parasztozni? Szerinted a meleg és a homoszexuális szóval illeti egymást a legtöbb "kollégád"?

Ha nem így van, akkor viszont beismered, hogy a hasonló szavakra igényt tart egy csoport, és tagjai NEM bunkók, amikor ezeket használják, viszont a csoporton kívül esők igen.

A jogban nem vagyok teljesen otthon, de én úgy vélem továbbra is, hogy ha egy globálisan elterjedt komszájt (mint ahogy említettem korábban, a hi5.com) megengedheti magának, hogy a felhasználók etnikum-taget választhassanak, akkor a puszta lehetőség semmilyen valós emberi jogi kérdést nem vet fel.
Kivéve, ha az Origo valójában egy fedőszerve a titkosszolgálat valamilyen szélsőjobboldali csoportjának, de ezt aligha fogod bebizonyítani. A hovatartozásod felfedése nem kötelező, nem továbbítják, nem állsz emiatt megfigyelés alatt, és nem kerülnél semmilyen feketelistára.

Ha mégis így érzed: ajánlanék egy nagyon egyszerű választást. Pipáld be, hogy HÁZAS. Olyan nehéz lenne egy kis kompromisszumot kötni és fontosabb dolgokkal törődni?

Mellesleg - mivel szintén jobb dolgom is akadna, mint veled vitázni - szintén mea culpa, hogy én is ennyi időt cseszek el itt firkálással, de épp megszűnt a cég ahol dolgoztam, és épp ráérek + épp ezért piszkál fel ennyire, hogy egyeseknek mennyi pszeudo-problémája van, miközben az LMP-s bannert hordozza a blogjuk, és ez számomra most egy nagy csalódás, ugyanis eddig tetszett a párt.

Most viszont úgy érzem, hogy az átlagnál műveltebb, környezettudatos, bringás réteg megszólítása ügyes parasztvakítás és valójában egy átmentett-átfazonírozott SZDSZ is megbújhat az egész mögött, abból meg kösz nem, mint ahogy az eddigi összesre is ezt mondanám, akár narancs, akár szegfű.

Akkor mi marad? Az SZDSZ harsány kampánya csak segített a Jobbikon, és a napokban én is kezdek azon gondolkodni: vajon mindenki árpádsávos dinoszaurusz, aki szimpatizál velük, vagy csak tele van a tökük az eddigi maszatolással?

Még gondolkodom, informálódok, de az első benyomások nehezen múlnak el, az első rossz benyomások még nehezebben, és te vagy az első valós személy, akit így (bár lehet tévesen, de akkor miért van kint a banner?) az LMP-hez köthetek :(

Üdv,
Kincses István

Ui: A személyem felől nyugodt lehetsz, ha a jövőben a "másik oldalon" állnék, akkor sem "sakálul" üvöltöznék, és felőlem azt csinálsz, amit akarsz. Én csak sajnálom, hogy értelmes emberek mennyire elvesznek részletekben, és mennyire nem élnek az öniróniával, amikor önmagunk elfogadtatásának legegyszerűbb eszköze.Figyelj, öcsi, akadj már le rólam meg a blogomról, légy szíves. Elég nagy az internet: találsz magadnak más felületet is, ahol megvalósíthatod önmagad.

Kösz.LOL!

Oké, nyilván amikor az iwiw üzenőfalat floodoltátok az eredeti poszt linkjével, akkor senki nem mondta, hogy lehetne más fórumot keresni arra is, és ahogy mondod: széles a háló, akadj bele másba! Amennyiben az iwiw-en maradsz, akkor remélem más is észre fogja venni az álszentséget az egészben.

Ha pedig a blogod CSAK arra kell, hogy mutogasd és igazold magad, nyugodtan törölj ki kommenteket, mert azt látom, hogy kritikából nem kérsz, és van, amit szimplán figyelmen kívül hagysz, mint pl. a Sándor kommentjét (hol az a híres válaszlevél az iwiw-től???)

No leakadok,
"Öcsi" (és még egy LOL!)Isó,
nem hiszem, hogy ennyire nem érted vagy nem akarod érteni a problémát.
De akkor meg mi ez? Komolyan kíváncsi lennék arra, miért tekinted a Balázs posztjában szereplő problémát álproblémának. Igazad van, létezik számtalan más gond/probléma/baj is, de miért gondolod álszentségnek e dolog felvetését?
Komolyan mondtam a múltkor, a legnagyobb baj az, hogy fasizálódik az ország --- itt, mielőtt félreértenéd, nem téged fasisztázlak le ---, és ez ellen minden lehetséges eszközzel fel kell lépni; még az általad álszentnek és álproblémának tartott dolog posztolásával és ennek az iwiw-en történő hirdetésével együtt is.Lóri,

Emberünk kérésére én innen leakadtam, de akkor neked még válaszolok:

Továbbra is javaslom: ne használjatok olyan ingyenes szolgáltatást, melyet törvénysértőnek tartotok!
A szememben ez kb. annyi, mintha valaki példás környezetbarátnak tartja magát, de mondjuk rájön, hogy nem pörög a vízórája, ezért minden nap órákig zuhanyzik, vagy hasonló.

A fasizálódás jelét látni abban, hogy teszel-e pipát ide vagy oda (nem egy kibaszott állásinterjún, ahol esetleg ténylegesen diszkrimináció áldozata lehetsz, hanem egy kibaszott, OPCIONÁLIS, közösségi oldalon) az kb. azzal vetekszik, amikor valami olyasmit hallottam, hogy a zsidók lassan el akarják foglalni Magyarországot (kiskapukon besurranva), mivel itt még lesz víz, és nem lesznek palesztinok, meg stb...

De leszarom, számomra ez az egész ügy egy nagy csalódás és el vagyok keseredve, ennyi.

A "szar törvény is törvény" dologra még: mindenki tegye a kezére a szívét (különösen a liberális érzelműek): mindig betartjátok a KRESZ-t? Voltatok már valaha illegálisnak minősített tudatmódosító szernek? Esetleg nagyjából rendszeresen éltek vele?
Nem is folytatom...

Most már tényleg befejezem, hacsak személy szerint nem fog valaki még megszólítani egy kommentben.

Szevasztok!Kimaradt egy szó: birtokábanISO33 ne haragudj a megjegyzésért, de - véleményem szerint - annyi butaságot hordtál itt össze, hogy ha érdemben akarnék reagálni, akkor minimum 3 saját blogot kéne nyitnom... Kissé fájó szívvel bár, de úgy döntöttem, ehhez sem energiám, sem kedvem nincs, úgyhogy a többrészes megjegyzéseidre nem válaszolok. Remélem, fogsz tudni azért aludni. Aludj csak tovább, szép álmokat! :)Helló Mattia, vagy Szabó Ádám István,

Ahogy érzed.
Ahogy én látom, én is egy "külső hang" vagyok itt, te pedig "belső", Eszterhez és Lórihoz hasonlóan.
Vicces, hogy a "Sándor" nevű kommentelő még mindig nem kapott választ, és ennek fényében nagyon úgy néz ki, hogy Balázs saját ismerősei számára ír, illetve estlegesen helyeslő ismeretlennek.

Ha valami iróniát felmutatna, neked megköszönte volna a támogatást a la Ponyvaregény...(Ha nem tudjátok melyik idézetre gondolok, nagyon sajnálom, eléggé közkeletű)

Amúgy te is iwiw felhasználó vagy, hát gratulálok mindannyiótoknak, hogy olyasmiben folyamatosan részt vesztek, ami törvénysértő.

Tényleg nagyon sziklaszilárdan hihettek a demokráciában, és elhiszem nektek, hogy soha semmilyen törvényt nem szegtek meg.

A Kis Buta Kincses IstvánKedves, Kis Buta Kincses István!

"Ha valami iróniát felmutatna, neked megköszönte volna a támogatást a la Ponyvaregény...(Ha nem tudjátok melyik idézetre gondolok, nagyon sajnálom, eléggé közkeletű)"
Aki ilyen szerényen tud megnyilvánulni, önmagát minősíti.

béefáIsó,
bármilyen törvény bármilyen mértékű megsértése bűn, ám nem lehet szerintem figyelmen kívül hagyni ezek társadalmi veszélyességét: bár magam nem élek illegális tudatmódosítókkal (és nem is birtoklok vagy árusítok ilyeneket), mégis kevésbé gondolom ártalmasnak az ezekre vonatkozó törvények megsértését, mint pl. az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos törvényekét. (A KRESZ nem törvény amúgy.)
A saját magam iwiw-es jelenlétét már jó ideje csak az indokolja, hogy a Műút-klub adminisztrátora is vagyok, s mivel egyetlen szerkesztőtársam sem csinálná ezt, nekem kell megtennem, különben már másfél éve töröltem volna magam.
És még valami: attól, hogy egy szolgáltatás, jelesül az iwiw, ingyenesen igénybe vehető, mi több, opcionális, hogy bejelöli-e az ember a családi állapotát, nem kellene törvénysértő módon működnie. Vagy pontosabban: az az álszent magatartás, ha magyarázatként (magyarázatpótlékként) megelégszik bárki azzal, hogy "ha nem tetszik, ne használd".Ja, még valami:
csak nem az "egymás faszát szopni"-dologra utaltál a Ponyvaregény kapcsán?
Mert ha igen, akkor sajnos azt kell mondjam, hogy iszonyú paraszt vagy.
De remélem, hogy más járt a fejedben...Úgy gondolom, éppen elég komment van már ehhez a poszthoz.
<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta