Ez van –  Blog –  Tudatmódosítók –  Salátástál –  Terápia –  Sorskönyv nélkül –  Olvasókönyv –  Képmutatás –  Kijárat...

Mottó, egyúttal felhívás az Olvasóhoz:
         „Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.”
   –   Ez bármire igaz.

Birtalan Balázs naplója

Birtalan Balázs Örülök, ha blogomat – ahogy nevezni szoktam: „napi rendes és rendetlen agymenéseimet” – nemcsak olvasással, de megjegyzéseiddel is megtiszteled. Mivel korántsem gondolom, hogy elértem volna a személyiségfejlődés csúcsára, kifejezetten szükségem van mind elismerésekre, mind építő kritikákra. Az ún. kommentezés során választhatsz: gondolataidat megoszthatod velem saját neved aláírásával, vagy – a netes hagyományoknek megfelelően – valamilyen nick-et használva, illetve írhatsz anonim módon. A döntés a tied; előrebocsátom azonban, hogy a névtelen mocskolódásról és észosztásról elég markáns a véleményem. Ha a bírálatnak ezt a módját választod, ne háborodj föl utólag, ha e véleményemnek a konkrét helyzetben is hangot adok. Emellett alapelvem, hogy nem törlök kommentet akkor sem, ha tartalma és stílusa látványosan távol esik a számomra egyébként elfogadhatótól. Kivétel a spam és a flood – annak érthető okból nem kegyelmezek. (2005)

hétfő, július 19, 2010
12:22
 
Előjáték és a kékszakállú hercegnő


Tomi részéről az elmúlt félév egy szuperbrutál vizsgaidőszak, az én részemről egy meglehetősen éles kanyarral vett termékszerkezet-váltás (lásd itt, itt és itt) jegyében telt. Úgyhogy nagyon ránk fér már, hogy jövő hét végén irgalmatlanul elmenjünk nyaralni. Két hétre, a változatosság kedvéért Badacsonyba.

Ennek a nyaralásnak az előjátéka zajlott most a hétvégén. Bikkfa és Bambi úgy döntöttek, hogy rég látták utoljára Budapestet, úgyhogy feljöttek megnézni, milyen. És ha már itt voltak, csaknem két teljes napot együtt lógtunk velük.

Szombaton állatkerteztünk, ami mindig nagy élmény. A fejét vizes kendővel védő orángutánba és az egész pöttöm babagorillába egyszerűen nem lehet nem beleszeretni. Amikor elnézem őket, illetve magunkat, elfog a rossz érzés: hogy vesszük a bátorságot, hogy a főemlősök közül épp a Homo sapienst pécézzük ki viszonyítási alapnak, és ezeket az állatokat emberszabásúaknak nevezzük?! Jared Diamond meglehetősen jól érvel amellett, hogy a közönséges csimpánz, a törpecsimpánz és az ember rendszertanilag egy kalapban vannak. Sokkal korrektebb volna – ezt már én mondom –, ha a jövőben csimpánzszabásúakról beszélnénk: ideértve természetesen a gibbonokat, az orángutánokat, a gorillákat, a másik két csimpánzfajt, és a harmadik csimpánzt: minket.

Mára ennyit az ökológiai moralizmusról. Az állatkerttel kapcsolatban még feltétlenül szeretném megemlíteni az ottani legnagyobb élményemet: hozzám bújt egy zsiráf! Egy igazi zsiráf! Az arcomhoz! Na jó, a tárgyilagosság megkívánja annak közlését is, hogy Tomi elég sokat dolgozott ezen, hogy srégen mögém állva pont a megfelelő szögben és magasságban nyújtsa fel a tenyerére helyezett zoo-csemegét, de végre is a kákán csomót keresők nem számítanak; a lényeg a fő: hogy Gorcsev Iván igenis huszonegy éves korában elnyerte a Nobel-díjat.

Este itthon koktélozás és sültcsirkeszárny-zabálás a fiúkkal; addiktív parti-drogként a botrányosan finom és felháborítóan méregerős sültpaprika-saláta szolgált. Másnap pedig megünnepeltük Uruguay 1830. július 18-án kikiáltott alkotmányát. Nem mintha bármelyikünknek bármi köze lenne Uruguayhoz (túl azon, hogy Bikkfa spanyoltanár, nekem meg nagy könyvélményem volt az 1972-es uruguayi repülőgép-szerencsétlenség krónikája, az Életben maradtak). Ellenben a Malackarajon Tomi talált egy hirdetést, miszerint egy káposztásmegyeri erdőszélen tartott grillpartin uruguayi kaja lesz, egységáron korlátlan zabálással. Ezt nem lehetett kihagyni. És túl azon, hogy az étel tényleg finom volt, kifejezetten meghökkentünk, amikor a kiváló hangulatú bulin úgy mellesleg tájékoztattak bennünket, hogy ez a nap egy uruguayi nemzeti ünnep, a fent megjelölt okból kifolyólag.

Nálunk a nemzeti ünnepek bukott forradalmak gyásznapjai. Arról szólnak, hogy valakik valamikor hősiesen nekiugrottak az oroszlán szájának, a csúnya oroszlán meg – nahát! – széttépte őket. Azon örömködni valóban nem sokat jelent, hogy a történelmünkben valami már megint nem sikerült. Ennek megfelelően nemzeti ünnepeinken a megemlékezés semmi egyéb, mint politikai cirkusz: aktuális pártunk és kormányunk öntömjénezése egyfelől, illetve az édesanyjába való elküldése másfelől. (Ajánlott olvasmány Tóta W. Árpád Egy másik ünnep óhajtása című opusza.)

Tegnap azt láttuk, hogy ezek az emberek simán örülnek az életnek. Nem volt szónoklat, nem volt mély értelmű és áthallásos megemlékezés. Volt helyette vidám zene, volt bélszín és sangria, és igen: elhangzott az uruguayi himnusz is, amire mindenki fölállt. És mivel az ő himnuszuk szabad fordításban sem úgy hangzik, hogy „Jól kibasztak mivélünk, / temessük el magunkat”, a végén zavart torokköszörülés, mocorgás és széktologatás helyett taps volt, aztán folytatódott a buli, ahol mindenki jól érezte magát. Az árban (3000,– Ft/fő) az ételen és az ásványvízen kívül benne volt fél liter sangria is. A többiért (pl. a sörért) fizetni kellett. De amikor valaki odament a pulthoz, hogy esetleg kérne még egy kis sangriát, senkit nem küldtek el, nem mondták, hogy „jó, de ennyibe és ennyibe kerül”. Jutott is, maradt is. Az egész rendezvény egy erdőszéli lakótelep előtti füves területen zajlott. A kérdésre, hogy merre van a vécé, jó hangosan elmondták, hogy jobbra be az épületbe, aztán még jobbra, végig a folyosón, és balra lesz egy nyitott lakásajtó. Volt is. A névtábla alapján az uruguayi Sergio, a séf lakása lehetett: ott állt tárva-nyitva órákon keresztül, őrizetlenül. Szemlátomást senkiben föl sem merült, hogy az interneten meghirdetett, vadidegenek számára rendezett buli résztvevői közül valaki esetleg valamit ellophatna, vagy egyáltalán, indiszkrécióra vetemedhetne. Erős a gyanúm, hogy magyar közegben, magyar mentalitással ugyanez elképzelhetetlen volna.

Ami pedig a kékszakállú hercegnőt illeti, a nevezett vígoperai előadásra az állatkertezés és az uruguayozás közötti éjszakán, pontosabban vasárnap hajnalban került sor. A hőségre való tekintettel nyitott ablaknál aludtunk, amikor is úgy 5 óra tájban a következőre riadtam:

– Anya!

A hang kintről jött, a háztól jó húsz méter távolságból, és a hajnali csöndben kristálytisztán felhallatszott a harmadik emeletig. Egy idő után már nemcsak hallgattam, hanem az ablakhoz menvén néztem is az előadást, amely valahogy így folytatódott:

– Anyaaa! Add ide a kulcsot! Nem érted? Add – ide – a – kulcsot! – A főszereplő anyának a menedzserkosztümbe öltözött, sovány, huszonharminc év körüli lánya volt. Anya – amennyire ebből a távolságból meg tudtam ítélni – jó ötvenes lehetett, és kicsit sem volt sovány, ellenben, ha létezik ilyen, némileg hasonlított az archetipikus anyósra.

– Anya! Add már ide azt a kurva kulcsot! Nem érted? A kurva isten bassza meg, anyaaa!!! – Az előadás számomra e ponton váltott át hangjátékból vizuális élménybe: itt keltem ki az ágyból. – Anya! Anyaaa!!! El ne menj már, bazmeg, anyaaa! Add ide azt a kurva kulcsot, nem hallod?!

Anya erre fogta magát, és elindult a szálloda sarka felé, a lánya utána. A lány azonban nem látta, hogy anya elbújik a sarok mögötti kukák rejtekébe. Ott leguggolt, lehúzta a bugyiját, és diszkréten szart egyet. A lánya közben járt egyet, őt keresvén. Anya végzett, de továbbra is elbújt, hogy a lánya ne vegye észre. Végül megunhatta, mert előjött (közben a bugyiját bedobta a kukába), és folytatódott a fogócska meg a monológ. (Érdekes módon szövege csak a lánynak volt: anya részéről csupán mozdulatszínház volt az egész.)

Időközben apa is megjelent a színen (valószínűleg végzett a recepciónál a kijelentkezéssel), de túl azon, hogy pisált egyet a kerítés mellett, különösebben nem folyt bele kis családja életébe. Azok beszálltak a kocsiba, de nem egyszerre: előbb a lány, és üvöltött az anyjával, hogy mért nem száll be, aztán az anya, ekkor a lány, ha jól értettem, azért üvöltött, hogy mért nem száll ki (és egyébként is, hol van az a kibaszott kulcs). Felváltva ültek az autó különböző ülésein. Amikor történetesen anya ült a volánnál, és nem tudta vagy nem akarta verbális eszközökkel felvenni a versenyt a lányával, megnyomta a dudát. Többször. Jó hosszan.

Fordulat és katarzis nincs; egy idő után csökkent a hangerő, én meg visszafeküdtem, és félálomban még halottam, hogy egy kocsi felberreg, majd szép lassan elindul és elhajt.

Minden bizonnyal meglett a kulcs.

Címkék: , , , , ,


Hozzászólások:


Ez feldobta a napom. Köszi. :)Meg fogom jegyezni Uruguay nemzeti ünnepét, ez szimpatikus programnak látszik :-))azt én se értem, hogy a nemzeti ünnepeink miért ilyen siránkozósak, ünnepelhetnénk valami pozitívat is, de ilyen nincs az augusztus 20-on kívül... az uruguayiak meg jó fejnek tűnnek, kezdek büszke lenni rá, hogy van az Avason uruguayi konzulátus (ne kérdezd, minek, szerintem még sose járt uruguayi ember Miskolcon, de állítólag tényleg van ilyen :D)


Megjegyzés küldése

<< Vissza


Címkék:

5K, Add tovább, Agymenés, Apa, Brühühü, EMK, Emlék, Életkor, Felmutatható, Film, Gasztro, Halál, Humor, Húbazmeg, Hüjeblogger, Jog, Kapcsolatok, Kisebbség, Kommunikáció, Kopipészt, Könyv, Lakás, Melegség, Nyaralás, Panaszkönyv, Politika, Pszicho, Rádió, Súlyos, Szemműtét, Szomatik, Sztori, Számvetés, Tavasz, Ünnep, Vallás, Vendéglátás, Vers, Világ+ember, Virtuál, ZeneTerápiás olvasókönyv
Pszichológiai témájú irásaim gyűjteménye

Sorskönyv nélkül
Pszichológiai blogom

Sématerápia
Általam szerkesztett oldal


2015-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Felmászok a létra, Napkút Kiadó, 2015.

Felmászok a létra
(versek)


2009-ben megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Művirágok a szimbolizmus oltárára, Katalizátor Kiadó, 2009.

Művirágok a szimbolizmus oltárára
(versek)


2008-ban megjelent könyvem:

Birtalan Balázs: Aszalt szilva naplementekor (mémtörténetek), Katalizátor Kiadó, 2008.

Aszalt szilva naplementekor
(mémtörténetek)


Korábbi hónapok:

január 2005 | február 2005 | március 2005 | április 2005 | május 2005 | június 2005 | július 2005 | augusztus 2005 | szeptember 2005 | október 2005 | november 2005 | december 2005 | január 2006 | február 2006 | március 2006 | április 2006 | május 2006 | június 2006 | július 2006 | augusztus 2006 | szeptember 2006 | október 2006 | november 2006 | december 2006 | január 2007 | február 2007 | március 2007 | április 2007 | május 2007 | június 2007 | július 2007 | augusztus 2007 | szeptember 2007 | október 2007 | november 2007 | december 2007 | január 2008 | február 2008 | március 2008 | április 2008 | május 2008 | június 2008 | július 2008 | augusztus 2008 | szeptember 2008 | október 2008 | november 2008 | december 2008 | január 2009 | február 2009 | március 2009 | április 2009 | május 2009 | június 2009 | július 2009 | augusztus 2009 | szeptember 2009 | október 2009 | november 2009 | december 2009 | január 2010 | február 2010 | március 2010 | április 2010 | május 2010 | június 2010 | július 2010 | augusztus 2010 | szeptember 2010 | október 2010 | november 2010 | december 2010 | január 2011 | február 2011 | március 2011 | április 2011 | május 2011 | június 2011 | július 2011 | augusztus 2011 | szeptember 2011 | október 2011 | november 2011 | december 2011 | január 2012 | február 2012 | március 2012 | április 2012 | május 2012 | június 2012 | július 2012 | augusztus 2012 | szeptember 2012 | október 2012 | november 2012 | december 2012 | január 2013 | április 2013 | május 2013 | június 2013 | augusztus 2013 | szeptember 2013 | október 2013 | november 2013 | december 2013 | március 2014 | április 2014 | május 2014 | június 2014 | október 2014 | december 2014 | január 2015 | február 2015 | március 2015 | április 2015 | május 2015 | július 2015 | augusztus 2015 | szeptember 2015 | november 2015 | december 2015 | február 2016 | március 2016 |


Így írok én – A jelen blog paródiája (by Jgy)
Így írok én 2. – Ua. (by Ua.)


>>> LEVÉL <<<látogató 2005. január 10-e óta