Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

csütörtök, június 18, 2009
13:23
 
Okozat és ok


Március 23-án írtam arról, hogy a tavaly őszi középszintű magyar érettségin az egyik tétel egy tőlem vett idézet értelmezése volt; történt ez a megkérdezésem (ami hagyján) és a nevem, valamint a forrás feltüntetése nélkül.

Azóta eltelt három hónap. Tegnap láttam, hogy az Oktatási Hivatal honlapjára felkerült a következő közlemény:


A 2008. október 20-i magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli érettségi vizsga 10. szövegértési feladatában szereplő alábbi idézet szerzője Birtalan Balázs, az idézet forrása a http://birtalan.blogspot.com/2007/07/hogyan-lesz-valaki-potter-rajong.html internetcím:

[...]
[Itt meg van ismételve az inkriminált szöveg. – B.B.]

Sajnáljuk, hogy a 2008. október 20-i magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli érettségi vizsga 10. szövegértési feladatában szereplő fenti idézet esetében a feladatsorban, illetve a javítási, értékelési útmutatóban nem került egyértelműen feltüntetésre az idézet szerzője és az idézet forrása, és ezáltal Birtalan Balázs szerzői jogai sérültek, amint azt nevezett személy 2009. március 25-én az Oktatási és Kulturális Minisztérium részére írott levelében jelezte.Úgy gondolom, ez végeredményben szép és nemes eljárás. Aki a szépséget és nemességet önmagában szeretné fogyasztani, az ne olvasson tovább.

Annak, hogy a fenti közlemény megjelent az Oktatási Hivatal honlapján, és az erről szóló értesítést postán is megkaptam, tértivevényes ajánlott levélben, akad némi előzménye. Márciusban írtam egy tisztelettudó panaszlevelet e-mailben az Oktatási Minisztériumnak. Bő egy hónapig se kép se hang. Aztán megjött a válasz, nem a minisztériumtól, hanem az Oktatási Hivataltól, amelyben tájékoztattak, hogy én vagyok a hülye, és kérik ennek szíves tudomásul vételét. Én voltam szíves nem tudomásul venni, hanem megírtam a második levelemet, még mindig tisztelettudóan. Alább e második levelemre küldött, valamivel konstruktívabb válaszukra adott feleletemből, tehát a harmadik levelemből idézek részleteket. Nem csupán öncéllal, hanem mint cseppben a tengert. Magyarország, ügyintézés, 2009.


Az Oktatási Hivatal JKF/83-6/2009 iktatószámára

[Ismeretlen címzettnek, abban a reményben, hogy talán egy illetékeshez is eljut]

Tisztelt Címzettek!

Köszönettel vettem Bakonyi László elnök úr mai napon kelt levelét, amelyben egyebek közt arról tájékoztat igen részletesen, hogy az Oktatási Hivatalt miért nem terheli semmilyen felelősség az érettségi tételek készítése során elkövetett jogsértésekért.

Ezen alig burkoltan kioktató hangnemű tájékoztatást azért tartom meglepőnek, mert első, f. év március 25-én kelt panaszlevelem címzettje nem az Oktatási Hivatal volt, hanem az Oktatási és Kulturális Minisztérium Jogi Főosztálya, ill. Közoktatási Főosztálya. A levél „tárgy” rovatában a következő szerepelt: „Szerzői jog megsértése a minisztérium részéről”. Tehát nem „az Oktatási Hivatal részéről”. Már csak azért sem, mert amíg kézhez nem kaptam Bakonyi László elnök úr április 3-án kelt (és ismeretlen okból három héttel később küldött) levelét, addig (kérem, nézzék el hiányos állampolgári ismereteimet) nem is hallottam ezen intézmény létezéséről. Az elnök úr azt írja, az Oktatási Hivatalt semmilyen felelősség nem terheli a történtek miatt. Rendben. Na de bocsássanak meg: Na és?! Hogy jön ez ide? Ki állított ilyesmit?

Másképp feltéve a kérdést: ha egy jogaiban sértett állampolgár a jogsértés elkövetője felett felügyelő minisztériumhoz fordul panaszával, akkor miféle fejetlenség uralkodhat abban a minisztériumban, ha egy olyan intézmény elnökétől kap választ, amely intézmény – az elnök bevallása szerint – inkompetens a kérdésben?

Azzal, hogy az ominózus érettségi tételben és a javítókulcsban a tőlem vett idézetnek mind papírformában, mind az interneten való publikálása úgy történt, hogy azon nem szerepelt a) sem a szerző neve, b) sem az idézet forrása (a forrásként tévesen megadott címen az adott szöveg NEM található meg), 2×4, összesen 8 ízben sértette meg „valaki” meg az 1999. évi LXXVI. törvény rendelkezéseit. Hogy e „valaki” személy szerint kicsoda, azt nem tisztem eldönteni, de nem is érdekel; a történtekért felelős – kérem, javítsanak ki, ha tévedek – az illetékes minisztérium. Jelen levelemet ez okból címeztem a fenti abszurd módon; bízom abban, hogy a címzettek között olyanokat is sikerült feltüntetnem, akik illetékesek a kérdésben.

*


Az elnök úr levelének érdemi részére reagálva:

[...]

c) A nevemnek a honlapon történő közzétételéről az elnök úr furcsa mód úgy fogalmaz: „amennyiben igényli”. Természetesen igénylem, de az én igényemnek semmi jelentősége nincs. A kérdésről törvény rendelkezik, az én személyes igényemtől függetlenül.

Ad 2.
a) Az elnök úr szerint a helyes internetcímen „valóban egyszerűbben elérhető” az idézet. Hadd javítsam ki: nem „egyszerűbben” elérhető onnan, hanem onnan elérhető. A javítókulcsban megadott http://birtalan.blogspot.com címen nem érhető el. Amint írtam, szíveskedjenek kipróbálni.

[...]

Ad 3.
a) Az az érv, hogy a blogom címe „ha nem is teljes egészében”, de tartalmazza a nevemet, ne haragudjanak, de komolytalan. Egy weboldal címe és gazdájának a neve vagy megegyezik részben vagy nem – erre nézve semmilyen általános gyakorlat nincs. Attól, hogy a blogoldalam címében szerepel a „birtalan” karakterlánc, én még nyugodtan lehetnék Kovács. Önök szerint mekkora eséllyel ér el egy „József” vezeték- vagy keresztnevű címzetthez az a levél, amelynek borítékján név helyett csak annyi áll, hogy „József krt.”?

b) Az, hogy a honlapra kattintva a szerző neve is megismerhető, kétségtelen, de hogy jön ez ide? Az Szjt. rendelkezésében nem az áll, hogy „az internethozzáféréssel rendelkező olvasók számára könnyű vagy nehéz akadályverseny eredményeképpen megismerhetővé kell tenni az idézet szerzőjének nevét”, hanem az áll, hogy „fel kell tüntetni”. Nem „illik”, nem „jó lenne”, hanem „kell”.

*


Az elnök úr javaslatát, miszerint az Oktatási Hivatal honlapján közzétesznek egy helyesbítést, a következő kiegészítéssel fogadom el:

1.) A honlapjukon megjelent közlemény a helyesbítésen kívül tartalmazza, hogy

a) ekkor és ekkor, így és így megsértették az Szjt. rendelkezését (hogy a mondat alanya melyik intézet vagy hivatal vagy bizottság, azt döntsék el Önök);
b) a történtekért a felelősséget több mint két hónapos levelezgetés után voltak hajlandóak csak elvállalni;
c) sajnálják a történteket.

2.) A helyesbítés nemcsak a közleményben jelenik meg, hanem egyúttal a hónapok óta folytatólagosan gyakorolt jogsértést is megszüntetik, vagyis az interneten közzétett tétel és javítókulcs kérdéses helyén – az Szjt. követelményének megfelelően – feltüntetik a nevemet és az idézet forrását.

3.) Alább megadott címemre postai úton is megküldött levelükben egyenesen bocsántatot kérnek tőlem azért, hogy a fönti evidens lépések automatikus megtétele és egy rövid exkuzáló levél helyett (amellyel teljes mértékben megelégedtem volna) Önök hónapokon keresztül megpróbáltak hülyének nézni.

E három pont teljesítése esetén eltekintek a nemvagyoni kár megtérítése iránti igényemtől, és a magam részéről az ügyet befejezettnek tekintem.

Üdvözlettel:


Birtalan Balázs

[pontos cím]Nos, erre a levélre született meg aztán az exkuzáló közlemény.

Címkék: , ,


Hozzászólások:


Most, hogy visszaolvastam, rájöttem: talán jobb volna inkább úgy mint lent ('pápaszem' nélkül írok). Az előző változat akár törölhető - jelen bejegyzésemmel együtt. - Kösz: Tapsifüles

Kedves Balázs!
Hasonlókat - szintén minisztériumi iktatószámmal stb. - én is 'végigcsináltam'.
Kívánok Neked több kitartást (sikert) - mint ami nekem volt ...!
Üdvözlettel:
TapsifülesAz, hogy kinek a honlapján jelent meg a közlemény neked lefedi az általad szabott 1. a) feltételt? Vagy akkor most megyen a per? :o)

Amúgy érdekes, hogy Tibor is épp' most írt hasonló témában esszét, ajánlom figyelmedbe: http://tibor.blog.hu/2009/06/17/buzgeralodas .

Sajnálom, hogy mindezen neked is át kell menned. Remélem, most már jobban érzed magad.Izé... Én még csak ott tartok, hogy érettségi tétel lettél magyarból! Úgy szeretnék én is érettségi tétel lenni, csak mondjuk matekból... Olyan jó lenne, ha több ezer érettségiző oldana meg egyszerre...

Sőt, ezen túlmenően is derűsen olvastam a történetet. (Nyilván a végkifejlet ismeretében könnyű derűsnek lenni.) Hát hiszen Balázs, sikerült valamit elintézned!!! Ez hatalmas eredmény egy olyan országban, amely GDP-arányosan szinte a legtöbbet költi az Unióban az államigazgatásra (bocs, de nem tudom a pontos adatokat), amely amúgy lényegében ingyenélő hülyék gyülekezete. Én konkrétan rettegek attól, hogy valaha valamit el kell intéznem (kivéve az APEH-et, amellyel történetesen jók a tapasztalataim), a jelek szerint nem alaptalanul. Ja, úgy 3 éve kérdeztem is valamit az OEP-től, mert szuper elektronikus kérdezőfelületet csináltak, ahol látszik, hogy milyen szolgáltatásokat vettél igénybe az elmúlt X évben, és nálam látszik egy szülés, vagy valami hasonló. (Holott pasi vagyok, vagy mi.) Szupergyorsan, kb. 2 héten belül kaptam hagyományos postai válaszlevelet, "majdjólutánanézünk demostan nemérünkámrámagára" szöveggel. Azóta semmi. Igaz, nem írtam újabb és újabb tiltakozókat. Minek? Ezeknek?...

Na ennyit az adminisztratív faszkodásokról.


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta